Mendoza Mesaj tarihi: Temmuz 6, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 6, 2009 Bir iş veren olarak sonuna kadar haklı bu ilanlar. Ayırımcılık vs. olacak tabi. Ayırmazsam o kadar insan içinden nasıl seçim yapacağım. Az bile yapıyorlar. Kalifiye eleman alırken sülalesini ayrımcılığa tabi tutarım, işim bu benim ekmek param. Of geri zekalı köşe yazarları bütün gün oturup böyle saçma şeyleri mi buluyorlar yazacak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apis Mesaj tarihi: Temmuz 6, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 6, 2009 Ayrımcılık? Adamın şirketi, istediğini işe alır, istediğini almaz. Özelliklede Ekşi sözlükte baya saydırmışlar bu ilana ama dünyadaki ilk iş ilanı mı bu kriter belirten? Yemişim fırsat eşitliğini. Düne kadar varmıydı böyle birşey? Üniversiteyi geçtim, ben staja girerken avukat bana çift misin tek misin diye sormuştu. * *Bunu açıklamak uzun, bilen bilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mighty_THoR Mesaj tarihi: Temmuz 6, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 6, 2009 mülakat işi bana denk geldiğinde ben stajyer avukata 2 fix soru soruyorum 1 boş zamanlarında ne yaparsın 2 burada çalışırsan neler yapmayı bekliyorsun.1. soru fakülteyi ezbere bitirip bitirmediğini ortaya çıkartıyor ikinci soru da iş hakkında bilgisi olup olmadığını zira amerikan filmlerini seyredip karşıma gelenlere kıl oluyorum. kendi başımdan geçen bir hadiseyi anlatayım,ruhsatı almışım bir süre kıdem yazmışım o arada özel hukuk masterı yapmışım makale filan yayınlamışım bir iş görüşmesine gittim isimli bir büro ama avukat kalitesi vasat tam böyle büronun kontrolünü ele geçirmeye müsait, hatunun teki geldi önüme iki tane kağıt attı neymiş efendim biri hukuk bilgimi test etmek için pratik çalışmaymış birinide yabancı dilimi test etmek için çeviriymiş,zaten heybetli adamım bir dellendim sinirden kıpkırmızı oldum siz benimle dalga mı geçiyorsunuz diye ayağa kaltım kağıtları hatunun suratına fırlattım, hukuk bilgimi merak ediyorsanız işte master derecem yanbancı dilimi merak ediyorsan aha toefl onlarda olmadı aha referanslar bu görüşmeye devam etmenin bir manası yok dedim çıktım mekandan hatunun suratındaki mor tonunu görmeniz lazımdı. kısaca bu ülkede bukadar çok işsiz adam olunca adam sarışında arar mavi gözlüde arar ki benim gittiğim görüşmede en az iki avukatın söz konusu pratik ve çeviriyi yaptığını gördüm,insanlar kendilerini ezdirmeyi normal gördüğü sürece ezenler olacaktır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 IK yonetiminde dupeduz ayrimciliktir bu hic bosuna savunmayin "isveren degilmi istedigini yapar" diye yoksa kendinizi her zabah isverene baglilik yemini ederken veya ise bri sabah geldiginizde sandalyeler aylaklik yapmasin calisanalr diye kaldirilmis bulabilirsiniz isci haklari herkese lazim, bugun cok super bir yerde calisiyor veya ailenizden dolayi bir isverenin yanina saglam bri kapak atmis olabilirsiniz ancak yarinin ne getiricegi hic belli olmaz amerika isci haklari konusunda gayet fis olmasina ragmen ulkemiz amerikadan bile coooook cok kotu bununda en buyuk sebebi turkiyede sermayenin gec gelismesine ve isci hariketinin "pis komunistler" diye her seferinde ezilmesidir, devlette son derece ilgisiz bu konuda calisma saatleri ve fazla mesai kavramlarini gectim sendikal haklar bile cok kotu turkiyede, sendikali isciler bir bir islerinden oluyor yeni ise girenler sendikalardan uzak tutuluyor isci haklarini gecelim ilana bakicka olursak bu ilani bir IK sirketi vermis olamaz bir kere, universitenin eleman yetistirmede hicbir etkisi yoktur cunki dunyanin hangi okulu olursa olsun cogu alanda insanlarin ilk senesinde ogrendikleri 3. senesinde yalan olmakta, dunyada cogu sektor universite sonrasi ek sinavi zorunlu tutmakta bu yuzden gida muhendisi orneginde salliyorum bogazincinde okuyanla odtu de okuyanin hicbir farki olmadigini, universtenin sadece basit temeli kurdugunu ve devaminin tecrube ile gelicegini IK bilir, cahil isveren anca boyle bir kriter arar "aman en iyi okul odtu bence ordan olsun" diye kemalpasada kurulu fabrika kismina zaten deginmisler torpil ile sadakat olcme icin kullaniyor uyanik isveren erkek kismida su yuzdendir, seyahat ettiricek veya gec saate kadar fazla mesai vermeden gec saate kadar calistiricaktir ancak bir bayani boyle somuremez kocasi ariza cikaricagindan ancak erkegin fazla mesaiye direnebilecek bir mazereti yoktur, benzer sekilde kasiyer alicak adam aman bayan olsun ilgi ceksin diye kasar oysa kimse markete kasiyerle romantizme gitmez tecrube aramadigi icin 30 yasini gecmemis sarti koymus, sen gel kocum seni beni egiticem olayi o ki uzmanlasma ve egitim gerektiren bir isde cokda ters degidlri yas siniri koymak insan kaynagi hammadde kaynagi gibi degildir, insanlarin onuru vardir hayattan beklentileri vardir isverenin kagitta sadece gider rolarak gordugu maasin anlami calisan icin cok buyuktur turkiyede insan kaynaklari emekleme asamasinda daha, isverenler iscilerin moralini ve psikolojilerini hic sallamiyor isciyi hammadde gibi bri girdi olarak goruyor o yuzden ise alimlarda bile cahilce yontemler izliyor heleki yukselite olan yesil sermayenin durumu daha icler acisi, dunun bakkali cakkali bugunun buyuk isvereni olunca buyuk bir sirketi yonetmekle bakkal dukkani yonetmeyi ayni zannediyor sonra verimlilik cok dusuk kriz kriz diye agliyorlar, halkin morali neden bu kadar bozuk oluyor diye anket yaptiriyorlar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 yahu çalışan olarak -insanın kendisine biraz saygısı olmalı-. iş görüşmesini iki taraflı düşünmek lazım; işveren işçisini seçerken, çalışan da işyerini seçiyor. ama türkiye'nin ekonomik ve sosyal şartlarında işveren, karpuz seçer gibi işçi seçiyor işte. fark bu. işvereni allah gibi gören yurdum zihniyetine de hayranım. kafanıza taş düşsün e mi.. herkes hakkından bihaber zaten. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 ben su an dusundumde mesela bende gidip bogazici mezunu adam almam muhendis alcaksam itulu yildizli felan alirim isletmeci alcaksamda gidip ogazicili bakarim yane Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gazanfer Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 her ne kadar bu yazida biraz abartilmis olsa da, cok ayrimcilik oldugu da dogru. "adam kendi sirketine istedigini alir istedigini almaz" diye bi sey yok. ayrimcilik yasalari vardir (en azindan uygar ulkelerde). mesela adaya evli olup olmadigi, dini sorulamaz. sadece sorulmamalidir demiyorum, yasadisidir. adaylar icin de kisitlamalar vardir, cvye fotograf konulmaz, isle alakasiz referanslar yazilmaz mesela ("kartal ulku ocaklari reisi dayim olur" gibi). "adam fabrikada calistircak, o yuzden erkek istiyo, haklidir" yaklasimi da oldukca seksist. sen isveren olarak her iki cinsiyete de is esitligi saglamak zorundasin. fabrikadaki herkesin erkek olmasini aday hatun kisi goze aliyosa, isverene dusen onun guvenligini ve esitligini saglamaktir. yoksa yine ayrimciliga girer. insaat muhendislerinin cogu, makina muhendislerinin cogu erkek egemen ortamlarda calisiyolar. onlara daha sonra is veremiyceksek okullara da almayalim kadinlari o zaman? nasilsa sizin mantiginiza gore okuldan mezun olduktan sonra ise girememeleri dogal? sacmalik. dedigim gibi yazida biraz abartilmis olay, ama okul konusunda secicilik yapilmasi cok hos degil. adam elbette sirketine en iyi universitelerden mezun adam isteyecek. ama o zaman odtu ya da bogazici olmayan okullarin mezunlari ne yapicak? bu unilerden mezun insanlar default +1 puanla is ararken, diger universitelerin mezunlari kendilerini ispatlamak zorundalar. neden? 17 yasindayken oss sinavinda digerleri kadar basarili olamadiklari icin. (o bile kesin degil, adam belki cok daha basarili ama sadece sehrinden ayrilmak istemedi, kime ne?). hangi universiteden mezun oldugu onemliyse sinav gibi bisey yap, tahminen senin istedigin universitelerin basarili olabilecegi bi baraj koy, kazananlar baska unilerden mezun olmus olsalar bile senin kriterlerini sagliyodur zaten. neyse, asil demek istedigim "adam patron yahu, istedigini alir, istedigini almaz, patron = kral" yaklasiminin yanlis ve ezik oldugunu soylemek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 BonePART said: isletmeci alcaksamda gidip ogazicili bakarim yane İşletmeci için neden Boğaziçi'ne geri kayasın ki, İTÜ İşletme Mühendisliği var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sparkcaster Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 of ne komik bölümler, adamalrın ne iş yaptığı belli değil, her bölümden ders alıyolar lolz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 "Ben düz işletme okuyorum ama zaten gereksiz baba öbürü yaeae..." olmuş galiba :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 isletme muhendisi diye fason bi bolumdende adam almam gider isletmeci iktisatci felan alirim muhasebeci olcak iste napiyim muhendisi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sparkcaster Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 mühendislik okuyorum ben metal mühendisliği hemde, bone un dediği gibi fason bölümlerden adam almam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Otedengelen Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Apis said: Yemişim fırsat eşitliğini. Düne kadar varmıydı böyle birşey? U.S. Equal Employment Opportunity Commission gercekten alayiniz cahil, alayiniz cok bilmis yahu. her firsatta batida boyle batida oyle diyip millete laf atip ne bileyim sigara icene vergi gelsin diye batida zaten bi paket 50 kagit burda da oyle olsun vs. ne bileyim bati bati diye otenlerin simdi gelip istedigini alir istedigini almaz sanane demesinin 2 sebebi olabilir. 1- Cehalet 2- Muhendislik ikisi de birbirinden vahim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 amerikada is basvurularinda soramayacagin 3 5 soru war birincisi hangi nationalitydensin ikincisi yasin kac ucuncusu politik gorusun ne isteyen istedigi okuldan adam alir kimsede karisaamaz hatta mesela yale meunu adam ozellikle gider yale mezunu arar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dragonmax Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 yale mezunu o adamı ararmı aceba bi de o var :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
balon Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 isteyen istediğini ister kardeşim size ne . kadın istemez belki kadın ortamı müsait değildir , ağır iştir.evli çoluklu çocuklu bir kadının kaldıracağı bir şey olmayabilir vs. bilemezsiniz yani hemen öyle ayrımcılık falan diye yaftalayamazsın , genelleyemezsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 http://employment-law.freeadvice.com/hiring/job_interview_questions.htm (1) Age/date of birth: (2) Gender, race, religion, and national origin: (3) Physical traits, disabilities: (5) Arrest, conviction records: (6) Garnishment, credit history: (7) Citizenship: (8) Drugs, smoking: (9) Invasions of privacy: (10) It is improper and illegal to ask whether an applicant is a member of a union. (4) Education: If a job for which an application is being made does not require a particular level of education, it is improper to ask questions about an applicant’s educational background. Applicants can be asked about educational background, schools attended, degrees earned, and vocational training when the performance of a job requires a particular level of education. For example, inquiring into the English language proficiency and educational background of a secretarial candidate is proper, while the same inquiry would probably be improper for a janitorial applicant. The EEOC and some courts have looked closely at an employer’s educational requirements to determine whether they are being used to exclude from employment minorities who, generally-speaking, have obtained lesser levels of education. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Otedengelen Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 bu konuda ayrimcilik yapilmadigini denetleyen adamlar var iste EEO Officer diye, gorusmeyi kim yapiyosa notlamalari imzalaniyor vs. kayitlari tutuluyor. bogazicili 2 ik uzmani yapiyosa gorusmeleri ve devamli olarak kendi okullarindan gelenlere yuksek not veriyolarsa diger adaylara gore diger olay denetleniyor misal, olabildigince homojenize olmali ise alim surecinde denetleme yapan kisiler de. tabii bunun icin profesyonellik ve kurumsallasma lazim, muhendislerin muhendislik yapmayi ogrenmesi, amcaogluna tanidiginin kizina haketmediği işleri vermemesi lazim isverenin, septimus'un da dedigi gibi esnaf zihniyetinden siyrilmasi lazim zavalli turk halkinin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 balon said: isteyen istediğini ister kardeşim size ne . kadın istemez belki kadın ortamı müsait değildir , ağır iştir.evli çoluklu çocuklu bir kadının kaldıracağı bir şey olmayabilir vs. bilemezsiniz yani hemen öyle ayrımcılık falan diye yaftalayamazsın , genelleyemezsin. gender discriminationdan sicarsin kadin almam dersen Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Otedengelen Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 BonePART said: (4) Education: If a job for which an application is being made does not require a particular level of education, it is improper to ask questions about an applicant’s educational background. Applicants can be asked about educational background, schools attended, degrees earned, and vocational training when the performance of a job requires a particular level of education. For example, inquiring into the English language proficiency and educational background of a secretarial candidate is proper, while the same inquiry would probably be improper for a janitorial applicant. The EEOC and some courts have looked closely at an employer’s educational requirements to determine whether they are being used to exclude from employment minorities who, generally-speaking, have obtained lesser levels of education. gorusmeye aliniyor ki soruluyor, tabii ki sorucaksin nerden mezunsun ne bitirdin diye adama. ODTU mezunu olsun sadece dediginde geri kalani gorusmeye bile almiyor ve direk bir ayrimcilik yapiyorsun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mighty_THoR Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 yurdumun ne denli bu kavramlardan uzak olduğunu anlamak için çok basit bir şekilde secretcv de veya kariyet.net de bir cv oluşturun bunların hepsini soruyorlar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
balon Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 BonePART said: balon said: isteyen istediğini ister kardeşim size ne . kadın istemez belki kadın ortamı müsait değildir , ağır iştir.evli çoluklu çocuklu bir kadının kaldıracağı bir şey olmayabilir vs. bilemezsiniz yani hemen öyle ayrımcılık falan diye yaftalayamazsın , genelleyemezsin. gender discriminationdan sicarsin kadin almam dersen yok artık abi . çalışma saatleri belirsizdir, ağır iştir , senin erkek eleman isteme hakkın yok mudur? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Otedengelen Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 balon said: BonePART said: balon said: isteyen istediğini ister kardeşim size ne . kadın istemez belki kadın ortamı müsait değildir , ağır iştir.evli çoluklu çocuklu bir kadının kaldıracağı bir şey olmayabilir vs. bilemezsiniz yani hemen öyle ayrımcılık falan diye yaftalayamazsın , genelleyemezsin. gender discriminationdan sicarsin kadin almam dersen yok artık abi . çalışma saatleri belirsizdir, ağır iştir , senin erkek eleman isteme hakkın yok mudur? agir ise basvurmaz kadin zaten aygir degilse, ki bize temizlige gelen hatun ortalama pati erkeklerinin 3 tanesinden gucludur. olay "fabrika burasi bacim cok erkek var rahatsiz olursun" imasının = "bacım biz sekreteri farklı kullanırız, seni de eller meller işçiler belki bişey yapamayız" olması. herkes tabii ki her işi yapamaz, fiziksel olarak erkeklerin ustun oldugu yanlar gibi kadınların ve cocukların da farklı ozellikleri var. ozetle, muhendisseniz bu konulara bulasmayin plx. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Otedengelen said: BonePART said: (4) Education: If a job for which an application is being made does not require a particular level of education, it is improper to ask questions about an applicant’s educational background. Applicants can be asked about educational background, schools attended, degrees earned, and vocational training when the performance of a job requires a particular level of education. For example, inquiring into the English language proficiency and educational background of a secretarial candidate is proper, while the same inquiry would probably be improper for a janitorial applicant. The EEOC and some courts have looked closely at an employer’s educational requirements to determine whether they are being used to exclude from employment minorities who, generally-speaking, have obtained lesser levels of education. gorusmeye aliniyor ki soruluyor, tabii ki sorucaksin nerden mezunsun ne bitirdin diye adama. ODTU mezunu olsun sadece dediginde geri kalani gorusmeye bile almiyor ve direk bir ayrimcilik yapiyorsun. bunda b rosun yok adam ODTU mezunu muhendis ariyor yasak yok eger snein isin ODTU mezunu muhendisi gerektiriyosa hic kimse dava acamaz sorun cikaranada dier okullarda olmayan odtuye ait bi ders verirsin benim isime bu gerekiyor diye olur biter Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2009 Mighty_THoR said: yurdumun ne denli bu kavramlardan uzak olduğunu anlamak için çok basit bir şekilde secretcv de veya kariyet.net de bir cv oluşturun bunların hepsini soruyorlar bunlari sormak yasak sen verirsen bi sorunu yok yane ben gidip beyazim dersen kimse sana kizmaz bu turk kariyer siteleride bir sart deil sonucta opsiyon sen butun bilgilerini veriyorsun ki sana en uygun isi buluyorlar yane orda isi arayan sensin elemani arayan onnar deil Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar