Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çamaşır yıkama nasıl oluyor?

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Hayatımda ilk kez çamaşır makinesinde birşeyler yıkayacağım. Evde sepete atardım eskiden bir daha bakmaştım, tek başıma kaldım şimdi.

Beyazları kaç derecede yıkayacağım. Renkli t-shirt gibi şeyleri nasıl yıkayacağım? Yünlüleri nasıl yıkayacağım? Kot ve kadifeleri nasıl yıkayacağım? İç çamaşırlarını nasıl yıkayacağım?

Kısacası herşeyi nasıl yıkayacağım, yıkarken ne kullanayım, hangi deterjan iyidir? Hangi derece?

Yumuşatıcı diyorlar, annem hiç kullanmazdı, neyin nesidir?

Ön yıkama işe yarar mı, yoksa su ve elektrik mi harcarım sadece?

Bir de bu İstanbul'da giysilerinizi nasıl kurutuyorsunuz? Ankara'da 3-4 saatte kururlardı, burada kurumuyorlar bir türlü...
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:
Hayatımda ilk kez çamaşır makinesinde birşeyler yıkayacağım. Evde sepete atardım eskiden bir daha bakmaştım, tek başıma kaldım şimdi.

Beyazları kaç derecede yıkayacağım. Renkli t-shirt gibi şeyleri nasıl yıkayacağım? Yünlüleri nasıl yıkayacağım? Kot ve kadifeleri nasıl yıkayacağım? İç çamaşırlarını nasıl yıkayacağım?

Kısacası herşeyi nasıl yıkayacağım, yıkarken ne kullanayım, hangi deterjan iyidir? Hangi derece?

Yumuşatıcı diyorlar, annem hiç kullanmazdı, neyin nesidir?

Ön yıkama işe yarar mı, yoksa su ve elektrik mi harcarım sadece?

Bir de bu İstanbul'da giysilerinizi nasıl kurutuyorsunuz? Ankara'da 3-4 saatte kururlardı, burada kurumuyorlar bir türlü...

Tekstil mühendisiniz devrede.

beyazlar 90 derecede yıkanır.ön yıkama yapman daha güzel olur ,daha temiz ürünler elde edersin.sadece beyazlarda ön yıkama yaparsan olur ama bence çok manası yok be :P

Deterjan omo falan kafana göre takıl işte .

siyah ve kadifeleri tersinden yıkayacaksın , yüzünden değil.
yıkama sıcaklığın maksimum 40 derece olsun ve kullandığın deterjan sayısı beyaza göre yarım ölçek olsun .

Yünlüler de 40 dereceye bile çıkman zarar verebilir ,çünkü çekme yapacaktır sıcaklıktan dolayı .Bence yünlü kazak ya da neyin varsa elinde şöyle soğuk suda yıka .ille de makineyi seçiceksen soğuk su programında yıka derim ,30 dereceyi geçme yani .

renkli pamukluları 60 derecede yıka , bi şeycik olmaz.

kotları da tersine katla , ve tersinden yıka .renklilerle kotları da bir arada atma , neme lazım renk atması olabilir kumaşlarda.40 derece yeterlidir .

yıkadıktan sonra çamaşırlarını silkele ,ip al bi tane , balkonuna gerdir . Ya da as kaloriferlerin üstüne .Tabi yünlü ve akrilik içeren çamaşırlarını koyma kalorifere.

yumuşatıcı unutmuşum, tutumla alakalı bir şeydir yumuşatıcılar .Bir de statik elektiriklenmesini yünlü kumaşların azaltır , kumaşa daha fazla nem çekebilme özelliği kazandırarak .

Kullanmak istersen böyle bir faydası var yani.
Sosyal ağlarda paylaş

ginaly said:
istediğin kadar kurutur,
yıkamadan sonra çamaşırın içinde kalan pamukçuk, toz, deterjan artığını falan toplar, çoğu kumaş türü de içinden ütülenmiş gibi düzgün ve yumuşacık çıkar.
fiyatlarını gugıla sor, 1000den aşaa değildir heralde.

nasıl topluyor abi kimyasal mı uyguluyor :)
elbette ki kullanışlı bir alet ama bence olmazsa olmaz bi şey değil yani.

Rica ederim bu arada.
Sosyal ağlarda paylaş

balon said:
ginaly said:
istediğin kadar kurutur,
yıkamadan sonra çamaşırın içinde kalan pamukçuk, toz, deterjan artığını falan toplar, çoğu kumaş türü de içinden ütülenmiş gibi düzgün ve yumuşacık çıkar.
fiyatlarını gugıla sor, 1000den aşaa değildir heralde.

nasıl topluyor abi kimyasal mı uyguluyor :)
elbette ki kullanışlı bir alet ama bence olmazsa olmaz bi şey değil yani.

santifürüj aga sen daha iyi bilirisn bu konuları bizden.

tertemiz filtreyi koyuyon çamaşırdan önce,
bitince filtre leş gibi pamukçuk dolu oluyo.
Sosyal ağlarda paylaş

santrifüj'ün en güzel ve fantastik özelliği homojen bir kurutma başta hacım .Yani , yıkamada önce o pamukçukluklar,artıklar diskalifiye olur ya da kumaşa işler.Santrifüj yoluyla kurutma , büyük oranda iletim ve yayılım yoluyla ısı transferini sağlayacak .Bu da belki bazı artıkları def edebilir de pamukçuk deyince sen ben korkmaya başladım kumaşa zarar verdiğinden makinenin =)

Yani çünkü tumble-drying olayı özellikle sentetikler(Polyester,viscose ,acrylic) için zararlı çünkü bunlar termoplastik elyaflar yani ısıya hiç gelemezler, dağılırlar ağızları yüzleri .Polyester ve akrilikte en kötü en az bir gömleğinizde ya da kazağınızda olabilecek bir elyaf türü .Bunla üretilmiş elbiselerin kullanma talimatlarında da no-tumble drying görürsünüz . Kazak ve gömlekte sağ altta , pantolonlarda da sol üst tarafta kullanma talimatlarına rastlarsınız .Ona yakın bir yıkama ve kurutma her zaman sağlam olur çünkü Dünya çapında yıkama ve kurutma standartların onayını almak zorunda o ürün kullanma talimatını almak ve piyasaya çıkmak için .
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...