Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Japonların buluşu rüzgar enerjisini nükleer enerjiden daha ucuz yapacak

Ardeth

Öne çıkan mesajlar

akülük yer var, saçıma havlu kullanıyorum. :p ama resistanslı aletler sorun işte maalesef dediğin gibi. yine de bunların açık olduğu zamanlar fazla değil, mesela önümdeki pc ve buzdolabı dışında evde çalışan alet yok son 3-4 saattir.

ha tabii ilk yatırımı kaç yılda amorti ederim esas mesele o. akü filan da hızlı eskir.
Sosyal ağlarda paylaş

zeper said:

olsun tabi ucuz,gelişsin yenilebilir enerji-türkiye'de ne kadar gelişir bilemiyorum gerçi,yatırım yapılmak istenen konu başlıklarında değil-....ama rüzgar enerjisine bel bağlamak da ne kadar doğru?,çünkü rüzgar ile iş yürümediğinde eğer fosil kaynaklara yöneliyorsak orada daha ciddi bir problem var demektir,hatta nükleerden daha ciddi bir problem.

abi yenilebilir değil yenilenebilir
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

akülük yer var, saçıma havlu kullanıyorum. :p ama resistanslı aletler sorun işte maalesef dediğin gibi. yine de bunların açık olduğu zamanlar fazla değil, mesela önümdeki pc ve buzdolabı dışında evde çalışan alet yok son 3-4 saattir.

ha tabii ilk yatırımı kaç yılda amorti ederim esas mesele o. akü filan da hızlı eskir.

amorti etmiyo hiç bir zaman
genelde gride ulaşımı olmayan yerlerde kullanılıyo anlattığım sistem akülü felan
hem gride bağlı hemde yan enerji üretimli sistemlerde 10 senede felan amorti ediyo kendini 10 se sonrada değiştiriyosun panelleri felan

türkiyede ağa enerji vermek çok sorun yane ben cuma markete gittim elektriğin fazlasını sisteme veriyim satıyım diyemiyosun
Sosyal ağlarda paylaş

Bunların iklimlere olan etkisi gerçekten de büyük boyutlarda oluyomu yoksa sadece rüzgar hızını kesmesi vs. yüzünden ufak çaplı alanlarda ekolojik değişimlerden filan mı bahsediyoruz?

(büyük boyuttaki değişimlerden kastım ne biliyim mesela bi küresel ısınma gibi filan dünyayı etkileyecek etkiler. mesela gidip bütün termik santralleri kapatsak yerine pervane dikip enerji ihtiyacını o şekilde karşıladık diyelim, yine global anlamda etkileri olur mu?)
Sosyal ağlarda paylaş

şu skalada yoktur ama devasa tesisler kurarlarsa yerel etkisi elbet olur diye düşünüyorum ama tabi kömür vs kadar kötü olmaz hehe küresel bir etkisi olur mu onu bilmiyorum ama kömürde bulunduğu bölgeyi kirletiyor daha çok zaten onun da küresel etkisi yok.

tek başına hiç birşeyin zaten o kadar küresl etkisi olmaz herhalde hepsi birleşince sorun yaratır
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

şu skalada yoktur ama devasa tesisler kurarlarsa yerel etkisi elbet olur diye düşünüyorum ama tabi kömür vs kadar kötü olmaz hehe küresel bir etkisi olur mu onu bilmiyorum ama kömürde bulunduğu bölgeyi kirletiyor daha çok zaten onun da küresel etkisi yok.

tek başına hiç birşeyin zaten o kadar küresl etkisi olmaz herhalde hepsi birleşince sorun yaratır

Ne biliyim mesela global olarak ta termik santralde kömürü yakmanın etkisi daha fazla olur gibi geliyo. Öncelikle karbondioksit salınımı söz konusu -ki küresel ısınma sera etkisi hedehödö şu an için karşılaştığımız en büyük global sorunlardan- Onun haricinde enerji dönüşümü açısından düşünürsek te yerin altında organik bileşiklerde depolanmış masum masum oturan kimyasal enerjiyi alıyosun ısı enerjisi olarak dünyaya salıyosun(santralde yanan kömürün enerjisinin dünyanın toplam ısısına oranla çok küçük olduğunun farkındayım da iklimler de ufak ısı dengeleri üzerine kurulu olduğundan ekledim, sonuçta o ısı büyük ölçüde dünyada kalıyo ve dünyayı kapalı bir sistem olarak düşünürsek sistemin ısısını arttırıyo)

Rüzgar türbinindeki enerji dönüşümü daha masum gibi geliyo. Isı farkından dolayı basınç oluşur, basınç farkından dolayı rüzgar oluşur, rüzgar enerjisi türbinde soğurularak elektrik üretilir, elektrik te kablodaki kayıptan, elektrikli cihazlardan filan ısıya geri dönüşür filan, açık ara daha zararsız olsa gerek(diye düşünüyorum, aklıma gelmeyen etkileri vardır elbet)
Küçük skalada iklim değişimlerine etkisi olarak ta mesela rüzgar hızını keseceğinden iç kesimlere bulutların sürüklenmesini filan kısıtlayabilir bir parça, yağmur yağışını etkileyecek boyutlarda olabilir mi bilmiyorum ama ne biliyim kömür yakan termik santrallerden veya yapay bir göl oluşturan hidroelektrik santrallerden çok daha az zarar verir gibi geliyo bana(en azından doğrudan yaptığı bir etki gelmiyo aklıma)

@bonepart:
Kuşları biçmesi filan tabi olumsuz bir yanı da kuş dediğimiz şey kendi halinde duran pencere camına toslayarak bile ölen bişey zaten, oraya rüzgar türbini değil telefon direği diksen muhtemelen onun yüzünden de ölücekler lol.
Gerçi kuşların hareketli cisimlerden tırsmalarına rağmen inadına bu pervanelere doğru uçmalarının sebebi düşük basınç yollarını takip etmeleri filansa tabi diğerlerine oranla daha ölümcül olabilir de biraz bakındım öyle çok büyük bir etkisi yok gibi gözüküyo.
http://science.howstuffworks.com/environmental/green-science/wind-turbine-kill-birds.htm

said:
Man-made structure/technology
Associated bird deaths per year (U.S.)

Feral and domestic cats
Hundreds of millions [source: AWEA]

Power lines
130 million -- 174 million [source: AWEA]

Windows (residential and commercial)
100 million -- 1 billion [source: TreeHugger]

Pesticides
70 million [source: AWEA]

Automobiles
60 million -- 80 million [source: AWEA]

Lighted communication towers
40 million -- 50 million [source: AWEA]

Wind turbines
10,000 -- 40,000 [source: ABC]

Şuna göre rüzgar panelleri son derece masum kalıyo. Tabi arabalardan camlardan kablolardan böcek ilaçlarından ölen kuşlar güvercin kumru filan gibi daha bol bulunan -lesser race:P- kuşlarken rüzgar panellerinin biçtikleri genellikle daha nadir göçmen kuşlar olduğundan daha fazla hassasiyet gösterilmesini anlıyorum ama olaya kuş ölümleri açısından bakıyosak rüzgar panelleri son derece masum.
Sosyal ağlarda paylaş

az olduğu için işte. malesef bu doğa savunucuları böyle istatistiklerle insanları kandırıyor. burda tüm otomobiller kaç kuş öldürüyor ile tüm rüzgar değirmenleri kaç kuş öldürüyor diye karşılaştırmak dünyanın en aptal istatistiği. bunun yerine

(tüm otomobiller kaç kuş öldürüyor/ otomobil sayısı) ile (tüm rüzgar değirmenleri kaç kuş öldürüyor / rüzgar değirmeni sayısı)

karşılaştırılmalı.

Ya da diğer bir bakış açısıyla dünyanın enerjisini karşılayacak skalada yapmak istersen belki şimdi sahip olduğunun en az herhalde 100 katı rüzgar değirmeni koyman lazım. muhtemelen daha da çok. bu da en az 4 milyon kuş demek.
Sosyal ağlarda paylaş

ya enerji üretecek adam -ki çevreci değil bunlar. varsa milyar dolarlık çevreci şirket bilemem- sorunu anlık çözer.

"kuşlar gelmesin diye şahin sesi çıkartan siren taktık"
bitti gitti.

rüzgarın iyi tarafı yapıyorsun ve sonrasında aralıklarla bakımını yapıyorsun "neredeyse BEDAVA" geyiği sadece. basic materyalden bağımsız enerji kuruyorsun. savaş çıksa bilmem ne güneş de kapanmıyor, rüzgar da kesilmiyor mesela. makeshift üretim bile yaparsın zorda kalırsan.

yoksa yeşil enerji diye bişi olmadığı gibi süper ekonomik bi bok da yok.

adamlar az enerji harcıyor diye tam oturmamış lcd'leri bize kakaladılar. az enerji harcıyor, yani yeşiiiiiiil dediler. lan NF3 basıyor işte doğaya. sdfgsdfgfdg
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

Suark said:

iklimlerle falan oyanayabilirsin.
Çünkü aynı miktarda havanın daha uzun zamanda yer değiştirmesine izin veriyorusun.

iklimlere etki eden hava baya yukarılarda dolanıyor.

Okyanus akıntıları iklimleri etkileyen en önemli şeylerden biriyken böyle bir yorumu nasıl yazdın?
Sosyal ağlarda paylaş

uzmanı falan değilim tabii ama mikro-iklim dedikleri kadar etkisi olur.

http://en.wikipedia.org/wiki/Microclimate

koca şehirlerin ısı konusunda yaptıkları bile mikro-iklim konusuna giriyorsa, 200-300 tane türbinden oluşan çiftlik de ancak mikro seviyede etki eder iklime.
Sosyal ağlarda paylaş

Myshkin said:

huun said:

Suark said:

iklimlerle falan oyanayabilirsin.
Çünkü aynı miktarda havanın daha uzun zamanda yer değiştirmesine izin veriyorusun.

iklimlere etki eden hava baya yukarılarda dolanıyor.

Okyanus akıntıları iklimleri etkileyen en önemli şeylerden biriyken böyle bir yorumu nasıl yazdın?

okyanus akıntılarını bozan en temel iki faktör bir tuzluluk oranı diğeriyse carbondioksit oranıdır.

@Ardeth; büyük çapta bir etkisi olacağını sanmıyorum 2000 metre altının, tabi iklim çok fazla değişkeni olan kaotik bir sistem her şey etkili olabilir.Bildiğimiz hatta bilmediğimiz tonlarca etmen var ben genel olarak yağmurlar+kar+hortumlar+kasırgalar hatta cyclonlar olarak bir etki düşünürsek bunlar 2000 metrede başlıyor.Dolaylı yoldan etkiler mi..hım onu bilmiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Rüzgar tribünüyle iklimin değişme ihtimali kelebeğin kanat çırpmasıyla kasırga çıkma ihtimaliyle aynıdır herhalde, gülünç geldi.

Gidip de kuşların göç yoluna kurmadığın sürece meydana gelecek kuş ölümlerinin mazur görülebilir olduğunu düşünüyorum.

Öte yandan nükleer santral son çare olarak düşünülmeli, biz bir değil iki tane kurmayı planlıyoruz üstelik okkalı fiyattan alacağız elektriği. Onun yerine doğalgaz alıp yaksak daha ucuza gelir. Nükleer santral olamaz diye bir şey yok ama çok ince düşünülmeli çünkü işler ters giderse bütün doğal hayat insan ömrünü aşacak şekilde yok olabiliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...