Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çekme Test Makinası Kalibrasyonu


pekaziz

Öne çıkan mesajlar

Evet arkadaşlar, herkese günaydın.

Bugün hep beraber bir çekme cihazının kalibrasyonunu yapmayı öğreneceğiz. Ulan ne işime yarayacak bu anlattıkların demeyin sakın, hayat bu, karşımıza ne zaman neyi çıkaracağı belli olmuyor.

Öncelikle malzeme listemiz:

- DK42


- Zwick marka çekme cihazımız


- B30C Load Cell


- Gerekli yazılımlar yüklenmiş HP notebook


- Load Cell'i makinaya bağlamak için kullanılabilecek olası bağlantı aparatları


Öncelikle kalibrasyon işinin bir sanat olduğu hususunu kesinlikle unutmamamız gerekiyor. Yapacağınız ölçümler, o firmanın/fabrikanın belli bir süre boyunca yapacağı üretimi etkileyeceği için kendinizi işinize odaklamanız, olası futbol muhabbetlerine, sigara-çay keyfine kulak tıkamanız gerekiyor.

Kalibrasyona başlamadan önce çekme cihazının yazılımının ve sizin değerleri gireceğiniz excel sayfasının açık olduğundan emin olun.



Daha sonra cihazın kapalı konumda olduğuna emin olunca, load cell'imizi bağlıyoruz. Bu sırada kullanılan load cell'e göre oldukça dikkatli olmak gerekiyor zira düşük yüklerde kullanılan bir load cell, 5kg'lık bir yükte bile ayvayı yiyebilir.

Şu şekilde takıyoruz load cell'i.



Çekme cihazına ait veri kablosunu load cell'e takıyoruz ve load cell'imizde bulunan kabloyu da DK42'ye bağlıyoruz. Çekme cihazının ağız kısmına yapacağımız ufak baskıları DK'da görebilmemiz lazım, aksi halde bağlantıda bir sorun var demektir.

Bütün her şey hazırsa çekme cihazının otomatik veya tercihen manuel kontrol panelini kullanarak çekme cihazının gösterebileceği maksimum yükün %90'ına kadar 2 kere yavaş yavaş çıkıp iniyoruz. Bunun amacı hem bizim load cell'imizi, hem de cihazı ısıtmak, stabil sonuçlar elde etmek.

Ön yükleme (ısıtma) işlemi bittiyse asıl ölçüm işlemine geçebiliriz.

Burada şu kuralı uyguluyoruz. Diyelim ölçeceğimiz cihazın maksimum yükü 100kN, biz ölçümleri %90'ına kadar yapıyoruz olası bir kazayı önlemek için. Ve 10 noktada ölçüm yapıyoruz. Yani bu sistemde 0kN, 10kN, 20kN ... 90kN noktalarında olacak.

Tek tek bu noktalarda DK'mınız gösterdiği değerlerde ölçümü alıyoruz (DK'ya ait değer alma düğmesini kullanarak) ve bu değerler yazılım sayesinde otomatik olarak bilgisayara kaydediliyor.

Euramet'in belirlediği son standarta göre en az 2 seri değer almamız lazım ama doğruluğundan emin olmadığımız cihazlarda bunu 3 kere yapmakta fayda var.

Ölçüm sonucu şöyle bir tablo elde ediyoruz.


1. Ölçüm (mV) 2. Ölçüm (mV) Hata
0,00012 0,00014 0,00
10,0068 10,0110 0,05
....
...
..
89,9985 89,9899 0,10


Burada hata kısmı önemli. Belli değerler arasında bulunmasıyla cihazın sınıfını belirliyoruz.

Kalibrasyon işi bittikten sonra cihazlarımızı düzgünce topluyoruz ve bond çantalarına koyuyoruz.



Son olarak kalibrasyonu yaptığımıza dair firmaya ait bir kişinin de adının yer aldığı tutanağı hazırlıyoruz ve imzalıyoruz.

Bundan sonra gelen işlem sertifikanın hazırlanması ama o kısmı henüz bilmediğim için başka bir yazıda anlatacağım.

Diğer kalibrasyon yazılarımda görüşmek üzere.

Hoşçakalın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mühendislik alanında kullanılan malzemelerin çekme dayanıklılığını ölçen bir test.

genellikle çubuk şeklinde olan malzememizi çekme testi için makineye yerleştiriyoruz. makine bu çubuğu alttan ve üstten çekiyor(sakızı iki ucundan tutup çektiğiniz gibi). sonra o malzeme bir yerde ÇAT! sesi ile ortadan ayrılıyor. o notebook üzerinde de kaç MPA'da elastik uzamanın bittiği, kaç MPA'da koptuğu, akma dayanımı, çekme dayanımı gibi değerler ölçülüyor. sonra bazı mühendisler bu malzemeyi kullanıp makina yapıyor, inşaat yapıyor falan falan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Genelde makine mühendislerinin inşaat mühendislierini sinir etmek için kullandıkları deney değil mi bu.
(BKZ.
Makine Mühendisi: Olmaz kardeşim bu demiri betonun içinde kullanamassın
İnşaat Mühendisi: Bundan öncekilerde bir sorun olmadı
Makine Mühendisi: Çekme deneyini yaptık görmüyormusun akma mukavemeti ne alemde?! Parça çok çabuk plastik deformasyona uğruyor
İnşaat Mühendisi: Tamam hangi malzemeler bunlar
Makine Mühendisi: Ben bilmem ben testi karışık yerlerden alıp yaptım
İmşaat Mühendisi: Ne yani bütün demirlerimi değiğiştir diyorsun
Makine Mühendisi: Aynen kardeşim aynen...)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 8 ay sonra ...
up up up
epey kalibrasyon yapmışsındır

hangi marka cihazları önerirsin
iso standardı grade 0.5 grade 1 anlatır mısın

bir de 10 ton luk bir cihaz var diyelim
bazıları 200 N dan itibaren grade 0.5 diyor
bazıları 400 N'dan itibaren
buradaki ayrıntı nerden geliyor

10-25 Ton aralığında çekme cihazı bakıyoruz o amaçla sordum

muayene şartına ne yazabiliriz
kalibrasyon işlem sonucuyla 500 Mpa gelmesi gereken değer 496 gelir'e gidilebilir mi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Zwick daima ilk tercih olmalı, hem kullanıcı açısından, hem de kalibrasyonu yapacak kişi açısından. Ama oldukça pahalı bunlar yazılımlarından ötürü. Daha sonra Instron ve Shimadzu geliyor. Diğer markaları düşünmeyin bence.

Kalibrasyon esnasına belli noktalarda alınan ölçüm sonuçları rapor haline getiriliyor (görmüşsündür muhtemelen, kalibrasyon sertifikası dediğimiz şey). Orada her nokta için tekrarlanabilirlik, sapma, varsa histerisiz, çözünürlük hatası ve toplam ölçüm belirsizliği değerleri yer alır. TS EN ISO 7500-1 standardında yer alan sınıflandırma tablosunda bu değerlerin en büyüklerin karşılık gelen sınıflar belirlenir ve en kötü sınıf hangisiyse o makinanın sınıfı olarak atanır. Normalde en düşük yükteki ölçüm ve üstü dikkate alınarak sınıflandırma yapılır. Ama atıyorum %10 bölgesinde cihazın sınıfı 1, üstte 0,5; eğer firma için %10 bölgesi önemsizse (yaptıkları işler bu sınırın üstündeyse) o zaman %20'den itibaren sınıflandırma yapılır ve 0,5 sınıfı cihaz denir.

Muayene şartı ne tam anlamadım abi. Alımı yapılacak cihazın teknik şartnamesi mi?

Normalde kalibrasyon işleminde cihazda herhangi bir ayarlama, düzeltme yapılmaz (kalibrasyoncunun görevi değil çünkü). Ama yazılımı değişikliğe elverişli bir cihazsa yük hücresi katsayıları değiştirilerek ayar yapılabilir.

Paticik tarihinde attığım en ciddi mesaj oldu herhalde. :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...