Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İnsan gerçekten düşünebilen varlık mı?


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Eskiden kabileden birisi çıkıp kendini birşey ilan ediyor,ve o civarda yaşayanlar ona inanıyorlarmış.

Zaman değişti ama olaylar pek değişmedi;
-müslüman bir ülkede doğan birisi müslüman oluyor
-sol görüşlü bir ailede doğan sol görüşlü oluyor
-nhlin sevildiği bir ülkede doğan nhli seviyor

Bunlar büyük genellemeler,ve tabiki istisnalara sahipler ama bu kadar yüksek doğrulama oranıyla karşılaşınca acaba insan gerçekten düşenebilen,kendi zevkine yönelebilen bir varlık mı yoksa sadece yaşadığı coğrafyaya göre hareket eden bir varlık mı kuşkulandım.

Müslümanlık vs. gibi din örneklerini,içlerinde sorgulamama olduğu için ayrı tuttum.Sol/Sağ ayrımını çıkarsal düşünüp ayrı tuttum.
Zevk olayındaysa,20 yaşıma kadar futbol izlemiş biri olup son 2 senedir 1 maç bile izlemediğimi ve tenis,nhl,nba ile ilgilenip hepsinden zevk alabildiğimi gördükten sonra acaba dedim "insanın zevki vardır,sporların hepsi zevkli sadece yaşadığı ortama göre seçiyor".

Ve tabiki asıl merak ettiğim konu,farklı bir dünyaya sahip olabilirmiydik?Klasik örnek olucak ama mesela,insanlar tv kapalıyken tv izleyip zevk alabilirlermiydi,bizim dizi/film/maç takip etmemiz gibi simsiyah bir ekranı takip ederlermiydi sırf öyle bir çevrede yetiştiler diye.Yada başka herhangi bir örnek;
Bize şimdi mantıksız yada zevksiz gelecek bir durumu,50sene önce atalarımız yapsaydı bir şekilde,biz sırf onlardan gördük diye yapıp zevk alırmıydık yada mantıklı bulurmuyduk?
(bu arada,internet,oyun oynamak gibi zevkler direkt atalarımızdan gelmiyor bizim görüşümüzle oluşuyor,bir antitez olarak düşünebilir belki)Pek bilgim yok konuda,sadece fikirlerimi sundum,cevapları/bilgileri ve insanlar hakkında kaçırdığım noktaları merak ettim
Mesaj tarihi:
çok hızlı okuyup ne dediğini anlamaya çalıştım ama dediğini anladığımı sanıyorum. Benim de hep kafama takılan şey hayvanların düşünmedikleri üzerine olan varsayımımız neden? Yani bir hayvanın gerizekalı bir insan kadar bağlantı kurabilmesi onun düşünmediğini mi gösteriyor? Hiç anlamamışımdır gerçekten hayvanların düşünmediklerinden, birtakım olaylar arası bağlantı kuramadıklarından bahsederken gerçekte ne kast ediliyor? Düşünme eyleminin basitleştirilmiş halini düşünmedikleri için dalga geçilen hayvanlar da karşılayabiliyorlar.

Birisi bana cevap versin: aslında hayvanlarınki düşünmemek mi yoksa sadece üstün olduğu zannındaki insanların kabiliyetlerinden daha zayıf düşünsel bağ kurma kabiliyetinde olmaları mı?
Mesaj tarihi:
Tabii ki dusunuyorsun kendinin gelistiriyorsun ve kararlarini da sen veriyorsun. Atalarimiz futbol sevmis diye futbolu sevmek zorunda diilsin mesela. Yada zengin bir ailede dogup kendi yasantini o kadar zenginlikte yasamak istemeyebilirsin. Tamamen kendi secimin, dusunerek gelistiriyorsun bu dusuncelerini.

Eski kavimlere bakarsan adamlar oyle bir toplum bilincindeymisler ki aklin durur, herkes kavmi icin calisiyormus, ortak bir dusunce varmis misal dusman geldiginde belli bir yere kacma, o dusman hakkindaki dusunceler vs. mesela bizden cok daha fazla cevrelerindeki olaylarla ilgiliymisler. Fakat cok fazla kisisel bir yasam yokmus, mutfaklar falan bile ortak, tuvaletler ortak, hep toplu eglenceler toplu yapilan faaliyetler. Ama insanlar buna ragmen koyun gibi degillermis ki dusunerek gelismisler. Belki evrimin neticesi belki de dunyanin gelisimi.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Ne demiş Pascal, insan düşünen kamıştır. Nabakov'da düşünmeyen kamış diye yazmıştır ama.

Tabula rasa diyorum ben de.
Mesaj tarihi:
descartesin bu ünlü sözü varken onların lafı bile olmaz(:P)
Kesin olan bir şey var.Bir şeyin doğruluğundan şüphe etmek.
Şüphe etmek düşünmektir.Düşünmekse var olmaktır.
Öyleyse var olduğum şüphesizdir.Düşünüyorum, o halde varım.
İlk bilgim bu sağlam bilgidir.Şimdi bütün öteki bilgileri bu bilgiden çıkarabilirim.
Mesaj tarihi:
insan dusunemeyen bi hayvan yani genneleme yaptigimizda azisnesinin dedigi gibi 1 tane akilli cikiyo o da diyer herkezi somuruyo altina yatlar gemiler 60m luk ucaklar falanliyo
10 da 1 i dusunuyo gerisi dusunemiyo bence
Mesaj tarihi:
@ S_h_a_D_o_W: Sorunun cevabı düz mantıkla evet. Ama mesajın bu sorudan çok öte. Mesajına cevap vermek gerekirse insan düşünce sistemi bence mükemmel değil ve hataya çok meğilli, basit-ilkel vs.

Mesela herkesin bilinçaltı 10 yaşında çocuk gibidir, beyin bilinçte belli mantıklar yürütse de bilinçaltı biz farkında olmadan bize hata yaptırır ve hatamızın tercihlerimizin farkında bile olmayız. Mesela duygular biz farkında olmadan bilincimizi yönetir vs.

Mesela böyle önemli ideolojilerimizin tercihlerimizin dünya görüşlerimizin altında çocuklukla alakalı çok basit saçma ama etkileyici 2-3 şey olabilir. Bu açıdan bakarsan bence düşünce sistemi çok basit, ilkel vs. (Tam ifadeyi bulamadım)
Mesaj tarihi:
@S_h_a_D_o_W

mesela bu sorgulamalar senin düşünebildiğini gösteriyor.

neden bazı insanlar bunları sorgularken bazıları sorgulamıyor ? yoksa onlar düşünemiyor mu ? ben yazdıklarından bunu anladım. dikkat edersen, aslında senin de bazı şeyleri sorgulamadığını fark edersin. yani sadece bunları sorgulayanlar mı düşünmüş oluyor ? senin sorguladıkların genelde sorgulanmayan temel argümanlar. kişi kendini bunların üstüne bina ettiği için bunları sorgulamıyor. bazı insanlar bunları sorgulamaları gerektiğini biliyor ama onun mevcut hayatına faydası olmayacağını düşündüğünden sorgulamıyor. bu doğrudur demiyorum. sadece bazıları farkında ama uğraşmıyor diyorum. siyah ekranı seyretmek kültürlerinde, dinlerinde olsaydı ne kadar saçma da olsa yaparlardı. çünkü dogma* zaten sorgulanmadan kabul edilen şeydir.
Mesaj tarihi:
Yazılanların tamamını okuma fırsatım olmadı şu an. Direkt bodoslama konuya gireceğim. Evet insan düşünebilen bir varlık. Fakat düşünürken aynı zamanda çevresinden aşırı derecede etkilenen ve esinlenen bir varlık. Dolayısıyla çevremizdeki güvendiğimiz, örnek aldığımız kişilerin eğilimleri bizi aşırı derecede etkilemekte.

Bütün dünya kapalı televizyon ekranına bakmaktan zevk alsa, eminim çoğumuz yine zevk alırdık bu aktiviteden.

Ayrıca çevrenin insan fikirleri hakkında ne kadar etkili olduğunu görmek için asch deneyine ve sonuçlarına bakabilirsiniz. Şimdilik ekşi sözlük linkiyle idare edin: http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=asch+deneyi
Mesaj tarihi:
S_h_a_D_o_W said:
acaba insan gerçekten düşenebilen,kendi zevkine yönelebilen bir varlık mı yoksa sadece yaşadığı coğrafyaya göre hareket eden bir varlık mı kuşkulandım

düşünen, gerçeği arayan, güzeli, zevki bulmaya kasan insan tipi elbette doğru olanı. ancak dünyanın %99u bahsettiğin geleneklere göre yaşıyor. Sosyal hayat-yiyecek kültürü-giyecek-din-eğitim-sağlık-adalet-yönetim-ordu-tarih algılamaları, kabullenmeleri ve hatta teknoloji ihtiyacı bile yöresel olarak değişebiliyor. afrikada insanlar keşke tv olsa, o bile yeter derken, avrupada kesintisiz internet daha da hızlansın diye ağlıyor herkes. örnekler çoğaltılabilir... sonuç olarak bence insan genel anlamda baktığımızda geleneklere bağlı bir varlık. bunlara karşı duran farklı tipler ise kendi içlerinde mutlu olsalar bile toplumları içinde tepki görmekten kurtulamazlar.
×
×
  • Yeni Oluştur...