Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Panorama 1453 aşşağı, Panorama 1453 yukarı...

Bone

Öne çıkan mesajlar

Televizyonu ne zaman açsam Panorama 1453 gösterilip duruyor. Birkaç aydır sürekli reklamı yapılıyor.
Halkla konuşuluyor, "ay bizi çok etkiledi", "keşke ben de bu savaşta bulunsam bizanslılarla savaşsaydım", "ülkemizin en önemli savaşıdır" gibi şeyler söyleniyor.

Son zamanlarda bir Osmanlı sevdasıyla halka bir bilinç yerleştirilmeye çalışılıyor gibi düşünüyorum.
Örneğin Tüm Türkiye varlığının sadece 1453 İstanbul Kuşatması ve Çanakkale Savaşları'ndan ibaretmiş gibi davranılıyor. Özellikle bizim kendi ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti'nin geçirdiği savaşlar arka plana itilip, sadece İstanbul ve Çanakkale savaşlarından bahsediliyor. Bir artniyet varmış gibi davranılıyor.
"Türkiye sadece İstanbul'dan ibarettir" düşüncesi de bu ideolojiye uygun. İzmir, Konya, Erzurum, Sinop vs bunlar şehir bile değil zaten, salla. Varsa yoksa İstanbul. Hatta "Türk olmak" artık "İstanbul since 1453" tşörtü giymeyi gerektirirmiş gibi bir akım hakim kıldılar.

Bu açıdan Panorama 1453 müzesinin bu kadar abartılması beni rahatsız ediyor. Tayyip Erdoğan'ın bu müzeye bu kadar sahip çıkması da artniyet şüphelerimi arttırıyor.
İstanbul'u tekrar tekrar fethetmeye çalışıyoruz, sanki bir kompleksimiz var gibi. Ayrıca "milliyetçiliği" kötüleyenlerin bizzat kendileri "Osmanlı milliyetçiliği" yaratmaya çabalıyormuş gibi de gözüküyor.

Osmanlı dönemi savaşların resmedilmesine karşı değilim.
Hatta desteklerim de.
Ancak "Panorama 1453" şeysine verilen özverinin neden Selçuklu veya Göktürk dönemlerine gösterilmediğini merak ediyorum. Hayır onu geçtim, Osmanlı dönemindeki başka savaşlar da konulabilinilirdi. Örneğin Timurlenk'le yapılmış meşhur savaşları görmek isterdim. Ya da Osmanlı'nın Mısır, Viyana gibi seferlerinden görüntüler de görmek isterdim.
Ama bütün bunları bir kenara itekleyip varımızı yoğumuzu 1453'e endekslemek beni rahatsız ediyor.

1453'le karnı doğdurulmaya çalışılan ama daha kendi ülkesinin tarihinden bihaber bir gençlik gördüğüm için daha da üzülüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

istanbul'un alınması her acıdan önemli bir zaferdir.
Dünya orta çağdan yeni çağa geçmiştir.
İslan batıya akmıştır.
Hz. muhammed peygamberde istanbul'un fethini müjdeler ve bu cok önemli bir ayrıntıdır.
ve Çanakkale zaferi, işte yine bir dönüm noktası.
Çanakkale, geçilmiş olaydı çok farklı bir yönetim ve inanç içinde olabilir ve hatta benliğimizi yitirebilirdik.
Ayrıca hakikatli bir destandır çanakkale.
türk tarihindeki en önemli zaferlerden, destanlardan birisidir.

Ayrıca Osmanlı arşivleri tamamiyle açılmadıkca Osmanlı tarihini adam akıllı öğrenemicez.
Sosyal ağlarda paylaş

günümüzde bir numaramız olmadığından geçmişe dönme ihtiyacı duyuyor insanlar geçmişe bakıldığında mustafa kemal dönemini benimsediklerinden sultan mehmete gidiyorlar ki zaten osmanlıya dönme sevdalısı olduklarını hepimiz biliyoruz mevcut hükümetin bir kesim halkın hatta bir kesim muhalefetin bir kısmı gericilikten mustafa kemal düşmanlığından halifelik sevdasından yapıyor bir kısmı da gerçekten ülkenin durumunun berbatlığından başarılı güçlü olunan dönemin mevcudiyetiyle oraya yöneliyor, özlem duyuyor maalesef
Sosyal ağlarda paylaş

Özlem duyulması gayet normal değil mi? Bu fetih mevzuunu küçümsemek çok garip bir davranış bence. Kolay bi iş değil yani :)

Ayrıca P1453 e ben de gittim, şimdiye kadar görmediğim enteresan bir yapıda müzemsi bir şeydi, çok hoşuma gitti açıkçası.

GEÇMİŞEÖZLEMBUOLMAZ deyip her şeyi unutalım mı yani? Müzeler ne işe yarayacak o zaman?
Sosyal ağlarda paylaş

doğrudur , istanbulun fethinden daha önemlidir mesela bence malazgirt , malazgirt zaferi olmamış olsa 1453ü bırakın 1953 de bile istanbul türklere ait olmayabilirdi de? kimbilir?

ayrıca viktor senmi yazmıştın hatırlamıyorum neden tarih olabildiğince tarafsız bahsedilmiyor? neden halen 20-25 yıl öncesinin klasik propaganda tarihlerini okuyoruz? neden hep "ay ne şeker dinnn bizde müslüman olalım cümleten" denilerek islama geçilmiş gibi gösteriliyor? yada nasıl oldu da selcuklular kendilerinden sayıca ve askeri güc bakımından güclü bizans ordusunu mağlup edebildiler? "turan taktiği rerererörörö" yerine neden nasıl olduğu anlatılmıyor hic?
(turan taktiğini halen rakibin etrafında çember şeklinde asker yığmak zanneden insanlarla dolu bu ülke önemli bişey bu bence.)

kendimizi kandırmayalım günümüzde savaşlar turan taktikleriyle fln kazanılmaz , bizim tarihten ihtiyacımız olan savaşların neden / sonuc ilişkileridir ülkelerin politikaları , amaçları sosyolojik yapılarıdır, VAYAK nasıda gemileri karadan yürütmüş diye diye ömrümüz çürüdü be ;p
Sosyal ağlarda paylaş

tarihi üniversitede falan anca tarafsız demiim de çok taraflı okuyabiliyorsun bizim hocalar diodu keşke lisede tarih okumasaydınız die tabi bi yandan da bu tarz tarih okutumu her ulus da var ki ulusculuun gerektirdii bişey bu, bütünlük beraberlik hissi yaratbilmek adına
Sosyal ağlarda paylaş

ilber hoca tarih degil masal anlatiyor pamuk prenses yedi cuceler tadinda

gerci gazetelerde yazan turkiyede okumamis yurtdisi donusunde nisantasina kapagi atip bir daha cikmamis liberal cikcikler "AB muzakere surecinde milliyetciligin artmasi dogaldir" diye cikliyorlar ama oda koca bir yalan cunki turkiyenin genel hali bu

bugun bir bok yapamiyoruz, gelecekte birseyler yapmak icin calismaya niyet yok istek yok tembellik dizboyu
hooop don bakalim tarihe

-putin gene gazi kesti!
-BALTACIDA KATERINAYA CAKMISTI AHAHAAHAHAHA

formatinda takilan bir toplumuz iste
hala zamaninda yeni kurulmus ABD den akdenize giris icin harac aldigimizi analtip boburleniyorlar sanki bugun ABD karsisinda elimizde bir kozmus gibi "SIZ SUPERGUCSUNUZ AMA BIZ ZAMANINDA SIZDEN HARAC ALDIK!!!"

tepeden dibe dusen adamin gecmisindeki zaferler ile egosunu beslemesi iste

oysa tarih bunun icin yok
tarih zaferlerin sirasinda bile sonunu getiren hatalari nasil yaptigini gozune sokmak icin var

osmanlinin duraklama donemi altin cagi diye boburlenilen kanuni zamaninda baslamistir oysa, biz kesfedilebilicek herseyi kesfettik bulunabilicek herseyi bulduk bundan sonra daha iyisi olmaz diyicek kadar bir kendini begenmislik, piri reisin dunya haritasini batisi bizi ilgilendirmez diye ortadan yirticak kadar bir kustahlik ve 18.yy a kadar kendini dunyanin tepesinde goren bir ukalaliktir osmanliyi bitiren
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...