Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tencere de Su kaynaması

yildirimokur

Öne çıkan mesajlar

Kapak açık olduğunda o alandan olan ısı transferinin kapak kapalı durumda kapağın dış yüzeyinden olan ısı transferine olan oranına bakmak lazım. Ama sıcaklık değişimine göre ısı taşınım katsayısı da sürekli değişeceğinden tam olarak sağlıklı bi matematiksel cevap çıkarabilir mi ihmalli formüller bilemiyorum. Süre farkı çok fazla olmayacaktır çünkü, o yüzden ihmaller sonucu fazla etkiler.

En iyisi kontrollü bi deney ile bakmak. Birde kapak basıncı şeetmiyo diyosunuz da, iç basınç dış basınçtan fazla olmasa buhar akışı o denli fazla olmaz. Tamam ısınan hava yükseliyor da, buharın kaçtığı yerlere dikkat edin kapak varken, buhar akışı hızlı olur. Basıncın etkisi de var orda. Kapaklar zaten çok rahat geçmez, bi sürtünme hissedersiniz. İlla basınç etkisi var.

Tabi en iyisi deney yapmak. Ama ilk deneye başlamadan önceki oda sıcaklığını kaydetmek lazım, 2. deneyde de aynı oda sıcaklığında başlanması gerek. Ocak yüzeyi çabuk soğuyabilir ama odanın da sıcaklığı artıyor. Onu da aynı seviyeye gelmesi için kontrol etmek lazım.

HAYDİ DENEY YAPALIM.

Edit: Bekleyip aynı tencerede yapmakta fayda var. Tencere malzemesinin iletim katsayısı da giriyor işin içine. Aynı düzenek olması, tencerenin aynı yüzey alanına sahip olması fln önemli.
Sosyal ağlarda paylaş

Farklı su miktarı, su tuzluluğu, hava basıncı, sıcaklık, tencerenin ısı geçirgenliği(son ikisini tenceredeki ısı akısı olarak ele almak daha doğru olabilir) değerlerine göre farklı sonuçlar elde edilebilecek bir olay bence, o yüzden yapılacak bir deney kesin sonuç vermeyebilir.

Parametrelerden birkaçını sabit tutup belirli bir değişkene göre değerlendirmek filan gerekli bence.

Ama formüllerin hiçbirini hatırlamıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...