Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Islam Ülkelerinde Okuma Yazma

trapt

Öne çıkan mesajlar

Ulke Adi;

Afganistan

Erkek
Kadin
77.3
97.6

Yemen (Islam)

Erkek
Kadin
57.4
91.8

Pakistan (Islam)

Erkek
Kadin
68.3
89.2

Benglades (Islam)

Erkek
Kadin
62.5
86.6

Libya (Islam)

Erkek
Kadin
37.3
83.2

Fas (Islam)

Erkek
Kadin
52.9
79.7

Cezayir (Islam)

Erkek
Kadin
50.2
79.5

Misir (Islam)

Erkek
Kadin
50.2
78.1

Tunus (Islam)

Erkek
Kadin
42.2
67.7

Suudi Arabistan (Islam)

Erkek
Kadin
24.9
55.3

Irak (Islam)

Erkek
Kadin
31.4
53.3

Iran (Islam)

Erkek
Kadin
35.3
57.0

Turkiye (Islam)

Erkek
Kadin
13.1
30.3

Kaynak: Birlesmis Milletler Istatistik Bürosu

Istatistik burosunun ingilizce sitesinde bu konunun linki hatali olarak verilmis.Bunun dogrulugu var midir ? Afganistan'da neredeyse kimse okuma yazma bilmiyor eger bu istatistik dogruysa.Inandirici gelmedi o yuzden.Bir ay sonra vermem gereken bir sunum var da.Arastirirken boyle bir tabloya rastladim.Bilgisi olan ?
Sosyal ağlarda paylaş

Türkiye'de okumama yazmama oranının bu kadar az olduğunu sanmıyorum, yine de Diğer ülkelere bakarsak büyük başarı tabii ki bizimkisi.

Türkiye'de bu kadar yüksek olmasının iki nedeni var. Birincisi (çoook eski olsa da) Atatürk zamanında insanlara okumaya teşvik edilmesi için büyük bir kampanya yürütülmüş olması.
İkincisi ise Türkiye'de zorunlu eğitimin olması. Onun dışında okumayı öğrenememiş veya okula gidememiş kişiler için de küçük küçük "okuma yazma öğrenme kampanyaları" düzenleniyor. Yine de özellikle doğudaki illere ilgi gösterilmemesi yüzünden oran bu kadar yüksekte kalmış durumda.

Afganistanda felan okuma yazma bilinmemesinin oranının bu kadar yüksek olmasına şaşırmışsın.
Şaşıracak ne var ki?
Bir ihtiyaç değil okuma yazma bilinip bilinmemesi.
Namaz kılarken okuduğun birşey yok, alışverişe giderken nasılsa kasiyer sana söylüyor ne kadar para vermen gerektiğini, evde yemek pişirirken televizyon seyredirken yine okuman gerekmiyor, askere gidip savaşırken silahı tutmak için okuma bilmek gerekmiyor. E bilimsel araştırma yapma gereği duymayan, Allah için ölmeyi herşeyden üstün tutan kişilerin olduğu ülkelerde de zaten okuma yazma oranı hiç önemli değil.

İslam ülkelerinin geriliği de burdan kaynaklı. Herkes "müslüman", ama okuma yazma olmayınca bir kere bile açıp kuran okumuş değil adam.
E öyle olunca, adam gidiyor bir tarikat liderine gönül bağlıyor. Kitabı okuyan (veya okuduğu varsayılan) bu liderin ağzından her çıkan kelime "Allah'ın emri" ilan ediliyor.
Ha bir de bunların okuyanları var o daha fena :P
Sosyal ağlarda paylaş

sen şaşırdın demedim zaten.

yukarda "Afganistan'da neredeyse kimse okuma yazma bilmiyor eger bu istatistik dogruysa.Inandirici gelmedi o yuzden." lafı var ona söyledim.
Neredeyse kimsenin okuma yazma bilmiyor olması inandırıcı gelmemiş, ben de diyorum şaşılacak birşey değil, okuma yazma bilmeden de insanlar hayatlarını sürdürebilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Her 10 erkekten 1 inin, 10 kadından 3 ünün okuma yazma bilmemesi acınası bir durum...
Tabii ne kadar doğrudur, ne kadar taraflı hazırlanmıştır bilemem ama diğerleri daha da beter durumda, nasıl bir millet bu kadar cahil olur aklım almadı.
-tabii bu %20 lik bir cahil oranına bahane olamaz, o ayrı-

Tabii tam bir karşılaştırma yapmak için gelişmiş ülkelerin oranlarına da bakmak lazım, yani elbet onlarda da vardır okumamış, okuyamamış, okumak istememiş kişiler. Ama %20, %80 filan değildir tabii.
Sosyal ağlarda paylaş

bugün hastanede sıra beklerken yaklaşık 10 civarı orta yaş üzeri bayan 6 - 7 tanede yine orta yaş üzeri bey geldi. sıra kağıdına isim yazdırmaları gerekiyo. 2 bayan benden isimlerini yazmamı istedi bir diğeri de elindeki sağlık karnesine bakıp harf harf ismini yazdı oraya. o 6 beyden biri de aynı şekilde benden yardım istedi. hep okurdum bu tarz haberleri böyle topicleride ilk kez kendi gözümle karşılaştım durumla hatta yüzde hesabı yapacak derecede. hani isim yazıyosun sonuçta herkesin çocukken ilk yazmayı becerdiği şey.

şehir ankara bu arada.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...