LathspeLL Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Benim ingiliz arkadasim suan Jerusalem taraflarinda, West Bank'te. Gecen sene orda 6 ay kaldi, charity work icin gitti. Filistinli cocuklara ingilizce egitim ve spor hocaligi yapti. O zamanlarda tanik olduklari seyler ilginc. Hic biri duyulmuyor buralarda yada dunya basininda. Bir keresinde 2 israil askeri basiyor bunun evi, itip kakiyorlar ama bisey yapmiyorlar ingiliz diye. Sonra cikip sokakta ates acip birilerini vuruyorlar. Suan okulu tatil oldugundan yine orda. Dun Gazze'de ki olaylari protesto etmek icin toplanmislar. Normalde hep duvari protesto ediyorlar zaten ama dun gercek mermilerle uzerlerine ates acmislar, bir kac kisi hayatini kaybetmis. Gerisini siz dusunun artik.
Sufi Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 sorun şurada sam, biz operasyon yaptıktan sonra dünyada hiçbir televizyonda kucağında kanlar içinde bebekleriyle sağa sola koşturarak ağlayan insanların görüntüleri yayınlanmadı. buna rağmen türkiye avrupa dahil uluslarası camiadan (zayıf da olsa) tepki aldı. ancak gel gör ki gazze'deki durum bizimkinin tam tersi olmasına rağmen türkiye'ye gösterilmiş tepkinin yarısı bile gelmiyor avrupadan. olay, bir gazetecinin de söylediği gibi israil'in ve kısmen modern dünyanın da ortadoğuda yaşayan insanların insan olmadığını düşündüğü için ortada bir insanlık sorunu olduğunu düşünmemesi.
BiTcH_oFBaT Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 zamanında nazilerin onlara yaptıklarının aynılarını yapıyorlari işte. o zaman almanların yaptıklarıda dünyanın işine gelmiyordu ama şimdi israilin yaptıkları işlerine geliyor. barış yanlısı obamayıda görücez orda insan katliamı devam ederken nasıl tepki vericek.
AMO Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Tmm da pkk dan farklı olarak hamas militanlarını sivil halktan ayırmak imkansız. Bunu dun filistinli bir yetkilide soyledi. Hamasın karargah olarak kullandıklarını dusundukleri binaları vuruyolar ama etraftaki binalar da etkileniyor.Hamasın amacı nedir onu anlamıs diilim hicbiseye yaramayan 2-3 tane osuruk gibi fuze attıkları icin israilin bu yaptıkları uluslararası hukuk duzeyinde nefsi mudafaaya girdigi icin haklı oluyor
BiTcH_oFBaT Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 olay orantısız güç kullanma işte. kimse hamasın yaptığı doğru demiyor. 2-3 kere yazdım gene yazıyorum yani. taş atanı kurşuna dizdiler. bundan farkı yok yapılanın
ShadowFury Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Savaşta orantı mı bekliyosunuz ya nedir? Elbette elindeki imkanları kullanıcaklar. Aradaki tek fark hamas ın atacağı 10 tane ev yapımı rokete karşılık israil in 100 tane güdümlü füze atabilmesi mi suç, yoksa bombardıman yapılması mı, önce ona karar vermek lazım. Eğer savaşta güçlü olmak suçsa, eyvallah. Ama sorun bombardımansa, israil kınanırken filistin neden kınanmıyo onu merak ediyorum. İsrail bombaladıysa hamas ta bombaladı yani. Başarısızlar yazık onlara filan diye mi düşünüyoruz, nedir olay?
Cuce Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Cunku hamas savunun , israil isgal eden taraf konumunda
Absolut Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Güdümlü füzeyi sivillere atması suç.
|Joker| Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Başlığı güncellemek lazım ölü 300'ü, yaralı 1500'ü geöti diyolar...
Jadelith Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 orantısız güç lafı çok net bir laf yani "güdümlü füze geldi mertlik bozuldu" gibi bişi. "erkeksen qassam atarsın" filan. adamlar savaşıyor. ateşkesi bitirip sivil yerleşim birimlerine roket sallayan hamas. kendi sivillerini canlı kalkan olarak kullanan hamas. sivillerim öldü diye ağlayan da hamas. dediğim gibi, kendinden çok daha güçlü birine saldırıp, o insanın "bak kardeş bi daha vurursan allah ne verdiyse giricem sana" uyarısını duymamazlıktan gelip bir daha vurursan, o insan senin azını burnunu kırdıktan sonra "aa orantısız güç var hakem bey" deme hakkını kaybedersin.
Jadelith Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Absolut said: Güdümlü füzeyi sivillere atması suç. ve hamasın atması değil?
Dennis Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Ya arkadaslar, tamam Hamas da saldırıyor, o yuzden boyle oluyor diyorsunuz ama siz sanıyormusunuz ki Hamas hic bir saldırı yapmasa bile Filistinlilerle kardes kardes yasıyacaklar? Adamların elektrikleri, suları, yasamları ellerinde, it kadar bile deger vermeyerek hayvandan beter muamele goruyorlar İsrailliler tarafından. Yoksa onlarda farkında ev yapımı fuzenin İsraile hicbir zarar vermiyecegini ama baska çareleri yok iste, obur turlu de yavas yavas oluyorlar. Ben demiyorumki Filistin kesinlikle haklı olan taraf ama Filistin çaresiz olan taraf ve çaresiz tarafın hata yapması daha anlaşılabilir gorunuyor bana.
Ramocan Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Katyusha roketleri güdümlü füze statüsünde olmayıp, herhangi bir marangozdan alabileceğiniz malzemelerle rampa yapılıp, rastgele bir noktaya atılabilecek, gecenin bir yarısı prime edilip(belli bir saatte fırlatma için kurulup) ertesi gün patlaması için programlanabilen füzelerdir ve bu füzelerin kullanımı savaş suçudur.
Cuce Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 2 gundur yazıyoruz bunu, 2 gundurde jadelith umursamadan "ayıyla kapışılmaz" yazıyo. kasmanın alemi yok.
Jadelith Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Dennis said: Adamların elektrikleri, suları, yasamları ellerinde, it kadar bile deger vermeyerek hayvandan beter muamele goruyorlar İsrailliler tarafından. sunun kanıdını bi göstersene. yani yok demiyorum, sadece bu saldırılardan önce buna sebebiyet verecek somut bir kanıt var mı. ne bilim amnesty international olabilir, human rights watch olabilir, bu tür organizasyonlar çok güzel çalışmalar yapıyor, türkiye hakkında yazdıklarını bol bol okurum mesela. kanıtlamadan burda "it kadar değer bile vermiyorlar" demenin hiçbir manası yok, ben de "yoo yok öle bişi" diyebilirim çünkü. dediğim gibi öyle ya da böyle demiyorum, sadece bu tür bi kuruluştan yakın zamanda olan olaylar ile ilgili bir yazı varsa yardımcı olur diyorum : )
|Joker| Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Jadelith said: Dennis said: Adamların elektrikleri, suları, yasamları ellerinde, it kadar bile deger vermeyerek hayvandan beter muamele goruyorlar İsrailliler tarafından. sunun kanıdını bi göstersene. yani yok demiyorum, sadece bu saldırılardan önce buna sebebiyet verecek somut bir kanıt var mı. ne bilim amnesty international olabilir, human rights watch olabilir, bu tür organizasyonlar çok güzel çalışmalar yapıyor, türkiye hakkında yazdıklarını bol bol okurum mesela. Yazdıklarında haklısın bencede ama, Human Rights Watch, right olan şeyleri göstermiyor, suçlu gösterilmek istenen bir Türkiye için tüm radarlar maksimumda çalışırken, bazı ülkelere kıyak geçilebiliyor, bu bağlamda İsrail'in yaptıklarını da sümen altı edebileceklerini düşünüyorum. Onların yaptığı araştırmalar ne kadar adil ve güvenli tartışılır.
Jadelith Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 yok ya hrw baya objektif diye düşünüyorum, eve gidince birkaç makalesini yazarım buraya, oku güzel şeyler yazıyorlar. işteyim şimdi : p
Rahan Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Jadelith said: sivillerim öldü diye ağlayan da hamas. dediğim gibi, kendinden çok daha güçlü birine saldırıp, o insanın "bak kardeş bi daha vurursan allah ne verdiyse giricem sana" uyarısını duymamazlıktan gelip bir daha vurursan, o insan senin azını burnunu kırdıktan sonra "aa orantısız güç var hakem bey" deme hakkını kaybedersin. "sivillerim" değil "siviller" "hamasın sivilleri" değil "siviller". bu insanların her ne koşulda olursa olsun hedef olarak alınmaması gerekir. orantısız güç değil, sivillerin hedef alınması. ayrıca senin deyiminle "uyarı" -literatüre göre tehdit- yapıyor olman yaptığın işi meşru kılmaz. misal ordu dese "akp 10 gün içerisinde şu şu şu isimleri kabineden çıkarsın", 10 gün sonra da darbe yapsa, önceden uyamış olduğu için haklı mıdır? böyle saçma mantık mı olur?
ShadowFury Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 eee hamas ta israil deki sivilleri vuruyo, neden filistin kınanmıyo da israil kınanıyo? hamas başarısız olduğu için, israil ise bütün bölgeyi başlarına yıkacak kadar güçlü olduğu için mi? hamas ın yaptığı da bombalama, israil in yaptığı da. yalnızca israil daha güçlü, e dolayısıyla etkileri de daha büyük.
Rahan Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 kim kınamıyor?? herkes kınıyor. batı zaten toptan terörist ilan ediyor. problem hamas'ın terörist ilan edilmesi değil, israil'in aynı bokları yiyip hiç bir tepki görmemesi.
Jadelith Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Rahan said: "sivillerim" değil "siviller" "hamasın sivilleri" değil "siviller". bu insanların her ne koşulda olursa olsun hedef olarak alınmaması gerekir. orantısız güç değil, sivillerin hedef alınması. doğru, bunun aksini iddia etmedim zaten said: ayrıca senin deyiminle "uyarı" -literatüre göre tehdit- yapıyor olman yaptığın işi meşru kılmaz. misal ordu dese "akp 10 gün içerisinde şu şu şu isimleri kabineden çıkarsın", 10 gün sonra da darbe yapsa, önceden uyamış olduğu için haklı mıdır? böyle saçma mantık mı olur? eğer akp "pipisi olmayan herkes zorunlu türban takacak çıkarmıcak diye kanun çıkarıcaz 3 gün sora" dese, ordu "bak o yasa çıkarsa darbe yaparım" dese, 3 gün sora yasa çıkınca darbe yapsa, haklı olur : ) ki hiçbir zaman a haklı b haksız demedim, sonuçta iki taraf da sivil öldürüyor iki taraf da haksız. ama filistin sadece 2 insan öldürebildi, israil 300 kişi öldürdü, israil sadece 2 kişi öldürmesi gerekirdi aslında şeklinde bir mantık yok : p
Rahan Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 |Joker| said: Hamas - Örgüt İsrail - Ülke. Hamas sivilleri hedef alıyor İsrail sivilleri hedef alıyor İsrail hükümeti seçilmiş Hamas seçilmiş ülke olmak sana sivilleri öldürme hakkını vermez.
mani Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2008 israil direk sivil hedeflere saldırmıyor. Ama bildiği birtek şey var oda hamas ın sivil hedeflerin etrafında yada içinde konuşlandığı. Bahaneleri bu. Hamas ı vuruyorlar. kimse gıkını çıkaramıyor çünkü delillerle hamas hedeflerini vurduklarını gösteriyorlar. Sonuçta israil durumu lehine çevirebilmek için hertürlü şeyi kötüye kullanıyor. Oyunda bug bulan çocuk gibi devamlı abuse ediyor. Ambargo, engelleme vs bunlar ne yazık ki bu işin doğasında var artık. Doğasında olması iyi olduğu anlamına gelmiyor ama elinde güç olan durumu lehine çevirmek için elinden geleni ardına koymuyor. sanmayın filistin durumu lehine çevirse herşey güzel olacak. Bu sefer onlarda aynı haltı yiyecek. İşin içinde çıkar olduğu sürece insanoğlu tarih boyunca öz kardeşinin bile kafasını vurdurmuş. ( bkz. osmanlı) Neyse gelelim israil ile filistin arasındaki bu olaya. Durum açıkça gösteriyor ki mısır ve filistin durumdan son derece haberdarmış. Bu işin içinde amerika nın olduğuda okadar bariz ki obama bile susuyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas zaten hamas tan kurtulmak istediğinden bu işe bariz bi şekilde göz yumdu. Yani herzaman ki gibi filler tepişti olan çimlere oldu. İşin en üzücü yanı insanların bu ihanetin içinde yaşayıp göremiyor olması. Bir taraftan hamas diğer taraftan Filistin Kurtuluş Örgütü derken arada kalan sivil halk kendini kimin kullanmak istediğinden habersiz. e karşısında israil gibi bir düşman olunca en yakın yılana sarılıyor.
Öne çıkan mesajlar