Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Faiz Haramdır!?

Shadow

Öne çıkan mesajlar

günümüz Türkiye ekonomisi ve faiz konusunda bazı bilgileri topladım, ilginizi çekerse çevrenizle paylaşırsınız diye ben de paylaşmak istedim.

devlet sermayeli bankalarda, vadesiz hesapta duran paranız, faizli işlemlerde değerlendirilir ama size pay verilmez, devlet bankası olduğu için bu paranın bir kısmının devletin bütçe ayırdığı hayır işlerinde kullanılma ihtimali mevcut
katılım bankalarında ise faizli ve faizsiz işlemler birlikte yürüyor (özellikle murabaha işlemi)
ne yapılabilir: faizi/kar payını karşılıksız olarak dağıtmak

kredi kartı konusu: bankalar yapılan işlemlerden komisyon kesiyor
Ancak işyerlerinin paralarını vadesinden önce çekmesi halinde (biz 30 gün sonra ödeme yaparken, iş yerlerinin parasını tam olarak alması için 40 gün beklemesi gerekiyor, 10 günlük sürede o para her türlü işletiliyor)
yani 100 liranın 2 lira masrafı varsa, işyeri bankadan anlaştığı günden önce parasını talep ederse, 98 lira yerine 90 lira alıyor
ayrıca kredi kartı sistemi üzerinde biriken paralar, faizli işlemlerde değerlendiriliyor
dolayısıyla kredi kartı bonuslarını bağışlamak gerekir
kredi kartı kullanımı azaltmak da gerekli

bakara suresi 275. Ayet
Diyanet İşleri meali: Faiz yiyenler, ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, “Alışveriş de faiz gibidir” demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah’a kalmıştır. (Allah, onu affeder.) Kim tekrar (faize) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir. Orada ebedî kalacaklardır.

Katılım bankalarının temel problemi, yatırım projelerine ağırlık vermek yerine ev kredisi dağıtıyorlar, murabaha dediğimiz hileye başvuruyorlar, amaç ticaret değil paranın el değiştirmesi
Murabaha: banka üzerinden şu şekilde uygulanıyor: bir malı alırken sermayesi yeterli olmayan kişi: bankaya bu malı sen x liradan al bana x+y liradan sat demesi
Banka açısından, burada amaç ticaret mi yoksa para üzerinden faiz elde etmek mi
Çünkü ticaret bu şekilde yürümez emek harcanır
Burada mağdur olan taraf ev kredisi kullanandır

Katılım bankları ayrıca daha çok para kazandıkları işlerde kendi sermayesini işletirken
Ev kredisi-araba kredisi gibi düşük gelirli finansmanlarda, kar payı müşterilerinin sermayesini kullanıyor
önceden kooperatifler vardı ev yapmak için, insanlar bu işlemlerden korunuyordu, çok daha uygun fiyatlara evler yapılıyordu
Katılım bankaları birleşip kendi sermayesi ile konut proje yapabilir ya da ortak olabilir ancak ev kredisi vermeyi tercih ediyorlar; çünkü zahmetsiz

Banka promosyonu:
yapılan işlem maaş üzerinden faiz işletilmesi ve o paradan pay verilmesi
dolayısıyla alınan paranın ihtiyacı olanlara menfaat beklemeden dağıtılması gerekir

sigorta-kasko: evet maalesef bunlar da faiz var, x miktar para yatırıp, kaza olması durumunda çok daha fazlası alınıyor, aksi durumda yatırılan para yanıyor
herkes razı olsa bile esas sıkıntı
buralara yatırılan paraların haram-helal gözetilmeden işletilmesi
ancak helal işlerde değerlendirilip, kar payı dağıtılması bile mümkün tabi ki yapılmıyor çünkü kasa çok az kazanır

enflasyon kadar paramızı değerlendirebiliriz diyenler de var: önemli olan ticaret üzerinden değerlendirilmesi ayrıca Fakirlere enflasyon yok mu
temel kıstas bu olmalı, toplumun her kesimi ekonomiden etkileniyor ve bu da paranın değer kaybetmesi değil bir ülke’de yaşamanın bedeli, daha iyi şartlarda yaşamak bir süreç ve en başta iyi eğitilmiş bireyler gerektiriyor
Sosyal ağlarda paylaş

fresia said:

bakara suresi 275. Ayet
Diyanet İşleri meali: Faiz yiyenler, ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, “Alışveriş de faiz gibidir” demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah’a kalmıştır. (Allah, onu affeder.) Kim tekrar (faize) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir. Orada ebedî kalacaklardır.

spoiler
Sosyal ağlarda paylaş

aslında kelimeler karışıyor, biraz da sorun orda bence.

şu an kullandığımız faiz aslında enflasyona tabii olan faiz. Yani faiz almadığın veya vermediğin zaman, hakkını vermemiş oluyosun.

10 liraya 10 börek alıodun
seneye 10 liraya 5 börek alacaksın,
işte burda faize koysan 10 liran 20 olacak, yine 10 börek alacaksın. Yani aynı paranı korumuş olacaksın.

Bide öbür türlüsü var bu işin.
dayının biri sana borç veriyor, ama diyor ki 10 lira veririm 30 lira alırım.
çok ihtiyacım var napcam? alıcam. Ama haksız, havadan gelen bi 10 lira var ortada, ne emek harcanmış ne bişi yapılmış.

şimdi ilkide faiz buda faiz.

emaaaaaaaaaaaan çalsın sazlar oynasın kızlar
konuyla alakam yok yükselen başlıklarda gördüm ve haftasonunun ilk günün akşamı die geldim yazdım.
malum yapcak bişeyimde yok.
gidip açık oturum izlim bari
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

aslında kelimeler karışıyor, biraz da sorun orda bence.

şu an kullandığımız faiz aslında enflasyona tabii olan faiz. Yani faiz almadığın veya vermediğin zaman, hakkını vermemiş oluyosun.

10 liraya 10 börek alıodun
seneye 10 liraya 5 börek alacaksın,
işte burda faize koysan 10 liran 20 olacak, yine 10 börek alacaksın. Yani aynı paranı korumuş olacaksın.

Bide öbür türlüsü var bu işin.
dayının biri sana borç veriyor, ama diyor ki 10 lira veririm 30 lira alırım.
çok ihtiyacım var napcam? alıcam. Ama haksız, havadan gelen bi 10 lira var ortada, ne emek harcanmış ne bişi yapılmış.

şimdi ilkide faiz buda faiz.

emaaaaaaaaaaaan çalsın sazlar oynasın kızlar
konuyla alakam yok yükselen başlıklarda gördüm ve haftasonunun ilk günün akşamı die geldim yazdım.
malum yapcak bişeyimde yok.
gidip açık oturum izlim bari

onu da söyledim
fakirlere enflasyon yok mu

paran türkiye'de yaşadığın için değer kaybediyor

amerikada veya almanya da yaşa enflasyondan etkilenmiyorsun
Sosyal ağlarda paylaş

cacodemon said:

Saygıdeğer ehli müslim kardeşim, nasıl oluyor da katılım payları faiz oranlarına eşit oluyor?

yazıyı okuduysan katılım bankacılığı
kredi vermek üzerine kurulu
yani yatırım ortaklığı yapmayı pek tercih etmiyorlar riskli olduğu için

örnek vereyim
5. köprü yapılacak
yapacak şirketle proje ortaklığı yapmak yerine
banka para verecek, şirket işgücü
banka proje başarılı olursa kar'ın %x'ini alacak

bunun yerine ben sana 1 milyar dolar vereyim
sen ne yaparsan yap
5 yıl sonra 1.3 milyar dolar geri isterim diyorlar

bu da faiz oluyor

**

said:
katılım payları faiz oranlarına eşit oluyor?

çünkü aynı piyasada çalışıyorlar

imar bankası yüzde8 faizle kredi verirken
katılım bankası neden daha az para kazansın o da benzer oranlar kullanıyor
buna da murabaha diyor, yazıda anlattım

çok gömdüm katılım bankalarını

bazı işlerini gerçekten faizsiz yapıyorlar ama önemli olan %100 faizsiz olmaları

bütün arap ülkeleri de aynı şeyi yapıyor
o yüzden ortadoğu bu şekilde gün yüzü görmüyor
Sosyal ağlarda paylaş

Laraken said:

fresia said:

bakara suresi 275. Ayet

spoiler

haklısın emin olmadığım bir konuda orayı bilerek çıkardım
yanlışı mı düzelttiğin için teşekkür ederim

ancak bu ayeti de unutmamak lazım

"Ey insanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının! Öyle bir günden çekinin ki o gün hiçbir baba evladına asla fayda veremez, evlat da babasına fayda sağlayamaz. Allah’ın vâdi elbette gerçektir. O halde sizi dünya aldatmasın ve çok hilekâr şeytan da sizi Allah ile aldatmasın, Allah’ın affına güvendirmesin!" (Lokman, 31/33)
Sosyal ağlarda paylaş

Faiz haram diye diye türk parasıyla kimse borç veremez oldu. Herkes Euro ile borç veriyor ve malesef bu konuda 35.000 tl de 10.000 tl zararım oldu ama çok şükür faize bulaşmadık!!! Atm de bilgilendirme için bedava olması gerek makbuzdan bile para kesen adamlar sana, bana bedava para verirler mi hiç !!! 100 tl ye 5 tl veriyorlarsa kesin o parayı yatırırken 100 tl ye alacağın şeyi daha sonra 105 tl ye alamayacağın içindir. 106-107 tl ye aldıktan sonra hani nerede haram !!!

Şurada %10 u bile geçmeyen ufak tefek rakamlar haram fakat bir satıcının çinden ithal ettiği şeyi 10 katına satması helal. Oldu canım

İslamda haram olan faiz tefeciliktir ve gerçekten tehlikelidir.
Sosyal ağlarda paylaş

İmkanım olsa piyasanın en düşüğü bankadan alırdım fakat limitler dolu vermeyecekleri için hiç bulaşmadım bile bankalara. Faiz faiz diyoruz ama adamlar ha deyince istediğin parayı bile vermiyorlar. Geçenlerde okudum facebook profilindeki arkadaşlara varasıya bakacaklarmış !
Sosyal ağlarda paylaş

sostizm said:

Ezan, türban vb kuranda geçmezken faiz tam 8 yerde geçiyor. Ama kimse faiz üzerinden atarlanmıyor.

faiz konusunda çok haklısın
ama işin ucunda para olunca "müslüman"lar yalnış yapıyorlar
belki de bu yüzden diğer davranışlarında aşırıya kaçıp faiz günahını çıkarmaya çalışıyorlar ama nafile
ayette Allah'a ve Peygambere savaş açarsınız diyor
-kazanılması imkansız
http://www.kuranmeali.org/2/bakara_suresi/279.ayet/kurani_kerim_mealleri.aspx

diğer konular
ezan
insanlara haber vermek için kullanılıyor, din'de güzel yeri var
ancak ezan namaz'ın bir şartı değil

örtünmek kavramı kuran'da geçiyor, kadınların nasıl giyinmesi gerektiği

Nur suresi 31.Ayet

Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını
korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini
göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar.
Zinetlerini, kocalarından, yahut babalarından, yahut kocalarının babalarından,
yahut oğullarından, yahut üvey oğullarından, yahut erkek kardeşlerinden, yahut
erkek kardeşlerinin oğullarından, yahut kız kardeşlerinin oğullarından, yahut
müslüman kadınlardan, yahut sahip oldukları kölelerden, yahut erkekliği kalmamış
hizmetçilerden, yahut da henüz kadınların mahrem yerlerine vakıf olmayan erkek
çocuklardan başkalarına göstermesinler. Gizledikleri zinetler bilinsin diye
ayaklarını yere vurmasınlar. Ey mü’minler, hep birlikte tövbe ediniz ki
kurtuluşa eresiniz!

ama fiziksel örtünmeden önce zihinsel önlemler var
hem erkeklere hem de kadınlara gelen
gözlerini haramdan sakınsınlar emri var
bu yapılmadığı zaman 1. 2. 3. bakış şeklinde insan kontrolünü kaybediyor

kendimden örnek vereyim
instagram'da açık saçık pozlar veren kızları sildikten sonra hayatım değişti
çünkü boş yere onlara enerji harcıyordum bakarak
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada şöyle bir yorum var ki bende katılıyorum,

faizcilik vb. uygulamalar kişisel kazanç getiren enstrümanlar olduğu için paranın kamusal kullanımı engellediğinden ötürü böyle söylenmiş. yani bir nevi paranın üst kullanım hakkı bizde, kirasını da, para ile iş çevirerek ve katma değer üretim bunu kamuya yayarak ödememiz gerekiyor.

tabi hal böyle olunca, "faiz haram o yüzden evimde 100kg altın tutuyorum" gibi atraksiyonlara da girmemek lazım

ek: gerçi, senin bankaya yatırdığın para, banka tarafından bir şekilde piyasa içinde çevriliyor ama "faiz" meselesi dediğim gibi "üretmeden kazanmak" ve "kazandığını biriktirmek" başlıkları altında tartışmak lazım
Sosyal ağlarda paylaş

bir ek daha yapmak istiyorum, 1500 sene önce allahın unuttuğu bir yerde yaşayan insanlara hitaben yazılan kitapda geçen ve bugün güncel bankacılık mevzuatlarına gönderme gibi "faiz" diye meal olunan, uygulamanın, gücel banka faiz uygulamalarını karşıladığını düşünmek ne kadar doğru olur bilemiyorum.

olsa olsa, paranın bulunmasından günümüze kadar var olan, tefecilik ve biriktirdiğin parayı belirli bir zaman süresi içinde, belirli bir miktar karşılığında kullandırma uygulamaları eleştirilmiş olabilir gibi duruyor.
Sosyal ağlarda paylaş

var, uygulama farkı var, paranın nereden geldiği farkı var, faiz miktarı belirlenmesi var, uyulması gereken kanunlar var, parayı sana verirken güdülen amaç farkı var...

dönemsel uygulamalara bakarsan ney nasıl yapıldı diye eleştirildiğini daha iyi anlarız.

ama banka, kamunun parasını kendinde toplayıp, insanlara iş yapacak vb. sermaye bırakmayarak insanları kendisinden faiz ile borç almalarına mecbur bırakıyorsa ve ödemeyenlere elindeki muktedir kuvvet ile zorbalık yapıyor, elinde kalan diğerleri de alıyorsa doğru olabilir.

tabi, ödeyecek şartın olmamasına rağmen, "falanca iphone yeni çıkmış alayım dedim, birde ne göreyim 4k tv onuda aldım hemen heheheee" vizyonu ile faizle kredi çekip, ödeyemediğim zaman "faiz harammmm" diye dolaşmak mesele değil
Sosyal ağlarda paylaş

• 9 ay sonra ...
faizin haram olduğunu, neyin faiz olduğunu ve ekonomiyi biliyoruz
yine de günümüzde dolaylı finansman yolları kullanılarak; arapça finans terimleriyle ifade edilen, faizden arındırıldığı varsayılan sistemler* kullanılmaktadır

ancak allah'ın ayetleri kesindir

bakara suresi 278-279 ayetler
ey iman edenler! allah’a karşı gelmekten sakının ve eğer gerçekten iman etmiş kimselerseniz, faizden geriye kalanı bırakın.
eğer böyle yapmazsanız, allah ve resûlüyle savaşa girdiğinizi bilin. eğer tövbe edecek olursanız, anaparalarınız sizindir. böylece siz ne başkalarına haksızlık etmiş olursunuz, ne de başkaları size haksızlık etmiş olur.

bakara suresi 275. ayet
faiz yiyenler, ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. bu, onların, “alışveriş de faiz gibidir” demelerinden dolayıdır. oysa allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. bundan böyle kime rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. durumu da allah’a kalmıştır. (allah, onu affeder.) kim tekrar (faize) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir. orada ebedî kalacaklardır.

faizin haram kılınması, nimet sahibi insanın; sahip olduklarının bir kısmını infak etmesi gerektiğini hatırlatır. bunu yapamayan en azından üstüne kar koymadan ödünç verebilmelidir

devreye enflasyon girmesi bunu değiştirmemelidir zaten faiz bu duruma sebep olmaktadır.

faiz içeren sistemleri incelersek

bankalarda, vadesiz hesapta duran paranız, faizli işlemlerde değerlendirilir ancak size herhangi bir kar payı verilmez
katılım bankalarında ise maalesef faizli* ve faizsiz işlemler birlikte yürüyor (özellikle murabaha** işlemi)
bireysel bankacılıkta ev-araba-ihtiyaç kredileri faiz içerir
bunun katılım bankacılığında sadece adı/yöntemi** farklıdır; yapılan işlem x değerindeki ürünün x+y liraya vadeli finansmanıdır

zarar gören tüketici, bu dünyada para kazanan ise banka/tefecidir

faize katkı sağlasa da, bu bankalarda hesap açıp elde edilen kar payını hayır kurumlarına bağışlamak tercih edilebilinir, en azından sistem içinde az da olsa arınma sağlanmış olur, yine de emin değilim çünkü faiz haramdır

kuran'da açlık ve hastalık durumları zaruret olarak geçer ve parayla ilgisi yoktur
kısaca katılım bankalarına verilen fetvalar kılıf uydurmaktan ibaret, diğer bankalardan farklı olabilirlerdi ama ticaret riskini yeterince göze almıyorlar

kredi kartı: bankalar yapılan işlemlerden komisyon kesiyor, bankacılık masrafı olarak masum
ancak işyerlerinin paralarını vadesinden önce çekmesi halinde (biz 30 gün sonra ödeme yaparken, iş yerlerinin parasını tam olarak alması için 40 gün beklemesi gerekiyor, 10 günlük sürede o para her türlü işletiliyor)
yani 100 liranın 2 lira masrafı varsa, işyeri bankadan anlaştığı günden önce parasını talep ederse, 98 lira yerine 90 lira alıyor
ayrıca kredi kartı sistemi üzerinde biriken paralar, faizli işlemlerde değerlendiriliyor
dolayısıyla bankalar tarafından tüketiciye sunulan kredi kartı bonusları da dolaylı yoldan faiz içerir.
burada katılım bankaları islama uygun ve faizden uzak kurallar uygular ama yine de %100 helal diyemeyiz çünkü ödemesini geç yapandan daha fazla para alınır, bekletilen para murabaha işleminde kullanılabilinir.
kısaca bonus paralarını hayır kurumlarına vermek gerekir

banka promosyonu:
yapılan işlem maaş üzerinden faiz işletilmesi ve o paradan pay verilmesidir
dolayısıyla alınan paranın hayır kurumlarına, ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerekir

sigorta-kasko: evet bildiniz bunlar da faiz, x miktar para yatırıp, kaza olmaması durumu için piyango oynamak
ayrıca buralara yatırılan paralar da haram-helal gözetilmeden işletiliyor
ancak helal işlerde değerlendirilip, kar payı dağıtılması bile mümkün olabilirdi tabi ki yapılmıyor çünkü kasa çok az kazanır

kira sertifikası: devlet yönetiminde faizli finansmandır

borsa: çoğu şirketin faiz gelirleri vardır, siz de ortak olmuş olursunuz, ayrıca sistemdeki para faizli işlemlerde değerlendirilir

nihayetinde ülkemiz ekonomik sistemi faiz bağlı olarak çalışıyor
emeklilik sistemi, sağlık sistemi bunlara da faiz karışıyor
uğruna yıllarını verdiğimiz emekli maaşının bile haram olan bir kısmı var
belki belli bir yüzdesini bağışlamak bizi kurtarır

arınmak olarak tanımlamak mümkün faizden kurtulmayı
ya her şeyden vazgeçmek imanını göstermek
ya da hayatımıza bulaşan faiz kalemlerinden gelen kazancı hesaplayıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak
ki bu hesap gününde bizi kurtarır mı?
çünkü sonradan pişman olmak fayda sağlamaz
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...