Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bu kriz için napılmalı

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Sistemde bi sorun var belli, patiler ne düşünüyo merak ettim.
krizden kalıcı kurtulmak için ne yapılmalı, nüfusmu azaltılmalı, para denetimimi artmalı, üretimmi artmalı/azalmalı?

çok uzun yazmazsanız sevinirim, öyle sayfalarca yazı insanın okuyası gelmiyo.
Mesaj tarihi:
kriz cokda türkiyeyle ilgili değil.

mevcut ekonomik sistemde krizler sistemin yürümesi için gerekli şeyler. periodik olarak geliyorlar işte. Tahminen etkileri daha buyuk ve daha uzun sureli bole 7-8 senedebir tekrar edicekler.
Mesaj tarihi:
avrupadaki bi cok ulke gibi devlet kredi geri odemelerine garantor olmali
bu sayede bankalar ustune yattiklari paray piyasaya cikarip akisi arttirmali
ote turlu geri donus cok yavas olucak
Mesaj tarihi:
zaten küresel olarak demek istemiştim, peki krizler ne için yaratılıyor? sistemi mükemmelleştirmek içinmi yoksa insanlığı köleliğe bağlamak içinmi? yoksa natural selection mı?
Mesaj tarihi:
doğal seleksiyon

genelde yaratılmıyor sanki de belli bir alanda çevrilen iş şımartılınca patlak veriyor gibi gibi (ör morgıç)

her kriz bir takım kimselere yaradığı gibi krizden çıkan kişi ve kuruluşlar da önceki sistemin dayanıklı ve iyi olanları oluyor. binevi ayıklanma olmuş oluyor

yani doğal seleksiyon
Mesaj tarihi:
valla bi kere dünya üzerinde para alıp para satarak,arsa spekülasyonları yaparak gerçek dünyada hiçbirşey üretmeyerek,hizmet vermeyerek muazzam lüks içerisinde yaşayanlar var bi kere bunları bi güzel bi ...

Ben anlamıyorum süslü isimler altında yok free marketing yok bilmem ne gerçekte dönen paranın 10 katından fazlası sanalda dönüyor.yani yok aslında bu paranın karşılığı böyle kendin söyle kendin inan saçma sapan bir sistem kurmuşlar, patlayacağı belli.Buna son verildikten sonra sıkı bir nüfus planlaması ekonominin dünya çapında bir planlanması.Full serbest piyasa ekonomisinden devlet kontrolünde karma bir ekonomiye geçilmesi dünyayı dengeler gibi.Başka türlü bu krizler belirli periyodlarla tekrarlar

Ekonomi konusunda akademik altyapısı olan birisi şu konuyu bizim anlayabileceğimiz bir biçimde analiz ederse memnun kalırım
Mesaj tarihi:
Tek aldığım econ dersi olan macroecon bilgilerimden hatırladıklarıma dayanarak konuşuyorum.

Ekonomide gerek devlet gerekse birey ölçeğinde düşünürseniz harcamalarınız gelirinizden fazlaysa bütçeniz açık verir.

Ya harcamaları azaltacaksınız (tasarruf yapacaksınız, Japonyanın onlarca yıl yaptığı şey) ya da gelirleri arttıracaksınız, üretim artacak. Gereksiz harcamaları kısıp, istihdam oluşturulacak vs vs
Mesaj tarihi:
Sanal para kaybolursa açlıktan insanlar birbirini yer. Ya da yeni bir dünya savaşı (daha doğrusu çatışmalar dönemi) olur.

Gelimiş ülkeler bu sayede bu kadar gelişmiş kalabiliyorlar. Enflasyon ihraç ederek sistemi ayakta tutuyorlardı. Artık edemiyorlar. Yada gelişmekte olan ülkelerden kazandıkları para kendi ülkelerindeki sanal paralarının getirisini isteyen insanların talebini karşılamaya yetmiyor artık. Çünkü çok büyüdüler ve gelişmekte olan ülkelerde bu demokratikleşme ayağına diktatörlük dönemlerinden çıktılar. Artık kendilerini kolay kolay sömürtmüyorlar. Bu da sorun oluyor. Oturup yeni bir düzen üstünde mutabık kalacaklar. Onlar biraz ufalacak gelişmekte olanlar biraz fakirleşecek ve bir 20-30 yıl daha öpülmeyi kabul edecekler. Eğer güzellikle kabul etmezlerse yeni bir savaş çağı başlar, böylece bu krizi atlatırız.

bu amerikanın deli gibi zorlamaya çalıştığı gümrük duvarlarının global olarak kaldırılma hedesi bu iş için güzel bir enstrüman mesala. güzellikle ek vergi ötv filan çıkarmadan kabul etsin bunu ülkeler.
Mesaj tarihi:
Wispy said:

Tek aldığım econ dersi olan macroecon bilgilerimden hatırladıklarıma dayanarak konuşuyorum.

Ekonomide gerek devlet gerekse birey ölçeğinde düşünürseniz harcamalarınız gelirinizden fazlaysa bütçeniz açık verir.

Ya harcamaları azaltacaksınız (tasarruf yapacaksınız, Japonyanın onlarca yıl yaptığı şey) ya da gelirleri arttıracaksınız, üretim artacak. Gereksiz harcamaları kısıp, istihdam oluşturulacak vs vs

iyide üretimi arttırınca üretilen malları kim alıcak?
ortalık zaten son ürün çöplüğüne döndü.. 3-5 ayda bi cep telefonu yeniliyoruz
Mesaj tarihi:
Joker said:

Wispy said:

iyide üretimi arttırınca üretilen malları kim alıcak?
ortalık zaten son ürün çöplüğüne döndü.. 3-5 ayda bi cep telefonu yeniliyoruz

Üretimi arttırmayı tek başıan yapılması gereken birşey olarak söylememiş dikkat edersen. Bir de üretimi sadece bizim kullandığımız yüksek tek. ürünler olarak düşünme. Bunun dışında ihraç edebielceğimiz yüksek kar getirmese de istihdamı arttırabilecek ürünler de var. Bana göre yurdum yatırımcısının kısa sürede çok para kazanma hırsı yüzünden fazla dikkate alınmıyor.
Mesaj tarihi:
Kesin çözüm olarak nüfus küçültülmeli.

Ama ne yazıkki bu hem uzun vadeli bir çözüm, hem de bugünkü politikacılar ve politika bunun aksini söylemekte.
Mesaj tarihi:
Viktor said:

kesin cozum

vericekler bana 10 gunde dunyayi duze cikaririm (tabi yazi yazmaya usenmessem eheueheu)

Nası çıkarıcan abi adamlar o kadar dolambaçlı yollar ticari anlaşmalarla dünyanın kaynaklarına el koyuyorlar ki kimi yazsan deftere bişii değişmez
Mesaj tarihi:
2. bir kutup lazım dünyaya,tek başına amerika elinden geleni yaptı sistemi götürebilmek için,işte birkaç sene önce patlama olucaktı savaş çıkarttı 2 kuruşluk petrol altın oldu,diğer yandanda herşeyi şişirdiler ve patladı,şimdi hafif bir iyileşme var ama yine patlıcak çünkü yine şişirdiler,dolar zaten dipte mecbur artıcak,arttığı an tekrar piyasalar gider.Bu sefer daha ufak kriz olur ama daha çok şirket batar.şuan tekrar kriz çıksa ülkeler kalkıpta şirketlere yardım etmez,edemez artık.

Çin,rusya,x,y birileri çıkmalı fakat dünyada kutup olabilicek bir ülke yok,çin ekonomi olarak güçlü geliyor ama hayat standartı vs.adamların herşey yerlerde,yani mecburlar başka bir ülkeyle birlikte bir kutup oluşturmaya.
Devlet serbest ekonomiyi denetlesin olayı,amerikaya uzak,yakında olsa uygulanması acabalı olur,bunun yerine amerika tek olmazsa,serbest ekonomi kendi kendini -birazcık- olsun denetler,en azından bu kadar şişirmez piyasaları
Mesaj tarihi:
death note'a kapitalizm yazabilseydin olurdu belki, en azından kriz için endişelenmezdik artık =) ama şu "sistem" şahıslardan oluşmuyo, artık kendi başına bi varlık. bütün sorumluları öldürsen de tek tek yerlerine yenisi gelir. bikaç tane de L, M, N falan salarlar ortaya, yakayı ele verirsin fsdf
Mesaj tarihi:
Milamber işe alınmalı ya da maddi destek verilmeli. Böylece yazılım sektörüne girip tüm dünyayı kasıp kavurabilir ve ülkesine iyi vergi öder. İstihdam artar ülkenin parası cebinde kalır.
Mesaj tarihi:
sorun kapitalizmde değil zaten. sorun piyasanın kendi kafasına göre piyasalar oluşturmasında.

100 lirayı gidiyorsun bir şirketin tahviline yatırıyorsun. o şirket sana vadesi dolana kadar faiz ödüyor. sen bu tahvili alıp bir bankaya gidiyorsun. banka "o sen 100 liralık adamsın, al sana kredi" diyor. sen bu 100 lira ile 200 liralık iş yapıyorsun. bir yanda faiz bir yanda umrunda olmayan bir şirket kuruyorsun ve haliyle hiç verimli kullanmıyorsun.

sonra banka bu 100 liralık kağıdı alıyor sanki kendi sermayesiymiş gibi başka bankalara ya da finansal kuruluşlara kiralıyor, faiz alıyor. ya da bu sanki kendi sermayesiymiş gibi kredi limitini yükseltiyor, millete kredi verebilmek için faizleri yukarı çekiyor.

işin daha bok tarafı bu kağıt vadesi dolmadan önce gene bu şekilde 2-3 tur daha atıyor. zincir büyüyor, etkileri artıyor.

en sonunda kağıdın vadesi doluyor, 100 lira ile yaratılan 10.000 liralık ekonominin altını doldurmaya gelince ama kimse ortalıkta görünmüyor. olan garibanlara, sıradan vatandaşa oluyor.

kriz vatandaşa kriz, sistem kendini purge edip 0'dan başlıyor. sisteme dahil olanlar paraya para katıyor.

nakdi karşılığı olmayan hiç bir alışverişe izin vermeyeceksin. buna simitçinin cebine koyduğun kredi kartı da dahil. bak bir daha kriz çıkıyor mu? kapitalizm gene kapitalizm.
  • Yeni Oluştur...