Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

allahın varlığı nasıl ispatlanır

heracles1986

Öne çıkan mesajlar

LathspeLL said:
Insanlar goruslerini, akillarini daracik bir kitap ile sinirliyor, o yuzden cikiyor bu savaslar, kafasini kaldirsa baksa bir cevresine, algilamaya calissa belki anlayacak.

Bakin bu son 3 sayfadir herkes kendi dusuncesini yaziyor, evrenden bahsedildi, evrimden bahsedildi, baska gezegenler, tanri varsa nasil bir karaktere sahiptir bile islendi. Ama gene biri gelip "alo beyler allah'a laf edeni gordum, saygi goster" diye butun mevzuyu tas devrine cekiyor yine.

Beyinde bitiyor. Egoist bir superhero'nun "bana tapin lan!" dedigine inanmak garip kaciyor.

bir yaratici olabilir, bilemeyiz, ama sorgulayabiliriz, beyin denen bisey var. Kullanmamak aptallik. Ve modern dusuncenin, cagdasligin, yada -ne bileyim- diger dusuncelere gore ilahi dusuncenin egoist varliklara tapmamak gibi bir sonuca varmasini beklerim.

Birkere daha ciddi konuların ciddi tartışılamadığını abuk sabuk boş mesajlar resimler atılarak konunun nasıl çorba olduğunu gördük tebrik ettim arkadaşları. Geyik konusu olsaydı geyik başlık olurdu ama değildi , varolsunlar o hale dönüştürülmüş ve bitmiş.

Lathspell yazılanları anlamadıkça , karşındaki nedemek istiyor düşünmeyi denemedikçe hala böyle çarpık çarpık mesaj atarsın. Biz ne demişiz ? sana sorgulama , tartışmamı demişiz ? Sen inanan insanlara saygısızlık yapıp Allah kıçıyla gülerdi şeklinde cümlelerle konuşup , neden sorgulamayalım neden tartışmayalım diyorsun. Sen seviyeli tartışabildiğin sürece sorun yok. Ama argo hakarete varan sözler söyledinmi orda biri çıkıp dur der. Sen kendin istediğin gibi düşünebilirsin ama bunu ulu ortamda insanlara saygısızlık yaparak alay eder gibi argolarla konuşamazsın , konuşursan da bir şekilde tepki alırsın.

Sana insanca demişiz ki , inanan insanlara saygı göster argo ve hakaretten kaçınarak istediğin gibi tartış demişiz. Sen daha bunu anlayamıyorsun , sen kim var olup olmadığını tartışabilmek kim heh. Tekrar ediyorum seni kınıyorum yaptığın bu saygısızlık için. İnsanların çok hassas olduğu kutsal saydığı konular hakkında konuşurken bile argo kullanmaktan kendini alamayan birisin.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Birkere daha ciddi konuların ciddi tartışılamadığını abuk sabuk boş mesajlar resimler atılarak konunun nasıl çorba olduğunu gördük tebrik ettim arkadaşları. Geyik konusu olsaydı geyik başlık olurdu ama değildi , varolsunlar o hale dönüştürülmüş ve bitmiş.

Lathspell yazılanları anlamadıkça , karşındaki nedemek istiyor düşünmeyi denemedikçe hala böyle çarpık çarpık mesaj atarsın. Biz ne demişiz ? sana sorgulama , tartışmamı demişiz ? Sen inanan insanlara saygısızlık yapıp Allah kıçıyla gülerdi şeklinde cümlelerle konuşup , neden sorgulamayalım neden tartışmayalım diyorsun. Sen seviyeli tartışabildiğin sürece sorun yok. Ama argo hakarete varan sözler söyledinmi orda biri çıkıp dur der. Sen kendin istediğin gibi düşünebilirsin ama bunu ulu ortamda insanlara saygısızlık yaparak alay eder gibi argolarla konuşamazsın , konuşursan da bir şekilde tepki alırsın.

Sana insanca demişiz ki , inanan insanlara saygı göster argo ve hakaretten kaçınarak istediğin gibi tartış demişiz. Sen daha bunu anlayamıyorsun , sen kim var olup olmadığını tartışabilmek kim heh. Tekrar ediyorum seni kınıyorum yaptığın bu saygısızlık için. İnsanların çok hassas olduğu kutsal saydığı konular hakkında konuşurken bile argo kullanmaktan kendini alamayan birisin.

Bugüne kadar hangi din saygı hak edecek birşey yaptı da saygı talep edebiliyorsunuz insanlardan? Talep ettiğiniz şey olsa olsa, korku olur.

"Çok kişiyiz, hepimiz aynı şeyi düşünüyoruz, düşündüğümüz şey medeniyeti baltaladı, insanları öldürdü, şiddete başvurdu her fırsatta, hala da bunları yapmaya devam ediyor, ama çok olduğumuz için korkmak zorundasınız. Konuşurken bu korkuya göre konuşmak zorundasınız. Saygı duymuyor olabilirsiniz, ama saygı duymadığınızı açık açık belli edemezsiniz."

Senin kullanmak istediğin kelime saygı değil orada. Saygı hak edilir, kazanılır; zorla talep edilemez, zorla elde edilemez.

Adam saygı duymuyor kardeşim dinine imanına. Gayet iyi nedenleri de var saygı duymamak için. Argoyla ifade ediyor kendini. Böyle anlamsız, küfür kıyamet bir argo da değil, öyle olsaydı ben de rahatsız edici bulurdum, ama adam inandığınız tanrı'nın bu yaptıklarınızı komik bulacağını söylüyor, kendi diliyle ifade etmeye çalışıyor. Adamı anlayıp tartışacağınıza, ağlayarak öğretmene koşup "Ööööreeetmeniiim, allahsızlar kaka laflar söyledi!" diye sikayet etmek komik oluyor biraz. 8. yüzyılda yaşamıyoruz, dinler de kalan herşey gibi eleştiriye ve alaya açık alanlar artık. Beğenmiyorsanız bir iki otel yakın, belki rahatlarsınız.
Sosyal ağlarda paylaş

tarihi olayları bence biraz yanlış okumuşsunuz, savaşlar "sen müslümansın, ben hristiyanım" gibi tartışmalardan çok, senin paran, benim ganimetim, senin doğal kaynakların, benim toprağım vs yüzünden çıkmıştır. din sadece olayın süsüdür, askerlere ilahi bi motivasyon vermek amacıyla ve düşmanı alçaltma çabasıyla kullanılmıştır.

ayrıca ortaçağda kilise bütün bu bilimsel ilerlemenin kendi otoritesini sarsacağına inanarak, incil'e aykırı konuşan herkesi işkenceden geçirmiş ya da yakmıştır. burada kaka olan din değil, dinin otorite veya savaş amacıyla kullanılmasıdır.

yoksa "bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüştür" ya da "sana tokat atana öbür yanağını dön" gibi düsturları olan dinlerin özünde şiddet, vahşet ve savaşın bulunması söz konusu olamaz. bu olaylar, olsa olsa insanların dini bilerek ya da bilmeyerek yanlış yorumlayıp kendi çıkarları doğrultusunda kullanmasından ileri gelmiştir.

tabii ki günümüzde tek vicdani tekel din değil, olmamalı, artık daha özgür düşünen, daha rahat bir dünyada yaşıyoruz. ama geçmişte bu dinler varolmamış olsaydı bugünleri görür müydük, ben pek zannetmiyorum. her ideoloji gibi dinlerin de zamanı vardı, geldi, insanlar inandı, gerekeni yaptı, hala da yapıyo. belki de ilerde hiç gerek kalmayacak, bilemeyiz.

ama bu topikte de sık sık gördüğüm üzere dine ve inananlara hunharca saldırmak da basbaya ilkelliktir, görgüsüzlüktür.
Sosyal ağlarda paylaş

@ Exodus ;

Söylediklerinle benim benim dediklerimin alakası yok. Sen dediklerimi bambaşka yere çekmişsin.

"Adam saygı duymuyor kardeşim dinine imanına. Gayet iyi nedenleri de var saygı duymamak için. Argoyla ifade ediyor kendini" demişsin.

Sen bir toplantıda arkadaş ortamı olmayan bir mekanda dururken , seni tanıyan biri bir muhabbet üzerine masa üzerinde çıkıp bak böyle böyle olsaydı karın kıçıyla gülerdi dese , nekadar hoş karşılarsın ? Karına saygı duymak zorundamı o kişi ?

Yani ben saygı duymadım her konu hakkında herkese karşı her ortamda kıçlı bilmemneli sokak ağızı ile argo konuşabilirim saygısızlık yapma hakkım var ? Söylediklerinizi kulağınız duysun ve yaşam biçminize bir bakın , söylediklerinizle yaşam biçminiz uyumlumu bi gözden geçirin bence. Fantezi yapmıyoruz burada.

Bir de şunu ekliyim , emin ol sen ve o arkadaş için çok önemli olan , el üstünde tuttuğunuz yani inanmayıp saygı duymadığınız değerler hariç hepsini kastediyorum. Bunları bu şekilde bir saygısızlık yapılsa argo kelime kullanılsa burda , kalıbımı basarım buraya yazıyorum işte kıyameti kopartırsınız.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Söylediklerinle benim benim dediklerimin alakası yok. Sen dediklerimi bambaşka yere çekmişsin.

"Adam saygı duymuyor kardeşim dinine imanına. Gayet iyi nedenleri de var saygı duymamak için. Argoyla ifade ediyor kendini" demişsin.

Sen bir toplantıda arkadaş ortamı olmayan bir mekanda dururken , seni tanıyan biri bir muhabbet üzerine masa üzerinde çıkıp bak böyle böyle olsaydı karın kıçıyla gülerdi dese , nekadar hoş karşılarsın ? Karına saygı duymak zorundamı o kişi ?

Yani ben saygı duymadım her konu hakkında herkese karşı her ortamda kıçlı bilmemneli sokak ağızı ile argo konuşabilirim saygısızlık yapma hakkım var ? Söylediklerinizi kulağınız duysun ve yaşam biçminize bir bakın , söylediklerinizle yaşam biçminiz uyumlumu bi gözden geçirin bence. Fantezi yapmıyoruz burada.

Ayşe teyzenin çay partisinde olsaydık kibar olmak gerekebilirdi tabii. Amma velakin, internet ortamında tartışıyoruz. Adam rastgele küfür etmedi. Benim "Inandığınız tanrı varsa, sizin yaptıklarınızı komik buluyordur" diye ifade edeceğim şeyi "kıç" lafını kullanarak biraz daha odunca ifade etti.

Sonra geldin dedin ki, Allah'ın önüne öyle argo kelimeler koymayın. Bak, olay argo kelime değildi, Allah'ın önüne koyulmasıydı, kutsal şeylere saygısızlık yapılmasıydı. Şimdi ise genel olarak argo kullanmak, saygısızlık yapmak oldu dava. Aradaki "çevir kazı yanmasın" manevrasını bir tek ben mi görüyorum zannediyorsun?

Alışacaksınız insanların argo kullanmasına, saygısızlık yapmasına. Rastgele küfür etmekten, anlamsız hakaretler yağdırmaktan bahsetmiyorum; bunlar tartışmayı sabote eden şeyler. Ama adam orada kelime dağıcığı yetersiz diye, yada daha güzel bir laf bulamadı diye, yada vurgu yapmak için "kıç" lafını kullandı diye çıkıp "saygı" adına ifade özgürlüğünü baltalamaya çalışmak çok daha büyük sabotaj. Eğer savın güçlüyse, ifade kabiliyetin güçlüyse, mantıklı olarak savunabiliyorsan dediğini, bırak isteyen istediği lafı kullansın, neticede haklı olan yine haklı çıkar. Argo laf eden ettiğiyle kalır.

said:
Bir de şunu ekliyim , emin ol sen ve o arkadaş için çok önemli olan , el üstünde tuttuğunuz yani inanmayıp saygı duymadığınız değerler hariç hepsini kastediyorum. Bunları bu şekilde bir saygısızlık yapılsa argo kelime kullanılsa burda , kalıbımı basarım buraya yazıyorum işte kıyameti kopartırsınız.

Niye kıyameti koparalım, onun yerine tartışırız adam gibi, rezil ederiz boş konuşan. Anaokulunda değiliz, kaka laflar bizi üzdü diye ağlamak yerine tartışmasını, efendi gibi haklı çıkmasını biliyoruz. Çok mu garip geliyor bu yaklaşım sana? Belki kalıbımız farklıdır, basma boşuna.
Sosyal ağlarda paylaş

Eminim öyle yaparsınız ex. , ben burda çok gördüm adam gibi tartışanları. Nasıl kıyametler koptuğunu , varsayım yaparken geçmişte olanlara dayandırıyorum.

Doğru noktaya basmışsın , ama yapmaya çalıştığım ile iddia edttiğin şeyi yanlış gözlemlemişsin. Ben genel argo konuşuluyor kıvamına sokmaya çalışmıyorum muhabbeti.

Tam tersine başından beri diyorum ki insanların hassas oldukları konularda argo ve hakarete varacak sözlerden kaçınılmasını bunların saygısızlık olduğunu söylüyorum ve öyle. Hala aynı fikirdeyim ben bunu açıkça söylüyorum neden kıvırayım ne alaka ?

Kısaca sen katılmıyorsun bu dediğime senin katılmaman bunun saygısızlık ve kötü birşey olmadığını ispatlamıyor. Ayrıyetten burda saygı derken hem inancıma hem de bana yapılan saygısızlıktır. Burası sanal internet ortamı diye hoşgörüp gerçek hayatta görmemen senin çelişkin.

Burada yazdığını da sen yazıyorsun , gerçekte yaşadığın ortamda söylenen laflarıda sen söylüyorsun. Gerçek yaşamda ve nette kişilik ve davranış değiştirmek kişilik sorunu bana göre. Söylenen sözlerden rahatsız olanlar malesef sanal değil , orada okuduğun yazılar değil , onu okuyan insanlar.

Ve sana açık örnek sanalda olsan bile hoşgörmeyen insanlar varmış. Emin ol çoğuda hoşgörmez tepki gösterir. Bu da sanal ile gerçek arasında bu konulardaki hassasiyetin değişmediğini ve sanal diye ağzına gelenin söylenmesinin nasıl tepkilere yol açacağının ispatıdır.

Not: Konu başlığı ile alakasız tartışma oluyor bu , bununla ilgili başka mesaj atmayacağım , gerekirse öm den devam.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...