Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Gerizekalı gümrükçüler

Bone

Öne çıkan mesajlar

Gümrükçülerimizin ve gümrüklerimizin gerizekalı olduğunu biliyordum zaten.
Ama sağolsunlar, sayelerinde bir anım daha oldu.

Daha önce güzel bir durum yaşamıştık. Bir kargo gelmiş, babam gidip almak zorunda kalmıştı. Babamı çok güzel oyalamışlar, git gel yaptırmışlar felan, "biz ne bilelim ne geliyor kargoyla" felan diye babama çıkışmışlar, dalga geçmişler felan, en sonunda babam "Bana ne be, alın kargoyu da sizde kalsın" diye kızmış adamlara (gerçi yıllar önceki By-pass önceki hali olsa başlarına yıkardı orayı da, dua etsinler öyle değil artık :P ) da adamlar öyle vermiş.
O da mis gibi oyun kutusunun sağı solu yırtılmış, ezilmiş, parçalanmış halde teslim ettiler...

O kadar uzun bir süreç değil ama bugün de ben kısa bir gerizekalı olay yaşadım :)
Fatura matura istiyorlar, "KİŞİNİN KENDİSİNİ" istiyorlar, nüfus cüzdanı, kimlik felan istiyorlar, gönderdikleri belgeyi istiyorlar felan. Gittim "BEN KENDİM" olarak almaya. Fatura olmayınca kadın bana sordu, "ürünün kaç para olduğunu biliyor musun?" diye. Dedim "hatırlamıyorum". Suçlar tonda hesap soruyor bana, "nasıl bilmessin, neden bilmiyorsun" diye. "1.5 ayı geçti, nerden hatırlıyım yahu" dedim. Kadın ısrarla soruyor bana bunun fiyatı neydi diye. Sonra diyor ki "burası gümrük", "buranın gümrük olduğunu biliyor musun?" "gümrük burası" felan diye saçma sapan bişiler dedi. Dedim ben de "e biliyorum gümrük olduğunu" buranın. Yok kadın ısrarla dalga geçmeye beni sinirlendirmeye çalışıyor. Gerizekalı gerizekalı konuşuyor.
En sonunda "kağıdı okusaydın, bilirdin internetten fatura bilgilerini print ettirmen gerektiğini" gibi gıdı gıdı birşeyler yumurtladı. İyice gıcık oldum ben. "E sağolun okuma yazmam var, kağıdı okudum yok öyle birşey yazmıyor, print yapmak gerekiyorsa yazsaydınız print yapılması gerekiyor diye" dedim, kadın hala "okusaydın bilirdin" tripleri atıyor.
Kadın sürekli dalga geçiyor bizle, yanımda annem var bi de. Annem kibar olmaya çalışıyor, kadına şirin gözükmeye çalışıyor, ama kadın gerizekalıca laflar ettikçe daha fazla sinir oluyorum ben.

O değil de, bu işin bir yolu yordamı, sistemi olur yahu.
Kargonun boyutuna ve kilosuna veya türüne göre bir fiyat biçersin gümrük olarak, ben de giderim o fiyatı öderim adamlara.
Yok, bizde öyle değil. Gümrükçüler de, gümrük yöneticileri de gerizekalı olunca böyle şeyler çıkıyor ortaya işte.

Ne yani, 1000 dolarlık ürüne ben 10 dolar desem kadın o fiyattan mı yazacak? 10 dolarlık ürüne 1000 dolar desem kadın o fiyattan mı yazacak?
Benim söyleyeceğim fiyatla ne alakası var yahu ödenecek gümrük parasının...

Bu TC gümrüğünün en sevdiğim yanı ne,
yurtdışından birşey getirirken size en büyük uyuşturucu kaçakçısı, terörist muamelesi yapıyorlar,
ancak bizim sınırlarımızdan sürekli silah kaçakçılığı yapılıyor trenler ile (geçen bir tren kaza yapmıştı da öyle farketmişler silah kaçakçılığı yapıldığı), kimsenin umrunda değil. Heh.
Sosyal ağlarda paylaş

Rüşvet vermeden bir b.k olmaz gümrükte.
Aptal değil, sadece yiyici, rüşvetçi memurlardır.
Vermezsen parada aptal aptal uğraştırılar adamı.

Bu memleketin müsteşarlar vs. gibi çok üst düzey memurlarını saymazsan, en zengin (En hayvan gibi rüşvet yiyen yani) memur tipidir gümrük memuru. İcra dairesinde rüşvet verirken çok istedin be demiştim bir memura mesela (Evet pazarlıkla artık rüşvet bilmeyen varsa); memurda pişkin pişkin "gümrükçüler ne kadar alıyor biliyormusun? Biz gene iyiyiz." demişti. (Bulun bir Avukat tanıdığınızı sorun inanmazsanız icra dairelerimnde yada gümrüklerde döneni. Yada yeni yıla girerken İcra dairelerine giden elleri Vakko poşetleriyle dolan Stajyer avukatları sayın).

Yani Bone bilmiyormusun, duymadın mı Türkiyenin en rezil kurumlarından birinin gümrükler olduğunu?

Hiç merak etme aptal fln değil hiçbiri. Cin gibidirler. Adamlar rüşvet istemiş, anlamamışsın (yada anlamamazdan gelmişsin), adamlarda uğraştırmış seni. Bu kadar basit.
Sosyal ağlarda paylaş

gümrüğün nasıl bi yer oldugu hatta gümrükçülerin seni satın alabilcek kadar paraları oldugunu bilmeden atıp tutma.yıllardır gümrükte gümrükçülerle calısırız.yapacagın tek bi 10-20 ytl vermek.gümrükte rüşvetsiz işler donmuyor yani.gümrükçülerde böyle zengin oluyorlar ztn yoksa normalde para kazanamazlar
Sosyal ağlarda paylaş

rüşvet istiyorlar.

çalıştığım bi yer hammaddeyi ithalatla alıyordu. bir gün 20 senedir ithal ettiğimiz mal için "türkiyeye girişi yasak" dendi. neden olarak bir madde gösterdiler kanunda, ama bizim istediğimiz şeyle onun alakası yok. "yahu yasada x olmaz diyor bizimki y?" diyoruz, kadın "ben anlamam o kadar detay, sizinki giremez" diyor.

ankaraya gidip geldik. en sonunda patron sinirlenip tanıdığı bir bakanı aradı kadını işten kovdurttu lol komikti :D
Sosyal ağlarda paylaş

20 ytl verip 30 sn de istediğini alırsın.öbür türlüsü gümrükçünün canı ne isterse ona bağlı.1 sene bile ugraştırabilir seni sadee 10-20 ytl rüşvet vermediğin için.yani gümrükçüler her zaman kazanır bunu bil bi daha gümrükte işin oldugunda :).
Sosyal ağlarda paylaş

cado said:
kadında sana onu anlatmaya çalışmış zaten ''ver x ytl sende kurtul bende kurtulayım'' demiş kısaca

lol.
bilseydik 15 ytl verirdik ya, tüh :D

Jadelith said:
bu arada bone devlet memuruna küfür ciddi suç. değiştir istersen başlığı.

Küfür değil o gerçekleri söylüyorum.
Ha küfür diye suç oyunu oynamak istiyen gelsin mahkemeye versin beni, herşeyi sansürlüyorlar zaten, bırak başlık böyle kalsın o da sansürlenmesin.
Sosyal ağlarda paylaş

gümrükten alıcagın şeye bağlı.tonlarca mal getiriosan tabi ona göre birşeyler atıcaksın ortaya.ama öyle çok çok paralar ortada dönen işe bağlı.yani senin gibi bir sürü insandan aldıgı için zaten gümrükçi kazanmıs oluyor :)

ama sen bilmem kaç bin ton mazot getirmiceğin için vereceğin en büyük miktar 50 ytl olur.ki gümrükçüyle başın belaya girmez istediği miktar az çok bellidir.vermezsen işin aksar.verirsen işin aksamaz bu kadar basit
Sosyal ağlarda paylaş

Ya biraz okudumda.. Poponuzdan gümrük mevzuatı sallamakla olmuyor bu işler. Her ürünün gümrük tarifesi farklıdır. Bir mal ülkeye girerken tabiki zorluk çıkaracaklar. Bir kere gümrüğün işleyiş prensibi zaten cari açığı arttırmamak için ülkeye mal sokmamak üzerinedir.

Sokacaksanda malı tabiki sorular soracaklar hatta testlerini yapacaklar. Ben LG'de çalışmaya başladım gelen her parti mal bir takım incelemelere vs giriyor bu kadar Dünya çapında bi şirketin ürünlerini bile hadi getir geçir şeklinde ülkeye sokmuyorlar.

Birde öyle 1 yıl bile uğraştırırlar diye bişey yok malını bir süre gümrükten çekemezsen devletleşir bir süre sonra da açık arttırmaya girer.

Gümrük memurunun bi gerizekalılığı yok burada ben göremedim.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

O değil de, bu işin bir yolu yordamı, sistemi olur yahu.
Kargonun boyutuna ve kilosuna veya türüne göre bir fiyat biçersin gümrük olarak, ben de giderim o fiyatı öderim adamlara.

Kargo şirketi değil bunlar.. Tabi ki faturayı soracak, dışardan gelen malın fiyatıyla buradaki fiyatı arasındaki farka göre sana gümrük vergisi koyacak.. Çok bilinen ürünler için fatura falan sormazlar sanırım(cep telefonları gibi) ama mesela bazı ürünler olur normalde türkiyede satılmaz, ee zaten adamda hayatında ilk defa görmüş olur o üründen o zaman kafasından fiyat sallamaz ve fatura bilgilerine ihtiyaç duyar, arkasından ne kategorisine girdiğini, türkiyede o kategoriye ne kadar vergi eklendiğini öğrenip ayarlar, sana gümrük vergisi çıkarır.. yada bakar ufak tefek basit bişi tekrar koyar kutusuna geçirir..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...