Theghosthand Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Ah be halen 1923 takılı kalmanın dayanılmaz hafifliği var bazılarının üstlerinde.Atatürkü , onun kurduğu cumhuriyeti hazmedememenin bahanesini aslında biz kürt sorunu üstünde düşünüyoruza getirebiliyorlar.Ne düşünüyorsun sorduğunda kesin ''Ühü türban takamıyoruz özelliklede ben takamıyorum''getireceğinden de eminim.Kürtlerin hiç suçu yok demek bu sorunu inkar etmektir.Bir sorun varsa herkesin bunda payı var.Kin ,nefret bunlar tek taraflı oluşmuyor. Doğudaki sorunlarda tek başına devlet suçlu değildir.Kürtler önce kendilerine sahip çıkmıyor.Herşeyi devletten bekliyor.Devlet yapınca da en ufak olayda devletin malı bu saldıralım modundalar.Elektriklerini bile biz cebimizden ödüyoruz.Zabıtanın biri orda kaçak elektriği engellemek istedi hayatıyla ödüyordu. Bu kadar kürt zengin var hangi birisi yatırım yapmış memleketine.Doğuda kaçakçılık yapıp köşeyi dönen çok hangisi şöyle bunlar benim ailem sayılır şöyle yardım edeyim duygusunda.Yok denecek kadar az. Tabi türkler istiklal marşı eşliğinde soykırım yapmış;Hep ondan bu düşmanlık; buna anca çocuklar inanır. Bu arada Terörden kimsenin zarar görmemesini dilerim.Orada çatışmalarda bir sürü ölen hayvan var çobanın, çiftçinin geçim kaynağı ,ekmeği.Bırakın iki ayaklı hayvanları onların zarar görmesi bile çok üzüntü verici.
Spacecake Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 sir iğrenç bir insansın.sizin gibilerin başına koycaksın bi padişah köpek gibi yaşayacaksınız 2. cumhuriyetinizde.nankörlükten başka birşey değil.
GEd Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 sir said: şu "umarım başınıza gelir" temennisini çok seviyorum ya, herhalde doğru düzgün bi argüman veya bi çözüm üretilemediğinden en sık başvurulan klişelerden biri. burada terörü, ele silah almayı veya ne bileyim, herhangi bir suçu ya da suçluyu övmek, meşru göstermek, affedilmeleri gerektiğini söylemek gibi bir tane bile post atmış değil kimse. PKK olmasaydı bugun kürt sorunu konuşulmuyor olacaktı diyorsun her fırsatta = TERÖR İYİDİR , SORUNUN MU VAR ÇIKIN DAĞA demektir. PKK olmasaydı bugun yine kürt sorunu konuşulurdu demek varken yukarıda dediğini tekrarlaman şiddeti ve örgütü desteklediğini gösterir. Empati empati yalanlarını geçelim artık, burdaki kimse doğunun sorunlarını inkar etmiyor , o sorunları giderilmesi hükümetlerin insiyatifinde ,biz kalkıp birşey yapamayız,oturduğumuz yerden. Silahlı mücadeleyide savunan bir çoğunluk yok burda, 1 bilemedin 2 kişinin herkezi öldürelim nidalarını kendine odak alıp burda yasa dışı propagandalarda bulunmayalım mümkünse.
Spacecake Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 böyle düşünenlerin kürtlerin "haklı" mücadelesinde kör kurşunla geberip bağımsızlık savaşı şehidi olmalarını diliyorum.
sir Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 evet, pkk olmasaydı bugün kürt sorunu konuşuluyo olmayacaktı. bu argüman iyi veya kötü değil, sadece gerçek ve acı bi gerçek. zaten kürt sorunu bir türlü kapatılmayan, sürekli örtbas edilen bi sorun olmasaydı pkk da olmayacaktı. yani kürt sorununun sebebi değil pkk, sonucu, patlaması, son raddeye gelmiş hali. ve bu "patlama" yaşanana kadar kimse kürtlere haklar vermekten falan bahsetmiyodu, bu da bizim ikiyüzlülüğümüz ve yumurta kapıya dayanıncaya kadar durumu idare etme alışkanlığımız..ve işte karşılığında bedel ödüyoruz, istisnasız hepimiz, dağdaki de ovadaki de şehirdeki de köydeki de kışladaki de meclisteki de, hepimiz hergün bedel ödüyoruz. artık sorunu çözme vakti değil mi? yeterince ödemedik mi? barışı hak etmedik mi? iğrenç bi insan veya dansöz olabilirim. ama bu, devletin kürt sorununda birinci derecede sorumlu olduğu ve hala da sorunu kaşımaya devam ettiği, çözmek için de bi çaba sarfetmediği gerçeğini değiştirmiyo. bu gidişle de daha çoook bedeller ödeyeceğimiz gerçeğini de değiştirmiyo.
Sam Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 sir sadece köktendinci islamcı değil, marksist bir terör örgütünün de destekçisisin. schrödinger'in bütün teoriyi altüst ettin. :(
sir Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 bölücülük-mandacılık-yalakalık-dansözlük-liboşluk-dincilik-gericilik neyi gerektiriyosa yaparız abicim, evelallah ;)
mani Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 PKK olmasaydı kürt sorunu konuşulmuyor olacaktı demek, PKK terörünü meşrulaştırmaktır. Evet kusura bakma sir ama buda bir gerçektir. Acı falanda değil. Bu devletin kuruluş mücadelesine ve bu mücadelede yer almış insanlara karşı okadar nefret dolusun ki artık gözlerin kör olmuş. Bir yandan demokrasiden bahsedip, diğer yandan terörizm gerçekleri görmemizi sağlayan tek etken diyebilecek kadar kendini kandırabiliyorsun. TC devletinin kuruluşunda verilen mücadeleyi ve bu mücadaleyi verenleri içine sindirememiş ve onları daima düşmanı olarak görmüş birinin, ağzından çıkanların farkına varamadığının bir kanıtısın. PKK ı bu şekilde meşrulaştırdığında aynı zamanda, PKK kürtleri temsil ediyor diyorsun. Hem bunları diyip hemde kürtlerle PKK lılar bir değil diyebiliyorsun. Yada tüm kürtleri PKK lı gören ırkçı insanlara karşı çıkıyorsun ama siz esasında aynada birbirinize bakıyorsunuz.
Mortis Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Okudum bütün mesajlarınızı, Sir'e baya bi yüklenmişsiniz hepiniz zaten bütün topiclerde paticik vs sir modunda oluyor tartışmalar da. Biraz da Sir'ün üslübunda dolayı oluyor böle galiba xP Sir'e katılıyorum açıkcası. Nedeni şu: Kürt sorunu kendiliğinden ortaya çıkmış bir şey değil, durup duruken kürtler, hadi terror örgütü kuralım da ülkeyi bölelim de bağımsızlık isteyelim demediler. Şu noktada katılıyorum ki kürt sorunun çıkmasında Türkiye Cumhuriyeti'nin etkisi var. Çünkü bir güç uygulamadan karşı bi tepki oluşmaz. Bilimsel gerçek. Osmanlı zamanında osmanlı çatısı altında hep beraber kardeş gibi yaşarken kürdü, lazı, yahudisi, türkü, ermenisi ile, neden cumhuriyetten sonra patlak veriyor böle krizler. Tabi ki milliyetçilik akımı, self determinasyon ile gelen her ortak kökene sahip grubun kendi bölgesinde kendi politik güçüne sahip olmak istemesi vs. gibi nedenler. Ama Kürtler ulus olamadı hiç bi zaman, tarih boyunca bunu başaramadılar. Çünkü politik hareketlenme yapamadılar. Fakat cumhuriyetimiz, osmanlı'nın o çok milletli , değişik sınıflara sahip toplumundan sonra tek tip insan oluşturmak istedi. Bu çoğu cumhuriyet rejimlerinin genel handikapı zaten. Cumhuriyetin işlemesi için ulusculuk gerekiyor. Çok ulusculuğu kaldırabilecek bir rejim değil cumhuriyet. Ulusculuk uygulandıkça dier etnik kökenlerdeki insanlar bu tek ulus tipinden kurtulmak isteyebilior kürt örneğindeki gibi. Yani Kürtlere senelerce ilkokulda "türküm doğruyum " dedirttik. Onlar Türk değil ki , onlar TÜRKİYE Cumhuriyeti vatandaşı. Hani şimdi bu örnek çoğunuza saçma gelebilir, sinirlendirebilir, ama açıkcası ben Kürt olsam, Türküm demek istemezdim. Veya atiorum isveçte de yaşio oranın vatandaşı olsam isveçliyim die marş okumazdım. Fakat biliyorum ki kürtler de pek masum değil. Aşiret sistemleri olsun, doğuya yapılan yatırımların aşiret ağalarının cebine gitmesi olsun. Yaptıkları kaçakçılık vs olsun. Bunlar çok basite indirgenmiş örnekler biliyorum fakat cumhuriyetimizin getirdiği ulusculuk sonucu kürtlerin bu şekilde tepki gösterdiğine inaniorum. Bu demek değil ki adamların yaptıklarına hak veriyorum. Adamlar terror'e başvurmuşlar karşılık olarak. Bunun hiçbir şekilde anlaşılır veya kabul edilir yanı olamaz. Fakat bu PKK olayı Sir'in de dediği gibi bu tepkinin en son phase'i yani artık bu baskıya olan tepkinin kötü bi şekilde harekete geçmiş hali. Çatışıyoruz 25 senedir PKK ile bir şey çözülmüyor. Böle devam ederse de çözülmicek gibi gözüküyor. Naapıcaz adamlara soy kırım mı uygulicaz? Böle bir şey olmayacağına göre, diplomatik yollardan , demokratik bir çözüme gitmemiz gerekiyor. O Sir'in koyduğu yazı bundan fazla bir şey demiyor. IRA ve ETA sorunu da bu şekilde halloldu aynı şekilde yıllarca savaştılar fakat bi yere varamadı ingiltere de ispanya da , diplomasi ile çözdüler bu terror sorununu. Umarım biz de başarırız aynı şekilde
GEd Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 sizin burda savunduğunuz şudur arkadaşlar ; kısa ve basitçe benim ailemden birine zarar vereni ben adalete teslim etmem ,kendim bıçağımı alır çeker vururum. Bu terör örgütüne harcanan parayla diplomatik eylemlere başvurabilirlerdi. Silahlı eylem ve öldürme hiç bir zaman geçerli bir nedene dayandırılamaz. Burda kimse çatışma ile biter bu demiyor, kürtleri asalım keselim demiyoruz, ama siz aynı askeriye mevzusunda olduğu gibi , kimse darbeyi savunmamasına rağmen darbeciler damgasını yapıştırıyorsunuz. Burda da öyle bir hava estirmişsiniz ki sanki hepimizi kürtleri öldürelim diye düşünen kişiler gibi yansıtıyorsunuz. Konu başlığı ile konu tamamen sapmış, ancak adalet mekanizması çalışmıyor diye her eline gelenin silah almaya kalktığı bir sistemi savunamazsınız. Kişisel olarak öyle düşünebilirsiniz ki, hepimiz böyle düşünüyoruz(şunları verseler elime asarım diye düşünen çoktur haksızlığa uğradığında) ama bu sistemin savunmasını yapamazsın.
mani Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 PKK olmasaydı kürt sorunu asla ortaya çıkmazdı demek PKK kürt sorununun ortaya çıkması için gerekliydi demekle aynı anlama gelir. Bunu kendinize yediriyorsanız birşey diyemem. Bu sizle vicdanınız arasında kalmış.
Mortis Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Gedcim ortada savunma yok PKK'yı, biz sadece bu oluşumun nedenini tartışıyoruz. Yani bi sorunu çözmeden önce nedenini bilmek lazım onu anlamak lazım gibi laflar vardır ya . Yaptığımız şey o. Yoksa , türkiye cumhruiyeti kürtlere böle böle yaptı pkk terrorist olmakta haklı demiyoruz. Sir de böle bişey demiyor.
GEd Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 hocam sir in dediği PKK olmasaydı kürt sorunu konuşulmuyor olacaktı gayet bunu savunuyor , bu nedenle ben rahatsızlık duyuyorum. yoksa diğer söylediği bazı şeylerle sorunum yok benim , haksızlık yapıldığını , çözümün diplomatik yollarda olduğunu bilmeyen yoktur zaten. Çünkü eğer diplomatik , yasal yollardan hakkını arasaydı haksızlığa uğrayan bu kadar yılda yine sesini duyardık, gene bu sorun konuşuluyor olurdu. Fethullah sorunu konuşulmuyor mu bu ülkede yani,fethullahda mı silahlı eylem yapmıştır bunca yıl ?? Adamlar en can alıcı yerden gidiyorlar hemde daha tehlikeli biçimde, ama çok ucuz bir söylem ve bunun arkasında boş bir şekilde durması acayip derecede rahatsızlık uyandırıyor, ne kadar sanal bir ortam bile olsa bu şekilde çarpık fikirleri görmek ve bunların kabullenilmesi hoş değil. Şiddetin kökenine hoş bakmasını olumlu karşılamıyorum kısaca.
Mortis Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Sir'in orda demek istediği, "PKK iyi ki var, yoksa kürt sorunun farkına bile varmıcaktık" gibi bişey değil . Biraz garip bi cümle evet ama orda demek istedği şey, Kürt sorunu cumhuriyetin başından beri vardı yavaş yavaş gerilim artıyordu. Bu gerginliğin en son aşaması PKK'nın kurulması ve harekete geçmesi oldu. Bu terror hareketleri sonucunda da "kürt sorunu" gündeme düştü. Ondan önce hareketlenme olmadığı için "kürt sorunu" die konuşulan bir olay yoktu. Neyse hepimiz sonuç olarak, bu işin diplomasi ile çözülmesi gerektiğini bu savaşın çatışmanın, ölümlerin de gurur duyulcak bir yanı olmadığını kabul ediyoruzdur. Görelim bakalım neler olacak bundan sonra. Adamlar federasyon önerisiyle geldiler şimdi de =)
sir Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 e iyi de 80 yıldır kürtlerin kurduğu bütün partiler kapatılmış, siyasi ve demokratik yollardan yapılan girişimler her daim engellenmiş, bi de üzerine 12 eylül darbesi gibi bişey gelmiş. tekrar söylüyorum, bunun terörü meşrulaştırmakla alakası yok, çok basit bir neden-sonuç ilişkisi bu. ve terörü ortaya çıkaran neden yok olmadıkça, (yani haklar verilmedikçe, şartlar iyileştirilmedikçe, kürtlük tanınmadıkça) sonuç da aynı olucak. esas zorluk şurda, sıradan bi insan bi suç işlediği zaman şikayet edileceği merciler belli, onu yakalamakla yükümlü kurumlar belli, yargılanacağı yerler belli. peki ya devletin bizzat kendisinin uzun süredir sistematik olarak suç işlediğine kanaat getirdiysen napabilirsin? nereye başvurursun, nereye şikayet edersin? evet terör çok ağır bir suçtur ve cezası verilmelidir ne olursa olsun. ama insanları teröre iten, insanları en temel haklardan ve fırsat eşitliğinden yoksun bırakan nedenleri ortadan kaldırmak da devletin görevi değil mi? bu nedenleri ısrarla ortadan kaldırmayan, asimilasyona ve baskıya devam eden devlet, suç işlememiş midir? devletin suç işlediğine kanaat getirdin diyelim. normal bi çocukluk geçirdiysen, normal bir aile yaşantın olduysa yine bugün yapacağın şey medeni bi şekilde hukuki veya siyasi imkanlarını kullanmaktır, parti kurmak veya aihm'ye başvurmaktır. ama ne tesadüftür ki aihm'de en çok mahkum olan devletlerden biri de biziz, en çok şikayette bulunanlar da kürtler. ayrıca bu ülkede yaşanan parti kapatmalardan sadece refah partisi haklı bulunuyor aynı mahkeme tarafından. sizce bu bir tesadüf mü? burada sistematik bir inkar ve insan hakkı ihlali görmüyo musunuz? bütün dünya görüyo da, o yüzden soruyorum. peki ya normal bi çocukluk geçirmediyseniz? çocukluk anılarınız baskınlarla, dağa çıkan akrabalar ve geri dönen tabutlarıyla, işkence anılarıyla, yasaklı bir dili konuşmaya çalışmakla, yasaklı bir kimliğin/ırkın mensubu olmakla, dışlanmayla, hor görülmeyle, fırsat eşitsizliğiyle, fakirlikle geçtiyse? pkk, işte bu yoğun travmayı yaşamış insanları sömürerek gücünü koruyo, bu psikolojik buhranı yaşamış insanları sürüyo mevzilere ve uzaktan izliyo. devlet o yörenin insanlarına, özellikle gençlerine bu travmayı yaşatmamış olsaydı, ki yaşatmayı sürdürüyor da, pkk kendine militan veya yandaş bulamayacaktı. ve sonuçta bu kadar uzun ömürlü bir terör örgütü olmayacaktı. işte bu kadar basit. yoksa teröre lanet okumak kolay. bu ülkenin hangi vatandaşına, kim, ne şekilde zarar verdiyse cezasını çekmelidir, bunun bi istisnası falan olamaz. ama ya suç işlememiş olanlar? onlar niye cezalandırılmak zorunda?
GEd Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 cıkmam gerekiyor uzun uzun yazamıycam, ama olay teröre lanet okunması değil burda. Bu ülkede çok daha alası haksızlıklara uğrayan insanlar var ,halada haksızlıklar devam ediyor hatta, ısrarla hukuksal yollara başvuranlar var, 30 senedir hakkını arayan insanlar ,gruplar ,topluluklar var. Terörün nedeni benim gözümde haksızlığa uğranılıyor olması değildir , bu haksızlığı bazıları araç olarak kullanmıştır ve terörü ortaya çıkartmıştır. edit : olaya yaklaşım açısı burdaki sorun düzeltiyim , terör örgütü olmasa bile bugün bu sorun konuşuluyor olacaktı ile terör örgütü var bu nedenle sorun konuşuluyor çok farklı algıdır.
Mortis Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 tamam işte haksızlığı araç olarak kullanıp terror örgütü kuruluyor dediin gibi, sir de bunu diyor zaten. Bu haksızlığın sonucu bu belayı aldık başımıza gibisinden.
LathspeLL Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 4. sayfada durdum, cevap atayim dedim. Ulke hassas bir devreden geciyor, cumhuriyet'in degerlerini sorgulayanlar var, "travma yaratmistir" diyen var, karsi cikiliyor hatta bazi kesimlerce. Boyle bir donemde cok daha onemlidir resmi torenlerde yer almak, gazetende yer ayirmak. Evet, resmi torene katilmamak senin tarafini belirler bu donemde. O kadar onemlidir, o kadar taraflidir, o kadar gercektir. Gazeteler icinde bu gecerlidir, eger kutlamiyorsan cumhuriyetini ne mal oldugunun damgasini bir kere daha yersin bu kadar basit.
LathspeLL Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 Bu arada AKP icinde de, diger partiler icinde de bir suru kurt vatandas varken "haklarini vermelisiniz" demek nedemek kardesim. Her hakki var bu insanlarin. Ha ama DTP gibi konusabilmeleri lazim haklari olabilmesi icin :(
sg-1 Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 Sam said: sir sadece köktendinci islamcı değil, marksist bir terör örgütünün de destekçisisin. schrödinger'in bütün teoriyi altüst ettin. :( Bi saniye ya, pkk mı marksist?! Ben kahkahalarla gülüp geliyorum. Sir için cumhuriyet düşmanı veya ikinci cumhuriyetçi dedim mi, diğer sıfatları saymama gerek kalmaz. Komple kapsıyor o zaman.
Apis Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 Ne diyeyim... Yani Atatürk, kurmasaydı şu cumhuriyeti ne türban sorunu olacaktı, ne Kürt sorunu. Demokratça, özgürce, kardeşçe pembe çiçeklerle kaplı kırlarda beyaz atlarımıza binip kardeşlik türküleri söyleyecektik... Çağ atlayacak, demokrasi, hoşgörü içinde yuvarlanacaktık bahçelerde... Evet evet... Tabii.
nutella yerim Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 sir said: ve bu "patlama" yaşanana kadar kimse kürtlere haklar vermekten falan bahsetmiyodu, bu da bizim ikiyüzlülüğümüz ve yumurta kapıya dayanıncaya kadar durumu idare etme alışkanlığımız. kürt kökenli vatandasımızın cebinde tc nufus cuzdanı yok mu tıpkı lazı cerkezi ermenisi balkan gocmeni gibi,o da bizim tabi oldugumuz anayasal ve sosyal haklara sahip degil mi,ne haklarından bahsediyosun adamlara 2.sınıf vatandas gozuyle mı bakıyoruz,onun da barınma calısma hakkı yok mu otobuse atladı mı diyarbakırdan izmire istanbula trakyaya seyahat etme hakkı yok mu vize mi uyguluyoruz
sg-1 Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 balon said: ne idelojisi pkk nın ? pkk bildiğin kürt milliyetçisidir, hatta aşırı milliyetçisidir, dtp de gayet sağ bir partidir, yalandır öyle demokrasi felan, bildiğin kürt devleti yaratmaktır hedefleri, bu kadar basit.
nutella yerim Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 ben bu ulkenin bi vatandası olarak su ana kadar gelen hukumetlerin hemen hemen hepsinin dogu ya yonelik yanlıs politikalar izledigi fikrine katılıyorum,gormezden gelmek at gozlugu takmak da bunların icin de var,fakat soruyorum hangi ulke tarihte gercek ozgurluk ve bagımsızlıgını baska ulkelerin yardakcılıgını yaparak (abd ve ab blogu) kazanmıstır,milli mucadelesini bu sekilde vermistir,bu cografyada belimizi dogrultamamamız ve her zaman karısıklık icinde olmamız maglum devletlerin ekmegine yag suren ve onların destekledigi bi durumdur,bu baglamda kurtler amerikanın kuklası olmaktan bi adım daha ileri gidemiyorlar
Öne çıkan mesajlar