Rahan Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 madem kadın erkek eşitliği hakkında konuşuyoruz toplumda nasıl ata-erkil topluma geçildiği hakkında biraz bişiler öğrenelim ufkumuz açılsın; zaten yarınızdan fazlanıza okumak zor gelcek ama pek te umrum değil aklı başında 3-5 kişi okusa da bana yeter. ama okumaktan vazgeçmeden önce bunları az önce elle yazdığımı düşünüverin. bi tarafım çatladı lan oku tembel teneke Kaynak: İnsan nasıl insan oldu / Say yayınları / M.İlin, E.Segal/ ISBN: 975-468-019-1 (karizma olsun diye koymuyoz internette/kütüphane de arama yaparken rahatlık oluyo) sf: 69 eski bina çatlıyor Dilimizde bugüne kadar kalan soy yaşayışın serpintileri vardır, fakat belleğimizde bundan hiçbir iz kalmamıştır. Çocukların yabancı kimselere "amca" ve "teyze" yada "büyükbaba" ve "büyükanne" demeleri bir köyde yaşayan insanların birbiriyle akraba oldukları o eski düzenin kalıntılarıdır. Başka dillerde de eski yaşayış tarzının kalıntılarına rastlanır. Örneğin, Almancada "yeğen" yerine "kızkardeş çocukları" denir. Sebebi de şu ki, ta eski zamanlarda kızkardeşin çocukları klanda kalır erkek kardeşin çocuklarıysa başka bir klana giderdi. Kız kardeş çocukları akraba "yeğen" sayılır, erkek kardeşi çocuklarıysa akrabadan sayılmaz, başka klandan sayılırdı. Eski zamanların Sak devletinde hükümdarlık oğula değil, hükümdarın kızkardeşinin oğluna geçerdi. Daha geçen yüzyılda Afrika'da Aşanti devleti vardı. Hükümdarına erkek olduğu halde "annelerin annesi" anlamına gelen "nine" denirdi. Orta Asya'da Semerkant'ta erkek hükümdarlara eski zamanlarda "sahibe", "hanım efendi" anlamına gelen "afşin" denirdi. Ananın, evin sahibi ve efendisi olduğu matriyarkal(ana-erkil) düzenden kalma anlamların belleklerde ne kadar uzun zaman yaşadığını gösteren birçok örnek vardır. Matriyarkal düzenin kalıntıları bugüne kadar unutulmadığına göre klan ve soy çok sağlam kurullarmış demek. Peki, madem ki bu kadar sağlamdı niçin yıkıldı? Amerika'da soy Avrupalı istilacıların gelmesiyle dağıldı. Avrupa'daysa soy daha Amerika bulunmadan binlerce yıl önce, bir ağaç kurdunun kemire kemire cürüttüğü bir tahta ev gibi kendiliğinden yıkılmıştı. Bu yıkılış, erkeğin ekonomiyi yavaş yavaş eline almasıyla başlamıştı. Eski zamanlardan beri, kadınlar toprak işleriyle uğraşır, erkekler de hayvan güderdi. Klanda hayvan sayısı az olduğu sürece kadının yaptığı iş,i yani çiftçilik başta gelirdi. Et, çok seyrek yenir, süt yenmezdi. Kadınların topladığı ürün olmasaydı evde yiyecek bir şey yok demekti Zaten o çağlarda yiyecek olsa bile, sofraya çoğu zaman arpa ekmeği ya da bir avuç kuru tane konurdu.Çünkü fazla bir şeyleri yoktu.Yine kadın eliyle toplanmış bal ya da yaban meyveleri de, ekmeğe katık olurdu.Evin efendisi kadın olduğu için herşeyi kadınlar idare ederdi. Fakat her yerde ve her zaman böyle değildi. Step bölgelerinde hububat iyi yetişmiyordu. Step otları yerini hububata bırakmak istemiyorlardı, kökleriyle toprağa sımsıkı tutunmuşlardı.Onların kapladığı katı ham toprağı çapayla kazmak zordu. Tırmığa 3-4 kadın koşulduğu halde, yine de turmık toprağı, ancak üstün körü kabartabilirdi. ("ana-erkil toplum"ve "tırmıktaki kadın" kurdun sen bağlantıyı! evet iğrenç esprilerle okuyomusun diye kontrol ediyorum) Şöyle böyle kabartılmış toprağa ekiilen tohumu güneş kavurur, kuşlar yerdi. Bunun için de ekinler çok cılız ve seyrek biterlerdi. Bundan başka kuraklık da kendine göre bir ayıklama yapar, ekinleri yakar fakat her şeye dayanıklı yabanıl otlara dokunmazdı. Orak vakti gelince de biçilecek bir şey kalmazdı. Çünkü yabanıl otların arasında başaklar görünmezdi. Step otları kovulduktan sonra geri dönmüş düşman ordularının bayrakları gibi dalgalanıp dururdu. Hububat yerine yabani ot bittiğine göre, bel büküp kol yormaya ne lüzum vardı. Fakat insanın yabanıl ot deyip hor baktığı, hayvanlar için yemdi. Steplerde inek ve koyunlar doya doya otlayabilirlerdi. Step onlar için bereketli bir sofraydı.Yıl geçtikçe hayvan sayısı artıyordu. Erkek , bıçağını kuşağına sokup sürüyü güderdi. Çobanın sadık dostu olan köpek koyunları bir yere toplamakta sahibine yardım eder,bozkırda dağılmalarına meydan vermezdi. Hayvan sürüleri gittikçe çoğalıyor, insana daha çok süt et, yün veriyorlardı. Ekmek yetmiyordu, fakat bol bol koyun peyniri vardı, koyun etinden çorba pişiriliyordu. Böylece bozkırda çobanın yani erkeğin emeği birinci derecede önem kazanmaya başladı. Erkek çok geçmeden kuzey ormanlarında da kadını arka plana itti. İsveç'te kaya üzerine çizilmiş eski bir resim bulunmuştur. Resimde bir çiftçi tasvir ediliyor. Acemice çizilmiş olan bu resimde çiftçi çocukların çizdiği insanlara benziyor. Resmin iyi yada kötü olmasının bizce bir önemi yok.Resim bizim için sadece bir tanıktır. Öyle bir tanıktır ki, çiftçinin savan ardınca gittiğini, sabanı da öküzlerin çektiği apaçık gösterir. Kazmaya çok benzeyen bu sabanın, insanlık tariginde ilk saban olduğu söylenebilir. Kazmadan farkı yalnız şudur: kazmaya uzunca bir
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 ehuehuehu okuyamam ki ben bunu. ama güzelmiş..[signature][hline]:rock::hrr: Death darkness on thy horrid angst! White?NO!!:hrr::rock: kingsofchaos orduma katılıp iyiliğin saflarını altüst edin!
Rahan Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 yaw kitap sayfasıyla 5-6 sayfa ediyo be çok değil o kadar[signature][hline]Everybody knows.. That's how it goes..
armra Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 şöyle söyliyim okuyalı .. yılı aşmıştır ama ana erkil düzende kan bağı anne tarafından belli olur çünkü baba belirsizdir. doğal olarak kadın/anne erkildir çünkü kadını erkeklerin sahiplenmesi diye bişe yoktur. kadının sahiplenilmesi çok sonraları tarım toplumuna geçiş , ortak sulama kanallarının zorunluluğu , savaş esirleri v.s. den sonra mülkiyetin ortaya çıkmasından sonra olmuştur. (tabi ben öyle kitaptaki gibi farazi hikaye anlatacak durumda/keyifte değilim) ama hoş bir çalışma-hikayelerle felan eğitici olmuş aktardığın için saol[signature][hline]Show No Mercy [Bu mesaj armra tarafından 23 Nisan 2004 01:01 tarihinde değiştirilmiştir]
ghaldszar Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 Kim aldıysa Fedaykin' in TV kumandasını lütfen geri versin. Ya da ortaklaşa toplanıp bir kumada alalım ona. Belli ki kumandayı kızın birine kaptırmış. Bu arada Horacecim toruncugum sakinsin di mi? Aman sakin ol
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 ya böyle benden büyüksünüz diye şeyler yapmayın y.a neoöyle torunum fln. sakinm dedim tamam işte. of yaa. kimse anlamıyo beni ya.[signature][hline]:rock::hrr: Death darkness on thy horrid angst! White?NO!!:hrr::rock: kingsofchaos orduma katılıp iyiliğin saflarını altüst edin!
Bone Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 büyük sanatçilar hep öyle der: "beni ancak öldükten sonra anliycaklar" "kimse beni anlamiyor" "böhü"[signature][hline]horacegoesskiing, 22 Nisan 2004 23:37 tarihinde demiş ki: ben sakinim kardeşim. allallala.. dur black metal dinliyim biarz sakinleişirm
Sam Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 tak teybe bir kaset de keyfimizi bulalım horas.. fedo'cum sen günlük kotanı doldurdun, ciddi bir cevap yarından önce gelmez.. :)[signature][hline]Sam of Paticik - Lvl 9 Maydonoz - Çokbilmiş
EagleEye Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 Paylaştığın için sağol rohan güzel bi yazı Burdan şunu çıkarıyoruzki çalışan kazanır elması kızarır :P
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 22, 2004 :) tamamdır ben bile bayıldım artık :P[signature][hline]o neydi be..
ghaldszar Mesaj tarihi: Nisan 23, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 23, 2004 said: horacegoesskiing, 23 Nisan 2004 02:21 tarihinde demiş ki: ya böyle benden büyüksünüz diye şeyler yapmayın y.a neoöyle torunum fln. sakinm dedim tamam işte. of yaa. kimse anlamıyo beni ya. Tamam torunum yaaaa demeyiz biz de bir daha torun morun Sen yeter ki sinirlenme
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Nisan 23, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 23, 2004 moruk sıkıldım ben artık :D o şiiri de silebilirsin :lol: ayayay. aslında kilit koyup sticky de yapabilirsin ibret-i alem olsun diye karar senin... :D[signature][hline]o neydi be..
Öne çıkan mesajlar