Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkiyedeki işsizler?

Joker

Öne çıkan mesajlar

İşsizler, bu kez iş beğenmedi
Erzurum'da Orman Bölge Müdürlüğü, yaz sezonunda fidan dikiminde çalıştırmak için 3 bin mevsimlik işçi alacağını duyurdu. Günlüğü 25 TL olan ve 6 aylık iş için sadece 33 kişi başvuruda bulundu.

Vali Bulut, "Küresel krizle birlikte işsizlik Türkiye'de son yılların en yüksek rakamına ulaşmış durumda. Ben isterdim ki, bu salon dolsun. Demek ki, gelmeyenler iş sahibi. Yaklaşık 1500 kişiye mesaj çektik. Keşke herkes gelseydi. SYDV'den yardım alan ve Türkiye İş Kurumu'na müracat eden kişiler arasında eli kazma kürek tutabilecek kişileri bu işte görevlendirmek istiyoruz. Sizler iş arıyorsunuz, Orman Bölge Müdürlüğü de çalıştıracak işçi arıyor. Bedava da çalıştırmayacağız. Sağlığınız yerindeyse gelin çalışın. Hem ağaç dikmek gibi önemli milli bir görevi yerine getirecekseniz, hem de alın terinizin, emeğinizin karşılığını alacaksınız. Çoluğunuzun çocuğunuzun rızkını çıkaracaksınız. Belki Yeşilkart'ınızın iptal edilebileceğini düşünebilirsiniz. Kesinlikle böyle birşey söz konusu değil. Bu günü birlik bir iş ve yaklaşık 6 ay sürecek. Çok çalışan, daha fazla fidan diken daha fazla para kazanacak" dedi.

http://haberturk.com/haber.asp?id=141851&cat=200&dt=2009/04/20

30 günde 25 ytl'den 750 ytl gayet güzel para, ayrıca çok bi işte yapılmıyor fidan dikimi. genelde çocuklara diktiriyorlar sosyal etkinlik olarak okullarda..

edit:yorum ekledim
Sosyal ağlarda paylaş

Sigortalı işçiyi umarım çalışırken birinin başına bişey gelmesi durumunda işe yarayan bir sigorta sanmıyorsunuzdur:)
Neyse bu adamlar mevsimlik işçi arıyor.3-4 ay sonra işine son verir kapının önüne koyar.Çok güzel bi iş değil. öyle hergün ağaç dikilmeyecek zaten günübirlik diyor.Yaptığın gün kadar kazanacaksın.Kaç saat çalışaksın belli değil.Fidan üstünden kazanacak gibi ama o da belli değil.Vereceği max 25ytl gibi hesaplamışlar.Vallahi geçimini sağlayabileceğin bi iş değil ve işin herhangi bir güvencesi olmadığından bu amaçla gelenlerin orayı terketmeleri gayet doğal.Öyle kısa süreli düşünenler o işi alır zaten korkmayın.
Sosyal ağlarda paylaş

Devletin sigortasız işçi çalıştırması diye bir kavram nasıl olabiliyor bilmiyorum ayrı statüye mi koyuyorlar merak ettim. Ama bir çözümü vardır elbette.
Günde 25YTL bence boş gezen adama gayette güzel bir para. Boş oturup kahvelerde para yiyeceğine, 25YTL kazansa çalışıp en azından günlük akşam yemeğini çıkarır.
Sosyal ağlarda paylaş

25 milyon aksam yemegi mi ueheuhe :)

25 milyona 4 kisilik ailenin 3 aksam yemegi cikmaz mi ?

bi yerde bisi gormustum, mevsimlik oldugu icin sigortasiz oluyo ama saglik sigortasi falan gibi seyler oluyo mu ne oyle bisi gormustum.. ne kadar dogru bilmiyorum..

tabii bu krizde insanlarin is begenmemeside bir ilginc cidden.. %28 e cikmisken gencler arasindaki issizlik birde..
Sosyal ağlarda paylaş

Theghosthand said:
Sigortalı işçiyi umarım çalışırken birinin başına bişey gelmesi durumunda işe yarayan bir sigorta sanmıyorsunuzdur:)
Neyse bu adamlar mevsimlik işçi arıyor.3-4 ay sonra işine son verir kapının önüne koyar.Çok güzel bi iş değil. öyle hergün ağaç dikilmeyecek zaten günübirlik diyor.Yaptığın gün kadar kazanacaksın.Kaç saat çalışaksın belli değil.Fidan üstünden kazanacak gibi ama o da belli değil.Vereceği max 25ytl gibi hesaplamışlar.Vallahi geçimini sağlayabileceğin bi iş değil ve işin herhangi bir güvencesi olmadığından bu amaçla gelenlerin orayı terketmeleri gayet doğal.Öyle kısa süreli düşünenler o işi alır zaten korkmayın.

Türkiye'de işsizliğin artmasının bir nedeni de zaten bu. Herkes 50 yıl garantisi olan müdürlük mevkii gibi birşey istiyor. Bulamadığı zaman da işe başvurmuyor.
"İşsizlik arttı" deniyor mesela, ama iş sayısının azalmasının yanında, mevcut işleri beğenmiyen kişilerin sayısının artması da oldukça önemli bir unsurdur.

Ekonomimiz bozuk, evet. Ama ekonominin bozuk olmasının nedenlerinden biri de budur. 1- Dünya'daki kriz. 2- Hükümet'in hatalı ekonomi stratejileri desek, yanına koyacağımız 3 de bu. İnsanlar iş beğenmiyor, bu da üretimi azaltıyor. Üretim olmayınca para da durduğu yerde uyuyup büyümüyor. Ekonominin düzelmesi için üretim şart. İşyerlerine eleman bulamıyorsun, bu da üretimi kısıtlıyor. Üretim kısıtlanınca, üretimi iyi olan işyerleri de etkileniyor bundan.

Adamlar bayaa güzel bir iş bulmuş aslında. 5-6 ay çalışacaksın, her ay 750 milyon maaş alacaksın. Hatta daha çok çalışırsan daha fazla maaş ama imkanın da var. Diyelim ki ayda 1 milyar aldın. 1 milyar kötü bir para mı? Başka bir yerde iş fırsatı bulana kadar cepte 6 milyar birikmiş olur. Belki bu işi yaptığın için sana başka bir işyerinde daha güzel bir gözle bakarlar. Artı puan olur. Sonuçta deneyim kazanmış oluyorsun. Bunları da görmezden geliyorlar.

Bunun yerine işi beğenmeyip yatıp uyumayı tercih ediyorlar. Armut piş ağzıma düş olmuyor ki.

Dennis said:
Kahvede durmak varken kim gidip ağaç dikecek?

Dennis said:
Better than nothing, işsizsen mevsimlik, daimi ne bakıyorsun, kolay iş işte, ilkokul çocukları bile fidan dikiyor. Kahvede oturunca para mı veriyorlar?
Sosyal ağlarda paylaş

Absolut said:
Devletin sigortasız işçi çalıştırması diye bir kavram nasıl olabiliyor bilmiyorum ayrı statüye mi koyuyorlar merak ettim. Ama bir çözümü vardır elbette.
Günde 25YTL bence boş gezen adama gayette güzel bir para. Boş oturup kahvelerde para yiyeceğine, 25YTL kazansa çalışıp en azından günlük akşam yemeğini çıkarır.

aslıdna
iş veren burada devlet değil belediyenin özerk birimi

belediyecilik uygulamaları biraz daha farklı oluyor yarı özerk gibi ama sonuç olarak devlete bağlı :)

ama her türlü sigorta yapılmaması ayıp
Sosyal ağlarda paylaş

bone un da değindiği nokta friksiyonel işsizlik.. yani insanlar boş geçirecekleri zamanı çalışacakları zamana tercih ediyorlar..

hatta klasik iktisatçıların görüşürüdür bu aslında onlar da şöyle der "insanlar iş olmadığı için değil iş sahibi olmak istmedikerli için işsizdirler"

ve bu görüşün haklı çıktığı ender ülkelrden biriyiz :P
Sosyal ağlarda paylaş

Kim yapmaz? Vergi kaçırmaya çalışan adam yapmaz.

Bugun git otellere extra eleman aldıkları zaman (günlük çalışırlar iş olunca gelirler) büyük otellerin hepsinde sigortalı çalışır bu elemanlar.

Devlet kendi işi için bile güvence vermiyor.O kadar kötü bi haldeyiz işte.
Sosyal ağlarda paylaş

Chris_Metcalf said:
Günü birlik iş için sigorta yapmazlar. Yanlış anlamayın. Yapılır ama yapmazlar.

abi devletten soz ediyoruz burda. ssk mufettisleri geldigi zaman ceza kesiyorlar takir takir. kendi isi icin calistiracagin elemanda sigorta yok, baskalarini kontrol ederken var. ne rahat is.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...