Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

LINUX vs. WINDOWS

GERGE

Öne çıkan mesajlar

Daha onceki win vs. linux tartismalarinda da soylenmisti; eger "neden linux" diyorsaniz zaten sizin icin yapilacak pek bir sey yok. "Neden windows"un karsiligi olmadigi gibi, bunun karsiligini da vermek imkansiz. Ancak soylenen "neden linux degil"lerin bircogu asparagas. Bence dikkat edilmesi gereken konu bu.
Sosyal ağlarda paylaş

yeni kurulmuş bir windows ile yeni kurulmuş bir ubuntuyu rahat yerleşik kullanıma kadar geçen süre içerisinde tartışmam bile

yok driver çek , şunu bunu çek , msn live çek , siteleri karıştır, en son bilmemne sürücülerini bul üstüne git en son trojan anti uberX firewallu gözünden virüs nişanlı versiyonlu virus programı çek ...
amaan
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:
yukarıda 1-2 arkadaş başka listeler de vermiş yok efendim defrag gerekmiyormuş vs, bunlar gereksiz detaylar. gece bırakırsın defrag'a çok lazımsa, nolacak?

şu konudan ağzın yanmadıysa bu güne kadar windows'u kurup karşısında oturmaktan başka birşey yapmamışsın derim sadece.

sadece mft parçalanması bile başlı başına bir bela ve windoz açıkken birleştiremiyorsun harddiskin bu kısımlarını.

offline degrag yaptığını iddia eden bir çok program da yapmadan yaptım diyor.
Sosyal ağlarda paylaş

e araçla amacı karıştırmamak lazım, defrag dediğin olay programın daha verimli ve hızlı çalışabilmesi için bir araç. ben diyorum ki programı çalıştıramıyorum, defrag'ı öyle yapmış, böyle yapmış ne farkeder. mft'yi düzeltip oturup onu mu seyredeyim? :)
Sosyal ağlarda paylaş

Penthesilea said:
ama ozellikle Mac OS X gibi bir isletim sistemi varken insan neden Windows'a ihtiyac duyar anlayamiyorum pek.

Herkes MAC sahibi olacak kadar şanslı değil :)
Hackintosh sahibi olacağım yakında ama MAC OS X Leopard benim laptopun wireless ını tanımıyormuş, o yüzden yüklemiyorum. yoksa kenarda duruyor :)

ayrıca sam ın da dediği gibi, linux kurup programları kuracak kadar bilgi sahibi olan bir bilgisayar kullanıcısı illa ki hangi sitenin veya dosyaların şüpheli olduğunu tahmin edebilir az çok, hiç olmadı görev yöneticisinde olağan dışı virüs aktivitesini fark edebilir diye düşünüyorum.

şimdiye kadar bilgisayara 1 ya da 2 kere virüs programı ya da firewall yüklemişimdir, bilgisayarın kullanımını imkansız hale getirecek kadar yavaşlattığı için sildim hemen.

dikkat ediyorum sadece, olay bu.
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:
Daha onceki win vs. linux tartismalarinda da soylenmisti; eger "neden linux" diyorsaniz zaten sizin icin yapilacak pek bir sey yok. "Neden windows"un karsiligi olmadigi gibi, bunun karsiligini da vermek imkansiz. Ancak soylenen "neden linux degil"lerin bircogu asparagas. Bence dikkat edilmesi gereken konu bu.

daha önceden dediğim gibi imaj meselesi artık bu.

ancak cidden windows'a göre zor olduğu kesin. siz biliyorsunuz ve ona göre söylüyorsunuz dediklerinizi. size göre windows vs linux sistemler bazında bir karşılaştırma. onun şusu yoki bunun burası fazla vs.
sıradan kullanıcıya göre tamamen farklı bir bakış açısı bu; bildiği ve kolay olan sistem vs uzaylı yazıtları...

adam kullanımını ne kadar yapabildiğine bakıyor sonuçta.. sıradan, bilgisayar ile az çok uğraşmış, en azından mail falan atabilen birisine 10dk'lık bir konuşma ile (ortamda bilgisayar, kağıt kalem, resim yok) gidip diğer odadaki bilgisayar windows kurmasını sağlayabilirsiniz. ama linux için biraz sıkar.. illa ki bir şeyleri bilmek ya da öğrenmeyi istemek gerekiyor.. en azından kendisine neyin uygun olduğunu araştırmalı, görmeli, bilmeli..

allahtan bu imajı asus'un anakartlarındaki emnedded linux vs ile yıkıyorlar yavaş yavaş. tamam, çok kalifiye değil ama gui, imaj, kullanım kolaylığı, anlaşılabilirlik.. bunlar her şey demek!

hatta haddimi aşarak söylemeliyim, diğer kısmının süper çalışan bir kod yığını göbeğini kaşıyan adama göre..

ister paralı olsun ister parasız ortaya çıkardığınız şey bir ürün ve her ürün gibi yaklaşılıyor..
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Linux'de codec olayı da daha rahat.

Ubuntu'da sadece tek bir programı program ekle/kaldır yerinden ekliyorsun.

Zor denilebilecek olan Arch'da sadece şu komutu giriyorsun:

pacman -S libdvdcss mplayer codecs `pacman -Ss gstreamer | grep -e '^extra/gstreamer0.10' | awk '{print $1}'`

Bitti. Aradan bir yıl bile geçse yeni codec yüklemen, uğraşman gerekmez. daima her şeyi izleyebilir ve dinleyebilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici

Zor olanda tek bir komut dedim c/p yapabileceğiniz.

Yeni başlayanlar Arch Linux kullansın demiyorum ki...

Ubuntu'da grafik arabiriminde tek bir tıkla hallediyorsun:

Ayrıca K-Lite gibi değil bu. Sadece gstreamer librarylerini yüklüyorsun. Hepsi uyumlu, aynı yapıda, aynı program. K-Lite onlarca farklı program yüklemişti son denediğimde (bir yıl önce). Tek gstreamer'ın çalıştırmadığı şey görmedim (quicktime, windows video ve realvideo dahil).

Sosyal ağlarda paylaş

http://www.tempodergisi.com.tr/teknoloji/08311/

elimizin altındaki windows bile olsa bilmiyoruz nasıl kullanacağımızı.

http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=17259
http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=16672

ve sonra... evet windows mutlaka daha kolay ve acaba linux neden bu kadar alengirli?

linux u severiz.
Sosyal ağlarda paylaş

isteyen istediği yeriyle gülebilir, çok da bir yerimde değil benim de. (:P) bu dört yıl zarfında 10000 saat kullanılmıştır rahat ve düzinelerce program yüklenip silinmiştir. norton'un ve system restore'un desteğiyle dayandı gayet.

bekliyorum hala "linux'ta da istediğin herşeyi kullanabilirsin" diyecek birisini ama herhalde öyle birşey mümkün olmadığından defrag, format vs gibi servis/bakım olayları dışında birşey söylenmiyor hala.

- abi var ya bu arabanın lastiğini çok rahat değiştirirsin, yağını kendisi dolduruyor bak bi görsen
- peki otoyolda gider mi bu?
- hmm.. o değil de antifirizi 10 yıl dayanıyor bunun.
- ok..
Sosyal ağlarda paylaş

Konuda bir yerlerde shell lafı geçti shell ile herşeyi çok kolay yapıyorum diye bişey geçiyodu da bi daha bulamadım şimdi, kendi içinde bile açıklıyor durumu.

Yahu, biz shell nedir Korn shell falan işletim sistemi dersinde görüyoduk; yapmayın etmeyin bilgisayarla işi sadece program kullanmak olan insanlar shell falan ne bilmiyorlar tabii ki. Shell yazınca süper oluyordur tabii ki, ama hiçbiri ne kadar süper bişey olsa da shell yazmayacak ve de öğrenmeyecek. Daha insanlar C ile programlamaya başlarken zorlanıyorlar onlardan shell yazmalarını beklememeliyiz.

Shell sadece bir örnek tabii, ama mantaliteyi yansıtıyor o da: Aslında şöyle şöyle yapınca süper oluyor ama, biz onu kolay ulaşılabilir hale getirmedik arayan da internetten bulsun öğrensin. Günümüzde yazılımda ulaşılabilirlik ciddi bir sorun, siz programcı olarak yazarken işin fonksiyonel kısmını şak diye yapabilirsiniz ama asıl kitlenize ulaşamazsanız başarısız olursunuz.

Şöyle diyeyim belki daha net olur. Ben gidip assembly'de kasıp bir X programı yazıyorum mesela, şöyle böyle bir grafik interface kuruyorum ama sorun çıktığında herşeyin komut girerek halledilmesini istiyorum. Ama assembly'de derdinizi anlatmanızı istiyorum, çünkü programı assembly'de yazdım ve size uygun rahat bir interface kurmak istemedim siz öğrenirsiniz nası olsa. Shell yazıp herşeyi yapabilirsiniz ama assembly'de olacak subroutine yazacaksınız of süper. İnanılmaz ekonomik çalışacak hatta, virüs yemeyecek zaten güvenlik açığı ne herşey en temelinden halledildi performans havalarda uçuyor. Ancak siz de hayatında assembly bilmeyen, sadece o programı kullanmak isteyen biriyseniz ekrana "haa" diye bakarsınız hiçbişey yapamazsınız.

Bir de yanda süper grafik interface'li, object-oriented dilde yazılmış aynı program var mesela. Herşey açık ve net, yerli yerinde. Ancak, performansı daha kötü tabii ki. Başına geçen adam rahatça öğrenebiliyor, çünkü sorunu oldu mu menüleri vs rahat. Sistem kendi kendine olabildiğine çalışıyor.

Ama ben de çıkıp aynı anda diyebilirim ki, bu ilk olan süper. Yani, bir açıdan öyle tabii ki. O zaman niye bütün programları assembly'de yazıp derlemiyoruz peki? Ha pacman -xx -yy, ha Load register A branch if zero. İkincisi daha güvenli, açık falan yok, optimizasyon daha iyi, ama allah aşkına sonuçta şaka gibi. Yüksek dillere geçmenin bütün olayı, programları yazmayı kolaylaştırmaktır. Chip tasarımcısından bilgisayar programcısına kadar olan merdivenin basamaklarını çıkarken, en üstteki adamın bir grup kelime ve syntax dışında bişey bilmeden herşeyi yapabilmesini sağlıyor.

Bunun bir üst basamağı daha var, o da kullanıcı. Konsept de zaten, kullanıcının programdaki birkaç ayar dışındaki bişeylerle oynamadan programı çalıştabilmesi. Eğer siz, ben script yazmak istiyorum herşeyi optimize edeyim diyorsanız artık kullanıcıdan alt basamağa, programcıya geçmişsiniz demektir ve de compilerlar ile uğraşarak bir iki syntax bilerek istediğinizi yapıyorsunuz. Buraya kadar gayet güzel, insanın kendini geliştirmesi gerekir tabii.

Ancak bunu herkesden bekleyemezseniz. Nasılsa yukardaki assembly örneği çok absürt ise, bir basamaktaki insanlardan ille de bir altlarındakini anlamalarını bekleyemezsiniz. Programcının direk assembly yazarak MMO yazmasını beklememeniz gerekir. Compiler yazan arkadaşa transistor seviyesinden tasarım yaptırtamazsınız. Aynı şekilde, kullanıcıdan programcı seviyesinde bilgi bekleyemezsiniz. Siz biliyorsanız ve bu işinizi kolaylaştırıyorsa da, bu programın değil sizin marifetinizdir.

Bir programcı için pacman -xx- yy ne kadar net anlaşılır ise, machine language seviyesinde çalışan arkadaşlar için de 0xcAAF82D1004 o kadar nettir. Ama, bakın hiçbişey ifade etmedi değil mi? Nasıl kimse sizden 0xcAAF82D1004 nedir bilmenizi beklemiyorsa, siz de kimseden pacman -xx -yy'yi bilmesini beklememelisiniz. Öğrenmesi kolay demek, internetten bul demek kolay; zor ve önemli olan sizin bildiğinizden az bilen birisine o programı/kodu anlaşılabilir hale getirmek. Dokümente etmek, ne içinde kaybolacak kadar çok fazla ne de azıcık.

Hardware'in en alt zincirinden donanımın en üstüne kadar giden bir trend bu, neden illa linuxcular bunu bozmak niyetindeler ki, ben bunu anlamıyorum. Niye illa script,shell,kernel,compiler gibi terimleri standart linux kullanıcısının bilmesi gerekiyor? Bir tek Ubuntu bu konuda iyi adımlar atıyor, zaten mottosu da "anlaşılabilir linux". Bu yüzden zaten Ubuntu giderek yayılıyor, Windows hala yaygın. Bu yüzden, akademik çevrelerde ve iş dünyasında kullanıcı ile programcı arasındaki sınırın kalkrığı/azaldığı yerlerde linux başarılı ama diğer alanlarda değil. İnsanlara "niye zor geliyor şu linux anlamıyorum?" sorusunun cevabı da işte burada yatıyor...

Ekstra:

Linux kurulumu zor diyen arkadaşlar, gidin bir Ubuntu indirin deneyin ciddiyim. Live CD yaratıyorsunuz, bilgisayarı açtığınızda CD takılı ise Ubuntuyu kurmadan direk açabiliyorsunuz, evet CDden. Normalde yapabileceğiniz neredeyse herşeyi yapabilirsiniz bu moddayken, hoşunuza giderse de 2-3 tık ile hard diskinize kuruyor. Kurulum yaparken intertte gezinebildikten sonra, şu ana kadar gördüğüm en rahat kurulum Ubuntu'da diyebiliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

@sharky
linux solaristen nasıl daha güçlü diyebiliyorsun ben anlayamadım. staj yaptığım yerlerde hem linux hem solaris sistemler vardı. t1000 ve solaris10 ciddi ciddi fark atıyordu linuxe. (hangi dağıtım hatirlamiom ama linux)
zaten solarislerin sparclar ile sunfire'lar ile müthiş bir uyumluluğu var. olması kadar da doğal bişi yok zaten.
kime sorsam abi enterprise konusunda sun'un üstüne yok derken senin linuxler solarisi silio demen garibime kaçtı.

ha bu arada kişisel fikrim şu linuxlerden harbiden nefret ediom :). zorunda olmadıkça da kullanmayacam zaten
Sosyal ağlarda paylaş

boş tartışma ama bu, hem de çok. öyle aşırı linux tecrübem yok, sadece internette manuellere baka baka centos üstüne asterisk kurmuşluğum var. nihai kararım standart bir kullanıcıya vereceği hiç birşey yok linux'ın; ama genel kurulumu falan öyle sanıldığı kadar zor değil. cd yi takınca kuruluyor ama kurduğunuz şeyi adam etmek biraz zaman alabiliyor. hp pavillion pc kablosuz modemi tanıtmak için kernel'e bir sürü bişiler eklemek zorunda kalmıştım. öncesinde kernel denen şey nerde bilmeyen birisi için zor olmuştu tabii.
Sosyal ağlarda paylaş

@Sam, sen de ayni mantikla Linux icin yazilan programlari kullanamiyosun.

@Venator, shell'den bahseden bendim. Birisi komut sisteminin ne avantaji varki demisti yanlis hatirlamiyorsam. Ona hitaben bir cevapti ki komut sistemi avantajli. Ancak bu, gunluk islerini halleden kullanicilara yonelik bir cevap degildi. Nitekim, senin de dedigin gibi, Ubuntu cikti cikali, insanlarin shell kullanimi minimuma indi.

Arkadaslar anlamak istememekte haklisiniz. Elinin altinda calisan bir sistem varsa, alternatifi de fazla bir avantaj getirmiyorsa, tabii ki hali hazirda calisan sistemden vazgecmek zor olur. Zoru gec, gereksizdir. Bir onceki mesajimda bunu anlatmaya calistim. Siz Windows'da yanlis yuruyen bir seyler oldugunu sezmiyorsaniz, zaten fazla soze gerenk yok. Pasalar gibi devam edin Windows'u kullanmaya, ki kimse sizi Windows kullandiginiz icin elestirmiyor. Ancak antivirus'tu antispam'di bu terimleri ogrenip, "shell"e laf ediyorsaniz bence dusunulmesi gereken daha derin sorunlar var. Zira adamlarin size zorla yamadigi jargonu "normal" ve sistemin bir parcasiymis gibi kabul ediyorsunuz. Sizin sorun olarak gormediginiz seyler, "Alti ustu bi antivirus programi, nedir ki next next kurdum gecti gitti", aslinda size zorla ogretilmis teknik sorunlar. Kac defa bilgisayarinizi "duzeltmesi" icin birisinden yardim istediniz? Eger hic istemediyseniz, zaten Ubuntu'yu standardin ustu derecede kullanabilecek bilgiye sahipsinizdir. Shell falan size viz gelir. Yok mutemadiyen birisi sizin bilgisayarinizi duzeltiyorsa, o zaman bunun bir sorun oldugunun farkina varin. Dahasi sorun olarak nitelendirmediginiz seyler, sizin dosyalarinizin kaybolmasina, bakim parasi vermenize ve sahip oldugunuz BMW'yi 60km hizla kullanmaniza yol aciyor. Dikkat ediyorum, bunun icin sorun olmadi demeniz cok iyimser bir yaklasim.

Daha gecen gun Windows kurdum bir makinaya ve ilk tikladigim yer Windows Update'ti. IE'yi acti. Daha benim sistemim incelenirken virus girdi ve 1 dakikadan geriye dogru saymaya basladi alet. Bakin herhangi bir siteye girmedim daha ve girmeye calistigim site Microsoft'un guncellemeler icin hazirladigi sistem. Virus nasil bulasir ya? Ben shutdown -a'yi bilmesem bununla nasil basa cikarim? "Sorun yok" diyen arkadaslardan birisi anlatirsa sevinirim (retorik soru, cevap beklemiyorum).

Abimin bilgisayarla alakasi yoktur. Sadece ofis programlari icin kullanir bir de Internet sitelerine bakar, gazete vs. Ben bu bilgisayari her 6 ayda bir temizlemeye giderim, o beni daha once cagirmazsa... Evde olmadigim sure boyunca babam bilgisayari 2 sene icinde 4 defa bilgisayarciya goturdu.

Kullanamiyorum demek de sacma geliyor bana, insaat iscisi olan bir arkadasim var. Onun laptop'ina kurdum ve bu gune kadar beni sadece 1 defa aradi. Firefox'ta address bar kaybolmus, baskasi oynamis belliki, nasil geri getirecegini anlattim telefonda. Bu adam 7 aydir kullaniyor ve sorun cikmadi.

Karsilastirmayi bir de boyle yapin bence: bir tarafta ortalama 6 ayda bir bakim yapilmasi gereken bilgisayar, obur tarafta 7 aydir sorunsuz calisan bilgisayar. 2 senedir hic dosya kaybetmedim, bu da cabasi.
Sosyal ağlarda paylaş

sadece linux için yazılıp da windows'ta eşi benzeri olmayan bir program var mı? bu programların miktarı windows'ta olup da linux'ta olmayan programlara oranlanınca nasıl bir sonuç çıkar? linux açısından en büyük sorun burada. :)

neyse, linux ile bir alıp veremediğim yok ama hazır bilenler buradayken benim cidden gözden kaçırdığım birşey var mı diye tartışmaya katılmak istedim. anlaşılan yokmuş.

umarım bir gün windows'a gerçekten rakip olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

dünyadaki bütün programları kullandın eşleri benzerleri yokmu diye kafanda bir oranlama yaptın öyle çıktı he mi ?

hemen her programın bilmemne versiyonu var linux ta
şu saçma sapan itunes programını annemin ipoduna mp3 atmak için kullanmadığım için çok mutluyum örnek vermek gerekirse.

bulamadığınız programlar var ise de wine kullanırsınız (wine is not emulator)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...