Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İstanbul nerede?

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
İstanbul'un ne zaman kurulduğuna baktın mı hiç? M.Ö. 600'da Dorian'lar kuruyor. Sonra da kraları Byzas'ın adını veriyorlar. Atina'dan gelip kuruyorlar. İstanbul'da antik yunanca bu arada. Şehirde demek.

Fikirtepe'de biraz harabe var. Topkapı Sarayı'nın içinde var. Marmaray kazı yaparken bir şeyler bulup müzelere yolladı, Sarayburnu'nda da var bir şeyler.
Mesaj tarihi:
(niye dövdün beni ya :( )

yok bakmamıştım,
da şimdi benim merak ettiğim şu,

roma imparatorluğundan sonra bir kalenin içinde falan olması gerekiyor diye düşünüyorum, sonuçta ele geçirilmeye dayanıklı bir şehir öyle değil mi?

Etrafı surlarla çevrilmiş bir yer arıyorum ama bilemedim nerede olduğunu, tamamen yıkılmış mı? yoksa topkapı civarlarında bu sur içi dediğimiz alanın tamamı mı?
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Duruyor epey. Gidersen görürsün.

http://www.kenthaber.com/Resimler/2006/10/27/00106915.jpg
http://www.buzlu.org/images/2008/12/istanbul-surlari.jpg
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Sinirli değilim. Sadece buynum kımıldamıyor, tutulmuş (korkunç acıyor kımıldatmaya kalktığımda). Haftaya finaller başlıyor. Bu gün Medeni Hukukdan ödev hazırlamam lazım kendi şeçeceğim bir konudan ki daha şeçmedim. Kredi kartı ekstrem geldi, nasıl ödeyeceğim bilmiyorum babama gitmeden. Buzdolabında süt, yanındaki dolapta ekmek yok; bu boyunla bakkala gidemem.

Berbat bir gün yani, agresif geldiysem pardon :(
Mesaj tarihi:
GERGE said:

İstanbul'un ne zaman kurulduğuna baktın mı hiç? M.Ö. 600'da Dorian'lar kuruyor. Sonra da kraları Byzas'ın adını veriyorlar. Atina'dan gelip kuruyorlar. İstanbul'da antik yunanca bu arada. Şehirde demek.

kısmen doğru abi ama byzas kralın değil bir kolonistin adı.

roma imp. parçalanmadan önce 1. constantinus döneminde roma'nın lojistik olarak geride kalması, emniyetsizliği gibi nedenlerden dolayı başkentin istanbul'a yani byzantion'a taşınmasına karar veriliyor. imar faaliyetleri başlıyor ve ms 330'da şehrin açılışı gerçekleştiriliyor.
sonradan imparatorun adından dolayı constantinapolis(konstantin'in şehri) olarak değişiyor.

bizans sivil mimarisi de günümüze pek ulaşmamış olsa da şu anki topkapı sarayı ve sultanahmet'e kadar olan kısmın bu konuda oldukça zengin olduğu bilinir. edirnekapı civarında blakhernai sarayı kalıntıları var görmek isterseniz. sultanahmet camii ile adliye sarayı arasında u harfi şeklinde bir hipodrom olduğu yazar kaynaklarda. osmanlı'da "eski saray" olarak geçen şimdiki istanbul üniversitesi merkez binası civarında da yapılar olduğu belirtilir.
daha uzar bu tabi (=
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Üzgünüm ama ilk paragrafında yanlışsın.

Byzas mitolojik bir figür; yaşamış mı, yaşamamış mı bilinmiyor. Ama ülke adı olmadığı kesin. İstanbul'u kuran devletin adı (sehir devleti kendisi) Megara. Byzas, Megara kralı Nisos'un oğlu sonra da Megara'nın kralı.

Byzas Delphi'deki Apollo'nun kahininden "körler ülkesinin" karşısında bir şehir kuracağını öğreniyor. O da gidiyor Haliç'in Marmara'ya döküldüğü yere Byzantium'u kuruyor. Sonra İstanbul'un asya tarafında yaşayanları görüyor ve "siz körsünüz koçlar, şehir buraya kurulur." diyor. Karşıdakiler de bir 20 yıl kadar önce gelmiş olan başka Megara'lılar Kadıköy'de yaşayan. O koloni Byzantium'un yanında ezilip gidiyor ama, Ankara'nın yanında Polatlı gibi kalıyor.

İkinci ve üçüncü paragrafında doğrusun.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
xaty said:

Atlıköşk'te İstanbul'un 8000 yılı diye bir sergi vardı. Keşke kaçırmasaydınız.

Fikirtepe'den çıkanlar onlar. Şehir olarak tarihi farklı başlar.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Byzantium'dan önce ne var istanbul'da 8000 yıllık tarih olacak Fikirtepe'den, Marmaray'ın çıkardıklarından ve Topkapı'da bir kaç şeyden başka. Gitmemişsin diyeceğine ne olduğunu söyle abi.
Mesaj tarihi:
Byzas'ın anneannesi io nehirler tanrısı inahos'un kızı, efsane olan kısmı o, ama byzas'ın yaşayıp yaşamadığından şüphe duyuluyor dersen ona bişey diyemem çünkü bilmiyorum.

şehrin kuruluşu konusunda yanlışsın demedim kesinlikle rica ederim. zaten belirttim, başkentin "byzantion'a" taşınmasına karar verildi ve sonra imar çalışması başlatıldı diye. sadece byzas'ın kral değil, kolonist arkadaşlarıyla şehir kurma görevi almış biri olduğu konusunu düzeltmek için söyledim. yoksa byzas gayet dorlu megaralı bir abimiz :p
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Byzas hakkında mitolojik derken neyin mitolojik olduğunu söylemeyi unutmuşum ben de. Senin dediğini bilmiyordum ama Byzas benim bildiğim kadarıyla Poseidon'un oğlu. Anne tarafından Io'dur.

Aynı zamanda hem Poseidon'un hem de Nisos'un nasıl oğlu oluyor bilmiyorum ama :)

İkisi de aynı Byzas, ikisi de İstanbul'u kuruyor ama ana-babaları tamamen farklı.
Mesaj tarihi:
kaynak tarayıp yazarım buraya iyice öğrenmiş oluruz. ama hoş, efsane olduğu için heryerde nispeten değişik şeyler yazıyo olabilir. hatta farklı bilmemizin sebebi de ondandır muhtemelen
Mesaj tarihi:
ehauaha nolucak yahu
ayrıca şöyle de bi haber var, güzel bilgiler var içinde; http://www.haber7.com/haber/20090817/Megarali-Byzasin-kurdugu-ikinci-kent.php

hocamın kitabından kuruluş efsanesi

kaynak: Dünya Kenti İstanbul-Habitat II, Oğuz Tekin, Tarih Vakfı Yayınları, S: 102-107

Argos kralı İnakhosûn kızı olan İo, aynı zamanda Argos kentindeki Hera Tapınağı`nın rahibesidir. Bir gün İo`yu gören Tanrı Zeus, ona aşık olur. Kocası Zeus`un bir başkasına ilgi duyduğunu öğrenen Hera, kıskançlığa kapılarak İo`yu Zeus`tan ayırmanın yollarını arar. Zeus, İo`yu Hera`nın gazabından korumak için sevgilisini inek biçimine sokar. Ancak Hera, ineğin kendisine verilmesini ister. İo`yu alır ve bin gözlü dev Argos`u başına nöbetçi diker. Zeus da Hermes`i göndererek devi büyüleyip öldürtür. İo devden kurtulmuştur; ama Hera bu kez de bir at sineğini İo`ya musallat eder. Sinek ısırdıkça, inek kılığındaki İo`nun canı yanar; Trakya`dan İstanbul Boğazı`na gelir, boğazı geçerek Asya yakasında kıyıya çıkar. Bu öyküden dolayı İstanbul Boğazı, "inek geçidi" anlamına gelen Bosporos adını alır. İo, "Altın Boynuz"u geçtikten sonra bir kız çocuk dünyaya getirir. Adını Keroessa koyar. Keroessa`nın Deniz Tanrısı Poseidon`dan Byzas adlı bir çocuğu olur. Byzas büyüyünce, annesinin kendisini doğurduğu yerde bir kent kurar.

Mesaj tarihi:
GERGE said:

Byzantium'dan önce ne var istanbul'da 8000 yıllık tarih olacak Fikirtepe'den, Marmaray'ın çıkardıklarından ve Topkapı'da bir kaç şeyden başka. Gitmemişsin diyeceğine ne olduğunu söyle abi.

Niye parladın bilmiyorum da sen "Fikirtepe'den çıkanlar onlar." demiştin. Sergide sadece onlar yoktu, o yüzden gitmediğini düşündüm.

8000 yıl önce şehir vardı diyen olmadı zaten.

Ama yine de Bizans öncesinde şu anki İstanbul'un Anadolu tarafında yerleşim olduğu düşünülüyor.
Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...