Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

amd x6 aşırı fan hızı (ve sesi)

Black-ice

Öne çıkan mesajlar

daha demin günlerdir topladığım bilgisayarı aldım eve kurdum.
açtım önce gayet normaldi 1 dakika sonra falan bir anda cpu fanı deli gibi hızlandı afedersiniz hayvan gibi ses çıkarmaya başladı.

hemde böyle arta arta.
bakıyorum 7000rpm şuan cpu sıcaklıgı ise 40. böyle bir ses yok ama. 7000rpm normal değil bildiğim kadarıyla?

açılırken bilgisayar bakıyorum kırmızı bir ışık yanıyor açınca, sonra fan başlıyorum ayı gibi ses çıkarmaya sönüyor o anda. o ışık da dram ışığı diyor ve genelde ramlerde sorun olunca yanar yazıor kitapçıkta:S

işlemci amd phenom II x6 3200
anakart da asus m4a88tdv-evo

napıcam yahu:(
Sosyal ağlarda paylaş

bi forumda benle aynı sorunu yaşayan bir arkadaş buldum şöyle bir öneri gelmiş

check your cpu temperature with a program like speedfan it might be that the heatsink on your processor is not seated correctly or some other factors like that. If it's running cool (under around 40C) then the motherboard might have some setting on its bios telling the fan to run at 100% all the time, you might have to change that.

diorki 40 falansa anakart max hızda çalışmaya ayarlıdır.

öyleyse bile nasıl düzeltebilirim acaba?
Sosyal ağlarda paylaş

cool&quiet disabled değil enabled olacak. serin&sessiz demek yani.

cpu fanı cpu'ya tam olarak yerleştirilmediyse veya termal macun iyi sürülmediyse cpu fazla ısınıyor olabilir.
bunun için bir cpu ısı ölçer programla ısısını kontrol etmen iyi olur.

asus anakartları cpu fanının hızını ayarlayabiliyor diye hatırlıyorum.
eğer cpu ısısı gayet normal olmasına karşın fan yine de hızlı çalışıyorsa,
o fanın hızını kısabilirsin.
fanın hızını 7000 rpm'den 3500'e indirirsin mesela, cpu ısısını ve fanın sesini bir de öyle kontrol edersin.
Sosyal ağlarda paylaş

Black-ice said:

anakartın cdsinden çıkan ai kontrol diye bi programla fanı 4000lere düşürdüm ses kesildi
sıcaklık 44'e falan çıktı 44 43 arası değişiyor herhalde bu normaldir değil mi? oldu heralde dimi yaw:D

ben yazana kadar sen yazmışsın zaten.
"sıcaklık normalde 40 derece olacak" deniyorsa o zaman 43-44 derece fena değil.
sıcaklık 60 derecenin üstüne felan çıktığında kilitlenmeler yaşayabiliyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

• 10 ay sonra ...
Aynı anakart olduğundan dolayı burda sorayım sorunumu ,umarım araya kaynamaz ,EPU da ai suite'e benzer işlev gösteren bir program ,artık fan sesini kafam kaldırmadığından EPU'yu açıp AUTO modeunu seçtim,cpu ve chasis fanlar gayet iyi bir seviyeye geldi oh be rahatladım derken high performance moduna geri almaya çalıştığımda geri gelmiyor ve şimdi EPU veya ai suite açtığımda 2 fanda komple kapanıyor ,hiç çalışmıyor restart atmam gerekiyor,gooogle'ı yalayıp yuttum herhalde ancak böyle bir sorunun olmaması ilginç gerçekten :S
cpu: amd phenom x4 965
anakart: asus m4a88td-m evo
win7 64bt
Sosyal ağlarda paylaş

Bios ayarlarında bir bölüm olacak böyle işlemci sıcaklığını felan gösteren. O bölümde "Smart Fan Control"u ENABLE yapınca fan otomatik olarak işlemci sıcaklığına göre hızlanır yada yavaşlar. Eğer o zaten ENABLE konumundaysa. O zaman bios update yapman gerekiyor. Anakart işlemci sıcaklığını dogru algılayamıyor demektir.
Sosyal ağlarda paylaş

anladıgım kadarı ile ya 1090T yada 1100T kullanıyorsun? zaten genel olarak amd x6 işlemcilerin stok sogutucularındaki fanlar çok dandik bu sebeple çok ses yapar bu genel bir sorun bir süre amd 1055T kullandım aynı sorunu bende yaşadım:) ben sogutucuyu degiştirmiştim Oc yaptıgım için.
Sosyal ağlarda paylaş

Phenom x4 965 almıştım zamanında. Stok Fan ufacık birşeydi. 6000 RPM de dönüyordu ve aşırı ses yapıyordu. Gittim fan aldım ( Contac 29 ) taktım kafam rahat.

BIOS'dan falan ayarlaman birşey değiştirmez sonuçta oyun oynamaya yada işlemci yoran bir program açtığında doğal olarak ısınacak ve o fan acaip ses yapacak.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...