Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

27 Mayıs

sipeyskeyk

Öne çıkan mesajlar

kermit said:

izinden giderken icraat varmı ?
senin sadece ölüm yıldönümündfe hatırlamandan ne farkı var ?
yok bi fark o yüzden sorun değil takılsınlar sende takıl

İcraat var, Turgut Özal'da onun izindeydi, Recep Tayyip Erdoğan da. Gören görüyor. Hatırlıyan hatırlıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

"Tatar Ramazan" said:

Ulusal Kanal'ı izliyorum da, acaip gaza gelmişler 27 mayıs devrimi amarigan gladyosu hede hödö diye
Bi yandan da bağımsız adaylarının reklamını döndürüyorlar, meclise 30 kişi girsek Akp'yi bile yıkarız diyolar lol

Eee, sen niye rahatsız oldun bundan?
Bu memlekette Tayyip'in gaza gelip çılgın proje yapma hakkı var da; vatanını-milletini Tayyip'ten farklı şekilde seven insanların kendilerini ifade hakları yok mu? Neden gaza gelmek oluyor vatanını-milletini sevdiğini kendi tarzlarında ifade etmek? Komik olmaya mı çalışıyorsun sen, uğraşma komik olmaya zaten çok komik adamsın. En ufak fikrin, en ufak bilgi kırıntın varsa adam gibi ifade et. Yazılanlara gelip provoke etmekten, senin gibi düşünmeyen insanların düşünceleriyle dalga geçmekten daha onurlu, daha namuslu bir iş yapmış olursun. Haberi de eksik anlatma, 27 Mayıs'ta Devrimi yapanlar(senin gibiler darbe diyorsunuz)öyle medyanın gösterdiği gibi sadece Menderes ve arkadaşlarını yargılamamışlardır Yassıada'da dediler o programda. Aynı zamanda başta 6-7 Eylül olayları olmak üzere bütün Amerikan gizli servislerinin ve GLADYO'nun yaptığı olayların sorumlularını da bulup yargıladıklarının haberini verdiler. O birilerinin yere göğe kondurmadığı Menderes'in "hırsızlık ve yağma dışında olaylara müdahale etmeyin" talimatında bulunduğundan bahsettiler.
Sosyal ağlarda paylaş

Adam tayyip özal menderes triosunu belkide türk tarihinin devlet yönetimi ve askeri alanda gördügü en büyük insanlarla aynı kefeye koymus bunuda gördüm ya yok artık

Konuyla alakalı olarakta evet ozaman sistemin abuse edilmesinden dolayı darbe bencede gerekliymiş ve idam sert bi tavır olarak gözüksede dönemin kosullarında gereken yapılmıs.
Sosyal ağlarda paylaş

cetintas said:

Bazı okuduğunu anlayamayan PATİ üyesi arkadaşlar için peşinen yazayım, aşağıda okuyacağınız görüşler tamamen benim görüşlerimdir, bunları paylaşmak zorunda değilsiniz, kabul etmek zorunda değilsiniz, okumak zorunda HİÇ DEĞİLSİNİZ...Yani bir dayatma, "ben bilirim lan siz ne bilirsiniz" şeklinde tarafımdan bir yaklaşım söz konusu değildir.

Ben de oy verme konusunda Aysun Kayacı gibi düşünüyorum. Oy verme hakkını kullanan dağdaki çobanın, ilk cinsel tecrübesini ahırdaki eşeğiyle yaşayan köylünün, kola şişesini içine işeyip camdan dışarı fırlatan kamyon şoförünün, kız kardeşi bakkalın çırağından para üstünü alırken bakkalın çırağının yaptığı espiriye güldü diye bıçaklayan kıronun, cumhuriyetin kurulduğu tarihi bilmeyen öğretmen-mühendis-doktor ve hesapta üniversite eğitimi almış kişilerin...

Benimle eşit oy hakkına sahip olması sinirlerimi bozuyor, hazmedemiyorum ve elimde yetkim olsa kesinlikle bunu değiştiririm.

Herkesin ağzında bir demokrasi.

Demokrasi YUNANİSTAN'da gelişmiş. O zaman ki demokrasi neymiş, biliyor musunuz? En küçük yerleşim biriminde halk toplanırmış meydana, bütün sorunlarını söz alıp kalkarak tartışırlarmış. Sonra birlikte aldıkları kararı bağlı oldukları köy-kasabaya iletmek üzere temsilcilerini gönderirlermiş. Bu köy-kasabaya kendi toplumlarının görüşünü yine benzer bir toplantıda kendileri gibi başka toplumların tyemsilcilerinin olduğu ortamda iletirlermiş. Burada alınan kararlar bu köy-kasaba temsilcileri tarafından bağlı bulundukları şehre ve oradan da benzer biçimde oranın temsilcisi-temsilcileri aracılığıyla başkentte ki meclise iletilirmiş. Sonuç olarak bu mecliste en küçük halk topluluğunun görüşleri, düşünceleri dile getirilip ifade edilme şansını bulurmuş.

Günümüzde demokrasi tanımı belli. Avrupa, Amerika ve dünyanın her yerinde demokrat olduğunu söyleyen yönetimler ve sistemler var. Bu sistemlerin demokratlığı o ülkelerdeki toplulukların düşüncelerini en yukarıya ifade edebilme becerisi ile doğru orantılıdır. Türkiye'nin en büyük şanssızlığı ise
1)dinin toplum üzerindeki aşırı boyutlarda ki etkisi, öyle ki hemen her şeyi mantıkla değil din ile, dini kabulle açıklamaya çalışıp bunların peşinen kabul edilmesine neden olur,
2)halkımızın kasten ATATÜRK sonrasında cahil bırakılması, okumaya çalışanların da eğitim sistemi ele geçirildiği için OKUMUŞ CAHİL olarak yetişmeleridir.
3)Ne yazık ki ne benim, ne de başka kimsenin şu an ellerimizde bu sistemi değiştirme imkanımız yoktur. O nedenle adına DEMOKRASİ denen bu sistemde demokrasicilik oynamaya devam edeceğiz.

dünyanın başında olsam ilk işim,senin gibi işi gücü olmayan, parası pulu olmayan, bir dala tutunamamış, 35-40 yaşında hala paticik'e wot döşeyip gençlere şirin babacılık yapan, okuduğu tek edebi eser "şu çılgın türkler" olan birinin oy kullanmasına izin vermemek olurdu diyecektim de, boşver sen de kullan .
Sosyal ağlarda paylaş

Çetin abiye tek bi sorum var,

rejimi ve siyaseti korumak ordunun göreviyse senin görevin nedir? Hayır ordunun görevi değil, sivilin göreviyse niye 2 lafından biri "/summon ordu"?

Eğer ordunun göreviyse neden millet meclisi kurulmuş? Ordunun göreviyse sen niye burda senin kafa yapına sahip 3-5 hayalperestin siyasi propagandasını yapmaya devam ediyorsun, git orduya katıl ve ordan gir siyasete?

Ya da bunlar senin hayallerinin ürünüyse ne içiyosun?

tek bi soru olmadı pardon.
Sosyal ağlarda paylaş

"Tatar Ramazan" said:

Darbe de asılmaları da hatalıdır, ufak Afrika ülkesi mi lan burası? Hitler falan ise tam alakasız örnektir.

Halk sevmiş adamları kardeşim, büyük çoğunlukla başa getirmiş sen ne akla hizmet karışıyosun yok öyle olmaz siz anlamıyonuz böyle olacak diye.

Asker adam ülke yönetmekten ne anlar, 10 senede bir periyodik darbeler yaptılar ve her seferinde 30 sene geriye gittik demokraside, istikrarda, ekonomik güvenilirlikte. Darbe yapmak ezikliktir, halkın kararına yetememezliktir.

30 yıl ı açsana baya ayrıntılı şekilde.
Sosyal ağlarda paylaş

ulusal kanal'dan rahatsız olan kişiler varsa, kanal bol, trt1, atv, samanyolu, kanal 7, kanaltürk, mehtap tv, kanal a, bugün, ülke tv, kanal 24... birini açıp izlesinler.

SeaGle said:

Çetin abiye tek bi sorum var,

rejimi ve siyaseti korumak ordunun göreviyse senin görevin nedir? Hayır ordunun görevi değil, sivilin göreviyse niye 2 lafından biri "/summon ordu"?

Eğer ordunun göreviyse neden millet meclisi kurulmuş? Ordunun göreviyse sen niye burda senin kafa yapına sahip 3-5 hayalperestin siyasi propagandasını yapmaya devam ediyorsun, git orduya katıl ve ordan gir siyasete?

Ya da bunlar senin hayallerinin ürünüyse ne içiyosun?

tek bi soru olmadı pardon.

şunu söylemek istiyorum.

size (bize) adnan menderes'in halk kahramanı, büyük demokrat diye kakalıyorlar. 12 eylül'ün ardından "darbeler kötüdür" imajı yüzünden, "darbeler kötüdür, adnan menderes'e darbe yapıldı, o zaman adnan menderes iyidir" denklemi çıkartıyorlar.
adnan menderes'i kullanıp darbe karşıtlığı yapıp askeri kötülüyorlar.

deniyor ki, "%60'la halkın oyunu alan bir kişi, halk tarafından seviliyor demektir, sen bu kişiye dokunamazsın". iyi de, bu adam chp'yi kapattıracaktı. yeni seçimler olsa yine dp gelecekti iktidara, e bu durumda halk dp'yi seviyor mu olacaktı?
adnan menderes'i öven gazeteciler şunu gizler ama, halk aslında adnan menderes'den rahatsızdı. demokratik parti'nin adı dışında hiç bişiyi demokratik değildi. halk bundan sıkıntı duyuyordu. diyorsun ki "niye darbe şakşakçılığı, ordu summonerlığı yapıyorsunuz". o zamanlar hükümeti etkileyebilecek stk'lar yoktu ki (gerçi şimdi de çok etkili olduğu söylenemez). yani halkın başvuracağı bir kanal yoktu. ellerindeki tek destek ordu kalmıştı.
darbe olup ordu yönetime el koyunca halk çok sevinip sokağa dökülmüş.
bunun iki nedeni var:
1- demokrat partinin halk üstünde kurduğu zulm.
2- halkın orduya duyduğu sevgi ve güven.

size (bize) adnan menderes'i dayatan gazetecilerin yaşına bakalım.
30-50 arasındalar.
peki 27 mayıs darbesi hangi yıl? 1960.
1960'daki durumu iyi görüp analiz edebilmek için en azından bir 25 yaşında olman lazım, bir 5 sene öncesini de hesaba katmış olalım. 1960'dan bugüne kaç yıl geçti? 51. koy 25 ile 51'i üstüste, ne etti? 76. yani "o dönemde şu oldu, bu oldu, biz şunu gördük, şunu yaşadık" diyen bir kişinin en azından 76 yaşında olması lazım.
çıkıyor 40 yaşındaki adam, askeri suçluyor, demokrat partiyi övüyor.

biz de tarihi bu adamlardan öğreniyoruz, hakikaten öyle oldu sanıyoruz.

"adnan menderes yüzünü rusya'ya dönüp ortadoğu birliğini düşündüğü sırada darbe yapılmış olması enteresandır" diyerek darbenin arkasında başka emeller olduğu iddia edilir.
ancak, adnan menderes'in tahkikat komisyonu'nu kurduktan sonra darbenin yapılmış olması çok daha enteresandır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Tahkikat_Komisyonu :
"Demokrat Parti tarafından 18 Nisan 1960'ta kurulan 15 üyeli Meclis komisyonu. 7 Nisan'da DP Meclis Grubunun bir bildiri yayımlamasından sonra kurulan Muhalefet ve basının faaliyetlerinin tahkik edilmesi için kurulmuş bir komisyondur. Komisyon sadece Demokrat Partili milletvekillerinden oluşmaktadır.
Bildiride "CHP'nin ülkedeki bütün yıkıcı grupları çevresinde topladığı, halkı, orduyu iktidara karşı ayaklanmaya kışkırttığı" öne sürüldü. Bu bildirinin ardından DP Meclis Grubu TBMM Başkanlığı'na muhalefetin eylemlerinin soruşturulması için bir önerge verdi.
Önerge 27 Nisan 1960 tarihinde Meclis'te büyük bir çoğunlukla kabul edildi. 28 Nisan 1960 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe konuldu. Buna göre bir Tahkikat Komisyon'u oluşturulacak ve bu komisyon üç ay boyunca muhalefetin ve basının eylemlerini soruşturacaktı."

http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=tahkikat+komisyonu :
"28 nisan 1960 da menderes hükümetinin kurduğu komisyon. savcıların, sivil ve askerlerin bütün yetkileriyle donatılmıştır. bu komisyonun üstünde bir merci yoktu ve kararları kesindi. hükümet tarafından demokrasiye indirilmiş sıkı bir yumruktu ve asıl amaç chp yi kapatmaktı. bu komisyonla darbe yönünde kocaman ve belki de son adım atılmıştı. ülkede sıkı yönetim ilanına ve öğrenci ayaklanmalarına sebep olmuştur."
"demokrat parti'nin 1960'ta kurduğu, chp'yi kapattırıp yine tek parti dönemine dönülmesini amaçlayan, son derece anti-demokratik komisyon.
adnan menderes de zamanında bu amacı saklamamıştır zaten, 1957 seçimlerinde oylarının düştüğünü görüp, anti-demokratik uygulamaları ve baskıcı yönetim anlayışı sonucunda kendisine olan desteğin gitgide azaldığını farkedip, bir dahaki seçimleri kazanamayacağını anlayınca "ben kendime sabık başbakan dedirtmem" diyerek iktidarı kaybetmeme hırsıyla bu komisyonu kurup, chp'yi kapattırıp, seçime tek başına girmeyi ve yine başbakan olmayı hayal etmiştir.
ama özellikle üniversite öğrencileri buna son derece büyük tepki göstermiştir. zaten adnan menderes'in basın, üniversiteler ve muhalefet üzerindeki baskıcı, diktatörvari tutumu üzerine bu komisyonun kurulması tuz biber ekmiş ve ordunun yönetime el koymasına kadar gitmiştir durum. sonucunda da ne yazıkki bu hamlesi onu idama kadar götürmüştür."

geçmişi tartışmak istiyorsak, geçmiş hakkında bilgi sahibi olmalıyız.
şimdiki gerçekler üstünden düşünüp geçmişi yorumlamak olmaz.
bir örnek: idam günümüzde çok yanlış bulunan bir hadise. halen idam cezası veren ülkeler, büyük bir kesim tarafından eleştirilmektedir. http://en.wikipedia.org/wiki/Use_of_capital_punishment_by_nation#Europe linkte avrupa'nın 1950-1960'larda idam kararları verdiğini, ancak 1980-1990 gibi idam cezasını kaldırmış olduğunu görebilirsiniz.
evet, şimdi idam yanlış bulunan ve anormal bir ceza türü, ancak o zamanlar için kabul gören ve normal bir ceza yöntemiydi.
bir başka örnek: şu wiki sayfasında da göreceğiniz gibi http://tr.wikipedia.org/wiki/27_May%C4%B1s_Darbesi o yıllarda bir çok olaylar yaşanmıştır.
bunların arasında bir turhan emeksiz olayı vardır. hatta ankaralılar bilir, ankara'da bir sokağın adıdır.
555K ( http://tr.wikipedia.org/wiki/555K ) sırasında yaşanan olayların önemli bir yeri vardır 27 mayıs darbe sürecinde.
"5 Mayıs 1960 tarihinde, Ankara, Kızılay'da Demokrat Parti aleyhtarı öğrencilerin yaptığı protesto eylemidir. Adını 5. ayın 5. günü saat 5`te Kızılay'da gerçekleşmesinden alan eylem cumhuriyet tarihinin ilk "sivil itaatsizlik" eylemi olarak da anılır. 28 ve 30 Nisan 1960 tarihlerinde polisle öğrenciler arasında çıkan çatışmalarda öğrencilerin hayatını kaybetmesi ve Turan Emeksiz isimli öğrencinin ölmesi ülkedeki ortamı kutuplaşmaya sürükledi. Adnan Menderes, 28-29 Nisan ve 5 Mayıs olaylarından sonra üniversite hocalarını gençleri kışkırtmakla suçlamış ve onlardan "Kara Cübbeliler" olarak söz etmeye başlamıştır."

günümüzdeki yaşam koşullarına, toplum sistematiklerine, kanunlara, düzene göre konuşuyoruz,
sonra diyoruz ki "vay efendim 27 mayıs darbesi neden oldu, pis ordu, kaka ordu".

http://tr.wikipedia.org/wiki/Plevne_Mar%C5%9F%C4%B1
"27 Mayıs Darbesi döneminde marşa Demokrat Parti yönetimini eleştiren dizeler eklenmiş ve marş siyasal bir anlam kazanmıştır. Marşın bu değiştirilmiş şekli, 28-29 Nisan 1960 tarihindeki olaylardan itibaren birçok darbe öncesi sokak gösterilerinde söylenmiştir."

http://www.youtube.com/watch?v=nkgZF40RoCU
Sosyal ağlarda paylaş

Bone, o günün şartlarını ayrı koy. Orda bahsettiğim o zaman ya da bugün değil, bahsettiğim ezelinden beri bazı insanların orduyu siyasi kurtuluş mekanizması olarak görmeleri.

Bu saçmalığın daniskasıdır. Bu resmen acizliktir.
Sen -sen dediğime bakma işte genel konuşuyorum, yanlış anlaşılmasın- siyasi alanda karşılaştığın zorlukları askere QQ çekip halletmeye kalkarsan, üstüne "abi türk halkı siyasetten anlamıyor" diye bi QQ daha çekersen gülerler adama. Hayır bunu en çok "ATATÜRKÇÜYÜZ" diye böyle capsli falan yazan adamlar yapıyor birde.

Her başın sıkıştığında orduya ağlayıp da müdahale beklersen, bunu da "ordu siyasetin bekçisidir hacılar" gibi düşüncelerle desteklemeye çalışırsan sonra "biz siyasi olgunluğa erişemedik yeaaa" diye tribe girmek saçma ötesi olur.

O günlerin şartları farklıydı evet. STK konusu olsun, sivil bilinçlnmei medya olanakları falan filan, bunları kabul ederim. Ama 2011 yılında hala aynı kafa yapısı be düşüncelerle yaşayan insanlar var.

Bi insan araba kullanmayı öğrenirken direksiyona oturmak zorunda, acemi de olsa. "Lan bu kaza yapar şimdi pff" diye atarsan o koltuktan sonra "ya öküz vites değiştirmeyi bilmiyor daha" diye düşünemezsin.

Ne yazık ki bunları yapanlar var hala.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
darbe olup ordu yönetime el koyunca halk çok sevinip sokağa dökülmüş.
bunun iki nedeni var:
1- demokrat partinin halk üstünde kurduğu zulm.
2- halkın orduya duyduğu sevgi ve güven.

Bu arada yok öyle bişey.

Ha şöyle var, evet Gemlikte de chp il hedesinden insanlar ya darbe sonrası ya menderes asıldıktan sonra -hangi olay sonrası onu tam bilmiyorum, sonuçta ikisi de aynı şey en nihayetinde- davul zurna ile sokağa çıkmış, evet. Ama halk diyebileceğin büyük bi kitle değil, yani halkın tamamı değil, alakası yok.

Bunları da dedemden öğreniyorum yani sağdan soldan fısıldananlar değil, 30 doğumlu dedem.
Sosyal ağlarda paylaş

Seagle acaba saygıdeğer deden "hiç demokratik olmadı bu iş şimdi. Ah şu chpliler yok mu şu chp liler" veya "işte cuntacı bunlar cuntacı" vb sözler mi söylemiş zamanında :) Yani bu darbeden oy toplama olayı AKP ile birlikte geldi insanlarda dolayısıyla bu jargona karşı çıkıyorlar. Elbette anti demokratik birşey ama şunu da unutmayalım çivi çiviyi söker. Ayrıca bana göre halk Menderesi görevinden etmek istiyordu bu çok doğru büyük çoğunluğuda bunu istiyordu fakat öldürülmesini isteyeceğini hiç sanmıyorum. Menderesi özellikle öldürülmesi bir gözdağıdır Amerika tarafından verilen. Ben böyle yorumluyorum bunu. Bizim sözüm ona uyanık solcular Menderes Amerikancıydı geldik indirdik diyor. Yalnız şöyle birşey var Menderes o zamanlar herkese mavi boncuk dağıtan bir adam. Özellikle Amerika dışındaki ülkelere taviz vermeye başlayınca Amerika düğmeye basıyor.

Halkın haklı istekleri birileri tarafından Amerikanın dümenine oturtuluyor. Yani Amerika halkın bu haklı talebini yönlendirmemiş olsa kendimiz birşey yapmış olsaydık bu adam idam edilmezdi o da çok açık.
Sosyal ağlarda paylaş

tabii şöyle teoriler de vardır.
chp ateizmi savunan sosyetik elitlerin partisiydi. halk kendi partisini kurmak için kendi paralarıyla demokrat partiyi açtı.
canla başla uğraştı, bu sırada chp antidemokratik faaliyetlerle ve gizli devlet düzeniyle dp'yi engellemek için uğraştı. bir yandan askerler "acaba bize pay düşer mi" diyerek darbe planları yapıyordu. tek istediği iktidara geçip askeri bir ülke yaratmaktı.
chp'nin arkasında amerika vardı, önce dp'yi "mini amerika" yaratmakla suçladı, sonra yaratmış olduğu anti-komunizm akımının avantajıyla dp'yi "komunist olmakla" suçladı.
halk aslında çok mutluydu, türkçe ezan dayatan ve halka zulm eden aslında chp'ydi. ülkeyi güzel günlere taşıyacak olan dp, apar topar iktidardan atıldı, sonra da amerika'nın emriyle idam edildi. yoksa o sıralar kimse idam edilmiyordu.

http://www.kadirmisiroglu.com/component/content/article/22-27mayis-darbesi.html

aynısı şu an türkiye'de var.
cumhuriyet mitingine kendi isteğiyle giden kişiler "bindirilmiş kıtalar" ilan edildi. gazeteciler "terör örgütüne destek vermek, çete kurmak, hükümeti düşürmeye teşebbüş etmek"ten tutuklular.
insanların dinini yaşamasını engelleyen yine sosyetik elitlerden oluşan chp.
asker darbe planları yapıyor ve iktidarı düşürmek için ortam oluşmasını bekliyor.
iktidar ortadoğu üstünde güçlü bir devlet olmak ve birlik oluşturmak istediği için amerika tarafından düşman ilan edildi.
iktidardaki parti bütün bunlarla mücadele edip bir yandan da halkı mutlu etmekle uğraşıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone, viki ve ekşisözlüğü mü burda kanıt gösteriyorsun yani, iyiymiş?

Ayrıca bir yerde davul zurna çalmışlar diyorsun ama çoğu yerde de halk Menderes'i yüzbinlercesi meydanlarda karşılardı diyor, asılınca yas tuttular diyor çoğu yerde. Neyse sen sevinsen de bence darbeler ve bu idamlar rezilliktir, halkın iradesine yetememezliktir.

cetintas sana gelince, kendince yine karşındakini küçümseyen ifadelerle süslemişsin yazını, ama boş laflar ediyorsun hangi birine cevap vereyim salla gitsin ya nediyim.

En basitinden E-muhtıra sonrası halkın akepeyi nasıl sahiplendiği ve tepkiyle oyunu katladığı ortada, bu bile bişi ifade etmiyomu? halkın artık darbelere karşı olduğunu göstermiyo mu? senin gibi düşünenler halka rağmen bu ülkeyi biz yönetecez, musluğun başı bizde olacak diyen bi avuç demokrasi karşıtı adamdır.
Sosyal ağlarda paylaş

bone şu argümanını anlayamadım:

"bu yapılmasaydı dp chp'yi kapatıcaktı. o yüzden dp kapatılıp yöneticileri asıldı"

orman kanunu arkadaş, yersen. önce onlar kapatıp chp'yi ipe çekseydi şimdi "astılar iyi oldu gerekliydi" diyor olcaktık... mıdır?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...