ombakkombak Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Bir günde 10 sayfa nasıl tartıştınız ya? Helal olsun. Efendim başlıkla ilgili naçizane görüşümü belirtmem gerekirse, Türk ordusu ateş gücü yüksek ve hala yüksek oranda piyadeye dayanan bir ordu. Teknolojimizin düşük ama Orta büyüklükte bir devlet olduğumuz düşünülürse yeterlidir. Bütün şartlar PKK'nın lehine olduğu halde yüksek bedeller pahasınada olsa galip gelmiştir. 74 Kıbrıs Harekatı'nı da gerçekleştirerek, daha 34 sene önce Hava indirme ve çıkarma harekatı kapasitesi olduğunu göstermiştir. Bir büyük gücün saldırısı karşısında belli avantaj ve dezavantajları var. Mesela yüzölçümümüz yüksek stratejik derinliği var. Arazi şartlarının da desteğiyle baya direnir. 70 milyonluk nüfusu ile yenilebilir ama işgal edilemez bir ülkedir. Dezavantajları olarak çok fazla düşman ile çevrili olması ve neredeyse asla tek cephede çarpışmasının mümkün olmamasını sayabiliriz. Türk ordusunu Almanya, Fransa vb. Avrupa ülkeleri ile karşılaştırmak çok yanlış olur. Onlar neredeyse hiçbir yerden tehdit algılamayan ülkeler oldukları için bizim gibi dev bir ordu beslemek zorunda değiller. Bir karşılaştırma yapılacaksa İran, Mısır, Ukrayna vb. ülkelerle yapılması lazım. Nükleer silahlar konusunda ise, Türkiye çağında ülkelerin Nükleer silahları sahip olması zor. Zaten çokda gerekli değil. Ama İran yaparsa mecbur yapmak zorunda kalacağız gibi gözüküyor. Bir (sorunlu) komşusunda varken Türkiye'nin nükleer silahı olmaması saçma olur. Teknik konuları anlayan yazsın ben stratejik bir değerlendirme yaptım. Alanıma giren açılardan baktım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Recall06 Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 neden avrupa ulkeleri ile kiyaslamayalim, eger yenilebilir ama nufusumuz fazla diye isgal edilemeyecek isek kalabalik ordu neye yarar? Sonucta olay ordunun yenilip fanatik gruplarin direnis mucadelesi ve isgal edilememeye gidiyor. Yenilmezlik nedir? Senin 100 tane nukleer kitalararasi fuzen olur, eger sana saldiran olursa kafasina atasin 100 fuzeyi oda yok olur ve hic bir ulke bunu goze almaz, boylece rusya ve amerika cin vs gibi savasmayi goze alinamayacak ulkeler sinifina girer kendi ULUSLARARASI POLITIKANI dunyaya dikte edersin. Peki amerika neden avrupaya fuze savunma sistemi kurmak istiyor cunku sonunda karsisinda rusya kore cin iran vs gibi ulkelerden olusmus bir pakt gorecek ve isin sonu 3. dunya savasina gidecek ve tepesine gelecek 1000 tane nukleer fuzeyi avrupada durdurup kendi ulkesini korumak istiyor. Bizim neyimiz var ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Uluslararsı politikanı nükleer silahla bilmeneyle dikte edemesiz. Bkz. Pakistan ve Hindistan. Kimse onları iplemiyor. Komşuları bile. Türkiye 70 milyon nüfuslar milli geliri kişi başı 15000 dolar olur, dünyanın en büyük birkaç ekonomisinden biri olur. ALmanya gibi ordusu bile olsa yine politikanı dikte ettirirsin. Birde kendi içinde birlik sağlama durumu var. Türkiye dış politikasını iki büyük sorun yüzünden hiçbir zaman istediği gibi uygulayamadı. Kürt Sorunu, Ermeni Sorunu. Ne zaman bir konuda karşıt fikir belirtsek bu sorunlar masaya konur. İstersen GPS istersen füze yap. Silahlı Kuvvetle dış politikada etkin olabilmek mümkün değil. Bak Rusya'ya? Burnunun dibindeki 2 milyon nüfusla Estonya aslanlar gibi direniyor. Nükleer silahlanmaya gelince: Türkiye nükleer silah yaptığı anda Rusya Ermenistan'a nükleer silahlar konuşlandıracaktır. VE Yunanistan'da bizden en fazla iki yıl sonra nükleer silah yapacaktır. (Kendi çapıyla yapamaz ama yardım alacaktır) Dehşet dengesi kurulacaktır ve o silahlar hiçbir halta yaramayacaktır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Recall06 Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 hindistanin ne kadar guclu bir ulke oldugunu biliyormusun? Pakistani tanimiyorum.Ama bizde olmayan nukleer denizaltilari var. Nasil pakistani hindistani kimse iplemiyor. Heleki hindistani.. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_size_of_armed_forces Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Recall06 said: ya uluslararasi siyaset ve ordu konusunu acmaya calisiyorum ama biz qraliz kimse bize birsey yapamaz alemde tekiz turanda biriz filan gaz gaz konusuyorsunuz. Sen belcikaya ver teroristi yoksa bulndugu hapishaneyi vururum diyebiliyormusun? Diyemiyorsun ama suriyeye diyorsun. Avrupa teroristi desteklerken teroristlerin mali kaynaklarini bitir kacaklari ver diyorsun veriyormu vermiyor kurutmuyot, o zaman kara harekati yaparim avrupaya diyebiliyormusun hayir diyemiyorsun ama iraka diyorsun. Nedenlerine bakarsan gorursun ulkeni tehdit eden teroristi avrupadan alamiyorsun gidip vuramiyorsun gidip uluslararasi baski koyamiyorsun ambargo koyamiyorsun. Ben diyorumki eger ciddi bir saldiri gucun olsa bunlari yapmadan sadece NOTA vererek basarabilirsin. Turkiye istedigine nota versin anca alir keman calarlar o nota ile. Amerika neden bu kadar ekonomik guce ragmen dev gibi bir teknoloij orduya sahip? sadece uluslararasi arenada ulkesinin cikarlarini koruyup dahada buyutmek icin guclendirmek icin. ama yok sadece aslan turk ordusu yenilmez yikilmaz bir turk 10 dunya gucunde tukurugumuzle bogariz gibi fanatic tarzda barsaniz ne diyebilirim. Adam senin 10 km ilerdeki teroristi vurmana izin vermiyor ve sende izinsiz vuramiyorsun. Adam sen kibrisa turkleri savunmaya gittiginde, amabargo uyguladı. 1 damla petrol bulamadin o ucaklari ucuracak, bir cok ucagin ambargodan dolayi dustu. Ilac satmadilar sana. Halen biz qraliz demeyin ya. ısrarla anlamadığın şu. birisine saldırıp vurmak ile vatanını savunmak farklı şeyler. bunu anlatmaya çalışıyorum ama turanlıkla felan suçluyorsun. evet, kralız, kimse de bize birşey yapamıyor. ortadoğuda çok büyük karışıklık var. ABD bile bu karışıklıktan yararlanmak için Büyük Ortadoğu Projesi'ni uyguluyor. bir yandan da terörist örgütlerle boğuşuyoruz. Irak'ta ABD öncesi Saddam vardı. Başkalarıyla savaşmak, topraklarını genişletmek istiyordu. Bunlar yetmezmiş gibi bir de Yunanistan sürekli seni harasslıyor. Bu kadar şeye direnip bir de üstüne sınır ötesi operasyon düzenliyip başka bir devletin topraklarına bir sürü asker sokabiliyorsan, demek ki bu orduda iş var. hayır, bir ordunun güçlü olması için illa belçika'daki hapishaneyi vurabilmesi gerekmiyor. dediğim gibi bizim o tip saldırı silahlarımız bulunmuyor. bunun nedeni, ordunun böyle bir stratejiyle oluşturulmamış, böyle bir stratejiyle de geliştirilmemiş olmasıdır. ancak bahsettiğin bir saldırıya karşı koyabilecek bir ordudur bizimki. kendi gözlerimle görme imkanım oldu. çok güzel savunma silahlarımız bulunmakta. belçikaya "ver teröristi yoksa hapishaneyi vururum" diyemessin. neden diyemessin? 1- öyle bir cesarete ve yüreğe sahip bir başbakanımız hiç olmadı. belçikanın bir hapishaneye saldırman, belçikaya saldırman ve belçikanın bütünlüğüne saygısızlık etmek demektir. o ülkeyle politik, ekonomik ve elçilik anlamında sorun çıkması demektir. bununla da kalmayıp o devlet de sana savaş açabilir. tek bir terörist uğruna devlet devlete savaşa girmek mi istiyorsun? bela mı arıyorsun? bela arıyorsan git o taktığın hapishaneye bombalı saldırı yap sen, ben tutmuyorum. 2- abd bile böyle birşey yapamaz. böyle bir saldırı yapman demek, avrupa'yı karşına almak demektir. avrupa sana cephe alır. avrupanın desteğini yitirmek demektir. "ulkeni tehdit eden teroristi avrupadan alamiyorsun gidip vuramiyorsun gidip uluslararasi baski koyamiyorsun ambargo koyamiyorsun." sen herşeyi karıştırmışsın bakıyorum da. bu dediğin olay orduyla olmaz. diplomasiyle olur. "uluslararası baskı koyamıyorsan ordun güçsüz demektirr" sonucuna varıyorsun. bu büyük bir hata. çünkü uluslararası baskı koyamamanın nedeni ordunun güçsüz olması değil, siyasi anlamda güçsüz olmandan kaynaklı. daha önce yazmıştım bunu ama okumamışsın herhalde. istersen 100000 tane death star'ın olsun elinde, o kadar deli güçlü bir ordun olsun, bahsettiğin iş orduyla çözülmez. bahsettiğin işi orduyla, askerle, silahla çözemessin. çünkü sen diplomasiden bahsediyorsun. o yüzden, o dediğini yapabilmek için, güçlü bir ordu gerekmiyor. o dediğini yapabilmek için, bağımsız bir hükümet gerekiyor. o dediğini yapabilmek için, güçlü bir ekonomi gerekiyor. o dediğini yapabilmek için, diplomasi ilişkilerinde elinde kullanabileceğin bir koz bulunması gerekiyor. ama sen sanki bahsettiğin işin diplomasiye değil de orduya girdiğini sanıyorsun. yok öyle bişi. tekrar tekrar yazdığım gibi, ordunun gücüyle alakalı bir konu değil bu, devletin/hükümetin gücüyle alakalı bir konu. sırf diplomaside kötüyüz diye de ordunun güçsüz olduğunu kanıtlamış olduğunu düşünmen de çok saçma. Viktor said: orduyla hicbir alakasi yok bu isin turkiyenin itibari kalmadi kimse ciddiye almiyor ciddiye alin yoksa savas acarim dersen daha komik duruma dusersin kendisiyel okulda dalga egcen cocuklara saldirip sopa yiyen sisko olursun hem lafi hem sopayi yersin budur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Recall06 said: hindistanin ne kadar guclu bir ulke oldugunu biliyormusun? Pakistani tanimiyorum.Ama bizde olmayan nukleer denizaltilari var. Nasil pakistani hindistani kimse iplemiyor. Heleki hindistani.. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_size_of_armed_forces Abi takmışsın askeri güce sen. Bende tam bunu anlatmaya çalıştım. Nükleer başlılar dahil birçok sofistike silahları var. Ama yanıbaşlarındaki fakir kere fakir komşuları ile olan sorunlarını istedikleri yönde çözümlemekten acizler. Kimse onlara birşey sormuyor. Pakistan gibi ordusu olan bir ülkeye A.GÜl gidip nasihat veriyor. Yanı başlarındaki Myanmar krizine Almanya, Rusya vb. herkes dahil olurken onlar sorunun dışında kaldılar. Yani kontrolsüz güç güz değildir. (evet fazla klişe ama buraya uyuyor) Uluslararası Politikada etkin olmak için: 1-Meşruiyeti şüphe götürmez, halkın deteğine sahip bir hükümet.(rejim tartışması falan olmayacak) 2-Durması halinde dünya ticaretini felç edebilecek kadar güçlü ve aynı zamanda küresel sisteme entegre bir ekonomi. 3-Asgari 50 milyon nüfus. 4-Güzel bir jeostratejik konum. 5-Uluslararası kuruluşlarda etkin bir konum. 6-Komuşuları ile (en azından çoğu ile) iyi ilişkiler. bu şartlardan en az 4ü olacak. Zaten silahlar arkasından gelir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Recall06 Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 yazilan her yaziyi 2 kes okuyorum. Yanliz ayni fikirde olamamiz veyahut senin veya benim savundugum senyin mutlak dogru olmasi tabi ki gerekmiyor sonucta baski acisi meselesi. Ben dunyanin en guclu devleti ile savassa bile savastigi devleti yok edebilecek veya artik dunyanin en guclu devleti olmasini engelleyecek hasari verecek (kendi yok olsa bile) bir ordunun varliginin, ustunde bulundugu devleti hem siyasi hemde ekonomik acidan destekleyecek bir guc olacagini dusunuyorum. Eger uluslararasi siyaset sadece diplomatik masa basinda konusup birbirini ikna ettigin biryer olsa dediklerin dogru olurdu, ama diplomasi sonunda elini masaya vurman ile bitecek birseydir. Elini vurur ya u ya hic dersin en sonunda.(elbette her konuda degil) ve iste masaya o elini vurdugunda kapida seni bekleyen nukleer silahla donatilmis bir ordunun generali yoksa verdigin NOTA ile kalirsin. Iraka toprak butunlugunu bozmaya calisan teroristi vurmaya bile giremessin, bnun siyasi erdemle ilgisi yoktur, her siyasi savas kahramani olup oylarinin artmasini ister ama sonucta orda bir super guc var ve sana gelme sain diye emir veriyor veya cik diye emir veriyor. Amerika ile savasmayi goze alamiyorsun vatanina saldiranlara karsi.. Ama o bunu goze aliyor petrol icin.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 throine said: Bugün Kanal D Anahaber'i izleyenler varsa mutlaka görmüşsünüzdür. Özürlülere 3 ayda bir verilen 225 YTL'lik maaş kuyruğu vardı. Uzunca bir sıra vardı. İnsanlar birbirlerine bıçak çekiyordu sırf bu 3 ayda bir verilen 225 YTL için. Bu yüce devlet bu Yüce Türk ulusu 10 milyon özürlüsüne 3 ayda bir verilen 225 YTL ile geçin diyor ama öte yandan her yıl 8-0 milyar dolar silah alımı yapılıyor. Bu sizi hiç rahatsız etmiyor mu? bu da başka bir komik önermedir. yer yıl bilmem kaç para orduya ayrılıyormuş felan, bizim ekonominin kötülüğü, insanların açlığı felan sadece bu yüzdenmiş vs... -yolsuzluk ve hortumlama yüzünden daha fazla para kaybediyorsun, -üretimi desteklemeyip üretim yapan yerleri satıyorsun, -elindeki parayı düzgün harcamak yerine savruk davranıyorsun, bunları düzeltmeden tek sorun orduymuş gibi davranıyorsun. her ülke ordusuna belli bir para ayırır. birçok devlet bizden daha çok para harcıyor. ama onların da ekonomisi güçlü. demek ki ekonominin kötülüğünün sebebi orduya ayrılan para değilmiş? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Recall06 said: yazilan her yaziyi 2 kes okuyorum. Yanliz ayni fikirde olamamiz veyahut senin veya benim savundugum senyin mutlak dogru olmasi tabi ki gerekmiyor sonucta baski acisi meselesi. Ben dunyanin en guclu devleti ile savassa bile savastigi devleti yok edebilecek veya artik dunyanin en guclu devleti olmasini engelleyecek hasari verecek (kendi yok olsa bile) bir ordunun varliginin, ustunde bulundugu devleti hem siyasi hemde ekonomik acidan destekleyecek bir guc olacagini dusunuyorum. Eger uluslararasi siyaset sadece diplomatik masa basinda konusup birbirini ikna ettigin biryer olsa dediklerin dogru olurdu, ama diplomasi sonunda elini masaya vurman ile bitecek birseydir. Elini vurur ya u ya hic dersin en sonunda.(elbette her konuda degil) ve iste masaya o elini vurdugunda kapida seni bekleyen nukleer silahla donatilmis bir ordunun generali yoksa verdigin NOTA ile kalirsin. Iraka toprak butunlugunu bozmaya calisan teroristi vurmaya bile giremessin, bnun siyasi erdemle ilgisi yoktur, her siyasi savas kahramani olup oylarinin artmasini ister ama sonucta orda bir super guc var ve sana gelme sain diye emir veriyor veya cik diye emir veriyor. Amerika ile savasmayi goze alamiyorsun vatanina saldiranlara karsi.. Ama o bunu goze aliyor petrol icin.. başka açıyla, başka fikirle alakası yok ki. açık açık bilgisizce bir iş yapıyorsun. diplomatik yollarla baskı kurulamamasını nedenini diplomatların ve siyasetlerin yeterince efektif olmamasından değil, ordunun güçsüz olmasından kaynaklandığını iddia ediyorsun. "istersen elinde dünyanın en güçlü ordusu olsun, dediğin işleri diplomasiyle çözersin" diyenleri de turancılıkla suçluyorsun. "teröristi vermessen hapishaneye bomba atarım" diyecek kişi genelkurmay başkanı değil, başbakandır. işte bu yüzden ordu değil diplomasi kuvvetli olmalıdır. ordusu olmayan ama diplomatik olarak güçlü avrupa devletleri de var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Absolut Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Irağa giremessen demek yanlış, girdik. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Türkiye keşke silaha bu kadar para ayırmasa, ama -Yunanistan ile hava, deniz ve kara sınırlarında derin anlaşmazlıklar. -Bulgaristan ile (eskisi gibi olmasa da ) azınlıklar sorunu. (heran hortlayabilir, mesela ATAKA iktidara gelirse) -Ermenistan'ın zaten varlık sebebi türkiye düşmanlığı, -İran ile ABD ile olan ilişkilerimiz üzerinden anlaşmazlıklar -Kafkasya zaten ateş topu, -Balkanlar ondan beter -Suriye ve Irak ile Kürt ve Su meseleleri, ayrıca Hatay meselesi, -Güneyden Kıbrıs meselesi, Dört yanımız (karadeniz sahili hariç herhalde) kanlı bıçaklı düşman, her yanımız savaş, içeride rejim ve toprak bütünlüğü heran tehdit altında, bütün komşuları deli gibi silahlanıyor, hem havadan, hem denizden, hem karadan, hem asimetrik tehdit altında... Bu ülke silahlanmasında kim silahlansın? Keşke silahlanmasa ama mecbur... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Darkwall said: hava savunmasıda önemli tabi amerikada mesela çok sağlam hava savunması var.. deniz bölgenden çok, kara bölgen var. ege denizinde bile yüzde olarak yunanistan'dan az bölgen var. bu yüzden hava savunması için uçak gemisine ihtiyacın yok. uçak gemisi dediğin, uçakları taşıyan gemidir. ve uçak gemisi, okyanusa açılan denizleri olan devletler için gereklidir. uçaklarımız zaten komşu devletlere gidebilecek menzilde uçabiliyor. karadan kalkıp diğer devletin sınırına girebiliyor. e bu durumda daha ne uçak gemisine ihtiyacın var ki? göstermelik, süs amacıyla konulur sadece. karadan uçak göndermek varken, daracık sahilde süs niyetine uçak gemisi konulacak? karadan zaten senin topraklarını koruyabilecek kadar güçlü anti-air savunma sistemlerin bulunmakta. buna rağmen ısrarla uçak gemisi almak niyedir? gerçekten lazım olsa ordu bunu almaz mıydı diye düşünüyorsun? bizim bölgemiz için sadece "almış olmak için" alınacak birşey uçak gemisi. bundan dolayı da ordu şimdiye kadar uçak gemisi almamıştır. ancak bizim deniz kuvvetleri için iki önemli silah vardır. biri denizaltı, diğeri mayın gemisi. o çok övdüğünüz uçak gemilerine karşı kullanılabilir. olası bir deniz saldırısında denizaltılar ve mayın gemileri büyük üstünlük sağlıyacaktır. zaten yeterince denizaltımız ve mayın gemimiz bulunmaktadır. o yüzden, deniz saldırılarında uçak gemileri gelcek diye korkmanız gereksiz. deniz kuvvetlerinin elindeki gemilere bakmak istiyorsan: http://www.dzkk.tsk.mil.tr/turkce/platformlar.asp?strAnaFrame=platformlar&strIFrame=gemiler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Recall06 Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Umalimda siz hakli olun :) Siyasetcilerin beceriksizligi filan hep hak verdigim konular ama sonucta surda ayriliyoruz, Dunyanin en super diplomasisini yonet, dunyanin en zengin devleti ol, eger gucsuz bir ordun varsa ki bundan kastim saldiri gucu, iste o zaman ne diplomasi ne ekonomi senin kirmizi cizgilerini korumaz. Iran petrolu avro ile satacak satiyor, amerika havladi havladi sonunda havladi ile kaldi, adamlar ingiliz denizcileri sudan balik gibi aldi... cin amerikayi ekonomisi ile tehdit ediyor, peki cinde askeri acidanda bir dev olmasa amerika buna izin verirmiydi? Rusya diplomasi yapiyor tum dunya ile peki askeri olarak dev olmasa kim takardi rusyayi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Uçak gemisi, uzak mesafeli deniz aşırı muharabe aracıdır bildiğim kadarıyla. Stratejik bombardıman uçağı, kıtalararası balistik füze gibi. Ne yapacağız uçak gemisi ile Sri Lanka'ya mı müdahele edeceğiz? Rusya'yı takan varmı hakkaten sence? Mesela ufacık komşuları eski parçaları Gürcistan, Estonya veya biraz daha büyük Ukrayna... Rahatlıkla meydan okuyorlar. Rusya'da askeri güç var mı? Tabii ki var. Rusya silahla gelirse ABD bu ülkeleri Rusya'dan koruyamaz. Ama Rusya'da böyle bir çatışmayı ekonomik olarak kaldıramaz. O yüzden Rusya çaresiz sadece bağırıyor. Havlayan köpeğin ısırmayacağını bilen ABD oldukça rahat hareket ediyor. Çin mesela Tayvan'a müdahele edemiyor. Askeri bir dev mi? Evet. Ama ABD dur deyince duruyorsunuz. Neden? Para.... Çin'in Tayvan'ı almasını engelleyen askeri gücünün yetersizliği değil. 100 bin asker kaybeder Tayvan'ı alır. Ama ekonomik ve siyasi maliyetleri kaldırabilir mi? İşte Çin'i durduran bu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Recall06 Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Ayrica denizaltimiz varda neye yarar acaba. nukleer denizalti olmadiktan sonra. Adamin ucak gemisi 25 yil (atiyorum ama fazlada olabilir eksik degil ama) denizde yakit almadan kalabiliyor, bu demekki 200 tane ucakla 25 yil suren bir savasta denizin ustune askeri bir guctur, Adamin denizlatisi nukleer gucle calisiyor 25 yil suren bir savas boyunca hic limani kalmasa bile denizlerde teror estirebilir. Herseyi gectim adamlar uydulara lazer takip tepene indirmenin esiginde... Ama yok biz cihanda baris icin var olan devletiz, sadece bize saldiran olursa kendimizi savunuruz diyorsaniz, lutfen bu ulkenin biryerlerinden petrol fiskirsinda norvec gibi yetelim kendimize, yoksa emperyalist olmadikca emperyalistler seni yer bititir boyle... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 huun said: Güçlü bir ordun yoksa dünyada kimse seni iplemez, acı ama gerçek. Misal İsviçre; adamların herşeyi var ama orduları yok bu sebeple kimsenin umrunda değiller. İsviçre'nin Almanya'ya ultimatom falan verdiğini düşünsenize; gerçekten çok etkili olabilirler. Yo şaka değil, gülme krizine giren Almanlar çok zayiyat verebilir hehe sadece orduyla değil, ekomomiyle de ağır zaiyat verilebilir. atıyorum, Türkiye'ye doğalgaz veren ülkeler bu gazların akışını kessin bakalım. nolcak o zaman Türkiye'nin hali? bir ülkeyi zora düşürmek için illa askeri güç gerekmiyor. ekomomik, siyasi ve sosyal alanda birçok etken bulunmakta. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Türkiye yüzölçümü, nüfusu, GSMH'si ile falan süper güç olacak, emperyalist olacak devlet değildir. Atatürk yerinden kalksa, o bile, bizi senin istediğin gibi bir ülke yapamaz. Boşa hayal görme. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Recall06 said: Ayrica denizaltimiz varda neye yarar acaba. nukleer denizalti olmadiktan sonra. kıllısı var, kıllısını verelim mi? denizde diğer gemilere karşı bölgeyi koruyabiliyorsa, o zaman yeterlidir. denizlerde terör estirebilir diyorsun. benim ülkemin topraklarına giremedikten sonra okyanusta tek başına takılmasının ne avantajı var, söyler misin bana? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Recall06 Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 ya nasil rusyayi takan yok yahu yapmayin acin haritayi bakin rusyayi takmayacak tek devlet olabilirmi.. Adam avrupaya giden dogalgazla cocuk gibi oynuyor, surekli tehdit ediyor keserim bak diye, adamin bu super ordusu olmasa ona o dogalgaz vanasini kapak yaparlar.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Recall06 said: ya nasil rusyayi takan yok yahu yapmayin acin haritayi bakin rusyayi takmayacak tek devlet olabilirmi.. Adam avrupaya giden dogalgazla cocuk gibi oynuyor, surekli tehdit ediyor keserim bak diye, adamin bu super ordusu olmasa ona o dogalgaz vanasini kapak yaparlar.. O kadar tehdit ediyor, bir sonuç alabildi mi söylermisin? GÜrcistan meselesi ne oldu? Ukrayna olayı ne oldu? Estonya, Letonya, Litvanya NATO üyesi oldu mu olmadı mı? Çeçenitan sorunu tam anlamıyla çözümlenebildi mi? Kosova olayı ne oldu? Irak'ı işgal etmeyin dedi ne oldu? SSCB yaşasaydı bunlar olabilir miydi? Silahsa aynı silah. Ne değişti? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Recall06 Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 3, 2008 Bone said: Recall06 said: Ayrica denizaltimiz varda neye yarar acaba. nukleer denizalti olmadiktan sonra. kıllısı var, kıllısını verelim mi? denizde diğer gemilere karşı bölgeyi koruyabiliyorsa, o zaman yeterlidir. denizlerde terör estirebilir diyorsun. benim ülkemin topraklarına giremedikten sonra okyanusta tek başına takılmasının ne avantajı var, söyler misin bana? Sen adamin ulkesini isgale tsen bile tum silah sistemini yok etsen bile adamin denizlerdeki 100 lerce nukleer denizlatisi ve cogu nukleer fuze tasiyor, senin icin her zaman olumcul guc olur. Yani sen 250 milyon amerikaliyi yok etsende adam sadece nukleer denizaltilarindan atacagi 100 lerce nukleer fuze ile seni yok eder. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fenris Mesaj tarihi: Mart 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 4, 2008 ya bana mı öyle geliyor yoksa tartışma absürd bi hal mi aldı? :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Mart 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 4, 2008 Öyle oldu maalesef. Çünkü arkadaş galiba Metal Fırtına korkusu ile yaşıyor. ABD bize dalmadan biz onları yok edip dünyayı ele geçirelim derdinde... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Recall06 Mesaj tarihi: Mart 4, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 4, 2008 ya absurd degil en guclu ulkenin bile savasmayi goze alamayacagi bir ordun olursa diplomasi daha kolay olur diyorum. edit: ve bu savunma yapan bir ordu yapisi ile olmaz mutlaka senden korkmasi gerekir, sana yapacagi bir saldirida kendi ulkesininde cok darbe alacagi korkusuyla. Diyorumki turkiyenin nukleer fuze tasiyan 30 tane nukleer denizaltisi olsa, israil gibi 100 tane sivili oldursen bile kimse sana sesini cikartamaz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eregorn Mesaj tarihi: Mart 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 4, 2008 (konu okunmadan basliga yazilmis cevap) yeter, hi hi evet... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar