Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Site yapamaya çalışmacalar


Suark

Öne çıkan mesajlar

Bilom internette 2413414312 tane tutorial var
bilom bissürü arkadaşım var ilgilenen, hatta yeni bitiren arklarım bitirmelerini bundan aldılar.

Ama patiye sorayım kendimi iyi hissedeyim dedim

Şindi ben
c java bilom, plas mlas bilmem ama
acık ucundan obcekt bilirim

gidirp kütüpaneden 2 tane javascript kitabı aldım
kafimidir?
yoksa gençler css mss dior
siz ne diorsunuz
celine demeyinde
thx
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

php?
teem
şimdi html bakıyorumda

ya o dreamweaver falan sarmaz beni
amaç site yapmak deil
bana kutu dolduruolar bu staj yerinde
kutu boyuyum excelde

bari netten bulim okim çalışim dedim
zevklimiş bu html ya

sora java bakıcam
bide php dediniz demi
taam php
neyse artık =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

internetin temeli html'dir. html bilmiyorsan php gurusu olmuşsun, bir işe yaramaz (amatör işlerde ve takım halinde çalışmıyorsanız). o yüzden önce html öğrenmen gerekir. http://www.w3schools.com/Html/html_intro.asp cok güzel bir kaynaktır bu konuda. burada çok güzel bir giriş yapabilirsin. (prev/next tuşlarını kullanarak tüm manual'ı okuyabilirsin)

temel html bilgisi edinip tagleri açmayı kapamayı, az uz link vermeyi öğrendikten sonra html'in kardeşi css'i öğrenmen gerekir. css, html'i şekillendirme standartıdır. başlangıç aşamasında birisini içerik, diğerini tasarım olarak düşünebilirsin. yine w3schools'un sitesinden http://www.w3schools.com/css/css_intro.asp çok güzel bir başlangıç olacaktır.

orada da biraz vakit geçirdikten sonra iş bu ikisini kullanarak kendin birşeyler yapmaya gelir. bu noktada yaptığın siteler tamamen statik olacaktır, öyle de olmalıdır. önce bu mantığı kavramazsan sonradan yapacağın işler lamer (gerçek anlamıyla) işi olacaktır.

html ve css ile az uz birşeyler yapabilmeye başladıktan sonra bir tercih yapman gerekecek. bu statik işaretleme dillerini bir dinamik yazılım diliyle desteklemen gerekecek ki forumlar gibi, bloglar gibi dinamik siteler oluşturabilesin. bu aşamada ben php öneririm. alternatif olarak asp (asp.net), ruby, pyhton gibi diller olsa, hatta ve hatta bunlardan bazıları (kanımca) daha da gelişmiş olsalar da, php en çok kaynağa sahip olan seçenek olduğu için başlangıç aşamasında işini kolaylaştıracaktır.

bunlarda ilerlemen haftada 8-10 saat çaba ve biraz merakla 4-5 ayını alacaktır. bu zamanın sonunda kendine basit bir blog yapabilmen gerekli. ondan sonra istersen dinamik web geliştirme için vazgeçilmez olan veritabanları konusuna eğilebilir, "ya bu php'den cacık olmaz, phyton öğrenicem, kullanım alanı da daha geniş olur" diyerek kafayı sıyırmayı seçebilir, "ya MVC mimarisi filan diyorlar, ben bunlara sardırıcam, teknik işlere girişcem" diyerek framework'lere bakınabilirsin.

ama bu işe giriş yapmak istiyorsan _bence_ html ve css ile başlaman gerekir.

ek: hiç javascript bilmeden çok başarılı siteler yapabilirsin. o işin biraz daha süsleme, şekilcilik kısmı. uzun süreli bu işe girişeceksen javascript kaçılmazdır ama _bence_ başlangıçta javascripte hiç zaman ayırma, boşuna kafanı karıştırma. ki zaten html dom'a hakim olmadan javascript'ten hayır gelmez.

ek2: java ile javascript çok ayrı, isim benzerliği yanıltıcı olmasın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

html okuyorum ztn sımdı o sıteden
bi yandan deniyorum felan
pek eglencelı =)
site hakkaten guzel

demek sonra css geliomuş.Peki =)

derken sen editledin bende editleyim
heh sildim =)

7-8 saat haftada az,
5 iş günü desen günde 4 saat desen 20 saat eder ztn.
wow oynıcama bunu oynarım yani hem staja birebir gidicek gibi
kutu dolduruyorum ya :((:(

Sen diyosun ki, once saglam temel
sonra sus püs
doğru diosun
bencede =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mum un sözünü dinle derim ki, dinlemişsin gibi. İşin özü html dir. Dw, frontpage hikaye, önce adam gibi html öğrenirsin sonra css e geçersin ki css in html den farkı yok, özeti gibi birşey :D Sonra javascript bakarsın biraz, daha büyük işlerde php giriyor devreye, ama php ye kadar çok yolun var. Bu arada sende farketmişsin, html gerçekten zevklidir. c gibi değil sonuçta, yaptığın işin sonucunu görebiliyorsun sürekli...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Söylenmesi gerekenler söylenmiş. Bence HTML yazmak ile uğraşmayıp direk frontpage'de tasarım yapabilecek düzeye gelmende yeterli olabilir. Üzerine php ile aynı zamanda mysql öğrenirsen daha pratik olarak kısa sürede ortaya bişeyler çıkarabilirsin. Projeler üzerinde çalıştıkça HTML bilgin zaten ister istemez gelişecek.

Javascript zaten diğer çoğu programlama diliyle aynı mantıkta olduğundan baktığın kodu anlayabilmen fazlasıyla yeterli olacaktır. Javascript konusunda arayacağın herşey internette bulunabildiğinden oturup javascript uzmanı olmak için vakit kaybetmene hiç gerek yok.

Tavsiyem bir proje belirleyip tasarımıyla başlayıp daha sonra php ve mysql ile aynı anda yazılımını yapman şeklinde. Ben böyle yaptım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

vodan senın sıte super =)
ancak, asıl amacım şöyle kış aylarına doğru sağa sola insanların istediklerine göre siteler yapabilmek
bu yolla ek iş gibi para kazanabilmek.
Sanırım işi temelden bilmek bana çok şey kazandırır. Hem daha hakim olurum, hem sorun çıktığında çok yerinde müdahale ederim
hemde müşterilerim memnun kalır= )
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abarttim biraz farkindayim. ama yine de MySQL out denebilir.. soyle ki PHP ya da ASP bilgisi arayan insanlar sql bilgisi oldugunu varsayiyor zaten. sql dururken kimse zamaninda XML kullanmadi; ActionScript 3.0 ciktigindan bu yana ozellikle XML diye belirtir oldular. Burdan da su sonuca variyorum ki sql olmazsa olmaz ama herkesin XML tecrubesi yok ki bu olan insanlari bir adim one tasiyor.
Tabi bunlarin hepsi DOM'lar icin de soylendi. Gel gor ki AJAX basimiza vezir olurken DOM'lar unutuldu sayilir. Kim bilir, bir iki sene sonra da onlar basimiza biter.

Benim anlamadigim JAVA cok mu karmasik ki insanlar Flash gereksinimi duyuyor? Onu da gectim, ortada Python varken niye ActionScript 3.0? Daha nice soru var kafamda; yanitlamak isteyen var mi?

EDIK: bi de MySQL yazmak zorunda hissetmezken insanlar, niye PostgreSQL'i yaziyolar... Cok mu farki var (kullanmadim bilmiyorum ama SQL is SQL is SQL is... sonucta)?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya XML nedirki ben oturdum 1 saat uğraştım oldu bitti. MySQL'i ise verimli kullanabilmek gerçekten önemli. Ben piyasada iş yapmış, bireysel olarakta önemli siteler yapan birisi olarak MySQL'i gerçekten iyi kullanabildiğimi söyleyemem.

Suark, bu di nickli arkadaşı msn'ine hatta gtalk'ına ekle sabahtan akşama kadar takıldığın herşeyi sor madem ki kaşındı :D

Piyasada tutunabilmenin en kolay yolunu da söyleyeyim, bir tane önemli proje yapyorsun. Ben zamanında Galeriniz.com'u yapmıştım bu bana iyi referans oldu çok kolay iş buldum. Önemli bir ajansta çalıştım öğrencilik zamanımda.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

olay da o zaten, xml parsing zor bir şey değil. doğru yapıyı kurduktan sonra yönetilebilirliği (belirli bir boyuta ve ilişkiye kadar) kolay.
bir de xsl, xslt ve bir sürü yazılımla gelen xml parserlardan dolayı fazlasıyla farklı platformlardan, özgürce erişim sağlıyor. bu konuda veritabanına göre çok daha bağımsız. negzel.

ama çıkıp "veritabanına ihtiyaç yok" diyemeyiz. onun yeri de ayrı.

riglous said:

Benim anlamadigim JAVA cok mu karmasik ki insanlar Flash gereksinimi duyuyor? Onu da gectim, ortada Python varken niye ActionScript 3.0? Daha nice soru var kafamda; yanitlamak isteyen var mi?

ama konu sadece karışık olması değil ki.. misal firefox, opera gibi browser'lar dururken geliştiriciler niye kısmen daha başarısız olan ie'ye uyumlu web siteleri yapmaya çalışıyorlar? çünkü daha fazla insan kullanıyor. browser üzerinde kullanımı daha rahat, son kullanıcı açısından.

ayrıca tasarımcıya da çok fazla avantaj sağlıyor flash, zira arkasında kendi ide'si olması da önemli. sonuçta flash asıl gücünü grafik tabanlı uygulamalarına borçlu.

python vs. actionscript karşılaştırmasını anlamadım açıkçası. python'ın client tarafında (browser-based olarak tabii) kullanımı mümkün mü? hangi uygulama derliyor?

riglous said:

EDIK: bi de MySQL yazmak zorunda hissetmezken insanlar, niye PostgreSQL'i yaziyolar... Cok mu farki var (kullanmadim bilmiyorum ama SQL is SQL is SQL is... sonucta)?

postresql hakkında pek bir bilgim yok açıkçası.. ama şu aşikar ki; veritabanlarının sql standartları da tamamen aynı değil. ama konu sadece sql de değil aslında. veritabanı yönetimi sadece sql bilmekle olacak bir şey değil çünkü. mssql bilen birisi oracle'ın başına geçip, rutin işlerin altından kalkabilir ama "oracle adminim" demesi abesle iştigal olur. zira oracle'a özgü bir sürü püf noktasını ıskalayacaktır.

işte bu sebeple insanlar postresql'i vurguluyordur belki de(?) (nerde, nasıl bir ortamda böyle bir muhabbet geçtiğini bilmediğimden kesin bir şey söyleyemeyeceğim). oracle bilen birisinin, bunu vurgulayacağı gibi.. sql bilmek ayrı bir şey, veritabanı yönetimi ayrı. o yüzden hangi veritabanında uzmanlaştığını belirtmek gerekir nitekim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

XML'i veritabani olarak kullanmak mumkun ve MySQL'den cok daha hizli. Tabi ulasimi kolay oldugu icin her yerde kullanilamaz belki, ancak ozellikle RSS'in yayginlasmasiyla olduca populer oldu; gerekliligi tekrar su yuzune cikti.

XML'in anlasilmayacak tarafi yok. Bunu Java icin de soyleyebiliriz, AS3.0 icin de... Sonucta programlama dili hepsi (tabi bu da tartisilir), bi mantigi var ki kullaniliyor. Olay anlamaktan cok kullanmakta ve tecrube sahibi olmakta. Hic proje yapmamis bir insanla, bir iki defa terlemis insan arasinda fark var. Demek istedigim buydu.

Flash konusunda, gelistirici icin rahatlik oldugunu kabul ederim, ancak kullanici acisindan pek de bi farki yok; ikisinde de kullanicinin browser'ina ek bir seyler yuklenmesi sart.

Python'la AS3.0 karsilastirmasini yaparken kafamda sadece XML baglantisiyla alinan bilgilerin islenmesi vardi ki epey bir sacma gozuktu simdi gozume. Kusura bakma.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de bu işe yeni girişmekte olan biri olarak önce HTML'i iyice oturtmanı, sonra PHP öğrenip ikisini bi arada kullanmanı ve ardından bi veritabanı kullanmanı öneririm.
Güzel düzenlenmiş bi veritabanı kullanarak, PHP ve HTML'in yanında bi miktar (imleci takip eden salak yazılar veya resimler yapma diil tabi, sayfa yenilemeyi gerektirmeyen işlemler için) javascript ile basit blog siteleri veya ne bileyim, çok basit bi browser oyunu yapabilirsin :P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...