Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

X'in taraftarıymış gibi X'i eleştirme durumu

Bone

Öne çıkan mesajlar

Şimdi eğri oturup (sandalye'de bir bacak masanın üstünde mesela) doğru konuşursak (yani geçmişten günümüze bakarak bir gündem analizi yaparsak) açık açık halkımız iki kutuba bölünmüş durumda.

1- Türban taraftarları.
2- Türban karşıtları.

Tarafsız olma gibi bir lüksünüz yok, çünkü tarafsız gibi dururken bile bir tarafın leyhine söylediğiniz laflar o tarafın işine yarıyor, bu şekilde onları desteklemiş oluyorsunuz.

Nedir peki bu ayrım, neden ülkemiz son günlerde bu kadar tantana yapılıyor, herkes konuşup duruyor?

Demokrat Parti zamanlarına kadar girmeyeceğim. Asıl mesele İmam Hatip liselerinin açılmasıyla başlamıştır. Aslen Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına karşı çıkan bir kesim vardı zaten. Kurtuluş Savaşı'ndan beridir, İslami bir Devlet kurmak için mücadele vermişlerdir. Ancak esas nokta İmam Hatip liselerinde bulunmaktadır.

Normalde devlet okulları, özel okullar, anadolu liseleri, kolejler, hep Atatürkçü ve Türkiye Cumhuriyeti çizgisinde bir ders programı okutmuştur. Her sabah andımızı söyler, Pazartesi İstiklal Marşı'yla başlayıp Cuma İstiklal Marşı'yla kapatmışızdır. Her ne kadar bayrak törenleri, okul piyesleri gibi şeyler bize zulm gibi gelse de, sürekli Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk'ü öven konular sayesinde, ülkenin gelişebilmesi için özgürlükçü, yenilikçi ve eski Arap anlayışından uzak olmamız gerektiğini gördük.

İmam Hatip okullarında ise Arapçayı öğrenen, Arap harflerini öğrenen, Arap tarihini öğrenen, Arap kültürünü öğrenen, Arap islamiyetini öğrenen, Arap inancını öğrenen, kadına zülmü öğrenen, Allah'ın hikmetini ezberliyen öğrenciler yetişti.

Al başına belayı, gördün mü. Bir tarafta Arap harflerini ve Arap kıyafetlerini "tü kaka" olarak gören ve bu şekilde yetişen bir gençlik, diğer tarafta Arapça ile dolup taşan bir gençlik. Direk "versus" nedeni atıyorsun ortaya.

Gerçi, çocuklar bu okullara geç başlasın diye, 8 yıllık eğitim midir nedir onu getirmiş olsalar da, sonuçta o zihniyette yetişmesi istenen kişiler için pek farketmedi.

Bizzat İmam Hatip Lisesi'nde yetişmiş kişiler söylüyor. "Sinemaya gittiğimiz için bile hocadan dayak yerdik, yasakları nasıl delebileceğimizi ve cezaya karşı taamülü öğrenerek yetiştik. Çok katı ve zorlu bir disiplin vardı. Geriye dönüp baktığımda aslında İmam Hatip'te okurkenki bize diretilen fikirler ne kadar saçma ve gerçek dışıymış." Ancak farkedip bu tip şeyleri dile getiren insanlar o kadar az ki.

İmam Hatip'ler, "meslek lisesi, kaliteli imam yetiştirme yerleri" amacıyla açılsa da, aslında çocuklar "imam olsun" diye değil "dinini öğrensin" denilerek gönderilmiştir. Bu da ortaya "kaliteli imam" değil, "dinini öğrenen gençlik" yaratmıştır. Onlar "dindar" ama biz "dinsiz" olduk bu yüzden.

"Tek din İslam'dır, Tek gerçek İslam'dır, Tek gerçek din İslam'dır" mottosuyla eğitilen bir gençlik ve "Senin gösterdiğin yoldan yürüyoruz Atam" mottosuyla eğitilen bir gençlik.
Bu da ortaya "Biz ve Onlar" yarattı. Biz, Hürriyet, Milliyet, Cumhuriyet gibi gazeteler okuyarak büyürken, onlar da Akit, Zaman, Yeni Şafak gibi gazeteler okuyarak büyüdü.

Ortaya "sağcı - solcu"dan daha beter ve derin bir ayrım çıkması kaçınılmazdı bu yüzden. 80 darbesi "sağcı - solcu" kavgasını söndürebilmek için yapıldı, Amerika destek verdi, Kenan Evren ve Fetullah Gülen ucundan tuttu, apolitik bir gençlik yetiştirip sakin bir toplum kurulması amaçlandı. Ama öte taraftan ürettikleri "İmam Hatip" olayı ise, şu anki "türbancı - dinsiz" uçurumuna sürükledi.

Bunları anlattıktan sonra esas konuya geleyim.

"Türban yandaşı" olarak nitelendirilebilecek kesim sürekli şunları yapmaktadır.
- Evrim ile dalga geçmekte ama Big Bang'e sığınmaktadır.
- Bilimin saçma olduğunu iddia etmekte, herşeyi Allah'ın yaratmış olduğunu, bu yüzden bilim diye birşeyin olamayacağını söylemektedir.
- Fetullah Gülen'in dediklerini birer ayetmiş gibi görmektedir.
- Türkçe Ezan dönemlerini işkence, zulüm gibi algılamaktadır.
- AKP'nin yaptığı herşeyi desteklemektedir.
- Motorcu Adnan Hoca'nın kitaplarını bilimsel doğru olarak kabul etmektedir.

Ancak bunları yaptığını ve söylediğini gördüğünüz kişilerin, yarın öbür gün sanki bunların karşıtı birisiymiş gibi durup da bunların karşıtı olan unsurları eleştirdiğini görünce çok gülünç oluyor.

İşte yazının esas konusu da bu. Hemen örnek vereyim.

1) Sırf Deniz Baykal yüzünden CHP'ye oy vermiyorum.

Birçok kişinin ağzından bunu duymaktayım. Bu kişilerin geçmişine baktığınızda aslen Sol kesimle hiç bir alakaları olmadığını, ve sürekli AKP'yi öven sözler söylediklerini göreceksiniz.
"Tarafsız" takılan kişiler ise bu kişilerin gazına gelip bu kişilerin söylediklerini tekrar etmeye başlıyor.

Sanki ülkenin tüm kötü halinin suçlusu Deniz Baykal'mış gibi gösteriliyor. Ne komiktir ki, aslında bunu gösteren ve bu şekilde göstermek isteyenler hep Fetullah Gülen ekibinden.
Neden derseniz, açıklayayım.
Birincisi, bu ülkedeki tek sol parti CHP değil. DSP vardı, SHP vardı ve benzeri farklı ideolojilerde farklı partiler bulunmakta.
Mesela bizim aile hep SHP'ci olmuştur. Ancak özellikle 80 darbesi sonrası "sol" denilen partiler ağır darbe almış ve "sağ" karşısında tutunamamıştır. Madem Deniz Baykal bu kadar kötü, madem Deniz Baykal hizipçi, madem Deniz Baykal CHP'yi mahvetti, diğer sol ideolojiler uğraşıp didinip farklı partilerde başarı yakalamaya çalışsın? Peki neden diğer partiler birşey yapamıyor da, "kötü adam" ilan edilen CHP, sol partiler arasında en yüksek başarıyı elde ediyor? Hani illa CHP birinci çıksın diye bir derdimiz yok, ama CHP dışında aktif bir sol parti bulunmadığından, biz de ancak CHP'yi destekliyoruz. Başka parti birşeyler yapıyordu da, Deniz Baykal mı engelledi sanki?
İkincisi, Deniz Baykal muhalefet yapmıyor, beceremiyor deniyor. Peki diğer bir muhalefet partisine bakalım. MHP. MHP über süper düper bir muhalefetlik mi yapıyor da, Deniz Baykal'ı muhalefetlik yapmamakla suçluyorsunuz? Alın bakın MHP, şu an AKP'nin kuyruğundan tutmuş ilerliyor. CHP en azından AKP'ye karşı tepki gösterirken, MHP'den hiç ses seda yok. Yani bu durumda da mı suçlu MHP değil CHP oluyor?
Üçüncüsü, Deniz Baykal'ın konuşmalarını dinleyen gerçek "sol" kesimdenseniz aslında adamın çok güzel şeyler söylediğini ve gayet güzel muhalefette bulunduğunu göreceksiniz. Elbette "sağ" kesimdenseniz veya direk AKP destekçiyseniz, sizin işinize gelen şeyler olmadığı için sanki yetersiz konuşuyormuş sanabilirsiniz, doğaldır. Ancak muhalefet yapmak illa AKP gibi ona buna argo konuşmak, vatandaşa ananı al da git lan demek, kendi halkına kabadayı kesilmek, fakirlere rüşvet niteliğinde bulgur nohut dağıtmakla olmaz. En başta "sol" denilen görüşe karşı davranışlar bunlar.

"X'in taraftarıymış gibi X'i eleştirme durumu"na güzel bir örnek mesela bu.

2) AKP'ye oy vermedim ama AKP'yi destekliyorum.

Mesela bu da başka bir örnektir. Kişi sürekli AKP'ci olmadığını vurgular, buna rağmen AKP'yi destekler şeyler konuşur da konuşur.
E madem AKP'ye oy vermedin, AKP'ci değilsin, neden AKP'yi destekliyorsun be birader?
Bunun nedeni bellidir. Sanki AKP karşıtı birisiymiş gibi gözüküp, aslında AKP iyi şeyler yapıyormuş gibi göstermektir amacı. İnsanları bölmek, kafasını karıştırmak, AKP'nin yaptıklarına ısındırmaktır amaç. "AKP'ye oy vermedim ama AKP'yi destekliyorum" diyen birisi çıkarsa, önce geçmişini incelemenizi öneririm.

3) Türban konusunda bilim adamlarının yapmış olduğundan utandım.

Örnek vereyim.
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=turbanli+ogrenciye+hak+ettigi+notu+veremeyebiliriz&kw=&a=&all=&v=&p=3
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=turbanli+ogrenciye+hak+ettigi+notu+veremeyebiliriz&kw=&a=&all=&v=&p=4

"ilim adamlarından işitmekten utandığım gerçek..
vermeyeceksiniz..
biliyoruz..
hakettikleri notu da..
hakettikleri değeri de..
hakettikleri maaşı da..
hakettikleri saygıyı da.."

"üniversitelerde akademik kariyerin nasıl bilimsel ve ahlaki yolllardan geçtiğini,bu akademisyenlerin çalışmalarının dünya nın her yerinde nasıl yayınladığını, nasıl talep gördüğünü ve karanlığı nasıl aydınlattıklarını bilmediğimizi sanmalarından olacak,"çok önemsenecek bir şey söyledim" haleti ruhiyelerine bürünmüş adamların sayıklamalarıdır."

Daha yakın zamanda Darwin'e küfreden, Bilimle dalga geçen, Adnan Hoca'yı tek bilim adamı sayan, bilimi ateizmle eş tutan ideolojinin taraftarları, bir anda karşımıza "Bilim adamlarının taraftarıymış gibi bilim adamlarını eleştirme" pozisyonuyla çıkmışlar.

Birincisi, türban denilen hadise ne İslamiyet dininde vardır, ne de Türk Kültürü'nde yeri vardır. Karaçarşaf'ın olduğu gibi tarikatlar yoluyla Arabistan'dan gelmiştir. Bu yüzden türban'ın Türkiye'de hakım olmasını isteyenleri desteklemek, Palyaço kıyafetiyle dolaşanları ciddiye almaktan bir farkı yoktur.
İkincisi, siz şimdiye kadar bilimi, bilim adamlarını ne kadar ciddiye aldınız da, bilim adamlarının şimdi sizi ciddiye almasını bekliyorsunuz? Siz değil miydiniz Motorcu Adnan Hocanın peşinden gidip Darwin'i yerden yere vuran?
Üçüncüsü, bilim adamları dediğiniz öğretim görevlilerinin en iyi bildiği idari konulardan birisinde onların dediklerini önemsemeyip, "çok önemli bir şey yapıyorum" havasıyla kafanızın dikine gidiyorsunuz da, karşınıza aldığınız kişilerin buna karşı tepki verecek olması çok mu tuhaf?

Bir de ilginçtir bazıları "bir soruşturma iki soruşturma derken not sisteminde adaleti öğrenecektir herkes..
böyle beylik laflara tokuz efendiler.." gibi tehditlerde bulunmuş. Ne güzel. İyice komikleştirmişler kendilerini.
"Biz şimdiye kadar soruşturmalarla sizi yıprattık, boşuna uğraşmayın soruşturmalara boğarız, canınıza ot tıkarız" kabadayılığını gösteriyorlar.
Ayrıca adalate madalet gak guk diye saçmalıyorlar, ee, nasılsa bunlar "biz yaptık oldu" zihniyetiyle hareket edip "istediğimiz gibi yasa çıkartırız nasılsa" diye insanları hukuk ve yasalar ile tehdit edebiliyorlar.
E kardeşim afedersiniz de, meydanı boş mu sanıyorsunuz? "İstediğimiz gibi yasa çıkartabiliriz nasılsa" güvencesiyle kafanıza göre hareket edip ülkeyi uçuruma itmeyi kendinizde hak görüyorsunuz da, karşınıza aldığınız öğretim görevlikerlinin tepki göstermesine mi şaşırıyorsunuz?
Eh bu da ilginçmiş.
Sosyal ağlarda paylaş

okudum ve birşeye takıldım.

toplumdaki bu ayrımı İmam Hatip vs. Otherz olarak kurmak doğrumudur, tek etken İmam Hatip liselerimidir ? İmam Hatipli falan değilim fakat bu yanlızca çok ufak bir bölümü oluşturur, insanın Anadolu veya Fen lisesinde -lise, çünkü en kolay orada bükersin insanı, eh ?- okuması bir şekilde cemaatlerin vs. etkisi altına girmesi için engel değil. Sonuçta dershanesi var, ışık evi var, abisi var var da var yani.

Ama genel olarak iyiymiş, çok uzun olması dışında. Forum için baya uzun hatta.

BAYA.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:
halkımız iki kutuba bölünmüş durumda.

1- Türban taraftarları.
2- Türban karşıtları.

...

- Bilimin saçma olduğunu iddia etmekte, herşeyi Allah'ın yaratmış olduğunu, bu yüzden bilim diye birşeyin olamayacağını söylemektedir.

burada okumayı bıraktım sevgili bone, yazıda desteksiz önyargını bu kadar açık belli edince ciddiye alınmanı zorlaştırıyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Hayır, türban destekçilerinin argümanı kabak gibi belli: özgürlük ve demokrasi.

Ama demokrasinin amaç değil araç olduğunu söyleyenlerin çıkardığı bir yasayadır bizim tepkimiz zaten, samimiyetsiz oldukları içindir.

Buna benzer bir yasayı, atıyorum, zamanının DSP-MHP-ANAP koalisyonu çıkarmış olsa bu kadar karşı tepki gelmezdi. Hatta eminim ki, türban destekçileri bu yasaya şiddetle karşı çıkardı, misal bağlama şeklini tarif ediyor diye.
Tayyip ve heyeti yapınca alkışlanıyor.

Şimdi Sam'den, "onlar öyle bir yasa çıkarmadı, bunu bilemeyiz" mealinde bir mesaj bekliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

engin ardıç değil de daha ziyade bekir çoşkun kıvamında olmuş bone'cum. kolay yazı konusunda biraz daha pratik yapman lazım ama. (:P)

sg-1, türban destekçisi türbanı açıkça destekleyen kişidir. benim şahsen zerre kadar umrumda değil türban giyilmiş ya da giyilmemiş. ama aşırıya kaçılmadığı sürece üniforma giyilmesi zorunlu olmayan yerlerde giyim & kuşama karışılmasını mantıksız buluyorum.

ha buna türbancı deyip geçerseniz de tınnn..
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:
ama aşırıya kaçılmadığı sürece üniforma giyilmesi zorunlu olmayan yerlerde giyim & kuşama karışılmasını mantıksız buluyorum.

Anladığım kadarıyla kamu dairelerinde de serbest olmasından yanasın. Yani başörtülü bir hakimimiz olabilir, ya da sarıklı doktorumuz, öyle mi?
Sosyal ağlarda paylaş

hazine boneki said:
Bunları anlattıktan sonra esas konuya geleyim.

yazı gg efendim

saygılar
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:
Bone said:
halkımız iki kutuba bölünmüş durumda.

1- Türban taraftarları.
2- Türban karşıtları.

...

burada okumayı bıraktım sevgili bone, yazıda desteksiz önyargını bu kadar açık belli edince ciddiye alınmanı zorlaştırıyorsun.

bone un yazdıklarının hepsine uyan insanlar tanıyorum onlarca.gel istanbula tanıştırayım desteksiz atılmadığına şahit ol
Sosyal ağlarda paylaş

Bilimin saçma olduğunu iddia etmekte, herşeyi Allah'ın yaratmış olduğunu, bu yüzden bilim diye birşeyin olamayacağını söylemektedir.

İslam tarihinin parlak zamanlarını bir oku binlerce batıya kaynaklık etmiş bilimadamı yetişmiş. Gerçekten müslüman olan kimse bu dediğini demez dememeli.

Ama tabi "ARAP(?)" tarihini okumak gericilik takunyacılık yüce Fransız ve İngiliz tarihlerini okuyup sempatizanı olmak ilericilik. Bu kadar dar kafalısınız.

Her toplumun yükseldiği ve gerilediği dönemler olmuştur ama sizdeki zihniyet bu kadarını idrak edebilecek kadar gelişmiş işte.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...