Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hızlı yasama telaşıyla ’sığır postu’ unutuldu


fedaykin

Öne çıkan mesajlar

Hükümetin Meclis’i hızlı çalıştırma gayreti sonucu, Odalar ve Borsalar Yasası’nda genel sekreter seçilemeyecek suçların, "seçilebilecekler" arasında sayılmasına yol açan hataya bir yenisi eklendi.

Devletin vergi borcu ve alacaklarını düzenleyen yasada, Çankaya Köşkü’ne yanlış cetvel yollandı. Yasada, "Postlar, kürkler ve taklit kürkler" sıralanırken "sığır postları" unutuldu. Yasa Resmi Gazete’de yayınlandıktan bir hafta sonra hata fark edildi.

AKP hükümetinin "hızlı yasama" telaşı nedeniyle yapılan vahim hatalara bir yenisi eklendi. Odalar ve Borsalar Yasası’nda genel sekreter seçilmeye engel suçların "seçilebilecekler" arasında sayılmasının ardından, bu kez de Çankaya Köşkü’ne onay için yanlış yasa metni gönderildiği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yanlış metni onayladı, Resmi Gazete’de yanlış metin yayınlandı. Hata bir hafta sonra fark edilip, düzeltmeye çalışılınca ortaya çıktı. Muhalefet ise üst üste yaşanan bu duruma sert tepki göstererek, iktidarı "laçkalıkla" suçladı.

Gül, bekletmeden onayladı

TBMM Genel Kurulu, devletin vergi borcu ve alacaklarına ilişkin bazı düzenlemeler içeren Amme Alacakları Yasasını 4 Haziran’da kabul etti. Yasa, Çankaya Köşkü’ne onay için gönderilirken, Genel Kurul’da kabul edilen değil, yanlış cetvel yollandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yasayı bekletmeden 6 Haziran’da onayladı.

Sığır postunu unuttular

Köşk’e gönderilen yasanın en sonunda yeralan cetvelde, arabaların silindir hacimleriyle, uygulanacak vergi miktarları bir çok yerde yanlış yazıldı. Hata bununla da kalmadı, ÖTV’den muaf tutulacak, "Postlar, kürkler ve taklit kürkler" sıralanırken de "sığır postları" unutuldu. Yasa resmi gazetede yayınlanınca, yapılan hata fark edildi. TBMM Genel Sekreterliği, 13 Haziran’da Resmi Gazeteye ilan vererek, yanlış cetvelleri düzeltti.

Yaparız-yapamazsınız tartışması

TBMM bürokratları, Çankaya Köşkü’ne Genel Kurul’da kabul edilen metin yerine, yanlış metin gönderildiğini kabul ettiler. Meclis’te doğru metnin kabul edildiğini için yasa değişikliğine gerek olmadığını iddia eden yetkiiller, benzer hataların daha öncedeki yıllarda da aynı yolla düzeltildiğini söylediler.

Bu ne laçkalık?

Ancak bu durum muhalefetin sert tepkisine neden oldu. TBMM Adalet Komisyonu Üyesi CHP’li İsa Gök, "Bu bir laçkalıktır. Bırakın düzeltmeyi, virgülün yerini bile değiştiremezler. Meclis’ten çıkan metin farklıdır, Köşkün onayladığı farklıdır. Meclis oyuncak edildi. Bu kadar absürt ve komik duruma düşürüldü" dedi. Gök, yıllarca hukuk fakültelerinde "yasada bir virgülün yerinin önemi" üzerine ders aldıklarını belirterek, "Cumhurbaşkanı’nın onayladığı, Meclis’te kabul edilen metin değildir. Dolayısıyla yasa onaylanmamış ve yürürlüğe girmemiş sayılır. Düzenleme yeniden Meclis’e getirilmeli ve yasa değişikliği ile hata düzeltilmelidir" diye konuştu.

Atama kararnamesinde maddi hata yapıldı

HİÇBİR dönemde görülmediği ölçüde, TBMM’de yasaların yanlış yasalaştığı, bu yanlışlar düzeltilmeden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanıp, Resmi Gazete’de de yayımlarak yürürlüğe girdiği skandallarına dün bir yenisi daha eklendi. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait bir atamanın, yürütme yetkisi bir başka bakanlık olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na verildi.

Özensizlik hakim

Altında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imza ve onaylarının bulunduğu üçlü kararname, İş Teftiş Kurulu Başkanlığına Alaaddin Coşkun’u atayan kararnamenin 2. maddesinde, "Bu kararı Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür. 13.6.2008" denildi. Oysa, atama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait bir atama idi. "Maddi hata" niteliğindeki bu yanlışın, ilgili Bakanlık, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı aşamalarında farkedilip düzeltilmeyişi, bir "özensizlik" olarak niteleniyor.

Redaksiyon yetkisi ile yasa yapıyorlar

TBMM’de AKP iktidarı döneminde "yasama" anlayışındaki farklılıklar, son 5 yılın en çok tartışılan konusunu oluşturdu. Komisyonlarda sadece yasalardaki "imla hatalarını" düzeltmek için alınan "redaksiyon yetkisi" ile yeni madde yazıldığı belirlendi. Hakimler ve Savcılar Yasası ile Odalar ve Borsalar Birliği Yasalarında da komisyonun aldığı redaksiyon yetkisi ile komisyon üyelerinin haberi bile olmadan yasalara yeni maddeler eklediği saptandı. Muhalefetin sık sık eleştirdiği bu durum, AKP tarafından pek dikkate alınmadı. Komisyonlarda ayrıca, yanlış önerge verilmesi, görüşme usullerine uyulmaması, yanlış oylama yapılması gibi olaylar da sık sık tartışma yarattı. Bu dönemde başvurulan bir başka yöntem ise görüşülmesi zaman alacak tasarıların, kısa yoldan Meclis’e göndermek oldu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Milletin iradesine karşı mı geliyosunuz yalancı pis elitist faşistler!

rofl çankaya noteri kendini aştı

Acaba bi merak edip okuyomudur lan bizimkiler naaptı ne etti, önüme koydukları bu şey nedir filan diye. Yani ne biliyim insan merak eder, böyle çat diye geçirmek nedir, yine geçir geçirceksen de bi oku önce dimi ama?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

öyle demeyin onların niyetleri iyi.

kalpleri temiz.

halk için çalışırken hata yapıyorlar.

onları mazur görmeliyiz.

halktan gelen bir iktidar olduğu için bürokratik elitlere karşı destek vermeliyiz.

çünküü onlar halk çucuğuu siz ise başka bir şey çucuğusunuuuz..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...