Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mutfak Sanatları 101


Ractamainus

Öne çıkan mesajlar

aşçılık öğrenmek, çok güzel yemekler yapmak ve şık biçimde servis etmek istiyorum.

nerden başlayayım? kurslar var ama para bayılmak istemem zart diye kursa.. önce bir şeyler okuyup, kendi çapımda ilerlemek isterim. var mı bildiğiniz kaynaklar? böyle beni süper aşçı yapacak. kitap falan.. ya da blog. ya da web sitesi..

olm sizi de doyururum ha. dürüm bile yaparım belki..

/summon adamınbiri
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

zipzip said:

jamie at home
tanımam üstüne

katılıyorum.
bizim türklerinkine bakma yani bize lisede hiç türklerinkini örnek göstermediler.
bilmiyorum imkanın varsa olursa aşçıların yanında dur derim.
3 yıl boyunca stajdan dolayı durmuşluğum vardır o yüzden.
en iyisi o.
tabii programlarla olacak işte değil pek.. biraz da tencerenin içinde tavanın üstünde daima yeni efektler dene ki hep not al.
en iyisi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi,
Öncelikle bu iş "hacı deli para var hobaaaa" diye yapılacak bir iş değil, severek ve gönülden yapman lazim. Erkek egemen bir çevrede çalışıp, mesai saati ve tatil sözcüklerini kişisel sözlüğünden kaldıracaksın. Unutma ki herkesin tatil yaptığı ve eğlendiği bir zamanda sen eğlendiren taraftasın. Bunu senin kadar eşin/kız arkadaşının da anlaması çok önemli, unutma...
Belli bir beceri ve yetenek isteyen ama en önemlisi de sabır gerektiren bir meslek. İnsan ilişkilerin de yaptığın yemekler kadar iyi olmalı. İşe en alttan başlamalısın yani bugün en kral kursa bile gitsen, en yüksek eğitimi bile alsan bulaşık yıkamayı, yerlere çekpas çekmeyi, ince temizliği ve kasa taşımayı en ince ayrıntısına kadar öğrenmen gerekiyor. Bunun dışında finansman ve maliyet muhasebesi konularına hakim olman ve sektördeki gelişmeleri yakından takip etmen çok önemli. En önemlisi de dürüst bir kişi değilsen bu işi yapma...
Eğitim konusunda ise bu işi bilen bir ustanın yanına gir(usta dediğim, lisanslı şef ve milli takım aşçısı, bu işi en az 10 yıldır yapan bir zaattır.) ve bir dediğini iki etme. Gerekirse sabah akşam çalış ve kendini kanıtla. Eğer bu eğitime 2 yıl dayanabilirsen çıraklık lisansı için başvur. Gerisi kendi gelir zaten...
Kolay gelsin, yolun uzun!!!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Esh said:

kasma, kizlar sadece filmlerdeki a$cilara veriyo.

kesinlikle yalan
tecrübe ile sabittir.

ilk olarak
ingilizcen varsa "the professional chef" kitabını öneriyorum çünkü kitaplardan yemek yapmayı öğrenmek çok zor ama öğrenebilirsen anca bu kitapla öğrenirsin
amazonda 70 dolar
the culinary institute of america tarafından yayınlanmıştır

yemek yapmak için ilk önce malzemeleri tanımalısın
mesela etin hangi kısmından hangi yemek nasıl pişiriliyo
yada sebzelerin kullanımı
stock hazırlama
soslar
vurucu yer soslar istersen pınar inegöl köfte al yanına naneli bi hollandez sos yap 2 kat lezzetlenir

2. olay pişirme teknikleri
özellikle tavada pişen yemekler hariç
diğer tüm hepsi tavada sadece birleştirilir
evinde ızgara var mı yok mu bilemem ama eğer yoksa elektrikli ızgara almanı tavsiye ederim kebab tadını o şekilde yakalıyabilirsin accık ucundan tabi :D

şimdiye kadar teorikte bir sürü şey öğrendim ama bunları pratiğe çevirdikden sonra anladım aslında nasıl olduğunu

biraz masraflı bi iştir yemek pişirmek evde denemeyiniz:D

şuan adını unuttuğum bi kaç lavuk vardı internette videoları çok dönüyo her nekadar artistlik amaçlıda yapsalar kullandıkları teknikler pişirdikleri yemekler hep aynı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yau ben bu topici çok karambol bir anda yazmıştım, son günlerde hayatım hızlı akıyor biraz =) sonra unutmuşum, bir anda aklıma geldi. hevesle açtım.

dasaaa bi crit çakmış harbiden eheh. ama aldırmıyoruz, yılmıyoruz, 6 ay sonra kaldığımız yerden devam ediyoruz..

ayrıca ben ramocan'ı unutmuşum yaa.. adam köfteci, saygılar ^^

konuya dönecek olursam, yanlış anlaşılma olmasın; profesyonel anlamda aşçı olup, bu işten para kazanmak değil benim derdim. ama hobi olarak evde, mümkün olduğu kadar imkan yaratarak ve hakkını vererek en azından amatör bir aşçı olmak istiyorum. işin pratiği kadar teorisinden de geri kalmak istemiyorum ayrıca.

bir ustanın yanına girme imkanım pek yok. zira zaten bir işim var, ayrıca buna ayırabilecek bir zamanım da yok. kimse de beni kabul etmez sanırım. ama evde takım taklavatı hazır ederim. şimdilik nereden başlayacağımı pek bilmediğimden zaten, önce okuyarak başlamak istedim.

bu bağlamda adamınbiri'nin dediği the professional chef ve zipzip'in jamie at home'a atlıyorum beyler bayanlar.

bundan sonraki amacım, aktör olup aşçı rolünde filmlerde oynamaktı zaten..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

antalyada 6 ay aşcı yardımcılığı kursu alırım (devam zorunluluğu var) hemde kursa gittiğim her gün 15 tl cep harclığınıda cebe indiririm diyorsan

şuan iş kurda 2 tane kurs var. 1 tane başladı wow otellerinin açtığı.limak otellerinin açacağı kurs da ayın 15 i gibi başlayacak iş kurla irtibata geç.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 yıl sonra ...
işe menemen yapmakla başla. menemen kıvamını, tadını düzgün tutturabilene kadar devam et. menemende ustalaşmak demek, sosta ustalaşmak, lezzet kombinasyonunda ustalaşmak demek.

bi de hem iyi sulu yemek yapayım hem de güzel tatlı yapabileyim olmaz. bi yerde ustalaşmak lazım
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...