Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tarhan Erdem - Başbakanın Kürt Sorunu Tanımı...

Antimodes52

Öne çıkan mesajlar

Link: Radikal
Tarhan Erdem said:
Başbakan salı günü grup toplantısında 'edep, adap' dersinden önce insan hakları dersi de vermişti, ama gazetelerimiz bunlara yeteri kadar yer ayırmadılar. Sayın Erdoğan'ın konuşmasının bir bölümünü, 'Almanya' kelimesi yerine 'Türkiye'; 'Türk' kelimesi yerine de 'Kürt' kelimesi koyarak okuyucularıma sunuyorum.
"Bugün, Türkiye'nin genelinde yaşayan 11 milyon civarındaki Kürtler, zaten Türkiye'nin önemli bir unsurudur. Kürtler, sahip oldukları tarihi birikimle Türkiye için çok önemli, çok değerli yurttaş olma niteliğine sahiptir.
Ardından orada yaşayan Kürt vatandaşlarımızla, dernek başkanlarımızla bizi çok sevindiren, çok heyecanlandıran bir buluşma gerçekleştirdik.
Bu heyecan ve kaynaşma, Kürt toplumunun dostluk, kardeşlik ve bir arada yaşama iradesini en üst düzeyde ortaya koymuştur. Türkiye'deki Kürtler Türkiye toplumuna entegre olabildikleri oranda konumlarını geliştiriyorlar.
Bu vesileyle, asimilasyona karşı olduğumuzu, asimilasyon ile entegrasyonu birbirinden kesin çizgilerle ayırmamız gerektiğini orada ifade ettim, burada bir kez daha ifade etmek istiyorum.
Diyorum ki, asimilasyon bir insanlık suçudur. Bu böyle bilinmelidir. Benim düşüncem bu ve çok açık net söylüyorum. Hiçbir zaman Kürt toplumunu asimile etme gayretinin içerisine kimse giremez, ama entegrasyon noktasında ne gerekiyorsa biz bunu yapmaya hazırız.
Entegrasyona direnmeyi, sosyal ve siyasal platformda geri planda durmayı, Kürt kardeşlerime faydalı bulmuyorum. Bu bakımdan entegrasyonu önemsiyorum. Bu bakımdan bu gerçeği görmemiz gerekir diyorum. (...)
Elbette vatandaşlarımız dilimizi öğrenecekler, kültürümüzü yaşatacaklar, iyi eğitim alacaklar, kendilerini iyi yetiştirecekler, yaşadıkları toplumda aktif ve önemli roller de üstlenecekler.
Bizim ısrarla vurguladığımız şudur: Entegrasyonun şartı, yaşadığı toplumun dilini gayet iyi öğrenmektir. İyi dil öğrenmenin şartı ise anadilini iyi bilmektir.
Mesela, iyi Türkçe konuşamayan oradaki kardeşlerimle bir araya geldiğimizde bakıyorum ki iyi Kürtçe de konuşamıyor. Demek burada bir sıkıntı var. Öyleyse önce kendi anadilini iyi öğrenecek. Ve bunun ardından da orada ikinci bir dili öğrenme imkânını daha başarılı bir şekilde halledecek.
Bazı medya kuruluşları Kürtçe eğitimi yönündeki beklentimizi entegrasyon çabalarına ters bir durum gibi algılayarak bazı eleştiriler getirdiler, getiriyorlar.
Oysa bizim söylediğimiz çok açık net ortadadır: Türkiye'deki Kürtler anadillerini iyi bilmeli, Türkçeyi de mutlaka iyi konuşur duruma gelmelidir. Herhalde hiç kimse, kimseden ana dilini unutmasını, anadilini öğrenmemesini isteme hakkına sahip değildir.
Biz, Kürt toplumunun Türkiye'ye entegrasyonuna büyük önem veriyor ve bunun için her türlü çalışmaya katkıda bulunabileceğimizi söylüyoruz.
Ülkede nasıl Türk dilinde eğitim veren okullar varsa ve yakın zamanda (...) Türkçe eğitim veren Türk üniversitesi kurulması planlanıyorsa, diğer bölgelerde de hem Kürtçe, hem Türkçe eğitim veren kuruluşlar, okullar niçin olmasın derken, aynı samimi düşünceyi dile getirdik.
Bunu söyledik. (...) Bunu anlamamakta direniyorlar. Niye direniyorsunuz, bundan niye korkuyorsunuz? Bundan daha doğal, daha tabii ne olabilir?"
Sayın Erdoğan özgürlükleri Almanya'da başka, Türkiye'de başka tanımlayacak değil ya; yakında Almanya'daki Türkler için söylediklerini, Kürtler için de tekrarlayacaktır!
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Kürtler, sahip oldukları tarihi birikimle Türkiye için çok önemli, çok değerli yurttaş olma niteliğine sahiptir.

fail 1.

sebep: kürtlerin yurttaş olma niyeti şüphelidir? eğer yurttaş olup kardeşçe yaşamak istiyorlarsa eğitimini alıp ülkeyi bölmeye çalışmamayı öğrenmelidirler.

said:
Türkiye'deki Kürtler Türkiye toplumuna entegre olabildikleri oranda konumlarını geliştiriyorlar.

fail 2.

sebep: konumlarını geliştirdikleri falan yok aynı tas aynı hamam.
Sosyal ağlarda paylaş

Evet arada önemli farklar var. Türkler çıkıp ta almanyada terör örgütü kurmuyolar, ya da bölücülük yapmıyolar.

Tabi şuna da katılıyorum:
matama said:

neyin asimilasyonu lan, kurtler turkleri asimile ediyor
her yerde kebapcilar, her yerde sacma sapan diziler vs

Ama konuşmayı montajlayıp sunması kendisinden beklenmeyecek bi zeka parıltısı, takdir ettim.
Sosyal ağlarda paylaş

Antimodes52 said:
Link: Radikal
Tarhan Erdem said:
Başbakan salı günü grup toplantısında 'edep, adap' dersinden önce insan hakları dersi de vermişti, ama gazetelerimiz bunlara yeteri kadar yer ayırmadılar. Sayın Erdoğan'ın konuşmasının bir bölümünü, 'Almanya' kelimesi yerine 'Türkiye'; 'Türk' kelimesi yerine de 'Kürt' kelimesi koyarak okuyucularıma sunuyorum.

Burayı okuduktan sonra yazdınız değil mi o yorumları?
Sosyal ağlarda paylaş

matama cım

RTE demiş ki: said:
Diyorum ki, asimilasyon bir insanlık suçudur. Bu böyle bilinmelidir. Benim düşüncem bu ve çok açık net söylüyorum. Hiçbir zaman Türk toplumunu asimile etme gayretinin içerisine kimse giremez, ama entegrasyon noktasında ne gerekiyorsa biz bunu yapmaya hazırız.

başbakan, almanların orada türkleri asimile etme girişimlerinden bahsediyor aksine.. darhana erdem de devletin ikiyüzlülüğüne dem vuruyor. yazının çarpıcılığı orda zaten.. e sen de devletle paralel düşündüğün için, senin yazını da aynı mantıkla kullanabildim.. o da çarpıcı oldu allah canımı alsın.

not: üstüne basıyım; sadece RTE değil "tüm devletin" bu politikayı desteklediğini düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Asimilasyon-Entegrasyon gibi kavramları yüzyıllardır beraber yaşayan ve artık birbirinden ayırt bile edilemeyecek olan(özellikle çıkıp ben Türk'üm, Kürt'üm demez ise) iki etnik grup için kullanamazsınız. Bu gibi gruplar artık zaten birbiri içine kaynaşmış gruplar, beraber savaşmış, yaşamış iki grup. Artık asimilasyonu mu kalmış? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına Türk deyip bunu bir ırk meselesi olmaktan çıkarmamız lazım. Çünkü artık iki etnik grubun arasında, hele ki o bölgelerde, pek bir fark yok.

Gelgelelim Almanya'daki Türk toplumuna. Bu topluluk oldukça yeni bir topluluktur ve neredeyse ,Almanya'da yaşayan Almanlar ile, hiç karışmamıştır. Dolayısıyla iki toplumun birbirine karıştırılması gerekir. Bu da ya asimilasyon ile olur ya da entegrasyon ile.

Sonuç olarak Almanya örneğini Türkiyedeki etnik gruplara uygulamak mantıksal bir hatadır.
Sosyal ağlarda paylaş

racta anlamiyorsun heralde tekrar soyluyorum

almanya turkleri asimile etmek istiyor, ama basaramiyor, ustune kendi irki asimile oluyor

bunun icinde hersene daha sert kurallar getiriyor tipki almanca bilme sarti gibi veya sirf turklere vatandaslik vermeme sarti gibi. Bizde ise kurtlere boyle bir asimilasyon yok, kurtce konusmayi yasaklamiyoruz, veya giysilerine ellemiyoruz. Nebliyim kimseyi kurt diye vatandasliktan atmiyoruz(almanya atiyor tr vatandasi olunca)

tam tersi asimile oluyoruz, o yuzden ne dedigimi tekrar dusun.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...