Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

aklını kullanmak.

Joker

Öne çıkan mesajlar

Akıl ile neyi kastediyorsun?

akıl: olaylara göre doğru kararlar verme yetisi
zeka: olayları hızlı analiz edebilmek

Mesela benim anlayışıma göre akıllı insan büyük olasılıkla zekidir de. Ama zeki bir insan akıllı değilse ancak uzun yıllar sonra çeşitli deneyimlerle akıllı olabilir.

Ha ek olarak şunu da belirteyim, zeki olduğunu düşünüp o kapasiteyi kullanmayan adam(misal ne derse giden ne de ders çalışan)kesinlikle ne zekidir ne de akıllı.
Sosyal ağlarda paylaş

verdiğim linkte yeterince açıklandığını düşünüyorum...

[hr]
zeki insan sınava 1 gün önce çalışmaya başlar, ortalamanın üstünde not alır.
akıllı insan efendi gibi oturur 10 gün öncesinden 100 ünü alır paşa paşa.
ha bir de zeki insan 100 alması gerekiyorsa alır.

[hr]

+

şöyle açıklayayım yinede; dediğim kişinin kafası çalışıyor, ama isteksiz, üşengeç aman niye uğraşayım gibi yada son güne bırakmacı tavırlar sergiliyor. bu arada söylediklerim ders konusunda değil genel hayat anlamında... yemişim dersi sonra yaparız :P
Sosyal ağlarda paylaş

Asteroth said:
Sorumluluk.

Zeki insan bir konunun üstünden gelmek için sorumluluk sahibi olması gerektiğini "bilir".

Akıllı insan, o sorumluluğa sahiptir.

Birisi "Ben bunu yapmalıyım" diye düşünürken, diğeri onu yapar.

peki nasıl sorumluluk sahibi olur bu zeki kişi?
Sosyal ağlarda paylaş

bence zeki ile akıllı arasında çok büyük bir fark yok bence akıllı/zeki ve yaratıcı arasında büyük bir fark var amabir şeyi öğrenmek için akıllı ya da zeki olmak lazım onu alıp değiştirmek üzerine yeni birşeyler ekleyebilmek için de yaratıcı olmak lazım. sokakta bir sticker görmüştüm, "einsten da tembelmiş" diye. Yalan bence, insanın aklı yaptığı tembelliğe bir kılıf bulmak için bin bir türlü oyun arar, bu oyunlara kanmayalım, kendimizi kandırmayalım. Hayır zaten 1 gün çalışıp da ortalamanın üzerinde alacak bir potansiyele sahip kişi (tamam süper bir potansiyel denemez ama ortalamanın üzerinde bir potansiyel kessinlikle) bu potansiyelini daha fazla kullanmıyorsa, o insan ne kadar akıllı ya da zekidir acaba?

Ayrıca hayır sana demedim dediğim kişi gülmediği için sildim onu sdf
Sosyal ağlarda paylaş

Joker said:
peki nasıl sorumluluk sahibi olur bu zeki kişi?

Valla orada yardımcı olamıyorum, zira şahsen sorumluluk sahibi bir insan değilim.

Yetiştirilme tarzı ve kişisel özelliklerin büyük bir etkisi var diye düşünüyorum ama. Yani, hayatla ilgili beklentilerini, geleceğini, kısacası "Ben bu hayatta ne yapmak istiyorum?" sorusunu oturup ciddi ciddi düşünürsen ve gerçekten ulaşmak istediğin bir hedefin varsa, sorumluluk da o istekle birlikte gelir herhalde.

Benim hayattan pek bir beklentim olmadığından, hiçbir zaman sorumluluk sahibi bir insan olamadım =)

Bu arada Sina, bağa mı didin?
Sosyal ağlarda paylaş

Mesela örnek vermek gerekirse bir bilgisayarın inti 20 yse wisi 2 filandır, dünyanın en zeki insanının çözmek için yıllarını harcayacağı denklemi 2 saniyede çözer, ama bi klasörü şurdan şuraya taşı desen "bak taşıyorum ha... ıı... taşıyim mi? emin misin ya?" diye sorar.
Taşı demesen hiç taşıyamaz zaten. Kendisi yerine akıl yürütücek kimsesi olmasa güzelim zeka heba olur gider.

Zeka, aklî kapasite gibi bişey. Yani beyin gerektiren bi iş oldu mu onu yapıp yapamayacağı konusuyla alakalı.
Akıl ise karar verme yeteneği. Beynin nasıl kullanılacağı, mantık yürütme, çözüm yolu bulma gibi şeylere yarıyo.

Zeki birisinin aynı zamanda akıllı olabilmesi için bol bol deneyim yaşaması lazım. xp kasılması lazım yani.
Zekasını nasıl kullanabileceğini ancak deneyimle öğrenir çünkü.

ÖSS de de aynı mantık mesela. Formülü ezberleyebilirsin, çözüm yolunu da biliyo olabilirsin, çözüm yolunu bulsan soruyu çözmen 10 saniyeni ya alıcak, ya almıycak ama kilit nokta çözüm yolunu bulmak. Bu yüzden ÖSS ye hazırlanırken insanlar yüzlerce test çözüyolar ki deneyim kazanılsın, çözüm yolları nasıl bulunur onlar öğrenilsin ki zeka efektif bi şekilde kullanılsın.
Sosyal ağlarda paylaş

Akıl zekayı kullanma becerisi gibi birşey. Bunun en kolay anlaşılır örneğini genelde sanayide gördüm ben. Misal bir akraba var bizim adam elektromekanik konusunda usta, bugüne kadar yaptığı kalıpları kullanıp trilyonluk olanları biliyorum; ama bizim akraba olacak herif ne yapıyor. Bi' kere bişeyi başarınca kaldırıp atıyor kalıpları bir kenara. Zeka var adamda olmaz denen işleri beceriyor ama bu işlerden para kazanmayı beceremiyor.

Hatta 87 de mi 88 de mi ne ordunun kullandığı bu fosforlu pusulalar var onlardan yaptı. Ordu beğenmedi bu pusulaları, şurasını şöyle yap gel demiş. Aslında çok ufak bir değişiklik. Bu akraba olacak denyo gitti pusulanın kalıplarını, planlarını sudan ucuza birisine verdi. Şu an durum ne bilmiyorum ama yakın zamana kadar Jandarma Genel komutanlığı bu pusulaları kullanıyordu.

Gidin gezin sanayi çarşılarını bu tip usta kılıklı adam çok görürsünüz. Zeka var ama akıl yok.
Sosyal ağlarda paylaş

a cup of coffee said:
şunu anlamıyorum çok zekiyim ama çalışmıyorm ah bi çalışsam mikecem ortamları diyen aynı zamanda akıllı olduklarını sanan hödükler var.madem öyleysen çalış .mcık afedersiniz.

ha bide evet, en büyük hödük benim.

şöyleki ben lisede neden 5 sene çalışayım ki.
son sene çalışır istediğim üniversiteye girerim.kalan 4 senemde heba olmamış olur.
Sosyal ağlarda paylaş

naraso said:
a cup of coffee said:
şunu anlamıyorum çok zekiyim ama çalışmıyorm ah bi çalışsam mikecem ortamları diyen aynı zamanda akıllı olduklarını sanan hödükler var.madem öyleysen çalış .mcık afedersiniz.

ha bide evet, en büyük hödük benim.

şöyleki ben lisede neden 5 sene çalışayım ki.
son sene çalışır istediğim üniversiteye girerim.kalan 4 senemde heba olmamış olur.

tamamda 3 sene boyunca dersi dinleme kaynat hep, dersaneye nadiren uğra, sonra dersane denemelerinde kötü yap yazılıların kötü olsun anan baban çaksın sana (evet çakıyorlar bana)

ama bu dediğime rağmen genede katılıyorum buna da genede hödüğüm, hödüğüz ısrar ediyorum bu konuda akşamları 20 dakika bi tekrar etsen bari nolcak tamam zekisinde niye bu artistlik yani asdfsad akşam ebeveynlerin afedersin bi tarafından kan alıyor denemen kötü sınavın kötü diye.
Sosyal ağlarda paylaş

aa ne kadar benzeşiyoruz ben daha üniye gelemedim gerçi 1 senem var ama ufakken yaşamıştım bunu ilkokulda istanbul çevre kolejine 1. likle girmiştim mezun olurken en kötü liselerden birine ben düştüm millet kadıköy anadolu idi burakboraydı, kabataşdı, cağaloğluydu götürdü malı ben behiye nevhiz ışıl anadolu lisesindeyim böyle hayatın ızdırabını...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...