Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Millet birbirinin parasını çalmaya mı uğraşıyor? Kazıklanıyor muyuz?

Brigand

Öne çıkan mesajlar

abi ne alakası var burger king kolasıyla ya. yiyecek maliyeti, sana satılan ürüdneki maliyetin %30'u falan bir kere. restoran kirası, çalışanlar, dağıtım ağı, pişirilip önüne konması şu bu, başa çıkamazsın.

KAHVE DÜNYASI: ULAN ASIL KAZIKÇI BUNLAR BE. abi starbucks'a falan göre %30 daha ucuz ama %80 daha dandik. ilk zamanlar sevmiştim ama sabah onda gelsen YER YOK. garson 10 dakkada yalvarınca anca geliyor, o da surat yapıyor. ürünler hakkaten dandik. yani inat ettim severim ederim diye ama, bunların hiçbirini sağlayamayıp %30 daha ucuz olacaksa gitsin.

(şimdi oradan bi akıllı çıkıp starbaxta garson bile yok demesin.)
Sosyal ağlarda paylaş

-007- said:

suvras said:

zaten kimse almadığı için o kadar pahalı. giderek de daha pahalanacak en sonunda 20 liraya günde 2-3 kola satacaklar. düşürseler biraz 2 lira 1.5 lira filan olsa çok alırdım ben de. hiç almadım.

aksine herkes pahalı bulsa ve kimse almasa mecburen düşürürler. "kimse almadığı için pahalı" olayına katılmıyorum herkes de alsa adamlar pahalı satar.

evet bu arada insanlar almasa mecburen düşürürler
arz-talep meselesi.
alıyor millet ve kazıklanmaya devam ediliyor.go go go.
Sosyal ağlarda paylaş

evet senin düşündügün şeyi bugun farklı bi olayla bende düşünmüştüm, cidden bende böyle hissetmeye başladım bu aralar..

kipa balçovaya ben de sık sık giderim, ama hamburger vs sevmedigim için ve o dedigin büfelerdeki yiyeceklerin gerçekten pahalı oldugunu düşündügüm için yanına bile yaklaşmam. yaklaşırsam da fiyatlara bakar oha der geçerim:D
kipada yedigim tek şey pizzadır, pizzaya verdigim paraya acımam kolay kolay, çünkü tam bir pizza canavarıyım, ama yine de hesaplı olmasına bakarım, mesela yine kipada üst katta pizza hut, pizza king var, arasıra da kampanyalar düzenliyorlar ve bayagı da uzun sürüyo, 1 ay arayla gitmiştim, baktım yine aynı kampanya vardı, 1 pizza menü alana 1 menü bedava felan.. kısacası insan özel harcamalarına verecegi paranın hesabını biraz da kendi yapacak, zaten yolunmadık bi tarafımız kalmadı
Sosyal ağlarda paylaş

mekan kirası 15.000 lira olsa herif 5 kişi çalıştırsa sigortalı 1 er liradan 5 lira. Elektrik su ayda 1 lira kafadan, e mallar da bedava değil alım maliyetleri var.

En karlı iş döner/köfte-ayran gibi gözükse de, bunu dükkan tutarak yaparsan çok ciddi maliyetli olur.

Ayran 2 lira az bile demek geliyor içimden. Biz minibarda suyu 4 liraya veriyoruz yine de birşey kazandığımızı söyleyemem. sırf hizmet olsun diye.

elossonun linki baya açıklıyo zaten olayı.
Sosyal ağlarda paylaş

Brigand said:

Selamlar;

Bugün kafama birşey dank etti. İzmir / Balçova Kipa'da yemek yerken böyle değişik etli soslu bir içi olan hamburger gibi bir ekmeğe yiyecek, yanına bir de ayran aldım. Fişe bakınca ayranın 2 lira olduğunu gördüğümde pek bir hoşuma gitmedi. Sonuçta yiyeceği aldığım yerin hemen altında kocaman kipa var ve kipa'da aynı ayran 68 kuruş (şişman ayran). Adama bu mu 2 lira diye sorduğumda bir de "ama büyük ayran o" diye yanıt vermez mi...

Sonra sinema... Balçova cinebonus'ta patlamış mısır yanına da kola aldım. Kutu kolayı kaç liraya verdi? 4 lira... Bir tane kutu kola, bildiğiniz, şimdiye kadar belki her birimizin yüzlerce içtiği kutu kola 4 lira. Yahu 2.5 litrelik kola hemen alttaki kipada 2,3 lira civarlarında değil mi? Nasıl bir insafsızlıkla o kutu kolayı o fiyattan satabiliyorlar?

Bunu biz ilkokuldayken düşünüyorduk, senin daha yeni mi dikkatini çekti? :D

Şimdi birincisi sen kocaman kolilerle kola alıp, her bir kolanın maliyet fiyatını az tutan bir market ile,
insanların sırf kola almak için gelmeyeceği bir resturanı eş tutuyorsun.

Bu bir hata.

Resturanların epey bir masrafı var ve sürümden kazanmak yerine sattıkları ürünleri pahalıya satmayı tercih ediyorlar.

Ayrıca şu da var, bazı lokantalar "pahalı oldukları için" meşhurdur. Yani papermoon'da bir et 5 ytl, bir kola 1 ytl olsa, orası "Papermoon" olmazdı.

Sen sadece kola/meşrubat parasını kafana takmışsın.
Ancak bir lokantada et yemek için 20ytl verirken,
aynı paraya kendi evinde birkaç hafta doyasıya yiyecek kadar et alabiliyorsun marketten.

Hani diyorsan "millet birbirinin parasını çalmaya uğraşıyor, kazıklanıyoruz", o zaman ucuz marketlerden kolanı alırsın, ucuz yerlerden etini alırsın, gelir evde pişirip kendin yersin, paran da cebinde kalır :)
Sosyal ağlarda paylaş

Bazı arkadaşlar galiba anlamamış. Ben içeceğin yanına patlamış mısır aldım muhtemelen 5-6 lıraydı ona bir laf etmedim. Uğraşmışlar, aleti var, sıcak tutuyorlar, poşetine koyup uğraşıp veriyorlar 6 lirayı alıyorlar tamam...

O 2 liralık ayranın yanına 5 liralık hamburger aldım, uğraşmışlar, değişik güzel birşeydi, eyvallah...

Ama o içecek parası ne kardeşim? Kaça alıyon kaça satıyon?

Hayır piyasayı bilmesem, ticaret nedir bilmesem şuradaki 2-3 arkadaşın dediklerine inanacam.

Yahu arkadaşlar ben izmir ekonomi öğrencisiyim ve benim özel üniversitemin kantininde ayran 50 kuruş. O kantinde çalışan insanlar yok mu? Orasının temizliği, orada yiyen içenin artıklarının toplanması, kirası yok mu? Bir özel üniversitenin kantininin kirasını hayal etmek istemiyorum şahsen.

Dışarıda aldığım içeceğin ne farkı var? Ben hizmete eyvallah derim, eğer hakediyorsa alsın. Mesela burger king'in şu ana kadar gözüme 12 lirası batmamıştı, adamlar yapıyorlar yahu seve seve verdim pişman değilim, muhtemelen yine verecem, ama belki bundan sonra daha dikkat ederek.

Yalnız bir 330ml'lik kolayı 4 liradan satmak da insafsızlık. Orası bar değil gece kulübü değil, halka açık gündüz gözü ile hizmet yapan bir mekan. Ayran da aynı mantık.

Sonra bu parçaları birleştirdim ve ayakta kazıklandığımızı farkettim.

Demek istediğim bu, dışarıda yiyecek satan her yer kazıklıyor demiyorum ama bazı yerler bazı bölgedeki yerler fahiş fiyattan satış yapıyor diye düşünmeye başladım. Haketmeden para kazanıyorlar gibi...

Yoksa lüks yerlerde de yemek yedim, denize karşı, manzaralı, mükemmel hizmet veren, garsonu başınızda bekleyen... Öyle bir yere girdiniz mi de 3 haneli bir ücret ödemeden çıkmazsınız, ama o lüks için değer.

Ben sıradan basit bir büfenin, kipa gibi bir mağazanın üst katında tutulmuş bir mekanın fahiş fiyattan satış yapmasından bahsediyorum.

Haa unutmadan, kipanın da yer kirası var, kipanın da çalışan elemanları, temizlikçileri, müşteri hizmetleri vs... var. Ama sürümden kazanıyorlar. Kipa da üstündeki yemek satışı yapan büfelerden farksız, sadece daha büyüğü. Ticarethane ticarethanedir.
Sosyal ağlarda paylaş

Gıda sektöründe karlar min. yüzde 15 ten başlar(yüzde 15 in altına çalışan yerler de vardır ama bana göre gereksizdir) ve çeşitli seviye gruplarına göre restoranın bağlı olduğu odanın yayımladığı listelere göre belirlenir. Bu listelerde gramaja göre o restoranın satış fiyatı açıkça yazıyor ve siz bundan fazla para ödüyorsanız kazıklandınız demektir. Nitekim restoran işletmecisi bazı ürünlerde promosyon yapar ve bazı ürünlerin fiyatını da arttırabilir, bu da işletmenin karlılığını doğrudan etkiler. Şikayetçi olduğunuz ürün tek kalem ise hemen yandaki bir işletmeden almayı deneyebilirsiniz. Böylece işletmeci fiyatının fahiş olduğunu görecek ve o üründe indirime gidecektir. Popcorn örneği ise tamamen kişisel seçime kalmıştır. Sinema işletmecisi dışarıdan yiyecek-içecek sokmaya izin vermiyorsa yapabileceğiniz fazla bir şey yok, size fiyatı pahalı gelen ürünü almazsınız olur biter.

Gıda gibi saklaması zor ve emek yoğun bir iş yapmak her babayiğitin harcı değil. Sizin fiyatı ÇOK YÜKSEK dediğiniz bir ürün hiç kar getirmiyor olabilir. Nitekim ÇOK UCUZ denilen bir ürün de sindirim sisteminizin durmasına, gıda zehirlenmesi ve otonom(sistemden temizlenmesi mümkün olmayan ) bakterilere yok açabilir. Bu yüzden fiyattan çok temizliğe ve kaliteye önem verilmelidir...
Sosyal ağlarda paylaş

Necro said:

Teknoloji sağolsun kapitalizm denen olgu kendi kendini biterecek zaten böyle giderse sömürecek insan kalmayacak.

Modadır trenddir bunu önlemek için var. Ayrıyetten teknolojinin kendisi kapitalizmin baş tekeri xD

ne güzel sistem la kendi yarattığı imkanlarla insanlara sistemin bir gün batacağını falan düşündürtüyor eheh
Sosyal ağlarda paylaş

isletmelerin en cok para kazandigi sey icicekler

ac iken de idare edersin ama susuzluk apayri bisey, yemek alsan iciceksiz cekilmez vesaire vesaire o yuzden 1 liralik icecegi 4 liraya satarlar kural gibi bisi bu

o burger kingdeki filan tupten muslukla alinan kolalar mesala cok ucuz, ambalaj paketleme masrafi azaldikca ve aldigin miktar arttikca kural olarak daha ucuza geliyor tabide orduevinde bardagi 38 kurustu, oturup hesaplamislar hadi asker KDV odemiyor diyelim 50 kurus bardagi tup kolanin, bir bardak koladan en az 1.5-2 lira kar ediyor adamlar birde bardagin yarisi buz dolu gerisini siz hesaplayin

tek basiniza veya yakin arkadasla filan yiyip iciyorsaniz restoranlardan icicek almayin, gidin marketten alin mis gibi
Sosyal ağlarda paylaş

ya pardon da babanın sineması değil ya, adamların sana ucuz kola sağlamak gibi bir kamu görevi mi var? fiyatın çok yüksek olduğunu düşünüyorsan almazsın olur biter. eğer yeterince insan senin gibi düşünüyorsa fiyat düşer zaten. yok insanlar hala alıyorsa demek ki sende sıkıntı var. temel ihtiyaç maddesi falan da değil yani.

hayır ben de almıyorum sinemada yiyecek içecek çok pahalı olduğu için ama bıkbık edip "kazık atıyorlar göz göre göre" demenin de hiç bir manası yok. Adam açık açık diyor ki kola 4 lira, istersen al. "Kazık atmak" olmuyor bu, ticaret oluyor. Adam eğer kola 2 lira diyip, sen aldıktan sonra 4 lira diyorsa o zaman kazık atmak oluyor.

aynısı burger king ve başka işletmeler için de geçerli.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada ne kadar "girmeyiniz" yazsa da, gözlerine sokmadan her şeyi önceden alıp girebilirsiniz sinemaya. Mısır olmaz belki, soğur bayatlar falan, onun dışında kola, çikolata falan cebinize çantanıza koyup içeride yiyebilirsiniz pekala. MİGROS diye kabak gibi poşetle ya da açık açık elinizde gitmezseniz çantanızı arayacak değiller :p

Yok illa arada çıkıp o an buz gibi alacaksanız da, yine hizmet bedeli/konfor kısmına geri dönüyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

EagleEye said:

Bone said:

Ancak bir lokantada et yemek için 20ytl verirken,
aynı paraya kendi evinde birkaç hafta doyasıya yiyecek kadar et alabiliyorsun marketten.

en son ne zaman et aldın lan marketten :)
20 milyona bi kaç hafta doyasıya et vay anasını :P

antrikotun kilosu 30 lira
bonfile 36 lira
Döş 28 lira
kasap köfte 20 lira
Kalite sucuk 15 lira
tavuk kanat 5 lira

30 liraya 350gr t-bone yiyosun mesela, alınışı zaten 15 lira felandır. o nedenle hakiki et yemek için restaurantlar tercih edilebilir. ama nerde var köfteye 30 lira çeken, gitmeyin =P Ve pek tabii butun işletmeler içecekten kazanır. birşey yemesen de ayıp olmasın diye birşey içmek zorundasındır. ve en çok para kazandıran urun su dur. toptanı 12 lik 0.33 luk nestle 3.50 lira, tanesi 30 kuruş. 12 lik 0.50lik suyu 1.20 lira olan marka da war. 10 kuruşa geliyor düşün. Suyun minimum satışı kalite restaurantta 5 liradır. 20 kat fark. ya da 0.33 lük kolanın toptanı 0.8 liradır, satışı 7-8 lira.

tartışmaya değmeyecek bi konu. =P
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...