Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Crytek foresees 'the end of free game demos'


Kaede

Öne çıkan mesajlar

The CEO of indie studio Crytek has defended EA’s divisive ‘premium downloadable content’ strategy, while also predicting the extinction of free game demos.

In an interview with Develop, Crytek’s co-founder Cevat Yerli said he wasn’t sure that a demo of Crysis 2 was going to be released. He also said demos are "a luxury” that becomes “prohibitively expensive” for game studios to make.

He said: “A free demo is a luxury we have in the game industry that we don’t have in other industries such as film. Because we’ve had this free luxury for so long, now there are plans to change this people are complaining about it. The reality is that we might not see any free game demos in the long term.”

Crysis 2 publisher EA was recently the subject of much controversy for plans to release premium demos “for $10 or $15” before a game’s final release.

That strategy was coarsely criticised across message boards, forums and social networks, yet Yerli believes it has many benefits.

“I read a lot about this, and read about the backlash as well; people complaining that they would essentially be paying for a beta,” he said.

“I think EA’s strategy is interesting, overall. The thing is, every time we see a publisher doing something to improve the industry, making things more commercially viable and actually increasing the market, people instantly think this is only some money-hungry ploy.”

Part of the reason why there was such backlash, said Yerli, was that EA’s plan was not properly explained.

“Yes it is quite unpopular, but this is a messaging issue. The problem with any new strategy like this is it initially may appear as a blood-hungry, money-grabbing strategy. But I think there is a genuine interest here to give gamers something more than a small demo released for free.

“Really, what this is, is an attempt to salvage a problem. The industry is still losing a lot of money to piracy as the market becomes more online-based. So it’s encouraging to see strategies outlined to combat this.”

“I think the whole issue needs to be explained in a better way, because there is good thinking behind EA’s plan. I understand why people are thinking that all EA wants to do is maximise profits out of the audience, but really, what it’s really trying to do is get investment back but while being as fair to the gamer as much as it can. Ultimately, it will be a better deal for the gamer.

Yerli added he wasn’t sure if Crytek were going to release a free demo of the studio’s upcoming FPS Crysis.

“That’s something we need to think about, because we haven’t fully decided on this yet,” he said.

“But whether we do have a demo or not, do I think companies need to release so many demos? I think that we’ll see more and more games not carrying a demo in the future, because it becomes prohibitively expensive.

“Also, given the time pressures in making a demo – in fact given the time pressure of making a quality demo – I think it all becomes really difficult to work with, and I think we’ll see less and less of them in the future.”

http://www.develop-online.net/news/34545/Crytek-foresees-the-end-of-free-game-demos

Evet arkadaşlar oyun demosu yapmak çok pahalı ve başka sektörlerde olmayan bir lüksmüş. Mesela film sektöründe trailer izlemek için para veriyoruz, evet.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hayır ne salakça bişeydir. Zatne çoğu oyunun demosu oyunun ilk levelı falan oluyo. Oyunu zaten yapıyosun, hiç ekstra masraf olmadan oyunun %5'ini ücretsiz dağıtıyosun. Ekstra masraf falan yalan. Hayır adam Cevat Yerli, Crysis'in demosunu oynadım. Oyunun ilk %5'lik kısmıydı gayet. Hiç ekstra masraf falan yok demektir bu da. Varsa da çok minimal bir masraftır, trailer için yapılanla aynı falandır. Ayıp etmiş Cevat Yerli. Hiç yakıştıramadım
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

|Joker| said:

Deli gibi orijinal ve kutulu oyunun satıldığı günümüzde, torrente ve rapidsharein açlıktan kol gezdiği internette, crytek in bu uygulaması çok tepki çekti...


Olay kimin böyle bir beyanı ciddiye alıp, kimin almıyacağı değil. Bu düşünce "nasılsa herkes korsan indiriyor, çok merak ediyorlarsa korsan indirip baksınlar" mantığından gelmiyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Oyunu satanlar için gayet mantıklı da tüketicileri düşününce ne kadar etik olduğu tartışılır. Bir nevi ürünün reklamıdır demo, fragman izlediğimizde para vermediğimiz gibi demo için de vermemeliyiz.

Ha ayrıca senin dediğin gibi olsa da bikaç gameplay videosu genelde insanın oyunu almaya karar vermesine yetiyor. Tek bir kişi alıp gameplay videosu sals internete yine aynı şey (:P)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@tunch
aslında önce +1 yazmıştım da sonra sildim çünkü aklıma şu geldi. 10 dolar verip denediğim oyunu beğenmezsem verdiğim 10 dolar ne olacak? ha 10 dolar çok mu, değil ama sokağa atacak 10 dolarlarımız olsaydı zaten hiç denemeyle falan uğraşmayıp direk oyunu alırdık.


ayrıca bu uygulama korsan kullanımını daha da arttıracaktır. Bi ihtimal oyunu korsanıyla denemeyip demosuyla deneyen insanlar da artık önce korsan indirip sonra belki oyunu alacaklardır ki indirdiği oyunu tamamen problemsiz uğraşsız oynayabiliyorsa hiç orjinal alacağını sanmam.

PC oyunculuğuna üst üste vurulan darbelerin üstüne bi darbe daha olur bu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

foresee etmesine gerek yok zaten demo çıkartan firma baya azalmıştı.

çıkarsalar da zaten oyunun kendisi geldikten 3 ay sonra oluyor, bazı firmalar böyle bir politika izliyor.

prey'in demosunu oynamıştım, çok iyiydi. epey bir level oynatıyor ve oyunu tattırıyordu adamlar. beğenip satın aldım sonra.

ama bazı demolarda 30 saniye kadar bir yeri oynatıyorlar. deli eder insanı. o kadarcık yerden hiç bir şey anlamıyorsun, sonra korsanını indirmek durumunda kalıyorsun.
adam gibi demo yapsınlar oynayalım.

oyun çıkartılmadan full versiyonu tüm oyun sitelerine dağıtılıyor ya, o sırada bize de demo versinler mesela. güzel oluyor öylesi, ama dediğim gibi yapan artık çok azaldı.

tunch said:

şöyle olursa , gayet mantıklı :
10 dolara "belirli bir yere kadar"


çok mantıklı(!) evet...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Reklam oynamak için para mı ödeyeceğim?

Film trailerlarını parayla mı izliyoruz?

Resmen PARAAAAAAAAAAAAAAAAAA diye beyinleri çürümüş.
Bi de öyle bir kitle oluştu ki dışarda marjinal / elite gamer havalarına bürünüp "evet evet paralı demo gayet mantıklı." diye bu adamlara prim veriyor. yolunacak kaz çok olduktan sonra normal böyle şeyler ama. insanlar abuk subuk DLC content adına bile dünyanın parasını veriyor firmalara..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya tamam birçok noktada baya haklı adamlar. dünya kadar insan aylarca yıllarca uğraşıp bir oyun yapıyor ondan sonra beleş oynuyosun. daha büyük hırsızlık yok falan ok. fakat demoyu paralı yapmak falan bu baya artık arsızlık olmuş. fikri atanda türk olunca beni çok şaşırtmadı. beklenir. yakında save etmek paralı olacak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

açıkcası merak ettim demonun yarattığı ekstradan maliyeti.tamam illaki oluyordur da sözü geçecek kadar midir?tuhaf. eskiden oyun sektörü çok daha küçük paralarla dönerken her firma oyunun demosunu yayinliyordu.şimdi şirketler büyüdü ama demo olayı göze batar hale geldi. gerçi hoş en son oynadığım demo nuclear strike falandir ama bu kadar zor durumdalar miymiş merak etmedim değil
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...