Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

yakışır oğlumuza!!!

Hagii

Öne çıkan mesajlar

Rekabete açılması iyi ama rekabet beraberinde hile hurdayıda işin içine sokar.

Sonra birde bakarsın adam daha çok kazanmak için ayakta kalabilmek için sana çöp satmaya, sağlıksız genetiğiyle oynanmış bir ton zıkkım satmaya başlar.

Amerikada düşük maliyetli olduğu için adamların tüm hayvanları mısır ile beslemesi gibi, atibiyotiğe boğdukları hayvanlarla bizi besliyorlar.

Rekabet iyi bir şey değil senin benim için iyi değil yani, rekabetinde adil ve temelinde halkın yararına olması için piyasaya devletin müdahale etmesi lazım her türlü, gerek yasalar ile ve bu yasalara uyulup uyulmaıdğını denetlemesi lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:

Farkında değilsiniz sanırım ama bir sektörün rekabete açılması NE OLURSA OLSUN tüketicinin yani halkın yararınadır. Bu bir fizik kuralıdır.

rekabet=/= bütün altyapının tek bir özel kuruma devredilmesi.

sonrası icin bakınız, kar amacı güden tekel vs hizmet amacı güdne tekel.
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:

Farkında değilsiniz sanırım ama bir sektörün rekabete açılması NE OLURSA OLSUN tüketicinin yani halkın yararınadır. Bu bir fizik kuralıdır.

Rekabete açılmak ile şirketin kamudan özele geçmesinin ne alakası var ? Ne mankafa adamlarsınız ! En basit örnek yıllardır Arap yönetiyor TT ' yi , rekabet mi var ortada , sadece faturaları onlara ödüyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:

Ardeth said:

Ardeth said:

telekom özelleştirilir arkasından hemen yapıştırılır "ama fransada telekomunu özelleştirdi". Ama söylenmez ki fransanın telekomu özelleştirildiğinde o ülkede en az 3-4 tane daha baska özel telekom şirketi olduğu ve dolayısıyla adil ve sağlıklı bir özel sektör halinde olduğu.

Özelleştirilmeden önce Telekom tekeldi. Devletin sahip olduğu tekel özelleştirilmeden nasıl özel sektör Telekom şirketleri kurulabilir? Kurulsa bile devletin yönettiği telekom rekabet edebilir mi? Edebilirse de devletin ticari alanda rekabet etmesi doğru mu? Doğru olsa bile güçlü sermayeler ve özel sektör çevikliği karşısında rekabet edemyen devlet teşebbüsünün değeri 5 paraya iner miydi? Tekel olamayan, rekabet gücü olmayan bir kurumu kaç paraya satabilirdik?

pardon da para basan kurumu niye satıyoruz?
Sosyal ağlarda paylaş

Özelleştirmelerin sebepleri sadece para getirsin sebebiyle olmaz, aksine IMF'nin şartı olabilir özelleştirmeler, peşkeş çekmek olabilir eşe dosta, bir çok sebebi olur.

Türkiye sınırları içerisinde gerçekleşen şeyleri, diğer ülkelerin şartlarına göre değerlendirmek hatalıdır bence.
Sosyal ağlarda paylaş

İngiltere'de telekomun özelleştirildiğini zannetmiyorum. Yani hiçbir zamanda hükümetin yönettiği bir telekom olmamıştır.

Rekabet konusu cumhuriyet kurulduğundan beri gelen bir sorun. Her üretim devletin olduğu için ne rekabeti.

Ttnet para akıtıyor(du) diyen arkadaşlar muhtemelen çok gençler. Özelleştirmeden önce nasıl internete bağlandığımızı bir araştırsınlar. Eminim ki ttnet in şimdi ülkeye kattığı katma değerler (reklam, personel, vergi, hızlı internet, ucuz servisler) özelleştirme yapılmadan öncesinden çok daha yüksektir.
Sosyal ağlarda paylaş

sipeyskeyk said:

Özelleştirilen kurumun zarar ediyor olması gibi bir şart yok ekonomik kuramlarda. Tamamen uygulanan ekonomik politikalar gereği özelleştirme gerçekleştirilir.

Bu kadar basit mantık görmedim, kar ediyorsa nasıl satar hainler?

Sallama o kadar sipeyskeyk nerde hangi ülkede gördün Kar eden önemli ve stratejik kurumların değerinin çok çok altına satılmasını?
Sosyal ağlarda paylaş

Değerinin altıymış, üstüymüş, sağıymış soluymuş bilmiyorum da, sırf devlet elinde iş dönmesin diye seviyorum özelleştirmeyi.

Aynı işletme özel sektördeyken çalışma verimi %90'a yakın olan adamlar devlet elinde aylak bakkal testislerini tartarmış misali zaman öldürüyorlar. Zaman öldürmeyi geçtim, devlet elindeki fabrikalardan takım çalan işçiler bile var. Bu olayı da bizzat yaşayan adam halamın oğlu. Azot gübre fabrikasında güvenlik görevlisiyken kaç kişiyi çevirmiş elinde takım sandığıyla. "Vardiya amirinden izinli" ha, direk ekip çalışması. Yakalayıp geri gönderdiği takımlar da başka vardiyada kimlerin gözü önünde çıktı acaba tekrar.

Düşün birde bi fabrika, kim bilir kaç tanesinde böyle yürüyor/yürüyordu? Sırf şu olay için bile i <3 özelleştirme.
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:

Ardeth said:

Ardeth said:

telekom özelleştirilir arkasından hemen yapıştırılır "ama fransada telekomunu özelleştirdi". Ama söylenmez ki fransanın telekomu özelleştirildiğinde o ülkede en az 3-4 tane daha baska özel telekom şirketi olduğu ve dolayısıyla adil ve sağlıklı bir özel sektör halinde olduğu.

Özelleştirilmeden önce Telekom tekeldi. Devletin sahip olduğu tekel özelleştirilmeden nasıl özel sektör Telekom şirketleri kurulabilir? Kurulsa bile devletin yönettiği telekom rekabet edebilir mi? Edebilirse de devletin ticari alanda rekabet etmesi doğru mu? Doğru olsa bile güçlü sermayeler ve özel sektör çevikliği karşısında rekabet edemyen devlet teşebbüsünün değeri 5 paraya iner miydi? Tekel olamayan, rekabet gücü olmayan bir kurumu kaç paraya satabilirdik?

Ama avrupada öyle olmuş :( diyerek dalga geçebilirim. ama şahsi fikrimi soruyorsan zaten bir alanın özel sektöre devredilme noktası devletin o sektördeki kuruluşunun bu alanda hizmet veren diğer kuruluşlarla rekabet etmesinin zorlaştığı andır. Böylece o kurum özel sektöre devredildiğinde halk'ın bu hizmeti almak için seçebileceği az çok aynı seviyede birden fazla şirket olur ve bu şirketler kendi karı kadar halkın beğenisini de düşünmek zorunda kalır (Dolayısıyla bu açıklama ile birlikte yazdığın bütün soruların hiç bir anlamı olmuyor).

Yani sormak istediğim özel sektörün mantığı bu değil mi? Bence kritik bir alanda tekel olan özel sektör halkın beğenisini az önce tarif ettiğimi sistemde düşüneceği kadar düşünmeyecektir. Çünkü bu durumda bir tercih söz konusu değil halkı kendinden bıktırmaması ve isyan ettirmemesi yeter. Söz konusu türkiye olunca zaten çıkıp insanların yüzüne "sizleri acayip kazıklıyoruz rololo" desen bile yetmez o da ayrı mevzu. Ha devlet telekomundan daha iyi mi hizmeti?

Muhtemelen öyledir bilemiyorum ama az önce tarif ettiğim sistemde gelişeceği kadar gelişeceğine inanmıyorum. Ayrıca yabancı bir şirkete satılmış bir kurumunda türkiye için ARGE yapmaktan ziyade teknolojiyi yurtdışından alacağına inanıyorum bu da sakıncalı bir durum. Bunu da forumda pek çok kez tartıştım ve bu olayın "uçak üretmek pahalı iş onun yerine bize ucuza uçak veriyolar onu alalım" demekten farkı yok. Zamanında bunu eleştirenlere de belki "komplo teoricisi" dendi ama bu olayın ülkeler tarafından bilinçli uygulanan bir politika olduğu biliniyor bugün.
Sosyal ağlarda paylaş

Mortyr said:

Laissez-fairé her zaman daha iyidir tabi

sen nerden çıktın TKP den mi?

Liberalizm her zaman bir azınlık için daha iyidir tabi

Hiç beş parmağın beşi bir mi?

Hiç halk akıllanır mı, onlar bunu hak ediyor?

Biz zaten çok soylu herifleriz, hatta masonuz biz, ritüeller yapıp sonra mali mevzular konuşuyoruz

Bu halk aptal

Hayır efendim biz sömürmüyoruz

A bakın Mc Donald's, vuv adidas, yaşasın

pff
Sosyal ağlarda paylaş

goldbären said:

"özel sektör tekeli devlet tekelinden iyidir. "

neyin kafasını yaşıyosunuz yau
Özel sektör tabiki de iyidir ama şuanda özel seltorde çalışan insanların yaşadığı zorlukları göz ardı etmemek lazım.

Sonuçta bizim ülkemizdeki özel sektör şartları ile avrupadaki çok farklı bizde özel sektörde maaşlar 5 günde geçikir bişi diyemessin 3-4 ay sgk girişin yapılmaz bişi diyemessin...
Sosyal ağlarda paylaş

avrupa şöyle avrupa böyle diyorsunuz da, avrupa dediğin adam 50'lerin sonunda başlamış ve 90'ların başında bitirmiş özelleştirmeyi. yapılış şekline vs itiraz edebilirsiniz ki özellikle tt'de evet çok daha iyi şartlar sağlanabilirdi; ama özelleştirmeyi şu devirde hala tartışmak üzücü.

tansu çiller zamanından beri tt'nin özelleştirilmesi gündemdedir ki o zamanlar telekom tüm dünyada gözde bir sektördü 30-40 milyar dolarlardan bahsediliyordu. he bugün itiraz ettiğiniz noktalarda haklılık yok değil; ama bizim yaptığımız aynen şuna benziyor. sabah 6:00'da pazar kurulur, 18:00 dağılır. pazar dağılmış, biz 23:30'da pazara tezgah açmışız. e buna zaten pazarcı milleti arasında akşam pazarı denir. "al abla bir kilo domates, kaç para verirsen ver, canın sağolsun" diye kısaca özetlenebilir akşam pazarı.

tipik türklük aynen devam ediyor her konuda. kızacaksanız zamanında özelleştirilmediğine kızın, kızacaksanız daha iyi şartlarla özelleştirilmediğine kızın; özelleştirildiğine kızmayın ama.

bu arada 1 milyarıncı kere söylüyorum özelleştirilen şirket. altyapı hala devletin, oger sadece altyapının kullanım hakkını aldı. 2016'da sanırım bu kullanım hakkı tekrar ihale edilecek. hayal görmeyelim tabii ki gene oger alacak; ama gene para ödeyecek.

son olarak belirtmek istiyorum: 2009 tt net karı 1,8 milyar lira. 2009 borcu 3 milyar, 2009 yatırımları 2,5 milyar, cirosu 10 milyar lira. satsanıza şu şirketin %55'ini 10 milyar dolara.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
tipik türklük aynen devam ediyor her konuda. kızacaksanız zamanında özelleştirilmediğine kızın, kızacaksanız daha iyi şartlarla özelleştirilmediğine kızın;

zaten biz de tam bunu yapıyoruz. ama pek çok insan gelip "ama avrupada da özelleşti" diyor bize inatla. biz de diyoruz ki bi avrupadaki koşullara bakın bir de türkiyedeki.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...