Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kader

SteelBB

Öne çıkan mesajlar

@elaidi:sana göre benim fantazilerimden ibaret bir şey olmaz o da .
belli bir mantığı olmaz çünkü . ortak bir paydada buluşulucak bir nokta olmaz , senin fikrin gibi havada kalıcak bir şey olur .
dersin ama atıp tutarsın yani , seçimimizi görmekten tut , bu dünya hayatını yaşamak ve bunun bir bedelinin olması falan filan.onları geçicen.
yani bi tarafından element uydurmaktan öteye geçemem .atıp tutarım .

şu an ki hayatını açıklayabiliyor musun ? yok .
yapamazsın.
içgüdüye açıklayan biri var mı , annelik sevgisi falan .
ya da mühendislik öğrencisiysen doğadaki sistemetikten haberdarsındır , ne kadar aklını alıo hepsi ?

işte mühendislik harikası insan vücudu ve çevre şartları kullanıla kullanıla bir yere kadar getirdik teknolojiyi ve hayatı .

bir görecemiz olucak ama , sınırlıyız ve programlıyız biz.

robotlara insan duygularını yükleyebilir misin ?
aşkı vs ?
anlık hormonal duygular ve reaksiyonlar .
herhangi bir mekatronikçi bunun cevabını verir sana .

dediğin gibi tarif edilemez bir yaratıcı var , yazıldığı çağa göre olması imkansız kabul edilen bir kitap , ve dünyanın en büyük devrimcileri arasında bir peygamber .

sözün bittiği yerdir bu . seçimini sen yaparsın özgürce , neyi nasıl istersen .

madem fantaziden ibaret bu kazanıp kaybedeceğim bir şey yok sonuçta benim , ama öyle değilse o zaman parti var .

bu kadar şeyi es geçip takıldın şeylerin akıl karı mı oldunu sanıyorsun ?

her şeyin hakkında fikrin varsa , dünyanın sistemetiği hakkında da bir mantıklı fikrin olucak . bu kadar mühendislik harikasını boş geçecek bir anlayış nasıl sahip edilebilir ki .

gerçi bilmiyorum ne okuyorsun gerçi ama .
Sosyal ağlarda paylaş

Mühendislik okumuyorum, ama doğa hakkında az çok bilgim var.

Günümüzde böyle konuşmana da ben şaşırıyorum. Bundan 2000 yıl önce insanların bildikleriyle bugün bilinenler arasında dağlar kadar fark var. Bugün bir bilim adamı kendi kendini kopyalamayı başardı -sadece 5 gün yaşasa da embriyo bu bi başlangıç- ileride kim bilir daha neler olacak. bundan 1000 sene sonra bilimin herşeyi açıklayamicanı nerden biliyosun? Nasıl bu kadar emin olabiliyosun ben de bunu anlamıyorum. 2000 yıl önceki insan kafası ve bildikleriyle bugün arasında çok fark var, ve bugün eskisinden daha çok şey biliyoruz. İleride daha da çok şey bilicez.

Benim umudum bi gün bilim herşeyi açıklayacak, o zaman böyle "düşündüklerin akıl karı değil" gibi laflar ortada asılı kalıcak.

Daha birçok şey söylerdim kafamda olan, ama kimsenin ne inancını ne de kitabını bilmemnesini daha fazla rencide etmek istemiyorum. O konulara girilirse çıkılmaz nitekim topic kilitlenir geçmişte örneklerini yaşadık.
Sosyal ağlarda paylaş

Özgür irade yoktur efendim.
Evet şöyle düşünelim; biz doğmayı seçmiyoruz, bizi doğuranları da seçmiyoruz, nerede yaşayacağımızı, nasıl bir çevrede büyüyeceğimizi de seçmiyoruz. Buraya kadar kimse zaten inkar edemez. Beynimiz olayları algılamaya başladığı andan itibaren çevremizle etkileşimimiz benliğimizi oluşturmaya başlıyor. (kendi seçimimiz olmayan)Ailemiz bizi eğitiyor, kendilerine uygun bir şekilde yetiştiriyor, biz büyümeye devam ettikçe ailemizin ve çevremizdeki insanların etkileriyle kişiliğimiz şekilleniyor ve üzgünüm ki bunda hiç bir bilinç kırıntısı yok. Etrafımızdaki insanlardan (sözde)kişiliğimize uygun insanlarla arkadaş oluyoruz, onlardan etkileniyoruz ve temelde yine hiç bir seçim yapmıyoruz.
Sonra birgün karşımıza bir yol ayrımı çıkıyor. Sağdan veya soldan gitmenin bizim elimizde olduğunu düşünerek seçim yapıyoruz yani aslında seçim yaptığımızı sanıyoruz fakat seçim çoktan yapıldı. Çevremiz, koşullarımız, genlerimiz yaptı seçimi biz değil.Özgür irade bir yanılsamadan ibarettir. Fakat sanırım bu yanılsama olmadan yaşamak mümkün değil.

Tabii bu bahsettiklerim tanrısal bir kader anlayışı içermiyor.
Örneğin varoş bir mahallede yoksul bir ailenin bilmem kaçıncı çocuğu olarak dünyaya geldiniz. Zor koşullar altında büyüdünüz ve aileniz, yaşadığınız çevrenin sosyal yapısı(...) gibi etkenler tarafından kişiliğiniz oluşturuldu. Çevrenizdeki hatta ailenizdeki insanlar hırsızlık yaparak, gasp ederek geçim sağlıyorlar ve bütün bunlar sizin gözününüzün önünde oluyor. Bu saydıklarımın hepsi bütün dinlerde günah herhalde. Eh abiniz elinize bıçağı tutuşturup sokağa salınca bütün bu dış etkenlerle kavrulan benliğinizin ne yapmasını beklersiniz.

Diyelim ölümden sonra yaşam var ve gökyüzüne yükseldik. Kim çıkıp bu insanı suçlayabilir, ona neyi seçme şansı verildi ?

Dolayısıyla bana kalırsa irade yoktur, irade yoksa tanrı da yoktur.
Sosyal ağlarda paylaş

İrade yoktur, irade yoksa tanrıda yoktur.

Hmm. O zaman ne var? Söyler misin?

Eğer irade yoksa ilahi bir güç vardır. Eğer tanrı yoksa özgür iraden vardır. İkisinin olmadığı tek bir şey vardır o da ölümdür.

Şimdi ben sabahın 7:31 inde bir çok yazıyı atlarken senin kini okuduysam bu bir seçimdir. Ve senin yazının saçma olduguna karar vermemse ayrı bir seçimdir. Sana yazı yazmaksa daha sonraki bir seçimdir. Bana bunlar seçim değil diyorsan, bunlar planlanmış diyorsan bana planlayıcıyı göster? Tanrı yok diyorsan planlayıcı kim? İlahi bir güç olması gerekir planlamak için. Ha bana Nietchze lik yapıp ''God is dead'' dersen peki. Ama o zaman planı bozacak bir yol olduğunu söylerim. Eğer tanrı yoksa planı yoluna koyacak bir kişide yoktur ve böylece ben bu planı bozarım arkadaş.

Özgür irade vardır.

Ayrıca kader kavramı sadece basit yapıda insanları avutmak içindir. ''Kaderimiz buymuş'' diyebilsinler diye vardır. Ama ilerde zeki insanların çıkıpta ''Olm kader kavramı biraz absürd duruyor'' diyeceği düşünülemedi. Aynı ''Olm eğer Allah herşeyi biliyorsa, ilk gönderdiği kitapların sonun ne olacağını da biliyordu neden 2. ve 3. baskı gönderildi o zaman?'' sorusunun gelebilmesi gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Hayır onlar doğmadan bu bellidir, bu yapılan seçimleri zaten allah biliyodur, ve bebeğin aidsli olacağını bile bile dünyaya gelmesine izin veriyordur. Herşeyi bilir ya, herşeyi görür ya, o çocuğun aids'li olduğunu da görür

bebekleri aidsle doğurtan allah değil ama; anneleri ya da babaları. afrika'da insanlar cahil; korunmadan seks yapar, hastaneler yetersiz kan naklinde aids yayılır vs sebeplerden ve hiç kendi üzerimizdeki sorumluluğu allah'a yıkmaya çalışmayalım. afrika bugün sefaletin ve cahilliğin kol gezdiği bir yerse dünyanın diğer bölgelerinde refah içersinde yaşayan ama afrika ve ya başka bir yerdeki insanların acılarına duyarsız bir halde yaşayan sen, ben, o her kimsek aidsle doğan çocuklardan sorumluyuz.

ha bireysel olarak bakılınca "ama ben ne yapabilirim ki?" diye düşünebilirsin. zaten olay tam olarak burda patlak vermiyor mu? hep "ben ne yapabilirim ki?" diyip bi boka merhem olmadığımız için dünyanın anasını bellemiş bir vaziyette değil miyiz?

Allah insanların acı çekmesine neden izin veriyormuş? Çektirme. İnsanlık olarak ne yapıyoruz dünyayı cennete çevirmek için?

bundan sonrası içinde Allah bunları bilmiyor mu gibi çiğ savlar atmayın ortaya lütfen. Allah biliyor tabii de biz biliyor muyuz?
Sosyal ağlarda paylaş

Özgür irade vardır ya da yoktur olay bu değil ki.
Tanrı eğer her şeyi biliyorsa bizim önümüze gelen seçimlerden neyi seçeceğimizi de bilmek zorundadır.

Eğer bilmiyorsa, sallayın zaten kavram baştan dağıldı.
Eğer biliyorsa, hayatımızı nasıl çizeceğimizi de bilmek zorunda.

Yani beni yarattığı anda, benim nasıl büyüyeceğimi, hangi dini seçiceğimi, neler yapıcağımı, nasıl ölüceğimi hepsini bilmesi lazım.

Ee, bunları biliyorsa ne diye yaratıyo? Yani belli, ben kişiliğimle, bu yaşa gelene kadar düşündüğüm şeylerle, iyi kötü bir dinsel felsefeyle bu saçmalığa tapınmıycam. Eğer kader diye birşey varsa tapınmıycam yani.
(Özgür-özgür olmayan irade konusuna bu noktada gelebiliriz aslında. Evet, düşüncelerimin gelişmesinde çevresel faktörlerin de önemli etkisi olmuştur elbette)
Yani tanrı varsa cehenneme gidicem.
Zamansız olarak ele alırsak cehenneme gitmek için yaratıldım.

Çünkü başka bir ihtimal görmüyorum. Sırf kader kavramının saçmalığı bile tanrıyı saçma bulmam için bir etken. E ne diye tapınıyim o zaman?
Sosyal ağlarda paylaş

bilmiyorum daha once neler yazıldı ama kader üstünde bende cok düşündüm bir yere varamadım. tek tahmin ettigim sonsuz olasılıklar dünyasında allah bu olasılıkları ve bunların tüm sonuclarını bilir. ama secme hakkı insana kalmıştır. biraz kuantum felsefesinide katmış oldum sanırım. yani kader dedigimiz şey herşeyi onceden belli bir yolsa gercekten hayatımızın ne manası kalıyor. sanırım ancak bu düşünceyle dogru bi yere oturabilir kader. biz insanlarsa o sonsuz olasılıktan sadece birini seceriz ve yola oyle devam ederiz...
Sosyal ağlarda paylaş

Thaumiel said:
İrade yoktur, irade yoksa tanrıda yoktur.

Hmm. O zaman ne var? Söyler misin?

Eğer irade yoksa ilahi bir güç vardır. Eğer tanrı yoksa özgür iraden vardır. İkisinin olmadığı tek bir şey vardır o da ölümdür.

Şimdi ben sabahın 7:31 inde bir çok yazıyı atlarken senin kini okuduysam bu bir seçimdir. Ve senin yazının saçma olduguna karar vermemse ayrı bir seçimdir. Sana yazı yazmaksa daha sonraki bir seçimdir. Bana bunlar seçim değil diyorsan, bunlar planlanmış diyorsan bana planlayıcıyı göster? Tanrı yok diyorsan planlayıcı kim? İlahi bir güç olması gerekir planlamak için. Ha bana Nietchze lik yapıp ''God is dead'' dersen peki. Ama o zaman planı bozacak bir yol olduğunu söylerim. Eğer tanrı yoksa planı yoluna koyacak bir kişide yoktur ve böylece ben bu planı bozarım arkadaş.

Özgür irade vardır.

Ayrıca kader kavramı sadece basit yapıda insanları avutmak içindir. ''Kaderimiz buymuş'' diyebilsinler diye vardır. Ama ilerde zeki insanların çıkıpta ''Olm kader kavramı biraz absürd duruyor'' diyeceği düşünülemedi. Aynı ''Olm eğer Allah herşeyi biliyorsa, ilk gönderdiği kitapların sonun ne olacağını da biliyordu neden 2. ve 3. baskı gönderildi o zaman?'' sorusunun gelebilmesi gibi.

Evet söylediğim gibi bunların hiç biri seçim değildir. Tanrı ve özgür irade yoksa ne var diye soruyorsun. Seçimin olmadığı yerde mutlaka bir üst bilincin, bir planlayıcının olması zorunluluk mudur? Shadowfury'nin defalarca yazdığı ve benim de örnekte belirttiğim gibi eğer bir tanrı varsa zaten hiç bir seçim şansı olmayan insanı nasıl yargılayabilir cezalandırabilir?

ShadowFury said:
Özgür irade vardır ya da yoktur olay bu değil ki.
Tanrı eğer her şeyi biliyorsa bizim önümüze gelen seçimlerden neyi seçeceğimizi de bilmek zorundadır.

Eğer bilmiyorsa, sallayın zaten kavram baştan dağıldı.
Eğer biliyorsa, hayatımızı nasıl çizeceğimizi de bilmek zorunda.

Yani beni yarattığı anda, benim nasıl büyüyeceğimi, hangi dini seçiceğimi, neler yapıcağımı, nasıl ölüceğimi hepsini bilmesi lazım.

Ee, bunları biliyorsa ne diye yaratıyo? Yani belli, ben kişiliğimle, bu yaşa gelene kadar düşündüğüm şeylerle, iyi kötü bir dinsel felsefeyle bu saçmalığa tapınmıycam. Eğer kader diye birşey varsa tapınmıycam yani.
(Özgür-özgür olmayan irade konusuna bu noktada gelebiliriz aslında. Evet, düşüncelerimin gelişmesinde çevresel faktörlerin de önemli etkisi olmuştur elbette)
Yani tanrı varsa cehenneme gidicem.
Zamansız olarak ele alırsak cehenneme gitmek için yaratıldım.

Çünkü başka bir ihtimal görmüyorum. Sırf kader kavramının saçmalığı bile tanrıyı saçma bulmam için bir etken. E ne diye tapınıyim o zaman?

Ve tam olarak senin bahsettiğin şeylerle aynı sebepten dolayı özgür iradenin var olup olmaması, kaderin ve tanrının varlığıyla yakından ilgilidir.Benim verdiğim örneği bir kez daha okursan sanırım aynı şeyden bahsettiğimizi anlayacaksın.
Sosyal ağlarda paylaş

Seçme şansı sunulmuyor. Senin ne seçeceğini zaten biliyor ama nedense en baştan cezalandırmıyor veya mükafatlandırmıyor. Senin seçimin başkalarının hayatını zehir etse dahi cezanı en sonunda çekiyorsun yani iş işten geçmiş oluyor. Kısacası kaçamak cevaplardan biri sana seçme şansı sunuyor demek.
Sosyal ağlarda paylaş

bLackcha0s said:
onu bunu bırakın dünya niye bu kadar kötü bana onu söyleyin.
Herşey tozpembe olmayabilir

ama neden afrikada her yıl 5milyon çocuk yerine 500bin çocuk aidsli doğmuyor? bu nasıl bi sınavdır ya..

Bu da absürd, zengin devletler gidip bir gram yardım etmesin, insanlar orada sefalete ırkdaşları tarafından terkedilsin, sen bu sırada ye-iç-takıl, sonra gelip suçu tanrı'ya giydir. Harika.

Yoktur önceden yazılmış kader falan. Eğer dinlere göre dünya hayatı sınavsa, kader niye olsun ki? O zaman sınava falan gerek yok, kafadan yazmış zaten? Ayrıca özgür irade nasıl yok? Eğer zırt pırt aynaya baktığında seçimlerinin kendinde olmadığını görüyorsan yaratılış evhamındandır. Seçimlerimiz sadece bizi etkilemez, bizden sonrakileri de etkiler.

Yani amerika yıllarca afrikalıları gemilere doldurup doldurup köle yaptı, Tanrı'nın suçu mudur? İnsanoğlunun suçudur bu. Ama işine geliyor tabii ki insanın, "Ah şu Tanrı, neden bütün kötülüğü temizlemiyor, beni uğraştırıyor?" demek.
Sosyal ağlarda paylaş

Açıkcası o zaman sınıyor demesinler. Yarattı izliyor sadece desinler ama ondan sonrada onu yaparsan gunah bunu yaprsan sevap demesinler nasıl Afrikaya karışmıyorsa diğer hiçbirşeye de karışmasın karıştırılmasın. İşine gelince insan suçu işine gelmeyince Allah yapar eder denmesin.
Sosyal ağlarda paylaş

Çok basit birşey kompleks hale geliyor.

Dinlere göre Tanrı dünyayı yaratmış, ruhları göndermiş, onlara kılavuzlar göndermiş(peygamberler) ve özgür iradelerine bırakmıştır. Hayatlarını geçirişlerine göre ya cennetle ya cehennmele ödüllendirecektir. Tanrı bu sürede peygamberleri upgrade etmek dışında olaya karışmaz. Yani "Ay aman insanlar bir yerde zulüm görüyor, Tanrı niye birşey yapmıyor" düşüncesi yanlış bir yaklaşım. Peygamber göndermiş, yapıcağını yapmış, yolu göstermiş elçileriyle. Senin, benim, onun duyarsızlığı sebebiyle dünyada açlık var. 21. yüzyılda nasıl açlık olur diye düşünüyor insan.

Edit: Tanrı niye yaratmıştır sorusuna ben de kendimce cevap arıyorum, henüz çok sığ şeyler gördüğümden olasılıksız geliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

allah seni yarattı ve sınıyor. sadece izlemiyor. sana ne kadar karışıyorsa afrika'ya da o kadar karışıyor.

yani sen yürürken arabanın seni ezmesiyle, senin arabanın altına atlaman arasındaki fark kadar basit bişey neden bu kadar tartışılıyor ki.

insanın kendi iradesi var ve kaderimizi şekillendiriyoruz, ama dediğim gibi taş düşse kafamıza ölsek, o bizim irademiz değil. hem insanın iradesi olmasa ne ortada ne vaat kalırdı, ne vaat eden.

"yahu afrika'daki aids'li doğan çocukların ne suçu var, onlar ne için sınandı da öldü?" demek bizim işimiz değil. eğer yaratan ve canını alan bir tanrıya inanıyorsan, bilirsin ki doğrusunu allah bilir. adaleti sağlamdır ve her karşılığı kişiye verecektir. ha allah'a inanmıyorsan da zaten aids'li çocukların doğması ve ölmesi zaten insanın işidir, zira allah diye bir kavram yoktur senin için.

peygamber bile kader için allah'ın sırrıdır demiş. herkes genel şeyleri biliyor. inananlar için özgür irademiz var ve hayatımızı tamamiyle olmasa da şekillendiriyoruz. inanmayanlar için tamamiyle şekillendiriyoruz. yani hem inanmayıp hem de abi allah kötü mü böyle yapıyor demek abes.
Sosyal ağlarda paylaş

Peki tanrı Afrikadaki insanları yaratırken onların açlık, hastalık ve sefalet çekeceğini bilmiyormuydu?
Bunları bile bile yaratmadı mı?
Diğer insanların buna göz yumacağını bilmiyormuydu?

Bunları biliyorsa, üstüne üstlük bunları bile bile yaratıyorsa, insanların sefalet çekmesine göz de yumuyorsa, insanlar onun yüzünden sefalet çekiyordur.Bu kadar basit.
(Daha da basit bir tabirle: O yaratmasaydı, insanlar sefalet te çekmezdi,
hatta daha da basitçe anlatırsak sefalet çekmek zorunda kalan insanlar olmazdı.)
Sosyal ağlarda paylaş

herşeyi biliyor da, herşeyi bilmesi bunların olması için sebep değil ki. ya da insanları yaratıp, dünyaya göndermesi mi tüm bunların sebebi?

peki avrupa neden sefalet çekmiyor şu an? tanrı mı göz yummuyor da, avrupalılara yardım ediyor? hayır avrupalı çalışmıştır, kazanmıştır, rahat yaşıyordur; kendi iradesinin sonuçlarını yaşıyordur.

afrika'da yöneticiler darfur'da insanları öldürüyorsa bu da afrikalıların iradesi sonucudur.

"yaratmasaydı kimse acı çekmezdi" de başka bir konu, insanın neden dünyaya gönderilip, sınanması konusu. sınanmanın zaten olayı dünyada çektiklerine rağmen sabırlı olup, doğru dürüst yaşaman. ve gene tanrıya inanan bir bakış açısıyla bakarsak, eğer tanrı bana özgür iradem dışında acı çektiriyorsa bunun karşılığını da bana verecektir ahirettte ve ben sabretmeliyimdir. bakış açısı farkı gene.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Bunları bile bile yaratmadı mı?

O insanın yaratısı, tanrı'nın değil. Dünyaya aids'i salıp, afrikalıları direk aç yollamadı. Yıllarca madenleri yüzünden sömürülmüş bir millet. İnsanlık suçudur, Tanrı'nın değil. 3 mesajdır yazıyorum, hala aynı şey söyleniyor. Garip.
Sosyal ağlarda paylaş

neden izin verdi.hım.insanları garipleri zulm görenlere neden izin veriyor veya neden avrupa ve amerikalılara bol para veriyor.biraz rızık ile alakalı sonuçta ve karşımızdaki kutsal kitaplardaki tanrı bizim aklımızı şuan için erdirebileceğimiz bir varlık değil.istediğime rızık veririm istediğimi zengin istediğimi fakir yaparım diyen, yaşam sürenizi takdir ederim diyen, insanların bütün yaptıkları yapacakları kitapta(levhi mahfuz) yazılıdır diyen kendisi.

mesela aynı şey iblis için geçerli iblisin isyan edeceğini allahın yarattığı bir varlığa secde etmeyeceğini biliyordu.fakat yinede o emri verdi ve iblis karşı cıktı ve kovuldu.bunu neden yaptı biliyordu ise neden cennete iblis gibi isyankar bir varlığı soktu veya ona neden böyle bir emir verdi sonucunu bile bile.yoksa insana özgür irade verdiği için denemek için kötülüğe çağıran nefslerimizi yoldan çıkaracak bir iblismi gerekli idi?

saf iyi bir tanrı olsa idi kötülüğe izin vermezdi fakat iyilik kötülük onun benliğinde anlamsız kalıyor.sanırım zaman üstü ve zamanın dışında bir varlık ve biz zamanın içinde yaşadığımız için onun düzenini tam olarak anlıyamıyoruz.

haşa tanrıya benzetmek gibi olmasın ama dune serisindeki imparator tanrı leto 2 gibi oda mesela geleceği görüyordu kendisi bir altın yol planını işletiyordu ama insanlar yaşayanlar bunun ne yaptığını tam kavrıyamıyorlardı.öleceği zamanıda biliyordu değiştiremiyordu geleceği bir bakıma oda zamana hapsolmuştu fakat uzun ömürlü olması nedeni ile genel ve uzun ömürlü bir planı yapabiliyor ve görebiliyordu.

sonuç olarak biz zamana hapsolmuş kısa ömürlü yaratıklar için kader, rızık, ecel gibi kavramları açıklamak çok güç.
Sosyal ağlarda paylaş

benim kader konusundaki düşüncem sadece dogdugum ve öldügüm anı degistiremem. kalan hersey benim elimde.

8. sınfta din öğretmenim cok güzel birsey demisti allah bildigi için biz yapmıyoruz. biz yapacagımız için allah biliyor. yoksa biz kendimiz günah yada sevap işlemekte hareket etmekte kendi irademizle hareket ederiz.
Sosyal ağlarda paylaş

Olivies said:
Peki neye gore ben ceza cekiyorum? Yazik degil mi bana, madem her sey en bastan yazilmisti. Benim 5 kisiyi oldurecegim onceden yazildiysa ve irademi de bu sekilde kullanmami saglayan da allah ise, benim ve cekeceklerimin ne sucu var?

Senin beş kişiyi öldüreceğin diye birşey yazılmadı. Sen 5 kişiyi öldürdün. Sonrasında hepimiz okumuş çocuklarız, uzayda biryerlerde zamanın bizim bildiğimizin çok dışında hareket ettiğine inanıyoruz da, Allah'ın senin neler yapacağını önceden bilmeyeceğine mi inanmayacağız? :P
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...