Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bosch, fabrikadaki mescidi kapattı

Masquerade

Öne çıkan mesajlar

Ya illa kessinler diye bisi yok zaten daha once dedigim gibi fokus dagiliyor. En basta bu hakki vermemesi normal bir sirket gibi olmasi daha iyi olurdu, duzenlemelerini ona gore yapsaydi ya da veriyorsa. Kesiyorsa en az 1 saat olur zaten o isi birakmadan gelip ayni uretkenlikle devam etme noktasina kadar.

Ben olsam duruma gore izin veriririm, ornegin cok yetenekli arkadaslarim var yazilimci ama 5 vakit namazinda niyazinda, oyle bir insani kaybetmek istemem ben 9-6 ofis hayatinda calisiyor olsak. Ama sirket onu kaldirabilecek mi ona bakarim. Bazi isler vardir ki, yerine baskada alsan olmaz, kritik departmanlar insanlar vardir, onlarin isten dusmesi butun uretimi etkileyebilir. Kesilecek parayla yeni adam alman onu cover etmeyebilir yani. Zaten cozum yolu kolay olmasada var, eger onceden giren adam ibadetini yapabilecegini bilerek girdiyse yuklu bir tazminatla isinden cikar. Kendine uygun bir is bulur.
Sosyal ağlarda paylaş

Absolut said:

Patronluk kolay iş değil. Sadece kendin ve aileni değil fabrikadaki herkesi düşünerek karar vermek gerek. Saat 18.00 oldumu kapıyı vurup dertlerden ayrı gayrı bir dünyaya giremiyor patronlar. Patronları sevin çünkü onlar batarsa sizde işsiz kalırsınız.

Tabii ki karar verir, isini dogru goturecek kararlari vermek baska, birde calisaniyla maraba iliskisi kurmak baska. onun icin bisi demiyorum ama patron her kafasina eseni yapamaz yani, yok oyle bisi ya bizim gibi koy ulkelerinde olur, ya da somurge ulkesinde olur. biz ikiside oldugumuz icin bizde oyle patron oldukca fazla.

Isciler olmasda hic bi patron is yapamaz. Kimse kimseden o konuda ustun degil, biri is yaratir, digeri o isi goturur.

Ben maraba iliskisine karsiyim, keske o maraba iliskisi kuran patronlarimizi yollsakta Amerika'ya oraya buraya patronluk dersi alsalar..
Sosyal ağlarda paylaş

@balon, islamın fikri evrenseldir diyorsun, sonra cemetmek davaş zamanı geçerlidir diyorsun. savaş mı kaldı artık?
bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

cemetmek koşullar zorlaştığında uygulanabilecek bir yöntem, işini kaybetmektense cemetmek gayet de mantıklı.
hatta üniversitede bunu sırf dersleri çok fazla, namaz vaktiyle çakışıyor diye uygulayan cemaatçi arkadaşım vardı yahu.
İsterse derse de girmeyebilirdi, ama dersin saatini değiştiremiyorsa cemetmek gibi bir kolayı tercih ediyordu.
Sosyal ağlarda paylaş

fede said:

abi iki ezan arası dediğin 5 6 saatlik süre, eğer planlanırsa işler aksamadan kesinlikle yürür herkes namaza gitse bile ama sorun bu değil, sorun orda çalışanın bireysel olarak çalışma vaktinin azalması. insanların tualet vakitleri bile tutuluyo artık çoğu şirkette.

Yok kesinlikle yürümez,planlanamaz çok iddalıyım.7 ay kadar üretim planlamada çalıştım.Namaz saatinde fiks bir ara koysan 1000 kişinin çalıştığı yerde o kadar adamın gitmesi namazı kılıp tezgahının, robotunun başına geçmesi derken, canavar gibi hızlı olsalar,ki kesinlikle öyle değiller(çok iyi çalışanlar var ancak sallamaya çalışanlar da çok)20 dk.Bir de toplamda 3 vardiya 22,5 saat boyunca kesintisiz çalıştırılması gerekiyo fabrikanın.Sonuçta 20 dk ara için basınçlı havayı veren kompresörü kapatamazsın,bunlar hep maliyet.Bir de ara verdin kıldırdın diyelim, kılmayan noolacak?çalışmaya devam edemez hattın başındaki adam çalışmadıkça olmaz.boş beklese onu da işçi kabul etmez "ben niye evime 20 dk geç gideyim kılmayan yüzünden" der.Uğraş dur.

Benim çalıştığım yerde bir Cuma namazları için servis kaldırılır.O da zaten öğle paydosu, onun dışında yok
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi eminim Muhammet bile bu devirde ''Benim ille de 5 vakit namaz kılasım var, aaa negzel, 50 adımda bir hoparlörle ve çirkin sesleriyle çığıran müezzinler var'' demezdi.

Dese dese ''Olm n'aptınız siz? Kıt mısınız? İşiniz gücünüz yok mu? Bir çalar saatiniz bile mi yok? 1400 yıl öncesinin dini gereklerini kendi çağınıza uyarlayamayacak kadar mankafalı mısınız? Yazıklar olsun! Ulan o zamanki arap kavimlerinin yaşamı, gereksinimleri, koşullarıyla günümüzün koşullarını eşdeğer görmekte ısrarlı olabilmeniz için kafaca 1 milim ilerlememiş olmanız gerekir'' derdi.

Eminim yani...
Sosyal ağlarda paylaş

bosch kapatsa nolacak her yer mescit oldu.kebapçılarda bile var ben uludağ kebapçısında gördüm :)

hatta artık mescit yazısı o kadar gözüme çarptıki gittiğim yerlerde ne lan bu heryer cami dolu bide mescit yapıyorlar diye söylendim.

şehirler arası mola yerlerindeki mescitler harici kökünden kapatılsın
Sosyal ağlarda paylaş

niye kalsın sence :)

otobusle uzun yola gidiyosun veya arabayla.ya bi benzin istasyonuna girersin araban varsa yada otobusun durdugu yerde ancak fırsatın olabilir.tabi kendim için değil namaz kılacak olan için.inanmasakta saygımız var :)
Sosyal ağlarda paylaş

Evine bir gidecek elbet, şart mı bulduğu her düzlükte yere kapanması? gideceği yere vardığında camisi de var evi de var. 'Kaza namazı' denilen, 'seferilik' denilen kavramlar yok mu dinde?

İnanca saygının, -geçtim adım başı camiyi- adım başı mescitle ne alakası var. Kimse 'ibadet etme, namaz kılma' demiyor kimseye.
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Hiç ölmeyecekmiş gibi çalış, yarın ölecekmiş gibi ibadet et.

İbadetin asla başkasına zarar vermemeli. Tamam, maaş kesiliyor ama adamın üretim bandının durması/aksaması ile oluşan zarar daha fazla.

Ayrıca "uygun koşullarda" kılmanız gerekli. Misâl seyehat halindeyken örneğin tren, namaz kılabilirsiniz. Fakat kılınabiliyor diye kılacaksın denilmiyor. İslam bu esnekliği tanıyor ama inananlar çok dar bir pencereden bakıp yorumluyor. Hem işveren yüzünden kılınmayan namazın bir günahı varsa, bu o kılamayanları değil, kılmalarına izin vermeyen işvereni bağlar. İsyan edip, dinimizin vecibelerini yerine getirmemiz engelleniyor çığırtkanlığı ile "anne şekerimi aldııı" isyanı aynı şey.

Kendi çapımda takip ettiğim ve izleyip yorumladığım bir müslümanlık anlayışım var. Sorumluluğumun tek bir yaratana olduğuna inanıyorum. Ve içimden sormak geliyor; ders ile namaz vakti çakışınca ne yapacak bu akıl yoksunları? Ee namaz vakti güneşin konumuna göre devamlı değişiyor?

Din size sosyal yaşamda sorunsuzluğu vaad ederek bir yaşam klavuzu olmaya çabalarken bu denyolar sosyal yaşam ve din farklıymış gibi hareket etmiyorlar mı; koca bir .iktir çekesim geliyor yüzlerine. Cehaletin bu kadarı.

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

paramecium said:

Ve içimden sormak geliyor; ders ile namaz vakti çakışınca ne yapacak bu akıl yoksunları? Ee namaz vakti güneşin konumuna göre devamlı değişiyor?

Yazdıklarına katılıyorum. Yukarıda sorduğun soruların içeriğini, ben de vurgulamıştım önceki postlarımdan birinde:

aquatik said:

Namaz saatinde dersi olan öğrenci-öğretmen, ameliyatı olan doktor-hemşire, mahkemesi olan yargıç-avukat, konuk devlet başkanını ağırlayan başbakan v.s. nasıl ben şartlar ne olursa olsun, ne kadar işim olursa olsun günde 5 vakit namazımı tam saatinde kılacam' diyemiyorsa, diğer bütün dini bütün müminlerin de 21. yüzyıl koşullarına, ve laik devlet ilkelerinin gereklerine uymaları gerekiyor..
Sosyal ağlarda paylaş

GEd said:

Aynı şekilde maaşlarından kestirip yakında bir camiye gidebilirler, türkiye adım başı cami zaten.

said:
Alternatif arayan bazı işçiler, soyunma dolaplarının yanına serdikleri ceketleri üzerinde namaz kılmaya başladı. Ancak yönetim bunu da yasakladı. Bölüm amirlerini e-posta ile uyaran yönetim, çalışanları işten çıkarma tehdidinde bulundu.

Hernekadar deist olsam da bir takım özgürlük va hakların bu şekilde alınması hoş değil. Yarın birgün başka iş yerleride Atatürk ve Türk bayrağı rozeti takmayı yasaklayıp, takanları kovsa ozaman siz ne tepki vereceksiniz?

Gerçi ben bu uygulamanın milli duygularlayapıldığına da pek ihtimal vermiyorum. Fabrikadan adam çıkarmak gerekmiştir. Nasıl olsa birileri gaza gelir, kuralları ihlal eder diyip böyle bir uygulama başlatmışlardır.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...