GEd Mesaj tarihi: Nisan 29, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 29, 2009 Universitelerde güvenlik olması gerekliliği kötü, Gazinin bir kampüsünden geçmiştim tee zamanında havalimanı koruması gibiydi kapısı. ülkenin durumu vahim yani bence güvenlik değil.
aquatik Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Son 2 posta katılıyorum. Üniversitenin, normalde, Avrupa, Amerika'da olduğu gibi halkla bütünleşen mekanlar olması gerekir. Teröristlerin istediği tedirgin ve ''büyük gözaltı''nda olan bir toplum yaratmak zaten. Sorun güvenlik sorunu değil, çok daha vahim. Ama ne yazık ki, istedikleri gerçekleşecek, bizleri daha büyük göz altılar ve daha büyük tedirginlikler bekliyor.
alperozg Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 geçmiş olsun bilkentlilere ayrıca hepimize. yazmaya bile elim varmıyor ama akşam haberlerde onlarca ölü diye flaş haberde görebilirdik neyse ki ucuz atlatıldı.. türkiye de olaylar gittikçe kötüleşiyor terör olaylarının daha da artmasında korkuyorum
dasaaa Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 okula giriş çıkışta aşırı kontrol feci lan.. ytü'ye hep rahat girmişimdir. 2hafta önce gerzek bi sağcı solcu kavgası mı ne olduysa artık, ertesinde okulda acaip bi kontrol vardı.. dedim noluyoruz! filistin sınırını falan geçiyoruz herhal. çantayı açtılar, bayağı bi aradılar.. içeriye telefon ettiler... dedim mezun öğrenciyim, alooo.. kütüphanede ders çalışıcam. şu kitaba ihtiyacım var, sadece burada rafta var. 15dakika falan oyaladılar, telefondan onay gelene kadar. mossad'ı arayıp, uydudan kimlik tespiti yaptırdıklarını sanıyorum. ayakkabıları da x-ray'e verselerdi keşke. ne olur ne olmaz
aquatik Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Bahar şenlikleri de etkilenir gibi geliyor bana. İptal edilebilirler. Adamların tam istediği gibi korku toplumu yaratılıyor işte. Hay... Neyse...
Zegna Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 abi bilkentin gene kapısında durdurup soruyolar kıme geldınız vs dıye. baskentte kapı acık, direk gec lol be.
elesso Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 -007- said: Laorx said: metal dedektörü? bide k9 köpek aldıralım uyuşturucu fln arasın. iyi de metal dedektörü çok da lüks ekstrem bişey mi? Her yerde var ondan bazı üniversitelerde de var. Olmalı da. c4ü algılamaz metal dedektörü
ghost_boo Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Korktum lan , bir kaç arkadaş var hala orada , =/ bir şey oldu diye sabah sabah. Sonra baktım bir şey yokmuş , aramadım bile. Ama hayvan gibi rahatladım o ayrı mesele.
fede Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 bilkentte soruyolar ama ben kapının arkasındaki otoparktan apaçi gibi girdim kaç kere kimse de dönüp bakmadı. sdfs
Snefru Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 akdeniz ünide de olaylardan sonra kapıya göstermelik güvenlik önlemleri aldılar.Fakat arka kapı bomboş isteyen girer onun dışında gizli yollar var birsürü yapacak olan adam 10 kere yapar önemli olan onun istihbaratını alabilmek.
Exodus Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 MrMarvelous çok anlamsız bir eleştiri yapmışsın. Bilkent'in güvenlik görevlisi o kadını otobüste fark etseydi ne olacaktı sence? Yada B-Binası'nın kapısında çevirseydi? Kadın'ın üzerinde 1-4 kilo patlayıcı var, belinde silah var, terörist kampında eğitim almış, kendisini öldürmeye hazır. En iyi ihtimalle B-Binasının içinde çekeceği bomba fünyesini, 70 kişilik serviste yada B-Binası'nın girişindeki kalabalıkta çekecekti. Silahını çekip vuracaktı birisini, benzer birşey olacaktı. Bence sen dua et ki güvenlik fark yada müdahele etmemiş de kadın Hikmet Sami Türk'ün korumalarıyla muhatap olmuş onun yerine. Bütün kötü ihtimallerin arasında en iyi ihtimal gerçekleşmiş. Sorumlu olan birisine arıyorsan Bilkent'in güvenlik görevlileri değil emin ol ki. O kadın Yunanistan'a gitmiş hakkında arama emri varken, eğitim almış, bomba düzeneği bulunmuş ve ona verilmiş, üzerinde ruhsatsız silah var ve sınırı geçip yakalanmadan Ankara'ya kadar geliyor. İstihbarat teşkilatı, emniyet ve kolluk kuvvetleri, hudut görevlileri, DEVLET dururken tutup da Bilkent Üniversitesi'nin asgari ücretle çalışıp ana görevi doğal olarak TERÖRLE MÜCADELE VE MİLLİ GÜVENLİK değil trafik cezası yazmak olan güvenlik görevlisini bu olayın baş sorumlusu ilan etmek açıkcası saçma. Yani: -İster beceriksizlikten, ister ellerinde olmayan nedenlerden olsun- Devletin hiçbir kuvveti o kadını arama emrinden kaçmadan, biryerlerden temin edip beline bomba bağlamadan, cebine silah koymadan, sınırı geçmeden durduramadıysa, istersen Jack Bauer ve Power Rangers'ı koy Bilkent'in giriş kapısına, hiçbirşey fark etmez. Suçlu arıyorsan bu kadar sığ yerlerde arama.
Bone Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 MrMarvelous said: Bugün olan canlı bomba ile süikast girişiminden bahsediyorum. Bugünkü olaydan kurtulmamızın tek sebebi şanstır ve okulun güvenliğinin ne kadar vasat ve aciz olduğunun ıspatıdır. Artık sesimizi çıkarmanın vakti geldi. Teröristin teki bütün binayı çökertecek, çökertmese bile 40 kişiyi rahat öldürecek miktarda patlayıcıyla elini kolunu sallayarak okula giriyor. Kızı bacağından vurarak etkisiz hale getiren ise Hikmet Sami Türk'ün korumaları. Bilkent'in güvenlik görevlileri bu hikayenin dışında kalıyor yani... Bu sırada güvenlik görevlileri ne yapıyor peki? Saldırının olduğu binadaki güvenlik görevlisi kapının önündeki odasında çay içip tv seyretmekle meşgul. Okul içinde gezen güvenlikçiler de arabasını tekerlek çizginin üzerinde kalacak şekilde park eden arabalara ceza yazmakla meşgul... Rezalet yani. Tamamen rezalet. Güvenliğin gücü ancak tehdit unsuru oluşturmayan öğrencilere yetiyor. Çok saçma bir post yazdığının farkındasındır umarım. Bu olayı "biz bilkent üniversiteliyiz, o yüzden ölüyorduk" gibi yansıtman çok tuhafıma gitti. Bu ülkede bombalı saldırı olmayan birşey değil. Sürekli bir yerlerde bomba patlamaları yaşanıyor. Hatta daha geçen gün İstanbul'da çatışma çıktı. O çaışmanın yaşandığı semtteki evler de "bize ateş etseler ölebilirdik" mi diycekti? evet ateş etseler, ordakiler de ölebilirdi, ama ölmedi, ateş de etmediler. Her gün ölümle burun burunayız, buna alışmak gerek. Çok hızlı giden bir araba kontrolünü kaybedip bana çarpsa ölebilirim. Adamın teki delirip sokak ortasında ateş açmaya başlarsa ölebilirim. Ulus çarşısı gibi bombalamalarda bombanın tam yanında isem ölebilirim. Buna alışmak lazım. Bir de "Bilkentliler" ölmüyordu, belki "Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde"kiler ölebilirdi, ama anlatıldığı kadar etkili bir bomba olacağını sanmıyorum. Onu geçtim, esas şu var. Güvenlikçi dediğin terörist avcısı değildir. Güvenlik görevlisi sadece günlük işlerde kontrolü sağlıyan bir elemandır. Hır gür çıkaran bir adamı kovalamak, giren çıkan kişiyi kontrol edip kayıt altında tutmak, Hademeden daha etkin söz sahibi olabileceği konumlarda çalışmak vs. Bu yüzden teröristi engellemedi, teröristin saldırısında spawn olup kafasına ateş etmedi gibi şeylerle güvenlikçileri suçlamak abes olacaktır. Çay ocağında durması tuhaf karşılanmamalı. Nerden bilcek terörist gelcek de sizi bombalıycak felan. Hadi diyelim ki Ana kapıdan gelen herkesi Güvenlik görevlileri didik didik arıyor, arabadan indirip arabadaki tüm gizli bölmeleri açıp inceliyor, bir yere bomba saklamış olabilirler diye gelen herkesin altını üstüne getiriyor. E iyi güzel de, bunu yapsalar bir kişinin girme işlemi 1 saate yakın sürer, girecek binlerce insan günler boyunca beklemesi lazım. Tamam varsayalım ki senin istediğin gibi Ana kapıdan geçen herkesi kontrol ettiler. Ancak unuttuğun bir nokta var ki, Bilkent Üniversitesi içinde, Ana kapı dışında da birçok giriş noktası var. Tüm bu girilebilir noktalara güvenlik görevlisi yığsan mevcut kadro yetmez. Bomba patlatacak teröristi tespit edip yakalamak okul güvenlikçilerin işi değildir, MİT denilen hadisenin işidir. Bomba tedarik edebilecek kişileri, intihar saldırısı yapabilecek kişileri kontrol edecek olan MİT'tir. Herhangi bir saldırıyı önleyebilecek yer de MİT'tir. Yani bahsettiğin olayı engellemedi diye birisini suçlamak istiyorsan, Adalet Bakanı'nı suçla. "Terörist avlıyoruz" bahanesiyle Mustafa Balbay, Kuddusi Okkır, Türkan Saylan gibi kişileri avlamakla uğraşıyor. Onlara verdiği enerjiyi, sarfettiği eforu bu tip gerçek teröristlere vermediği için ona kız. Her telefonu dinleme hakkı olan adamlar, şu terör olayını mı bulamıycaklar? "Delil karatma şüphesi"yle insanları yaka paça alıp götürme imkanları var, şu teröristi mi yakalayamacaklar? Eğer böyle bir olay oluyorsa bunun suçlusu okul güvenlikçileri değildir. Aklıma bir topic geldi. Bu forumda mıydı başka forumda mı, hatırlamıyorum. Bir olay hakkında "güvenlik görevlileri çok salak, onları aşmak çok kolay, teröristlere davetiye çıkartıyor" gibisinden birşeyler yazmıştı. Orda da benzer şekilde güvenlikçilerin özel tim gibi güvenlik sağlamakla görevli olmadıklarını, öyle bir durumda bile Splinter Cell vari bir adam rahatça geçip istediğini yapabileceğini ifade etmiştim. Ona benzer bir topic oldu bu da.
Bone Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Exodus said: Sorumlu olan birisine arıyorsan Bilkent'in güvenlik görevlileri değil emin ol ki. O kadın Yunanistan'a gitmiş hakkında arama emri varken, eğitim almış, bomba düzeneği bulunmuş ve ona verilmiş, üzerinde ruhsatsız silah var ve sınırı geçip yakalanmadan Ankara'ya kadar geliyor. İstihbarat teşkilatı, emniyet ve kolluk kuvvetleri, hudut görevlileri, DEVLET dururken tutup da Bilkent Üniversitesi'nin asgari ücretle çalışıp ana görevi doğal olarak TERÖRLE MÜCADELE VE MİLLİ GÜVENLİK değil trafik cezası yazmak olan güvenlik görevlisini bu olayın baş sorumlusu ilan etmek açıkcası saçma. Çok güzel ifade etmiş, katılıyorum.
bonesoul Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Zegna said: abi bilkentin gene kapısında durdurup soruyolar kıme geldınız vs dıye. baskentte kapı acık, direk gec lol be. de kim napsin baskenti be abi, baskent ordan yirtio haha
Absolut Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Ülkeden çıkıp girmek zor bişi değil. Yazın Akturdan biz haftada 3 kez Yunan adasına botla gidip benzin içki alıp geliyoruz onlarda bize aynı şekilde geliyorlar yani sınırdan adam kaçırmayı filmlerdeki gibi havaalanlarında koşuşturmaca aldatmaca gibi düşünmeyin. Bone said: Exodus said: Sorumlu olan birisine arıyorsan Bilkent'in güvenlik görevlileri değil emin ol ki. O kadın Yunanistan'a gitmiş hakkında arama emri varken, eğitim almış, bomba düzeneği bulunmuş ve ona verilmiş, üzerinde ruhsatsız silah var ve sınırı geçip yakalanmadan Ankara'ya kadar geliyor. İstihbarat teşkilatı, emniyet ve kolluk kuvvetleri, hudut görevlileri, DEVLET dururken tutup da Bilkent Üniversitesi'nin asgari ücretle çalışıp ana görevi doğal olarak TERÖRLE MÜCADELE VE MİLLİ GÜVENLİK değil trafik cezası yazmak olan güvenlik görevlisini bu olayın baş sorumlusu ilan etmek açıkcası saçma. Çok güzel ifade etmiş, katılıyorum.
Horizon Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Dedektör koymak hiç zor birşey değil. Kıçı kırık alışveriş merkez girişlerinde bile gün boyu dedektörlü güvenlik görevlesi her gireni kontrol edebiliyorsa , para basar gibi para kazanan büyük kuruluşların bu şekilde güvenlik önlemi alması ne zordur ne de gariptir. Tam tersine olması gereken birşeydir. Üniversite diye , kapıda güvenlik tedbiri profosyonel olamaz gibi birşey düşünemeyiz. Tam tersine insanların çok kalabalık olduğu her yapıda güvenlik arttırılmalıdır. Özellikle dünyamızın bu zamanında. Onun dışında herhangibir konu için imza toplamanın disiplin suçu olması beni çok şaşırttı. Hakatten bu böyle ise , o nasıl bir üniversitedir diyesim geldi.
bonesoul Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 başkentte aynı şekilde imza toplamak
sipeyskeyk Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Canlı bombaların farkedilmesi için bazı temel veriler vardır.Ve bir "güvenlik görevlisi" nin bunları öğrenmiş olduğu kesin.Ama o adamın işi orada yukardaki arkadaşın dediği gibi terörle mücadele değil.Eğer üniversite terörle mücadele etmek istiyorsa o güvenliklerin başına bir tane emekli özel harekatçı koyacak (tabi emekli özel harekatçı da okul kapısında durur ya :) ).Burda suç istihbarat eksikliğine yol açanlardadır o kadının kalkıp bilkentin kapısına kadar gelmesidir,o gariban güvenlikçileri hiç suçlamayın yani.
leoneo5 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Bence marv bu olayda okulun güvenlik görevlilerinin yeterince caydırıcı unsur teşkil etmediğine değinmek istemiş. Yoksa kimse onlardan anti-terör timi gibi hareket etmelerini beklemiyor. Bir kere niyet olduktan sonra herşey yapılır. Bone gibi kimisi bu MIT çilerin işidir devletin işidir falan demiş. Okulun içinde MIT çileri de yığsan o adamı öldürmek isteyen bunu dener bi şekilde. Avrupadaki Amerikadaki üniversitelerle buradakileri de karıştırmayın ayrıca. Yurt dışındaki yasalar üniversitelerin güvenliğinden devleti sorumlu tutuyor. Elini kolunu sallayarak girip çıkabiliyor olabilirsin, ama orada devriye gezen polis oluyor. Polis karakolu oluyor her okulun içinde vs. Amerikada devlet liselerine bile polis atanıyor. Bizim ülkemizde yasalar böyle değil. Özel üniversite kampüslerinin güvenliğinden özel güvenlik sorumlu tutuluyor. Resmi bir güce ihtiyaç duyulduğunda evine polis çağırır gibi kampüse en yakın karakoldan polis çağırman gerekiyor. Arada böyle büyük bir fark varken kıyaslama yapmanız saçma. Durum böyle olduğu için özel okul güvenliklerinin caydırıcılığını arttırması gerekiyor. Bu herşeyi %100 engellemez, ama yinede teröristin işini zorlaştırır.
Exodus Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 said: Onun dışında herhangibir konu için imza toplamanın disiplin suçu olması beni çok şaşırttı. Hakatten bu böyle ise , o nasıl bir üniversitedir diyesim geldi. Yalan zaten. Kağıt üstünde siyasi propaganda/bildiri/toplantı yasağı var bütün üniversitelerde (ODTÜ falan dahil) olduğu gibi.
Exodus Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 said: Bizim ülkemizde yasalar böyle değil. Özel üniversite kampüslerinin güvenliğinden özel güvenlik sorumlu tutuluyor. Resmi bir güce ihtiyaç duyulduğunda evine polis çağırır gibi kampüse en yakın karakoldan polis çağırman gerekiyor. Arada böyle büyük bir fark varken kıyaslama yapmanız saçma. Durum böyle olduğu için özel okul güvenliklerinin caydırıcılığını arttırması gerekiyor. Bu herşeyi %100 engellemez, ama yinede teröristin işini zorlaştırır. Yoo, vakıf üniversiteleri de devlet üniversiteleri gibi kamu alanı ve eğitim kurumları. Söylediklerin düpedüz yanlış; Bilkent örneğin Jandarma bölgesinde ve üniversite içinde gezen Jandarma devriyeleri görebilirsin her zaman. Okulun hemen yanında Jandarma karargahı var zaten. Özel bir ev gibi olduğunu söylemek falan cehalet. Ayrıca güvenlik görevlileri üzerine bomba bağlayıp kendisini ve onlarca diğer insanı öldürmeye hazır bir insanı hangi şartlar altında nasıl caydırabilir (yada engelleyebilir) anlamadım. Okuldaki güvenlik görevlilerine, okulun güvenlik önemlerine yada kapıda çay içen güvenlikçi amcaya DHKP-C gibi bir örgütün silahlı saldırısına karşı "caydırıcı" yada "engelleyici" olmadıkları için suç yüklemek gerçekten çok saçma. Birilerine hesap sormak istiyorsanız bir zahmet tanımlı görevi terörist saldırılara karşı kamu güvenliğini sağlamak olan kurumlara sorun. Laf söylemiş olmak için laf söylüyorsunuz resmen.
-007- Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 eldar said: Hayda, üniversitede girişte aranmak, hatta kimlik sorulması bile özgür ortam mantığına aykırı. Avrupa'da da çoğu üniversiteye elini kolunu sallayarak girersin. Arama olanı hiç görmedim. Şu durumda üniversite güvenliğinde suç aramak çok saçma; terörizmi üniversite güvenliği engelleyemez. Emniyetin istihbaratıyla bağlantılı. Ha siz diyorsanız güvenlik sıkılaştırılsın; her yerde aranalım, her yerde izlenelim. O zaman zaten terörizmin yarattığı paradoksa düşersin. Hem korku toplumu oluşur (ki hedeflenen de budur) hem de daha sıkılaşan önlemler daha fazla tepki doğurur. İyi de Avrupa'da zaten sadece üniversitelerde değil çoğu yerde bizdeki kadar özel güvenlik yok. Biz Avrupa değiliz ki, her yerde suç var emniyet işini beceremiyor. Yakında her yerde makinalı tüfekli özel güvenlikler görürsen şaşma, daha önce de dedim emniyet açısından ilkel bi Afrika ülkesi olma yolunda hızla ilerliyoruz diye. Özel güvenlikler evlerimizde bile varken neden üniversitede olmayacakmış. Bu tabii ki entellektüel açıdan falan kötü olabilir ama toz pembe bi ortamda yaşamıyoruz. Gayet babalar gibi özel güvenlik olması gibi bir ihtiyaç var maalesef. Onun dışında özel güvenliklerin görevi asgari ücret alıp trafik cezası kesmek değildir. Eğer bunun için adam bulacaksan bunun özel güvenlik olmasına gerek yok sokaktan vatandaş da işe alabilirsin. Özel güvenlik demek adı üzerinde trafik cezası kesmekle sınırlı bişey değil. Kadın gidip bomba eğitimi aldıysa işini yapabilen bir özel güvenlik de kadının tipinden davranışından anlar durumunu. Gözden kaçtıysa 2 suçlusu var. 1) Emniyet ve istihbarat 2) Üniversitenin güvenliğinden sorumlu grup = Üniversite güvenliği! Bu ikisi görevini yapamamış işten kovulsun.
Khelben Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 de_bilkent. Allah korumuş diyorum başka birşey diyemiyorum. Sadece fünyesi patlamış sanırım bombanın o nedenle kendisi yaralanmış.. Üniversiteler böyle dönemlerde olayların merkezi konumunda zaten..
elesso Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Horizon said: Onun dışında herhangibir konu için imza toplamanın disiplin suçu olması beni çok şaşırttı. Hakatten bu böyle ise , o nasıl bir üniversitedir diyesim geldi. senin okuduğun okucağın veya bitirdiğin üniversitedede aynı kurallar geçerli :)
Mighty_THoR Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 30, 2009 kütüphaneyi kullanan insanlara kızan birinin yaşamaya hakkı yok bence
Öne çıkan mesajlar