Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Vicdani ret de geliyor(muş)

Sleeep

Öne çıkan mesajlar

guksot said:

Haberin yorumlarında ve burda "ne güzel olmuş isteyen gider isteyen gitmez he he.Biz gitmesek de giden çok olur" diyen korkakları görüyorum. Lan mal lan öküz herkes ölme/öldürme isiyle hiyerarsik bir duzenin parcası olmaya can atiyor bi sen mi atmiyorsun sen askere gitmicen guneydoguda gorev yapmican ben nolcak canim diyip senin gibilerle dolu bu vatanı koruyucam yok ya yok ole ister zengin ol ister fakir burda yasiyosan burayi koruyucaksın

parasi neyse verelim korusunlar diyoruz ama 1 ay da olsa hala cagiriyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

relax champ. kimse kimseyi korumak falanda değil, 5 par etmez dincilerin %50 sinin olduğu bir ülkede askere gitmeyi falanda dşünmüyorum, yoklama kaçağı olunur, yurt dışına kaçılır, sahte rapor alınır, hiç olmadı ibneyim der 2-3 defa travestilerle birliktelik kurarım gene burada asker falan olmam, olmak zorunda değilim, kimsede olmak zorunda değil.
Sosyal ağlarda paylaş

millet 15ay çaycılık yaptı diye kendisini john rambo sanıyor ya onlara bayılıyorum vallahi.

licence to kill aldı adamlar vallahi.

askeriye kendisini çevirmek için manpower alıyor brolar. yok öle amerikan filmlerindeki gibi süper insanlar falan.

adam gibi oturacaklar, "hacım biz kendi evimizi bunlara boyatacağımıza iş outsource etmeliyiz belki de. yaprak toplatıp, ot yolduruyoruz ya. hah bi yaprak üfleyici mi alsak hmm? ya da çekpas, paspas yerine mesela adam mı alsak acaba?" diyip gereken asker manpower sayısını düşürmenin yolunu arayacaklar.

ha düşman gelirken onun basacağı yeri temizleyip, paspaslayarak ayağını kaydırarak öldürme veya kaya kaya geri yollama planınızı ise -çizgifilmlerde çok yapılır bu- iptal etmenize gerek yok.

cefakar türk analarına verin o görevi. dağların yüzeyleri cam gibi olur, kaygan kaygan.
Sosyal ağlarda paylaş

Soimyr said:

relax champ. kimse kimseyi korumak falanda değil, 5 par etmez dincilerin %50 sinin olduğu bir ülkede askere gitmeyi falanda dşünmüyorum, yoklama kaçağı olunur, yurt dışına kaçılır, sahte rapor alınır, hiç olmadı ibneyim der 2-3 defa travestilerle birliktelik kurarım gene burada asker falan olmam, olmak zorunda değilim, kimsede olmak zorunda değil.

abi kusura bakma da şu kısım sanki bir bahane arıyormuşsun havası yaratıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

guksot said:

Haberin yorumlarında ve burda "ne güzel olmuş isteyen gider isteyen gitmez he he.Biz gitmesek de giden çok olur" diyen korkakları görüyorum. Lan mal lan öküz herkes ölme/öldürme isiyle hiyerarsik bir duzenin parcası olmaya can atiyor bi sen mi atmiyorsun sen askere gitmicen guneydoguda gorev yapmican ben nolcak canim diyip senin gibilerle dolu bu vatanı koruyucam yok ya yok ole ister zengin ol ister fakir burda yasiyosan burayi koruyucaksın

http://www.youtube.com/watch?v=4aLMmDnpeP8&t=52s
Sosyal ağlarda paylaş

Rewendor said:

axedice said:

Marty said:

pasifistin askere gitmemesi normal ama senin deyiminle "kendi götünü" yani hayatını riske atmak istemeyen adamın askere gitmemesi normal değil mi? anlamadım ben orasını.

ben pasifist değilim. kendimi ya da sevdiğim insanları korumam gerekirse gözümü kırpmadan da can alırım heralde ama durup dururken sırf devlet daha iyi bi sistem, cozum getirememis, teroru de iyice koruklemis, teroristin karsısında hedef tahtası lazım diye 1 senemi askerde belki de canımı kaybedebileceğim bi yerde ziyan etmek istemiyorum. çok basit.

İşte senin yaptığın vicdani red değil, onun adı farklı. Ha ama senin yaptığına değersiz gözüyle bakıp sadece vicdani reddi değerli görmek de ikiyüzlülük. Çünkü sen de son derece mantıklı nedenlerden askere gitmek istemiyorsun.

hah şu işte olay.

onun adı vicdani ret değil, ama senin de gayet haklı argümanların var. senin de öyle bir hakkın olmalı bana göre (başkasına göre olmayabilir orası ayrı bir tartışma) birine ayrıcalık tanıyıp diğerine tanımamak da ikiyüzlü bir yaklaşım o da doğru.

ama kalkıp vicdani retçiyim deme, o ayrı bir şey.

acile gittiğinde yanında kalp krizi geçiren adam var sen de kan kaybından ölüyosun, ikinize de acil müdahale gerekiyor, ama hızlı müdahale almak için ben de kalp krizi geçiriyorum demezsin, o hesap.

Vicdani reddi(daha doğrusu vicdan kavramını) sadece antimilitarizmle/pasifistlikle sınırlamak yanlış bence. Zorunlu askerlik bunların haricinde de insan vicdanına aykırı pek çok şey içeriyo.

En basitinden devlet kavramını sorgulamak ta vicdan özgürlüğüne giriyo bence. Gidip te hükümetin yaptığı salaklıklar yüzünden ben insanların ölmelerini hazmedemiyorum açıkçası. Sırf Türkiye için konuşmuyim, uluslararası politikada ülkeler/şirketler kar edicek diye savaşlarda vatandaşların kurban edilmesini de vicdanen rahatsız edici buluyorum.

Veya özgürlük açısından ele alalım. Bir başkasının benim özgürlüğüm üzerinde söz hakkına sahip olması bence kabul edilemez birşey. Bir insanın hayatının 1 yılına el koymanın ve bu insanı kafalarına göre bedava iş gücü olarak kullanmanın kölelikten farkı yok. Yani nasıl kölelik sistemi vicdanen rahatsız edici birşeyse askerlik te aynen öyle bence.

Veya sınıf ayrımı. Güya Türkiyenin her yerindeki insanları eşit şartlarda yaşatıp sınıf ayrımını ortadan kaldırıyolar lol, rütbe sınıf ayrımından sayılmıyo tabi. Birbirinden öküz çavuşların egosu tatmin olsun diye köpeklik yapmanın birbirinden lavuk paşaların uşağı olmanın da sınıf ayrımıyla alakası yok zaten. Ha, evet ülkenin doğusundan da batısından da gelen adam aynı sürünüyo, toplumsal sınıf ayrımını kaldırıp yerine rütbe koyunca bu işin ayrımı değişmiyo ama. Yani nasıl toplum içindeki sınıf ayrımı vicdanen rahatsız edici birşeyse askerliğin yapısı da bence aynı şekilde rahatsız edici.

Ha, peki neden vicdani ret sadece pasifizm ve antimilitarizmle sınırlı olarak ele alınıyo? Çünkü şu son ikisi de işin içine girerse adamı kamu hizmetine de zorlayamazsın, şu durumda en azından en dominant iki argümanı aradan çıkararak diğer sebeplerden askerliğe karşı duranların da sesini kısıyosun.

/edit: piramit olmasın
Sosyal ağlarda paylaş

Ciddi yazayım hadi üstteki beyne oksijen giden arkadaşa binaen.

Mehmet (Tarhan) ile üniversite 1. sınıfta tanıştım. Tam da bu işin en önemli sözcülerinden biri olarak, hiçbir zaman şunlar gitsin biz gitmeyelim kibirini taşımayan bir mütevazi insandı. En ağır bedeli o ödemesine karşı, herkesin, göbeğini kaşıyan adamın dahi bu dertten azade olmasını istiyordu.

O yüzden vicdani ret hareketi, politik bir tavır olarak, elitist- CV ile mülakata girilecek bir anlayışa sahip değil, aksine, hepimizin sıradan birer insan olarak, insan hakları çerçevesinde, askere gitmeme ve zorunlu ödev hallerine karşı direnme hakkına sahip olduğumuzu savunur. O yüzden bu kavramı konuşabilmek için bilinmesi gereken temel değerler vardır:

1. Tembellik hakkı:
Kişinin makine gibi belli ödevleri yapmak zorunda olmadığı, anarşizan bir tavırdır. Marksizm ve anarşizmin birçok kolu bu hakkı savunur. O yüzden, benim vicdani red yapabilmem için kimseye kendimi ispat etme, CV gönderme, wow oynamadığımı ispat etme gibi birşey olamaz, bu, vicdani ret fikrinin v'sine tümüyle AYKIRIDIR. Hatta, en büyük düşmanıdır.
2. Bireysel otonomi:
Herkes bireysel varlığından ve bedeninden sorumludur. Her birey, kendi varlığının kullanılmasını başkalarının yönetmesine karşı direnebilir. Yani, vicdani retin bir başka koşulu, kimseye ne yaptığınızla ilgili hesap vermek zorunda olmayışınızdır. Yani, ister WoW oynayan, ister CoD oynayan, ister Carmageddon oynayıp masum sivilleri traktörle ezen birey, otonomdur ve rızası hariç kullanılmamalıdır.

Şimdilik bu kadarı yeterli. Bi tarafınızdan element uydurmakta, kendinize göre tanımlar yapıp anormal duruma düşmekte, üstüne bir de ego kusmakta üstünüze yok. Kendi elitist özentili orta sınıf özentilerinizi (örneğin, "ben çok farklıyım" "ben yararlanıyım diğeri yararlanmasın") herhangi bir görüşe yamamayın, kendi adınıza konuşun. Sanki vicdani reddi icat etmiş gibi konuşup da komik duruma düşmeyin.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...