Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Futbolda oyun ekolleri


SturmVogel

Öne çıkan mesajlar

Futbolda temel oyun taktikleri konusunda öğreti verebilecek arkadaş var mı?

Mesela:

Total futbol nedir, neye dayanır? Hangi takımlar yada ülkeler total futbol oynuyor diyebiliriz?

4-4-2 sanırım en çok kullanılan taktik, peki 2-4-4 yada 4-3-3 oynatan takım hiç olmadı mı? Şu an bu taktikleri hangi takımlar oynamakta?

Ülkelerin milli takım düzeyinde oynadıkları farklı taktikler konusunda genel bilgi verebilir misiniz?

teşekkürler
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Total futbolun en basit açıklaması sahadaki her adamın her mevkiye geçerek oynayabilecek olmasıdır. Takım halinde hücum, takım halinde savunma prensibi hakimdir. Rinus Michels yaratmıştır bu formülü ama en güzel uygulayan ve başarılı olan takım 70'lerin Hollanda Milli Takımı'dır. Cruyff'un adı direk total futbol ile birlikte anılır hatta. Rinus Michels'den öğrendiği anlayışı geliştirerek dünya çapında duyulmasını o sağlamıştır.

4-4-2 en genel taktik denilebilir. Dengeli hücum, dengeli savunma, bütün hatlara eşit yük binmesi vs. 2-4-4 hiç duymadım. 4-2-4 vardır ona yakın olarak ama bunda beklere çok ağır yük bindiği için genelde kullanılmaz. Fatih Terim'in taktiği olarak da bilinen 3-5-2 ise güçlü ortasahaya sahip takımların yoğun pres yaparak ortasahada baskı kurması ve arkaya fazla top geçirmemesi prensibine dayanır. Ortasaha hem hücuma hem savunmaya eşit oranda yardım etmelidir. 4-3-3 ise genelde hücum futbolu oynayan takımların taktiğidir. Genelde "gol yerim ama fazlasını atarım kazanırım" mantığı vardır. Çok fazla kullanan kalmadı bu taktiği. Barcelona bu taktiğin biraz daha yontulmuşu(günümüz futboluna uyarlanmışı) ile oynuyor. 4-2-4'e benzeyen ama ileri uçta Eto'o'nun yalnız olduğu, Messi ve Ronaldinho'nun kanatlarda ve ortasahaya daha yakın oynadıkları, bu sayede savunmada 3 kişi eksik olmadıkları bir model. Bunlar dışında bunları türevleri olan taktikler var. 3-6-1, 4-1-2-1-2, 4-2-1-1-2, 4-1-4-1 vb.

Maç esnasında duruma göre değişik versiyonlar da oluşabiliyo direk 4-3-2-1 gibi :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet Holy'nin de yazdığı gibi "total futbol", Cruyff'lu Hollanda'nın icadıdır ve 90'lara gelindiğinde bu futbolu uygulayan kimsenin kalmadığını söyleyebiliriz. Ancak çift yönlü orta saha oyuncuları, defansa yardım eden forvetler, hücuma çıkan bekler hep bu ekolün ürünüdür.

Hollanda futbolu hep beğenilen seyir zevki veren bir futbol ekolü olmuştur, oysa ki ingiliz futbolu, Premiere League parlatılana kadar hep sıkıcı futbolle eş anlamlı kullanılacaktır.

Total futbol gelene kadar ise İtalya'nın günümüzdeki futbol kısırlığının köklerinin atıldığı asma kilit yani "catenaccio" sistemi egemendi diyebiliriz.

40'ların sonlarında ortaya çıkan Catenaccio o zamana denk süregelen, önemli olan hücumdur; ilk hedef gol anlayışını, gol yememek olarak değiştirmiştir. Buna göre defans kalabalık tutulmalıdır. 1-4-4-1 dizilişi Catenaccio'nun klasik dizilişlerinden biridir. Burada geri dörtlü veya üçlünün arkasına "libero" tabir edilen bir arkadaş koyularak boşta kalan topları toplaması ve golcüleri markaj yapması sağlanmıştır. Hatta Türkçemizdeki "ön libero" terimi bundan esinlenerek türetilecektir.

Catenaccio ne kadar bayık bir futbol getirse ve oyunu tek gollü galibiyetlere kitlese de İngilizlerin "WM" yani 3-2-5 formasyonunu alt etmiştir. Catenaccio "total futbol" sonrasında dahi değiştirilerek uygulandı ve başarılı oldu. 80'ler-90'lar Milan'ı en güzel örnektir buna.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Barthez
G.Neville-Rio Ferdinand-Silvestre-O'Shea
Beckham-Veron-Scholes-Roy Keane-Giggs
Nistelrooy

En iyi altıncı adam ödülü de Solksjaer

O'Shea'nin pozisyonda arada başkaları oynasada 2003 falan gibi bu ekip mükemmeldi.Avrupa'da grupları domine ederi,premier ligde ise fena gürlerdi.Tek handikapı tur geçme maçlarındaki başarısızlıktı,bir kere CL alabildiler.
Şu an daha iyi oynamıyorlar ama kazanmayı biliyorlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Valla o zaman da izlerdim şimdi de izliyorum ve açıkçsı şimdiki futbollarını dah çok beğeniyorum. Ronaldo-Giggs-Scholes-Nani-Anderson çok güzel teknik hareketlerle, inanılmaz paslarla güzellikler yapıyorlar. Ara paslarla adam kaçırmayı çok iyi beceriyorlar, duran top organizasyonları da harika. Ayrıca Ferdinand'ın bitiriciliği Hakan Şükür'den yüksek :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...