S_h_a_D_o_W Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 dinci müslümanlar,laftan anlamayan ateistler topiği polemiğe çevirmezse sevinirim,normal müslüman ve ateistler sayfalarca yazsınlar^^ Giderek bu inanç hakkında daha fazla bilgi duymaktayım.Çok eskiye dayanmamasına rağmen Stephen Hawking,Voltaire,Albert Einstein,Benjamin Franklin,Galileo Galilei,Mohandas Gandhi,John Locke,Thomas Paine,Will Rogers,Albert Schweitzer,Matthew Tindal,George Washington vs gibi düşünürleri kendi safına çektiği için çabuk parladı. Kısa bir bilgi; Albert Einstein' dan alıntı deizmin tanrı tanımı için iyi bir örnek olacaktır: " Benim dinim kendini zayıf aklımızla algılamamız zor olan sonsuz güç sahibi üstün ruha alçak gönüllü bir şekilde hayran olmaktan ibarettir. Bu üstün düşünen gücün duyguları derinden etkileyen ikna ediciliği, ki bu kendini anlamak mümkün olmayan evrende ifşa eder, benim tanrı anlayışımı oluşturur" Deizm neye dayanır? Akıla ve doğaya. Evrene bakınca bir düzen görürüz ve bu düzen bizi bir tanrı ya da tasarımcı inancına götürür. Eğer deism tanrı inancını kabul ediyorsa deizm ve yahudilik, islam, hıristiyanlık gibi diğer dinler arasında ne fark vardır? Deizm yukarda da geçtiği gibi doğaya ve akla dayanır, vahye dayanmaz. Diğer tüm dinler vahye ya da kutsal kitaplara dayalıdırlar. Deizmde bir rahibe papaza ya da imama gerek yoktur. Deismde ihtiyaç olan tek şey kendi sağduyumuz ve düşünme becerimizdir. Deistler,bilimsel maddelerle bir yaratıcı olduğunu kabul etmişler,bu herkes tarafından bilinmekte, ama benim asıl ilgimi çeken ve deist taraflarındanda herhangi bir cevap alamadığım nokta; İnsan içgüdüleri olan bir varlıktır,7yaşında bir erkek çocuğu sexi bilmemesine rağmen tvde bir kız çıkınca mutlu olur örneğindeki gibi.Bu noktadan yola çıkarsak,insan ilk günden beri bir Tanrı arayıcı içerisinde,deniz tanrısı,iyilik tanrısı,firavunlar vs vs birçok şeye taptı,günah diye sayılanlar benzeri kavramlardı.Benim merak ettiğim nokta,Yaratıcı bunuda farkederek yaratmamışmıdır insanları?Tekrar ben burdayım demeye gerek var mıdır?"sizce" bu arada misyoner zart zurt diye mesaj atıcaklar için şimdiden yazıyim,deist değilim.Evet deistlikle,mantıkla tanrıyı kabul eden biriyim,gen kodlanmasıntan tutun,evrende her yerde aynı oranda radon olmasına,jüpiterin bütün meteorları tutucak konumda olması gibi yüzlerce mantıkla kabul eden biriyim ama müslümanlığında herşeyini yaparım,gocunmam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mumu Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 her zaman insanlara dinleri kitapları inkar etseniz bile Allah'ı inkar etmeyin derim. kör olmak lazım bazı şeyler için çünkü Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yav Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Sempati duyduğum bir inanç, ideoloji mi denmeli yoksa bilemiycem. Harbi ya, her inanç birer ideoloji sayılmaz mı? Aydınlatın bari beni de arada=p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 deistizm değil, deizm olacakmış başlık. :) ben şahsen herşeye kadir, herşeyi bilen, heryerde olan bir tanrı varsa bunun yaratacağı evrenin kendisi nasıl istemişse o şekilde olabileceğini düşünüyorum. bu ne demek: - içinde yaşadığımız evrende onun varlığını kanıtlamak mümkün olmayabilir - hatta akıl ve mantık olmaması gerektiğine işaret edebilir - insan denen varlık inanma ihtiyacı duymayabilir heh, yani düşünüyorum da, ben yukarda saydığım özelliklere sahip bir varlık olsam, cennete girmeyi o kadar ucuza bırakmazdım. nasıl bir salak zaten kanıtlanabilen birşeye inanılması için ödül verebilir ki? (:P) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
maelstrom Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 bir yaratıcının -ne şekilde olduğunu bilmesen de- varlığından şüphe edersin. ve onun kainattaki düzeni kuran belirleyemeyeceğin bir varlık olduğuna kanaat getirirsin. gerçekten var olup olmadığı hakkında şüphe etmeye devam etmene neden olan şey bunca sistemi, zincirleri, atomu, yer çekimi, yörünge sistemleri, güneş, yıldız vs vs'yi gözünle görüp duyularınla algıladığın için bu dengeyi bu oluşumu mutlaka birisinin tasarlamış olacağını aksi halde über bir tesadüfle ortaya çıkmamış olacağını düşünürsün. deizm bu arada başlığı açarken hiç mi bakmadın Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mADmaXimus Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 orda yazdigin insanlarin bir kismi ateist bu arada deist degil Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
maelstrom Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 ateistler ve deistlerin en önemli farkı varlığın olup olmamasındadır. ed:düzelttim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Romario Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Deistlerin çoğu sonunda agnostizm ve ateizme kayarlar. Ayrıca Deistzm değil bildiğim kadarıyla sadece Deizm Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bleda Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Ona deistizm degil herşeyden önce deizm denir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 deizm bir dinden cok dusunce tarzidir koktendinci baskinin dayatildigi toplumlarda siklikla gorulur yenicagda skolastik dusuncenin baskisi altinda yetisen cogu bilimadamida deist tir turkiyede deizm radikaldincielrin yuzunden suratle yayiliyor iste rinanin ister inanmayin pek cok hristiyan kokenli deist reform hariketlerinde rol almsitir ki pekcoguda yeni mezheplere tabi olmuslardir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Turan Dursun said: Tüm dinleri rededen ancak tanrının varlığına inanan inanç şeklidir. Dinler rededildiği için peygamberler, kutsal kitaplar, cennet ve cehennem, melek, şeytan gibi kavramların hiçbirinin deizm inancında yeri yoktur. Sadece evreni ve doğa kanunlarını koyan, bunun ardından evrene ve insanlığa hiç bir müdahalesi olmayan tanrıya inanılır. Bu tek inancın kaynağı, dolaysız yoldan algılarımızla doğaya ve insanın yapısına duyulan hayranlık ve bunları bir yaratan (tanrı) olması gerektiğine olan inançtır. Deizmde ibadetlerin ve dinsel ritüellerin olmamasından dolayı ateistler ile deistler arasında günlük hayatta, pratik anlamda bir farklılık yoktur. Deizm, evrim teorisine karşı değildir. Deizme göre insan, tanrının oluşturduğu kurallar çerçevesinde, daha ilkel canlıların evrimleşmesi sonucu oluşmuş olabilir. Bir tanrıya inanmak, o tanrının, insanı aşama geçirmeksizin bir anda yarattığı fikrine de inanmayı gerektirmez. Semavi dinlerde yani Musevilik, Hıristiyanlık, İslam gibi dinlerde insanın, önceden evrim geçirmeksizin yaratıldığına inanılır. Bu inanış deizmde yoktur. Ben şahsen yaratıcı olduğuna inanmıyorum. Aslında tam anlamıyla Ateizm ile Agnostizm arasında gidip geliyorum. Deizm bir inanç değildir. Daha çok bir felsefedir. Yani dünyaya bakıp bunları yaratan bir mutlaka vardır demek gibi. Ama dinleri, peygamberleri saçma buluyorsan ama evren kendi kendine oluşmuş olamaz diyorsan deistsindir. Birçok insan aslında farkında olmadan pratikte deisttir. ek: Hakkaten Deistizm nedir ya? :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Yanlış. Deist inançlı, tanrı inancı olan demektir sadece. Ateist, deistin başına a getirilerek negatifleştirilmiş versiyonudur, inancı olmayan demektir. Bu bağlamda aslında deist kişi müslüman da, hristiyan da, musevi de, totemci de, taocu da olabilir, sadece hristiyan adam "hristiyanım" diyeceği, müslüman adam "müslümanım" diyeceği vs. için, dini olmayanlar sadece "deistim" diyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Quibble Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Einstein'in deizm i, tanri vardi yaratti herseyi duzeni soktu dusuncesidir, senin dedigin gibi "tekrar ben burdayim " demeye gerek olmadigini savunur. Vardi, yaratti, ama su anda burda degil diye dusunuyor Albert amca diye biliyorum ben :) Ben deist'im, Albert amcanin yolundan gidiyorum :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
cocacola Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Sanırım bunla ilgili bilgi What the bleep do we know isimli belgesel filmde mevcuttu doğadaki bütün olayları bilimsel olarak anlatıyorlardı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
AMO Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Herseyi yaratmıs olan tanrı nie insanların ona tapmalarına ihtiyac duysun ki yada nie insanlarin iyi davranmasini istesinki.Sonuc olarak iyiyi de kotuyu de yaratan o tanri, nötr olmalıdır.Bu nedenle eer tanrı varsa ilk baslangıcı yapmıs ve sonraki olayların doga kanunlarına uygun bi sekilde ilerlemesine izin vermistir.Olaylarin onun istedigi gibi olmasi icin mudahale etmemistir.Bu yuzden din yoktur der deizm Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
KillJoy Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Kur'an Allahın varlığını anlatır. İnanmanız için nedenler sunar. Mucizeler içerir. Allah'ın varlığına inananlar ama peygamberlere inanmayanlar deist oluyor Kur'an allhın varlığının kanıtıdır Örnekler vardır.. Yaşanmış olaylar yaşanacaklar.. Eğer okursanız yaklaşırsınız inanmaya Kur'anı eğer Kur'ana inanırsanız zaten Nerden geldiğine de inanırsınız. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
scorch Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 ona inanan buna inanmayan diye neden kalıplaştırıyorsunuz deizm i? deizm bir felsefik inanış hayata bakıştır , budizm e benzer bu açıdan , ayrıca dinin gerekliliğinin zorunlu olmadığına inandığı için yaratıc <> ben seklinde bir düzen icerisinde yaşar yani peygambere inanmayan deisttir dine inanmayan deisttir vs gibi bişi yok nerden uyduruyorsunuz ? dinin kendince bir ihtiyacı olmadığı için kişi deist olur , bu demek değildirki su din yoktur bu peygamber gerçek değildir demek. , insanın kendi aklı ile bulduğu doğru olduğuna inandığı sekilde davranması , mevcut topluma uyumu/yada uyumsuzluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir deizm in inanışı yani kesin katı kuralları yoktur herhangi bir din gibi bu yuzden kendi basina bir inanış olduğu kadar kimi zaman bütün inançları da kapsar. p.s. evet deistim :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrMarvelous Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Deism , ateist olup hiç bir şeye inanmamakla, bir dine mensup olup birşeylere inanmanın tam arası... Yani cennet-cehennem varsa, ateistler kadar kolay cehenneme gitmemek için bi ara yol bence :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 scorch, deizmi kalıplaştırmayın diyorsun da, kendin kalıplaştırıyorsun. Bir önceki sayfada da söyledim, tekrar söylüyorum, deist kelimesi sadece inanan, inancı olan anlamına gelir, gerisi sadece yorumlama. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
scorch Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 tamam aynı seyi söylüyorum bende =) biseyleri yapıp/yapmamak tamamiyle kendine kalmış bişey yaratıcı <> birey bu şekil sana bişii cağrıştırmıyormu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Kitabı olan dinlere genel olarak fideism denir, ve bence mantığın burada yeri yoktur(bkz: Douglas Adams mantığı ve Babil balığı ve kahkaha). Deism kutsal kitapları(nızı) insanla tarafından yapılmış tarifler olarak görür ve benim tam olarak kavrayamadığım bir mantığı vardır. Antimodes'in söylediği doğru ama onun kastettiği anlamda değil. Deism Antik Yunanca'da özgür düşünce anlamına gelir ve ortaçağ İngiltere'sinde kutsal metinlere inanmayan ama tanrıya inanan anlamı yüklenmiştir kendisine. Lord Herbert tarafından De Veritate adlı kitapından. Okumanız iiçn bir kitap daha: Writings of Thomas Paine - Vol. IV Daha da içine girmek ve Deist mantığı daha iyi kavrayabilmek için (becerebilirseniz çünkü biraz şaçma geliyor bana: ne de olsa ben mantığımla tanrının var olmadığını çıkartabiliyorum ancak) bunu okuyun: Matthew Tindal - Christianity as old as the Creation Ana maddeleri şunlardır: - İnanç değil, mantık bizi tanrının varlığına götürür. - Tanrı vardır ve evreni yaratmıştır. - Tanrı insanların ahlaklı davranmalarını ister(Kantian bir ahlak bu ki ben var olduğunu sanmıyorum) - Ölümden sonra yaşam vardır. - Tanrı ahlaklı olanları ödüllendirecek, olmayanları cezalandıracaktır. - Determinizme genel olarak kabullenmezler(bence bu da büyük bir hata). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Genel anlamda tanrının varlığına inanan, ancak tanrının insanların işlerine karışacağına inanmayan (buna kitaplar, mucizeler vs. de giriyor) insanların inanış felsefesidir. Ben de bunlardan biriyim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Darqainu Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 ben tam olarak niye yarattıgını anlasam herseyi cozucem de.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
KillJoy Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 scorch said: ona inanan buna inanmayan diye neden kalıplaştırıyorsunuz deizm i? deizm bir felsefik inanış hayata bakıştır , budizm e benzer bu açıdan , ayrıca dinin gerekliliğinin zorunlu olmadığına inandığı için yaratıc <> ben seklinde bir düzen icerisinde yaşar yani peygambere inanmayan deisttir dine inanmayan deisttir vs gibi bişi yok nerden uyduruyorsunuz ? dinin kendince bir ihtiyacı olmadığı için kişi deist olur , bu demek değildirki su din yoktur bu peygamber gerçek değildir demek. , insanın kendi aklı ile bulduğu doğru olduğuna inandığı sekilde davranması , mevcut topluma uyumu/yada uyumsuzluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir deizm in inanışı yani kesin katı kuralları yoktur herhangi bir din gibi bu yuzden kendi basina bir inanış olduğu kadar kimi zaman bütün inançları da kapsar. p.s. evet deistim :p öz olarak bir yaratıcının varlığına inanıyorsun ama onun dışında hiçbir şeye inanmıyorsun.. öyle değil mi? değilse deist değilsin. öyleyse peygamberlere inanmıyorsun. geldin yine dediğime.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 evet peygamberlere inanmıyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar