tunca Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 SC2 relase'inin yaklaşmasıyla paticikte oyunu oynamaya hevesli bir kitle potansiyeli gördüm ve yeni başlayanlara yardımcı olacak bir kaç şey yazmak istedim. RTS Temelleri: Macro / Micro RTS'lerde macro denen olayı üretimi devam ettirebilme ve kaynakları verimli kullanabilme becerisi olarak özetleyebiliriz. Maddeler halinde detaylandırmak gerekirse: -İşçi üretimine sürekli devam etmek en önemli kısımlardan biri. Protoss ve Terran ırklarında işçi üretiminin çoğu durumda hiç durmaması gerekir. Tek basede gazdaki 6 işçi ile beraber en çok 30 işçiden verim alabilsek de, oyunun ilerleyen kısımlarında alacağımız exp’ler yani extra baseleri de düşünerek 30’un üzerine çıkabiliriz. Yeni base aldığımızda ise fazladan işçileri yeni base’imize götürerek ekonomik bir avantaj kazanabiliriz. Sayılar Zerg’de de aynı olsa da, Zerg’ün kendine has üretim biçimi nedeniyle her zaman işçi üretimi sağlamak mümkün değil. Zerg’de larvalarımızı Force basmak yerine Drone harcayıp da fazla savunmasız kalmayacağımız çoğu durumda Drone yapmaya harcamamız gerekiyor. Eğer oyunu doğru okuyup bu savunmasız kalmayacağımız anları iyi değerlendirirsek ekonomik açıdan rakibe üstünlük sağlayabiliriz. Bu nedenle Zerg Macro ırkı olarak bilinir. -Kaynak arttırmamak ta bir diğer önemli kısım. Income’ımızla gelen kaynakları en uygun biçimde harcamak için gerekli üretim binalarını zamanında yapmamız gerekiyor. Protoss’tan örnek vermek gerekirse 30 işçi’nin çalıştığı full saturated bir baseden gelen kaynakların tamamını harcayabilmek için 4-5 tane Warpgate’imizin veya 3 Warpgate 1 Robo gibi bir kombinasyonumuzun olması gerekiyor. Terran da ise tek basede 4 adet addonlu barracks mantıklı olacaktır. Zerg’de base başına eğer Queen’in inject larvae’sını pek geciktirmeden kullanabiliyorsak extra hatchery’e genelde gerek olmaz. Ama bu olayı mükemmelleştirmediğiniz sürece 2 base e 2 queen 3 hatchery koyarsanız daha rahat ederseniz. -“Supply Blocked” olmak da size çok fazla zaman kaybettiren bir olay. Genel olarak supply blocked olmamıza 3-4 supply kala yeni Overlord/Pylon/Supply Depot yapılması gerekiyor. Eğer unutmuş olursanız ve supply blocked olursanız aynı binalardan 2 tane birden yapmak mantıklı olacaktır. -Doğru zamanda exp yani yeni base almak ta çok önemli. Bir süre ünite üretimini durdurup fazla risk altında olmayacağınız her zaman exp almak için doğru vakittir. Genel formül olarak, rakip exp aldığında, size yapılan bir saldırıyı başarıyla bertaraf ettikten sonra veya rakibe baskı kurarken exp alabilirsiniz. -Hotkey kullanımı sanıldığının aksine çok rahat alışılabilen bir şey. Eğer kısayolunu bilmediğiniz bir ünite/bina/upgrade yapıcaksanız veya ability kullanıcaksanız, mousela simgenin üzerine gelin ama mousela tıklamak yerine klavyeden hotkey’ine basın. Bunu yaparsanız kısa sürede gerekli tüm hotkey’leri öğrenmiş olursunuz ve hızınız kayda değer biçimde artar. -Üretim binalarını doğru biçimde gruplamak da macro’nuzu hatırı sayılır derecede iyileştirecek bir şey. Irklar’a özel nispeten acemi oyuncuların kullanabileceği birkaç öneri yapacak olursam: Zerg 1 ve 2 ordunuz için olsun. Örneğin 1’de ground army, 2’de mutaliskleriniz. Veya 1’de roachlarınız 2’de infestorlarınız. 3’te tüm Queenleriniz 4’te ise tüm Hatcheryleriniz. 5’te main Hatchery, 6’da 2. Expinizdeki hatchery, 7’de 3. Exp vs. Böylece 4 e basıp s ye bastığınızda tüm larvalarınız seçmiş oluyorsunuz. 3’e basıp v ye basıp bir hatchery’e tıkladığınızda ise o hatchery’e en yakın queen ile inject larvae ability’si kullanmış oluyorsunuz. 5’e 6’ya ve 7’ye iki kere bastığınızda ise hızlıca kamerayı seçilen hatchery’e çekebilirsiniz. Protoss Zerg’de olduğu gibi 1-2 ordu, 3 üretim binaları, 4 main nexus, 5 2. Nexus, 6 3. Nexus. Warpgate’ler ise otomatik olarak W’ye atanmış durumda. Örneğin 3’e bir Robo bir Stargate i veya Warpgate upgrade’ini yapmadan önce Gateway atayabiliriz. 3’e bastıktan sonra tab’a basarsanız farklı çeşit üretim binaları arasında cycle yapabilrisiniz. Örnek kullanım: 3’e bas, robodan immortal yap tab’a bas stargate’den phoenix yap, W’ye bas warpgatelerden zealot yap. Terran Terran’da protoss’a hayli benziyor, yine 1-2 ordu, 3 üretim binaları 4 main Command Center, 5 2. CC vs . Ayrıca en kısa sürede CC’yi Orbital Command’e upgrade edip 50 enerji doldukça Mule kullanmak ta çok önemli. SC’de çoğu RTS’de olduğu gibi Macro, Micro’ya nazaran daha önemli diyebiliriz. Eğer sürekli olarak işçi üretimi yapıp Income’ınızı arttırıyorsanız, kaynaklarınızı harcıyorsanız, doğru vakitte exp alıyorsanız, Diamond/Platinum league’e kadar her oyuncuyu hangi üniteyi yaptığınız pek farketmeksizin micro bile yapmadan attack move yaparak alabilirsiniz. Yani SC’de iyi olmanızın en hızlı ve en kolay yolu macro’nuzu geliştirmek. Micro’yu ise ünite kontrolü olarak özetleyebiliriz. Infestor/High Templar/Ghost gibi ünitelerin ability’lerini ne kadar verimli kullandığınız, rakip orduyu ne kadar iyi surround ettiğiniz, Marauderlar’la roachları ne kadar iyi kiteladığınız, mutalisklerle harita kontrolünü ne kadar iyi sağladığınız vs gibi şeyler’e genel olarak micro denir. Realistik olarak baktığımızda, acemi oyuncular micro’ya kafayı fazla taktıkları için micro yaparken macro’yu çok boşlarlar. Micro yapıp 2 tane fazladan roach öldüreceğine o sırada base’den 3 tane daha marauder yapsaydı uzun vadede çok daha yararlı bir hareket olurdu. Bu bakımdan, micro yaparken macro’ya kabul edilebilir derecede devam ettiremedikçe hiç micro yapmamak, üniteleri attack move ile göndermek çok daha mantıklı bir hareket olacaktır. SC tüm bilgisayar oyunları arasında en yüksek skill tavanına sahip oyun olarak biliniyor. WoW gibi item bazlı, veya HoN gibi takım bazlı oyunların aksine, oynadığınız bir oyunu kazanıp kazanmamanızı etkileyen tek değişken sizsiniz. Bu açıdan bakınca, bazı oyuncular için SC oynamak, rahatlatan bir oyun oynamak’tan çok stresli bir iş haline geliyor. Bu nedenle en baştan kafa yapınızı böyle bir deneyim için hazırlamazsanız, bir çok insanın yıllar boyu zevk alarak oynadığı, yenmekten veya yenilmekten değil, kendini geliştirmekten ve yeni şeyler öğrenmekten zevk aldığı bir oyundan mahrum kalırsınız. SC oynamayı sevip de ego olaylarını biraz geride bırakmış insanların bu oyunu oynama sebebi sürekli olarak öğrenmekten ve kendilerini geliştirmekten zevk almaları. Yenmek çok zevkli evet ama yenilmek te yeni şeyler öğrenmek için en iyi fırsat. Bu oyunu meslek olarak oynayan Kore’li progamerlar bile mükemmel oynamıyorlar. SC’de her zaman sizden çok çok iyi oynayanlar, sizin seviyenize yakın oynayanlar ve sizden çok çok kötü oynayanlar olacaktır. %50’ye yakın bir Win/loss oranınız varsa, herşey olması gerektiği gibidir. SC’den zevk almak ve her zaman gelişmek SC’nin bir diğer zevkli kısmı ise replay izleme ve oyun üzerinde tartışma/tartışmaları okuma kısmı. Çoğu insanın futbol maçı izlerken aldığı zevki SC maçı izleyerek almak mümkün. Futbol maçı izlemenin aksine, sc maçı izlemek eğlenceli olmasının yanında kendinizi geliştirmenizi sağlar. Aynı şekilde yendiğiniz veya yenildiğiniz bir oyundan sonra o oyunu açıp replay’ini izlemek size çok şey katacaktır. Özellikle oyun sırasında farkında olmadığınız, rakib’in zayıf anlarını anlayıp bu anları bir sonraki oyununuzda daha iyi değerlendirmenizi sağlayacaktır. Veya yenildiğiniz bir oyunda neyi farklı yapsanız yenilmeyeceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır. Teamliquid Teamliquid, bilgisayar oyunu olsun başka bir konu olsun, gördüğüm community’ler arasında en yardım sever, yaratıcı, yapıcı ve zeki insanlara sahip community. Teamliquid’e düzenli olarak girmiyorsanız SC’nin zevkini tamamen yaşamıyorsunuz demektir. O yüzden hemen sık kullanılanlara ekleyip okumaya başlıyoruz http://www.teamliquid.net/ SC2 Strateji forumu: http://www.teamliquid.net/forum/index.php?show_part=34 Day[9] TV: http://www.teamliquid.net/forum/viewmessage.php?topic_id=104154 SC2 Turnuvaları: http://www.teamliquid.net/forum/index.php?show_part=34 Liquipedia: http://wiki.teamliquid.net/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 başımıza clicker mı oalcaksın sıpa! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Longshanks Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 ibretlik bir paylaşım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aktiftablet Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 yarım saattir buraya uygun bi motivational poster arıyorum, velakin hiçbiri tam manayı veremiyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Seele Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 cok güzel bir yazi devamini bekliyoruz. eline saglik +rep Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Coder Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 hayatımda hiç sc oynamamış biri olarak pek işime yaramadı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tunca Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 hiç oynamadıysan zaten işine yaramaz, campaigni oyna, bi kaç oyun at ondan sonra tekrar oku xP Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dreagloth Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2010 gosu olucam ben Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BulletRide Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2010 Öğrenmesi en kolay, usta olması en zor oyun kesinlikle, benim de diyeceğim bu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2010 lan adama tıklıyosun sonra gidiceği yere/vurucağı şeye tıklıyosun, bu kadar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Deacon Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2010 Longshanks said: ibretlik bir paylaşım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tunca Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 up çok geride kalmış okumayanlar var xP Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
photographer Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 pekala ben bişey sormak istiyorum. mesela mouse'umuzun 4. veya 5. tuşuna oyun içi bi makro atamak istiyoruz mesela ben 4. tuşa bastıkça drone çıkarsın yada zergling bassın. Yapılabiliyormu böyle bişey? bi saat base seçmekle drone'a basmakla uğaşmak istemiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gangren Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Keybindlar değişmiyor sanırım. Çok uğraştım F1'i değiştirmek için ama ııh-ııh Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LombaK_Knight Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Eline sağlık Tunca. Gayet güzel yazmışsın, veteran playerlar bile bir şeyler öğrenebilir yazdıklarından. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Seele Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 photographer said: pekala ben bişey sormak istiyorum. mesela mouse'umuzun 4. veya 5. tuşuna oyun içi bi makro atamak istiyoruz mesela ben 4. tuşa bastıkça drone çıkarsın yada zergling bassın. Yapılabiliyormu böyle bişey? bi saat base seçmekle drone'a basmakla uğaşmak istemiyorum. Macro yapacaksin öyle fantazi olmaz tek tusla. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Creus Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 belki g15lerde filan birşeyler yapılıyordur ama peks sanmıyorum sonuçta koreli abvilerimize saygısızlık olur bu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dreagloth Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 En fazla. mesela probe için ya da bilimum "E" kısayolu isteyen uniteler için, mouse un tuşunu "E" yerine atayabilirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 lan 1 ay daha oyanayamicam, çıldırdım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dreagloth Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 gel bizde oyna =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tunca Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 mouse tuşuna makro atamak cheat sayılıyo sc communitylerinde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
scorch Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 su farelere klavyelere klikliklikli diye yanımda tıklasalar sesten sinir krizi geçirir ağız burun kırarım. o kadar da büyük konuşuyorum. arkadaş böyle oyun oynanmaz ki Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
7thBreath Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 ya o kliklerin %60 ı boşa tıklanıyor zaten apm die bişi uydurmuşlar işte ne kadar tıklarsan o kadar prosun misali, herkes saçam sapan tıklıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaenin Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 aquila said: lan adama tıklıyosun sonra gidiceği yere/vurucağı şeye tıklıyosun, bu kadar. Bu keriz honu da böyle oynuyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ciprian Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 3, 2010 Çok güzel bir topic olmuş bu, tekrardan teşekkürler. Hazır herkesi bu kadar yardımsever görmüşken, bir iki şey daha öğrensem :p -Lig arası geçişler nasıl oluyor? Bize 2v2de gold lig geldi mesela çok zorlanıyoruz 7-8 maçtır, ben elimde olsa kendimi 1v1de direk bronze'a atıcam yani :D -Cheese ne demek? -10pool ne demek? (10. drone'da spawning pool basın demekten farklı birşey oluyor sanırsam? :p) -Stickyde mesela bir video var, oynayanların son derece tecrübeli olduğu açık ama şu sonlarda force shieldları dayayarak rampayı kapatıp ordaki stalker+zealot ordusunun öylece kalakalmasını sağlamak çok da karmaşık bir olay değilse nasıl yapıldığını anlatabilir misiniz? Demek istediğim o force shieldları birer birer tam bir önceki biter bitmez aynı noktaya öyle koyabilmek üstelik bir yandan da adamın base'ine girerken... http://www.youtube.com/watch?v=dAzRVq3v29U Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar