Baggio Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Law said: Ama oturup bana izletirseniz ve beğenmessem alkışlamam yani, isterse dünyanın en güzel eseri olsun. Belki öküzümdür belki anlamamışımdır ne değişir :) beğenmediğim birşeyi alkışlamam. Konuyu biraz kaçırmışsın galiba. Mesele beğenmemek değil. Beğenmeyip alkışlamazsan ayrıca tartışma konusudur, "BU NE LAN EYKEY" diyip alkışlamadıysan öküz olursun mesela, somut eleştiriler getirebiliyosan fikrine saygı duyulur. Buradaki esas mesele ise futbol maçıyla Mamma Mia gibi bir müzikali aynı kefeye koyan, "la la gah trafiğe galmayah 2 şarhı az dinleyeh" diye düşünen öküz evlatları. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 müzikaller operalar güzeldir de tiyatro ve baleye gideceğime pipime yüzük takılmasını tercih ederim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cons Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 elaidi sana gülmekten katılıyorum :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mobi Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 post Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 €dit: Xaenin haklı. Katılıyorum ben de. Madem muhabbet göç e geldi, biraz da ben yazayım. İstanbul. En çok göç alan şehirdi en son yanlış hatırlamıyorsam. Öyle ki İstanbullu diye bir kavram yok burada. Herkes bir yerden gelme, İstanbul ise araç olmuş. Gelenlerin "kültür" seviyesi tartışılır tabii. Kıroyum amma para bende insanları FAZLASIYLA mevcut İstanbulda. Neyse. Şimdi gençler, olay şu bence; kimse köyünde evinin önüne çöplerini dağıtıp atmaz. O küçümsediğimiz köyler gayet temiz, yolları olsun meydanları olsun. Ortalık yere sümkürmüyor kimse, genelde tükürmüyor. [En azından benim gördüklerim böyleydi. ] Çünkü orası onların "evi". Fakat İstanbul öyle değil işte. İstanbul onların evi değil, mecburiyetten gelinmiş, alışamadıkları, sevmedikleri çok büyük bir yer. İstanbulu sahiplenmiyorlar. Sivas Zaralılar derneği bile vardır, adamlar ilçe için dernek açmışlar. Ama ben Sivas ta İstanbullular Derneği diye dernek olduğunu görmedim. E sahiplenmedikleri için ben istediğimi yaparım ne tanıyan var ne eden deyip, istediklerini yapıyorlar direkt. Yok ekonomik merkez yok bilmemne tarzı şeyleri kabul edemiyorum maalesef. Köyde kazanamayan, ufak yerde tutunamayan istanbulda hiç tutunamaz abicim. Üniversite mezunlarının bile sokakta boŞ gezdiği bir şehirdesin sen, nereye köylüye iş verecekler. Göçü engellemek istiyorsan, önce yerel seçim vaadiyle kaçak yapılara verilen ruhsatları iptal edeceksin, sonra kaçak yapıları sırayla yıkacaksın (ciddiyim). Yaparken, kazanırken, satarken iyi de yıkınca mı kötü. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Law Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Xaenin said: Abartı falan yapmamış fedaykin, son derece haklı. Öküzlük göreceli bir kavram değildir. Nerede ne yapman gerektiğini bilmemek değildir öküzlük. Bilmediğini bildiğin halde, kendi bildiğini doğru sayıp umarsızca hareket etmektir öküzlük. Ben artık nefret ediyorum insanımızdan, sempati duymamayı, acımayı, cahildir değildir demeyi geçtim, artık sevmiyorum, nefret ediyorum çünkü kim ne kadar uğraşırsa uğraşsın öğrenmeyecek bu gerizekalı insanlar. İstanbul dediğimiz, bir zamanlar mega kent olarak andığım o güzel şehir şu anda git gide bir köy-şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Sağıma soluma baktığımda 1 tane düzgün kılıklı kıyafetli insan göremiyorum. Trafikte giderken arabaların içindeki insanlara bakıyordum geçen gün, 10 kişiden 8'i köyden gelmiş şehire, istila etmişler resmen ve şehir adabını öğrenmek gibi bir niyetleri bile yok çoğunun. Arada da bir kaçı parayı bulup Mamma Mia gibi dünya çapında inanılmaz başarı sağlamış bir müzikale gidecek parayı bulacak yerlere geliyor ama işte eşşeğe altın semer taksan yine eşşektir olayı burada da geçerli. Çünkü gerizekalılar o kadar cahil, o kadar bilgisiz ki, paranın insanı kültürlü ve sofistike yaptığını sanıyorlar. Parasını verince istediği gibi davranabileceğini düşündüğü sürece bu insanlar, ben bu ülkenin vatandaşına adam demem çünkü onlar kendilerini adam yerine koymayı düşünemiyorlar bile. OH. Law said: Gelgelelim para verip girilen bir aktivite neticede ve beğenmeme hakkınızda var, evet işin ucunda para var, insanlar para veriyor ve işin rengi değişiyor. Yani sırf saygı göstermek için orda durup çoşkunca alkışlamak da saçma. İşte bak bundan bahsediyorum. Kendi yaptığınız/yaptıkları şey dışında hiç bir şeye saygınız yok demek ki. Ben bundan bunu anlarım. Yanlış anlamışsın, ben emek sarf edilip gerçekden ortaya birşey konuluyorsa alkışlarım. Saygıda duyarım, saygıda gösteririm. Birde nasıl kendi yaptığım şeyler dışındaki hiçbirşeye saygı duymadığım sonucuna vardın oda ilginç. Neyse polemiğe girmek istemiyorum herkes fikrini dilediğince ifade etsin tabi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
canola Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 istanbul faydaları var tabi olmaz olur mu. her ne kadar şehir hayatına alışamamış olsalar da kırsalda göçen insanlar, hizmet sektörünün temelini atıyolar. 1 2 nesil sonra tarım toplumu olmaktan çıkıp hizmet sektörünün geliştiği bi toplum haline geliyor. ki geldi yani. gayet görülen bişey. ha bak bu göç olayının zararlı bi yanı var türkiyede. adamlar şehirli oluyor artık, siyasete bakarken ekonomik durumlarına bakmak durumunda kalıyolar. bundan 30 40 sene önce bu kadar diildi bu mevzu. şimdi böyle ama. muhafazakar da oldukları için gidip akpye oyu basıyolar. böyle bi kötülüğü var. çözüm : iyi çalışan bir milli eğitim bakanlığı, iyi ve yeterli derecede okullar, iyi öğretmenler. bonus olarak da varoşları merkeze bağlamak. sonuç : maalesef biz çekecez. ama 1 2 nesil sonra gelişme gözle görülür olur Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nedanko Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Kimseye degil lafim once onu belirteyim.. Goc kulturu hakkinda bir sey diyecegim. Gocler cidden toplumlarin yapisina zarar veren bir hadise, ama sonuclara odaklanmak yanlis. Yani eger bir tepki varsa bunu goc edene degil, goc ettiren sisteme kusmaliyiz. Goc buyuk sehirlerin yeni bir sorunu degil, surekli olan bir hadise. Yesilcam filmlerinin buyuk bir kismi bunu isler, koyden sehire goc eden kisilerin hayatlarini yasadiklarini isler. Bu forumda buyuk sehirlerde yasayan insanlarin eminim buyuk kismi o tip insanlardan olusuyor yani babasi/dedesi zamaninda Istanbul'a gocmus kisiler. Onlarda benzer sorunlar yasadilar, simdi onlarin cocuklari/torunlari olarak goc edenlere laf etmek ironik. Yani olay sehirli olmaksa bu da cok goreceli bir kavram. Bi arastirmaya gore bir insanin gercek anlamda sehirli sayilabilmesi icin, sehir kulturunu ozumsemis olabilmesi icin, 7 nesildir sehirli olmasi gerekiyormus. Bu forumdan kac insan 7 nesildir buyuk sehirlerde yasiyor. Turkiye'nn buyuk kismi 7 nesil once shir degildi zaten, Ankara bir koydu ornegin. Goc toplumun yapisini bozuyor bu asikar, ama goc edenlerle bi sorunumuz olmamali, sistemle ilgili olmali. Goc etmek genellikle zorunluluktan yapilan bir sey. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sotto Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Bizim toplumumuzun oldukça duyarsız olduğunu,çoğu insanın ne ortama ayak uydurmak,ne kendini geliştirmek gibi bir çaba içinde olmadığını kabul edelim.. Yok baba eğitmediler bizi o kadar basit bir kaçış yolu ki,biraz da sen kendini geliştireceksin,bakacaksın etrafına nedir nasıldır,ya ben daha nasıl geliştirebilirim kendimi diye o da yok...Ondan sonra "eğitmediler bizi aga" e ulan sen ne yaptın kendin için? Öyle herşey eğitimle filan olmaz,insan olmak çok ayrı birşeydir... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Eğitimle öğretimi karıştırıyoruz bi kere. Eğitimi insan -çocukluk, gençlik döneminden sonra- istemedikçe, aramadıkça alamaz. Alsa alsa öğretim alır ki o da tek başına ahlak aşılayamıyor insana. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fedaykin Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Yazdığımı okumadan cevap yazan arkadaşlar için bu bölümü bir kez daha yazıyorum. fedaykin said: ... Tiyatro, opera, bale, müzikal gibi oyuncu ile bir şekilde iletişim içinde olduğunuz bir ortamda protesto amacı taşımadığı halde sırf kalabalığa kalmamak için oyuncuyu alkışlama nezaketini bile göstermeden kaçmaya çalışmak kadar büyük bir terbiyesizlik örneği, hemde bu kadar çok katılımla hayatımda görmemiştim. ... Ben gösteriyi beğenmeyip alkışlamayanlara zaten bir şey söylemiyorum, açıkcası bunca seneden sonra kimin neden çıktığını çok rahat anlayabiliyorum. Ben daha önce o sahnenin üstünde de bulundum, seyirci sıralarında da bulundum. Kimin beğenmediği için çıktığı, kimin apar topar trafiğe kalmamak için çıktığı son derece belli oluyor. Ayrıca o oyuna gidip de beğenmeyen kişiden de hakikaten güzel bir yorum beklerim zira 2+2=5 demek için ciddi bir birikim gerekir ve arkasında durmak hayli zordur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Baggio said: Law said: Ama oturup bana izletirseniz ve beğenmessem alkışlamam yani, isterse dünyanın en güzel eseri olsun. Belki öküzümdür belki anlamamışımdır ne değişir :) beğenmediğim birşeyi alkışlamam. Konuyu biraz kaçırmışsın galiba. Mesele beğenmemek değil. Beğenmeyip alkışlamazsan ayrıca tartışma konusudur, "BU NE LAN EYKEY" diyip alkışlamadıysan öküz olursun mesela, somut eleştiriler getirebiliyosan fikrine saygı duyulur. Buradaki esas mesele ise futbol maçıyla Mamma Mia gibi bir müzikali aynı kefeye koyan, "la la gah trafiğe galmayah 2 şarhı az dinleyeh" diye düşünen öküz evlatları. piç, öküz yazılmadan neden atılamıyor şu postlar anlamıyorum ayrıca fenerbahçe fark yedi diye stadı terkeden fenerbahçe taraftarı, mamma miayı sonuna kadar bekleyenler kadar anlamlı bişey yapmışlardır ama doğru futbol maçıyla, müzikali kıyaslayamassın, futbol ezer populizm super Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sotto Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Bende onu kastettim aslında,bizim insanımızın bir çabası yokki kendini geliştirsin ne toplumsal yaşamda ne sosyal yaşamında...Aşırı duyarsız,herkesin kafasının dikine gittiği bir toplumuz... Kimsenin ayak uydurmak gibi bir derdi yok,her davranışı her yerde sergileyebileceğini düşünüyor... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Sotto said: Bizim toplumumuzun oldukça duyarsız olduğunu,çoğu insanın ne ortama ayak uydurmak,ne kendini geliştirmek gibi bir çaba içinde olmadığını kabul edelim.. Evet bu da çok önemli ayrı bir nokta. Avrupa'ya gidip, 2 nesil geçmesine rağmen yeni yeni o yörenin dilini öğrenen aileler var. E sonra Türkleri istemiyorlar, istemezler tabii. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sotto Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Forgiver,Baggio'nun yazdığını tekrar okursan "fark yiyen fenerbahçe taraftarının stadı terketmesi" ile onun kastetiği şeyin yakından uzaktan alakası olmadığnı görürsün... Fedaykin'e yüzde yüz katılıyorum,2-3 sayfa önce de belirttim zaten... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Ya yeter artik ya adam kalkar diyarbakirdan gelir adam vurur, fuhus yapar her pisligi yapar kizinca uc bes entel aman suclu sistemdir birey degil der adam atlar dogu karadenizden gelir sabahlara kadar calisir, is guc kurar ona kimse sistem demez, o calmayinca kimse sistem demez birazda soy irk isi bu isler kendinizi kandirmaya birakin dogu kulturu ozellikle guneydogu kulturu 100 yillardir boyle kendinizi kandirip durmayin nedanko said: Kimseye degil lafim once onu belirteyim.. Goc kulturu hakkinda bir sey diyecegim. Gocler cidden toplumlarin yapisina zarar veren bir hadise, ama sonuclara odaklanmak yanlis. Yani eger bir tepki varsa bunu goc edene degil, goc ettiren sisteme kusmaliyiz. Goc buyuk sehirlerin yeni bir sorunu degil, surekli olan bir hadise. Yesilcam filmlerinin buyuk bir kismi bunu isler, koyden sehire goc eden kisilerin hayatlarini yasadiklarini isler. Bu forumda buyuk sehirlerde yasayan insanlarin eminim buyuk kismi o tip insanlardan olusuyor yani babasi/dedesi zamaninda Istanbul'a gocmus kisiler. Onlarda benzer sorunlar yasadilar, simdi onlarin cocuklari/torunlari olarak goc edenlere laf etmek ironik. Yani olay sehirli olmaksa bu da cok goreceli bir kavram. Bi arastirmaya gore bir insanin gercek anlamda sehirli sayilabilmesi icin, sehir kulturunu ozumsemis olabilmesi icin, 7 nesildir sehirli olmasi gerekiyormus. Bu forumdan kac insan 7 nesildir buyuk sehirlerde yasiyor. Turkiye'nn buyuk kismi 7 nesil once shir degildi zaten, Ankara bir koydu ornegin. Goc toplumun yapisini bozuyor bu asikar, ama goc edenlerle bi sorunumuz olmamali, sistemle ilgili olmali. Goc etmek genellikle zorunluluktan yapilan bir sey. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 forgiver said: ayrıca fenerbahçe fark yedi diye stadı terkeden fenerbahçe taraftarı, mamma miayı sonuna kadar bekleyenler kadar anlamlı bişey yapmışlardır Ters şeyler mi anladın yoksa ben mi seni anlamıyorum şu anda? Fark yedi diye terkeden protesto için veya kızdığı için terkediyodur muhtemelen, ben şu meşhur "trafiğe kalmamak" sendromundan bahsediyorum. Ayrıca bir müzikale gitmek bir futbol maçına gitmekten daha kültürel bir etkinliktir, ama oraya gitmiş olmak için giderseniz ve futbol maçında yaptıklarınızı aynen yaparsanız, bu sizin kültür seviyenizi sorgulatır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Law Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Bir dakka asıl noktayı kaçırdık, Mamma mia gibi bir eserden haz alan ince ruhlu bir insan ( kabul etmek lazım bir öküz öyle bir eserden keyif alamaz, değil mi ?) nasıl oluyorda o beğenmediği insanların üslubu ile ağzı dolusu bir yorum getiriyor ? Demek ki neymiş bir canavarla savaşırken, canavara dönüşmemeye dikkat etmek lazımmış. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Ne kadar kültürsüz insanlar değil mi yahu, hahhahha Allah iyiliklerini vermesin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sparkcaster Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 kuzumlu cicimli konuşuyoruz bundan sonra beyler, argo yok Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Law Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Temelinde yok farkımız aslında birbirimizden hehe. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 ayemayrınmen Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
adamınbiri Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 mc donalds'a gidicem ama takım elbisem kuru temizlemede:( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Alexi_Septimus Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Ya allah belanızı versin gerçekten, adam insanların nasıl HAYVAN, nasıl ÖKÜZ, nasıl DENYO olduklarını yazmış, sanata nasıl SAYGISIZ davrandıklarını yazmış. İnsanlar tutup, "ama biz ne yaptık onlar öyle olmasın diye? suç biraz da bizde, şöyle böyle." demiş, yani anlamıyorum nasıl bu kadar sığır yapıya sahip olabiliyor insanlar. Bu ve benzeri adamlar siz sanatınızı icra ederken böyle bir tavır sergilese ana bacı düz gidersiniz, dolmuş'ta sıranızı kaparsa mır mır mır konuşursunuz, ucu size dokunmuyor çünkü. Ucu sizin ilgili veya alakalı olduğunuz şeylere de dokunmuyor, o yüzden mazur gösterebiliyorsunuz. Müzikal'de esasen klasik müzik konserleri kadar komplike bir olay değil, otur izle, alkışla sonra defol git. Böyle diyorum çünkü klasik müzik konserlerinde her hareket arasındaki sessizlikte alkışlayan öküzler var, halbuki son derece yanlış bir şey. Bunun için denebilir mesela, kültür toplumu değiliz, sığırız, anadolunun pisliğiyiz diye, yada "biz ne yaptık onlar öyle olmasın diye." Bana kalırsa fedaykin az bile demiş, bunun aksini iddia eden kimselerde daima kültür toplumlarında barınmaktan aciz olacaktır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2008 said: Bu derece mi saygısız, az gelişmiş öküzler ile aynı havayı soludum, tüketim toplumunun her şeyi tüketen piçleri ile birlikte mi bu muhteşem gösteriyi birlikte izledim diye hayıflanmak da bana kaldı. Yuh bu ne şaka mı? Hani adamlar oyunun ortasında gürültü yapsa veya telefon açıp konuşsa belki bu kadar ağır sözleri hak ederler ama oynayanları selamlamadan gittiler sen de kaldın diye kendini dağın tepesine onları da yerin dibine koymuşsun resmen. Senin yaptığın onların yaptığından bence on kat daha öküzlük ve utanılması gereken bir hareket. Bu bahsettiklerinin dinsel normlardan hiç bir farkı yok, tamamen ahlaki normlar. Kimsenin görevi değil o normların bekçiliğini yapmak. Biri kalkıp da davranışlarıyla birine zarar vermeye başladığı zaman o toplumsal bir tepki ile uyarılır. Ama herhalde birine zarar vermek konusundaki görüşlerimi tiyatoronun ortasında yapılabilecek hareket örneği ile yeterince açıkladım. Ortada nasıl "ramazanda oruç tutulur" diye bir kabul varsa bunun "tiyatroda oyuncular selamlanmalıdır"dan hiç bir farkı yok. Ramazanda oruç tutmayan insanın da yaptığı sadece kendini ilgilendirir (başkalarını etkileyen bir hareket olmadığı için), oyunun sonuna kadar oturup sonunda beklemeden çıkanın da yaptığı sadece kendini ilgilendirir (oyun boyunca insanları ve oyuncuları rahatsız edecek bir davranışta bulunmadığı için). Diyeceksiniz oynayanlara ayıp, eğer tiyatrocular oyunun sonunda 4-5 kişi gitti diye zaten sahneledikleri sanattan şüphe duyacak insanlarsa, yaptıkları işi ne kadar özgüven ve sevgiyle yaptıklarından şüphe duymak lazım. Daha nasıl anlatayım, adamların sergiledikleri oyunun gidişatını etkileyecek bir hareket değil kessinlikle, senin "kişisel hoşnutluğunun" zedelenmesinden başka bir şey değil (aynen oruç tutmayan insanlardan rahatsız olanlar gibi). Bu sözlerine anlam veremedim okurken şok oldum gerçekten üslubuna ve düşüncelerine. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar