Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tüketim Toplumunun Saygısız Piçleri

fedaykin

Öne çıkan mesajlar

Dün akşam ailecek Mamma Mia müzikaline gittik. Dünyanın en ünlü müzikallerinden birisinin Türkiye’de gösterilmiş olması çok büyük bir şans ama kime… Kime diyorum çünkü memleketimdeki öküz sayısının ne derece fazla olduğunu sözde elit bir izleyici topluluğu arasında bile tekrar fark ettim. Kuvvetle muhtemel daha önce hiç tiyatroya gitmemiş ( en azından umudum o ), sinemaya gitmeyi hayatının en büyük kültürel faaliyeti sayan bir sürü zavallı ile aynı havayı teneffüs ettiğimi gösteri bitmek üzereyken fark ettim. Gösteri daha bitmeden, sanatçılar sahnede selamlamaya başladıkları an bir sürü kişi koltuğundan kalkıp kapıya yöneldi. Tiyatro, opera, bale, müzikal gibi oyuncu ile bir şekilde iletişim içinde olduğunuz bir ortamda protesto amacı taşımadığı halde sırf kalabalığa kalmamak için oyuncuyu alkışlama nezaketini bile göstermeden kaçmaya çalışmak kadar büyük bir terbiyesizlik örneği, hemde bu kadar çok katılımla hayatımda görmemiştim. Tüketim toplumunun piçleri sağolsunlar ''izleyeceğimi izledim, en önden de kaçtımmıda keyfinden yenmez'' diyerek salonu büyük bir acele ile terk ettiler. Bu derece mi saygısız, az gelişmiş öküzler ile aynı havayı soludum, tüketim toplumunun her şeyi tüketen piçleri ile birlikte mi bu muhteşem gösteriyi birlikte izledim diye hayıflanmak da bana kaldı.

Bizim öküzler kaçarken önce iki şarkı daha söylediler ve ardından başroldeki bayan Türkçe olarak ''Merhaba İstanbul, bir tane daha istermisiniz'' dedi ve 3. şarkıyı da söylediler. Bunu yapmak zorundamıydı, hayır ama o bizimkiler gibi az gelişmiş olmadığından bu şekilde bir jest ile bizim alkışlarımıza karşılık verdi, o öküzleri görmezden gelerek.

Mc Donald’s da yemek yemek ile müzikale gitmek arasında bir fark görmeyen, kendisinden başka kimseye saygı duymayan, bencil varlıkların el üstünde tutulduğu, pisliğin teki olmanın ''işini bilmek'' olarak görüldüğü bir ülkede yaşamak cidden istemiyorum, tiksiniyorum etrafımda bu şekilde insanları gördükçe.
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Bir çok öküz, öküz olamaya terk edildikleri için farklı bir kılıfa girmeyi başaramıyorlar. Bazıları ise zaman ve emek harcanmasına rağmen öküz olarak kalmaya devam edebiliyor.

Arkadaşın söylediği doğru, o öküzlere olması gerekeni verebildik mi?

Misâl bana kimse ıstakoz nasıl yenir göstermedi, bir davette önüme konsa klasik tip ellerim dalarım veya aç kalır 'midem nane molla' bahanesi arkasına sığınırım. Ellerimle yersem ve biri bana öküz dese ne derece haklıdır.

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

Anlıyorum paraları var seni mi takarlar diyorsunda bu zengin ve öküz kişilerden sonuçta avrupada da var ama orda belirli bir kültür anlayışı ile o zengin öküzler bir takım şeyleri kurtarıyorlar.Biz ülkemizde tabandan bu kültürü oluşturabilirsek o zengin öküzler zaten tabanda oluşturulmuş olan kültür öğelerini gerçekleştirmek zorunda olduklarını hissedeceklerdir.Hissedemiyorlarsa da genlerinden öküz onlar.Yapacak birşey yok.

Çok iyi anlıyorum sinirini ama keşke senin gibi kültürlü tabanı eğitebilse de o öküzlere de baskı olsa bi şekilde onlarda kendilerine çeki düzen verebilse.

Ama sonuçta senin yaptığın bildiridir keşke bu türlü sorunlarıda çözebilsek.
Sosyal ağlarda paylaş

paramecium e katılıyorum.Yani neticede bir zümreyi değil toplumun genelindeki kültür refah ekonomi seviyesini yükselttiğinde yani başka zümrelerde zaten mevcut olan(zengin piçleri) seviyeye eşitlediğinde o zaman toplum toplamda 1200 dünyadaki evrensel üst düzey kültürden 1200 alıyorsa toplumda bu gelişmeyi yakalarsan belki 1200000 alacak.Sonuç olarak 1200000,1200 den fazladır ve senin haklı olarak yapmak istediğin baskıyı çok rahat bir şekilde yapabilir ve bu öküzler belki yol alır.Misal yeni zengin sonradan görmeye meğilli bir aile sosyetik cemiyete girdiğinde nasıl kendine çeki düzen verecekse bu orta direğe yakın biraz parası olan öküzlerde kültürlü bir toplumda yaşıyor olsalardı o baskıyı hissedecek ve davranışlarına çeki düzen vereceklerdi.

Zenginlik = Kültür demek değildir.Kültürlük = Zenginlik tir bana göre.Bu nokta da kültürlü aileleri yalıda oturanlara indirgeme değil evinde her gün siyaset tartışılan kitap okunan gazete eksik edilmeyen çocukları ile siyaset tartışan analardan babalardan oluşan aileler olarak algılamak daha mantıklı.

İşte kültürlü insanların tüm enerjilerini bana göre yönlendirmeleri gereken konu ise bu aileleri fazlalaştırmaktır.Eğitim sonuçta ailede başlıyor ve biz annelerin yetiştirdiği bir nesiliz.O yüzden kilit nokta annelerin eğitimi.
Sosyal ağlarda paylaş

O insanlara saygısız piç damgası yapıştıracak yetkiyi kendinde nasıl buluyorsun merak ettim.Herkesin kendi tercihi.Toplumun hepsi senin gibi "kültürlü" bireylerden oluşmuyor ne yazıkki elaleme piç damgası yapıştırsın.Senin bu insanlara yaklaşımın onların yaptığından çok daha büyük bir terbiyesizlik bence kimsenin hareketleri sana yönelik olmadıkça böyle bir tepki göstermeni gerektirmez.
Sosyal ağlarda paylaş

ben elit değilim
en güzelini yapmışlar
insan içinden geldiği gibi hareket etmeli

walla hiç kasamam
parasıyla değil mi
belki beğenmediler, ortasında kalkıp gitmek yerine sonuna kadar zor beklediler
veya sırf öyle yapmak istedikleri için, sinema da creditsleri beklemekten farksız olarak algıladılar, imdbden sonra bakarım bakcağıma dediler, vs.

belki bir daha hiç uğramıyacaklar bile böyle bir etkinliğe
sende maruz kalmıycaksın böyle iğrenç, kötü şeylere dünyanın en önemsiz olayı için kasılmıycaksın

bende bir tiyatro oyununa gittim daha ilk 10 dakikasında, benim tarzım bu deil bu dedim(çocuk ken götürülen ninja turtleslı oyunları da beğenmezdim)
koltuklar doluydu baştan çıkamadım, bitince millet alkışlıyordu, ayağa kalkıyordu, ben pek bişey hissemedim oturduğum yerden ellerimi biribirine yaklaştırdım
çok insancıl biri olduğum için sahnedekiler, insanlar beğenmese çekip gitse üzülür diye düşündüm(emeğe saygı,rep)
ama ben mutlu muydum?
değildim boşuna para vermiştim, sonuna kadar izlemek zorunda kalmıştım ama topic açmadım içime attım

Allah başka dert vermesin
Sosyal ağlarda paylaş

Alkışlamadılar...
Bu jenerasyonun Allah belasını versin!!
İnsan değil bunlar.

Küfürler ettiğin "tüketim" noktasıyla,bu şov ayağına kadar geldi.
Tüketim toplumunun bireyleri,birçok kavramın altını boşaltıyor bazılarına göre,diğerlerine göreyse içten davranıyorlar.
Ben oraya gelenlerden büyük kısmının oyun sonu alkışlaması gerektiğini bildiğini ama ona rağmen alkışlamadıklarını düşünüyorum.
Onlar,içinden geldiği gibi hareket ediyorlar.Benimde çok hoşuma gidiyor bu özellikleri aslında.Birçok oyundan sonra alkışlarken düşündüğüm birşeydi,neden alkışlarım?Konser sonunda alkışlamam.Belki oyunu sevmedim.Yada günlük hayatta herkes işini yapıyor ve tiyatroda bir iştir,ben hocama java programı yazıp verdiğimde hocam beni alkışlamaz mesela.
Birgün,alkışlanmayan bir salona denk gelirsem,belki bende alkışlamam.

Tepkinde haklı yanların var,daha doğrusu,20 sene önceki nesile özlemin var.Ama o nesil geçti gitti,bu nesille,bu rahat hareketleriyle yaşamak zorundasın.Bu eksiğide,Mamma Mia gibi şeyleri,ayağına getirdiklerinin sevinciyle kapamaya çalış.
Sosyal ağlarda paylaş

şurda fedaykin banlanmassa, kimse gelip bana forum kuralları okuyun demesin.

öküzse öküz, entelim diye geçinme sende allahını seversen. aferim sana müzikal fln, ama forumdan kimse seninle ilgilenmiyor..

evet sinirlendim.

tekrardan.

şurda fedaykin banlanmassa, kimse gelip bana forum kuralları okuyun demesin.
Sosyal ağlarda paylaş

Cons said:
namazı yarıda kesip gitsem naparlar acaba camide.

+1

bence hiç ileri gitmemiş çok haklı o insanlar gece oradan çıkışta bara gidecek baba mamma mia müzikaline gittim işte diyecek
ve biri çıkıp sorsa ne anladın? diye
-işte müzik vardı
-hmmm..

bu kadar..
ben de tiyatro yapıyorum ve selamlama sırasında insanlar kalkıp gidince oluşan duyguyu bilirim helal olsun onlara 3. şarkıyı da söylemişler..
Sosyal ağlarda paylaş

Evet eleştiri bencede biraz dozunu aşmış, hani tamam sonuçda bir gösteri yapıyor adamlar, sanatsal bir aktivite ve elbette orda bulunduğunuz süre içinde uymanız gereken kurallar vardır. Mesela sahnedeki insanları ve çevrenizdeki insanları rahatsız etmemek gibi.

Yıllar önce Fazıl Say konserinde bir hanımın cep telefonu çalınca, Fazıl Say performansına ara vermiş, cep telefonu çalan hanıma cep telefonunu neden kapatması gerektiğine dair ufak bir sözlü ders vermişdi. Tabi ordaki kadın izleyici özür dilemişdi ama bence Fazıl Say'ın yaptığı harekette çok çirkindi. Yani o kadını rencide edişi pek hoş değildi ama o kadın izleyicide elbette hatalı. Madem cep telefonu kullanıyorsun, doğru düzgün kullan benim ve diğer insanların zevkini kaçırma.

Gelgelelim para verip girilen bir aktivite neticede ve beğenmeme hakkınızda var, evet işin ucunda para var, insanlar para veriyor ve işin rengi değişiyor. Yani sırf saygı göstermek için orda durup çoşkunca alkışlamak da saçma.

Beğenmediysem, anlamadıysam bir an önce çıkıp gitmek isterim. Ama tabi bununda bir adabı var. Birde derler ya emeğe saygı, iyide ortaya çıkan şey benim için bir şey ifade etmiyorsa ne diye saygı duyim. Emek sarf ettik kumdan kale yapalım dedik ama ortaya bir halt çıkaramadık, evet olabilir. Ama tutupda ortaya çıkan şey için sırf emek harcandı diye alkış beklemekde saçma.
Sosyal ağlarda paylaş

keşke biz de gidip replerimizi esirgemeseydik.

o diilde adamlar öküz evet. ama sana göre öküz. yani sen de başkasına göre öküzsün. göreceli bi kavram. çok acaip öküzlük. piçlik ise apayrı. genellikle nüfus kağıdında yazar ama. baktın di mi hepsine tek tek. bi sorun olmasın sonra
Sosyal ağlarda paylaş

Law said:
Ama tutupda ortaya çıkan şey için sırf emek harcandı diye alkış beklemekde saçma.

Tiyatroda müzikalde bu genel bir gelenektir ve mamma mianın da kötü bir şey olarak ortaya çıktığını zannetmiyorum ortaya çıkan şey güzel ama sen beğenmediysen alkışa layık bir şey ortaya çıkmamış olamaz
Sosyal ağlarda paylaş

Abartı falan yapmamış fedaykin, son derece haklı. Öküzlük göreceli bir kavram değildir. Nerede ne yapman gerektiğini bilmemek değildir öküzlük. Bilmediğini bildiğin halde, kendi bildiğini doğru sayıp umarsızca hareket etmektir öküzlük. Ben artık nefret ediyorum insanımızdan, sempati duymamayı, acımayı, cahildir değildir demeyi geçtim, artık sevmiyorum, nefret ediyorum çünkü kim ne kadar uğraşırsa uğraşsın öğrenmeyecek bu gerizekalı insanlar. İstanbul dediğimiz, bir zamanlar mega kent olarak andığım o güzel şehir şu anda git gide bir köy-şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Sağıma soluma baktığımda 1 tane düzgün kılıklı kıyafetli insan göremiyorum. Trafikte giderken arabaların içindeki insanlara bakıyordum geçen gün, 10 kişiden 8'i köyden gelmiş şehire, istila etmişler resmen ve şehir adabını öğrenmek gibi bir niyetleri bile yok çoğunun. Arada da bir kaçı parayı bulup Mamma Mia gibi dünya çapında inanılmaz başarı sağlamış bir müzikale gidecek parayı bulacak yerlere geliyor ama işte eşşeğe altın semer taksan yine eşşektir olayı burada da geçerli. Çünkü gerizekalılar o kadar cahil, o kadar bilgisiz ki, paranın insanı kültürlü ve sofistike yaptığını sanıyorlar. Parasını verince istediği gibi davranabileceğini düşündüğü sürece bu insanlar, ben bu ülkenin vatandaşına adam demem çünkü onlar kendilerini adam yerine koymayı düşünemiyorlar bile.

OH.

Law said:

Gelgelelim para verip girilen bir aktivite neticede ve beğenmeme hakkınızda var, evet işin ucunda para var, insanlar para veriyor ve işin rengi değişiyor. Yani sırf saygı göstermek için orda durup çoşkunca alkışlamak da saçma.

İşte bak bundan bahsediyorum. Kendi yaptığınız/yaptıkları şey dışında hiç bir şeye saygınız yok demek ki. Ben bundan bunu anlarım.
Sosyal ağlarda paylaş

Orada verilen emeğin karşılığı bilete verilen paradır.

Alkış takdirdir. Herkes takdir etmek zorunda değildir. senin gibi davranmayan insanlara da piç demek haddine değildir. onlar sana ne kdar saygsız geliyorsa sen de onlara bir o kadar dallama geliyor olabilirsin.

E onlar piç oluyorsa da sen de dallama oluyorsun. Kimileri beklemeyi sevmeyip çıkarken içeride durup Ah şunları alkışlayayım çok sanatsever bir kesimin üyesiyim takdir edeyim çıkanları diğer 3 şarkıyı da dinleyeyim demek istemeyebilirler.

onlar sen içerde beklerken kıçlarıyla sana gülmediyse sen de onlara piç diyemezsin.

ayrıca önce iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batırıcaksın böyle durumlarda. sen nasıl bir saygısızsın ki insanları böyle yargılayıp piç diyebiliyorsun.

ayrıca yaptıklarının yanlış olduğuna inanıyo olmama rağmen yazış tarzının saygısızlığı ve densizliği yüzünden onları savunmuş gibi gözüken bi yazı yazmak zorunda kalmam da ayrıca üzücü.
Sosyal ağlarda paylaş

Xaenin said:
Abartı falan yapmamış fedaykin, son derece haklı. Öküzlük göreceli bir kavram değildir. Nerede ne yapman gerektiğini bilmemek değildir öküzlük. Bilmediğini bildiğin halde, kendi bildiğini doğru sayıp umarsızca hareket etmektir öküzlük. Ben artık nefret ediyorum insanımızdan, sempati duymamayı, acımayı, cahildir değildir demeyi geçtim, artık sevmiyorum, nefret ediyorum çünkü kim ne kadar uğraşırsa uğraşsın öğrenmeyecek bu gerizekalı insanlar. İstanbul dediğimiz, bir zamanlar mega kent olarak andığım o güzel şehir şu anda git gide bir köy-şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Sağıma soluma baktığımda 1 tane düzgün kılıklı kıyafetli insan göremiyorum. Trafikte giderken arabaların içindeki insanlara bakıyordum geçen gün, 10 kişiden 8'i köyden gelmiş şehire, istila etmişler resmen ve şehir adabını öğrenmek gibi bir niyetleri bile yok çoğunun. Arada da bir kaçı parayı bulup Mamma Mia gibi dünya çapında inanılmaz başarı sağlamış bir müzikale gidecek parayı bulacak yerlere geliyor ama işte eşşeğe altın semer taksan yine eşşektir olayı burada da geçerli. Çünkü gerizekalılar o kadar cahil, o kadar bilgisiz ki, paranın insanı kültürlü ve sofistike yaptığını sanıyorlar. Parasını verince istediği gibi davranabileceğini düşündüğü sürece bu insanlar, ben bu ülkenin vatandaşına adam demem çünkü onlar kendilerini adam yerine koymayı düşünemiyorlar bile.

ilk bold'a katılmıyorum.
ikinci bold için de orda çıkan insanların yaptıklarını haklı ve doğru gördüğüne dair bişey yok ki? adam sanki dönüp kalanlara gülmüş gibi konuşmayalım. Ayrıca istedikleri kalabalığa kalmadan çıkmak, sahneye çıkıp müzikalin ortasında horon tepmek değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...