Dev Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Fazıl say said: Paco de Lucia nota bilmez. Aşık Veysel de... Ama ikisi de kendi konularında dahidirler Gökyüzüne yükselip, havada 1 milyon kilometre civarı yol kat etmiş, toplam süre olarak, bir yıldan fazla 10 bin metre yükseklikten aşağıya bakmış biri kendisine ne sorar, bilir misiniz? "Aşağıyı anlamak istiyorum" diye sorar. Bu dünyayı, insanları, kültürleri, Avrupa’yı, Asya’yı, Amerika’yı, Türkiye’yi, bu gezegende olup bitenleri... "Anlamak istiyorum!" Ve anladığımı da anlatmak. Zor iştir... Sen, Aşık Veysel’i Paris’te, Sydney’de, San Fransisco’da anlatmak istiyorsan, zor iştir. Anadolu’yu, toprağı, kokuları, sevgileri "insanca", "müzik ile" anlatmak zor iştir. Ama işimiz budur. Kültürler farklı bile olsa... Kültürler uzaktır. Fransız kültürü ile Hint kültürü! Ne alakası var? Alakası var. İnsan! * * * Bu gezegene yukarıdan bakınca, bir müzisyenin görevi daha iyi anlaşılır. Çünkü sade ve temiz düşünürsünüz yukarıdayken, kimsenin etkisinde değilsinizdir. Anlat müzisyen! İpek Yolu’nu anlat, Anadolu’yu, Veysel’i, Nazım’ı, Atatürk’ü anlat. Onlar da gelsin kendilerini anlatsınlar. Müzik ile, edebiyat ile, felsefe ile, bilim ile, sevgi ile... * * * Biz bunları anlatırken ekleyeyim, işimiz hiç de kolay değil; bir sürü şoven çıkacaktır karşınıza. Çelmeyi takacaklardır. Yine de devam et. Dünya birbirini tanısın. Müzik ile, felsefe ile, bilim ile. Gökdelenleri yıkan uçaklar ile değil!!! * * * Orada yıkılan gökdelenler değil sadece. Bunca emek, bunca şiir, bunca beste. Batı dünyasının emeğinden bahsetmiyorum! Doğu dünyasının emeği gitti, yıkıldı. Batı’nın şoven kesimi haksızken haklı çıktı. Tamiri çok zor. Mümkün... Ama zor... * * * Biz şiirden, sanattan, evrensel kardeşlikten bahseder iken ve bu 11 Eylül olayının üzerinden henüz 1 ay geçmiş iken, benim "Nazım" adlı eserimin ilk seslendirilişi yapılmış ve Afgan savaşının başladığı gün Milliyet Sanat’a verdiğim röportajda hayatı boyunca Amerikan emperyalizminin karşıtı olmuş Nazım Hikmet’in bile Amerika’ya hak vereceğini söylemiştim. Daha savaşın ne idüğü belli değil idi. Bizim solcular ise hemen ABD karşıtı yerlerini aldılar: "Emperyalist ABD!" Teröre karşı savaş! Tamam, biz de istemeyiz. Batı daha fazla düşünsün, Doğu’nun hakkını yemesin isteriz de, Doğu şiir yazmıyor müsadenizle, gökdelen yıkıyor. Doğu diyorum, çünkü kavramlar sembolik: Cihat, İslam, emperyalist Batı (!) vs. Hepimiz olup bitenleri günbegün takip ettik, kim haklı, kim haksız, kim suçlu, kim suçsuz, dengeler her gün değişmekte, bugüne geldik... Nazım’ın 7 yaşında bir Japon kız çocuğunu anlatan o meşhur "Hiroşima" şiiri aklıma geldi: "Kapıları çalan benim Kapıları birer birer". Nazım için 2001 yılında, 7 yaşındaki bir Afgan kız çocuğu çok farklı bir şiire yol açacaktı. 7 yaşındaki kız ölmedi, ölüydü zaten! Okul yasak, sanat yasak, müzik yok, yok, yasak, hayat yasak, yaşamak yasak! Savaşta şu anda gelinen noktayı pozitif değerlendirin. Amerika yanlışlıkla 3-5 tane kız çocuğunu öldürdü belki. Ama milyonlarca kız çocuğunu diriltti. Nazım şu aşamada Amerika’ya "aferin" derdi. * * * Bizim "solcu şairler"e gelince: Biz Nazım’ı "solcu şair" değil, "büyük şair" olduğu için seviyoruz. Hayat tezatlarla dolu, Amerikan emperyalizmi meselesini genellemek yanlış. Daha doğrusu "genellemeler" yapmak yanlış. Mozart masondu, Bach kilise müzisyeniydi, boşver, biz, bize kalanla yetinelim. 7 yaşındaki Afgan kızlarından da Nazım’lar, Mozart’lar çıkar belki, kim bilir? böyle bir köşe yazısı yazmış milliyette. /discuss
sir Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 ilginç bi çaba. yazının gidişatı güzel gayet ama bi noktada amerikanın ortadoğu ülkelerine "demokrasi" götürmesinde bir haklılık görüyor. yani bu o kadar acaip bi argüman ki wtf diyip kalakaldım. bir daha çal fazıl.
LathspeLL Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Fazıl Say ile aynı şeyi düşünüyormuşum.
ombakkombak Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Amerika demokrasi götürmüş olsa, o kız sanatla falan tanışmış olsa amenna doğru demiş olacaktı ama Burka, baskı, şeriat tam gaz gidiyor Afganistan'da. Irak'ta ise olmayan şeriat ABD işgali ile geldi. Laik rejim yıkıldı şeriatçılar geldi.
ShadowFury Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Yazıya genel olarak katılıyorum. "Nazım olsa x yapardı" kısmı haricinde. Kendisini Nazım Hikmet in dünyevi sözcüsü ilan etmesi saçma olmuş. Dermiydi demezmiydi bilemem ama yazar şahsi fikirlerini dile getirdiği bir yazı yazıyosa başkalarının ağzından konuşmamalı bence.
Werewolf Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Taliban'ı gazlayan da ABD değil miydi? Fazıl Say yol al plx.
Lancelion Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Fazıl demiş ki ; said: Amerika yanlışlıkla 3-5 tane kız çocuğunu öldürdü belki. Ama milyonlarca kız çocuğunu diriltti. vai.
venom Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Fazıl demiş ki ; said: Amerika yanlışlıkla 3-5 tane kız çocuğunu öldürdü belki. Ama milyonlarca kız çocuğunu diriltti. fuck off noob
Redeagle Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Fazıl demiş ki ; said: Amerika yanlışlıkla 3-5 tane kız çocuğunu öldürdü belki. Ama milyonlarca kız çocuğunu diriltti. Burası cidden çok saçma.
Adiemus Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Güzel bir yazı ama okuyan bir çok kişi tarafından anlaşılamayacak hatta yanlış anlaşılacak olması da üzücü.
Penthesilea Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Oha saygimi kaybettim adama o 2 satirda
BulletRide Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 O iki satır olmasa,dokunaklı bir yazı derdim ama.Oralarda bir gaza gelme var sanırım.
LathspeLL Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Genel olarak katılıyorum ama o satılar benide rahatsız etti açıkçası.
Drigeolf Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Yazının yazılış tarihi olarak 11 Eylül saldırılarından 1 ay sonrası denmiş(yazar tarafından). O sırada ABD Irak'ı işgal bile etmemişti ve Afganistan'a girme sebebi olarak El-Kaide ve dolayısıyla Usame bin Ladin gösterilmişti. Yazar ABD'nin Afganistan'ı fiilen işgal edip, senelerce orada kalacağını ve bu süreç içerisinde Taliban'ı destekleyip, kızları özgürleştirmek bir yana daha beter baskı kuracağını öngörememiş, şahsen ben de bunu görememiştim. Ladin'i yakalarlar, Taliban'ı yıkıp yerine kukla bir devlet kurup giderler zannediyordum. Bu açıdan bakılınca yazı yanlış değil. O anki koşullar için oldukça doğru ve uygun bir yazı. Şimdi ise kıçımla gülerim(ABD'nin Irak'a getirdiği "demokrası"den sonra).
BulletRide Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Evet,11 eylül'den sadece 1 ay sonrasına ait yazı onu atlamamak lazım.Amerika kapital yapısıyla eliştiri topladığı,Vietnam'ın Hiroşima'nın unutulduğu yıllar,ekonomi dışında dünyaya yaptığı askeri ambargonun arifesi bir zaman yani,şu an aynı satırları yazar mı bilemem. p.s: Paco de Lucia örneği güzel,şık olmuş ama sanki hitab ettiği kitleyi seçmiş bu örnekte..Herkes bilmeyebilir kim olduğunu.
Slat Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Fazıl Say said: Daha savaşın ne idüğü belli değil idi. Demiş adam abi nasıl okuyorsunuz yazıyı.. 2001 yılındaki durumdan bahsediyor adam 2008'deki değil..
SenariouS Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Doğudaki kızlar, evet, ölü doğuyor bence... Bir eşyaymış gibi davranılıyor yalan mı ? Daha bir iki gün önce 14 yaşındaki "gelinin" resmi vardı patide... Ölü doğuyorlar çünkü 3 tanesi bir erkek etmiyorlar. Ölü doğuyorlar çünkü istedikleri kıyafetleri giyemiyorlar Ölü doğuyorlar çünkü istedikleri insanlarla evlenemiyorlar Ölü doğuyorlar çünkü istedikleri hobiyi edinemiyorlar. Ölü doğuyorlar çünkü İstedikleri gibi yaşayamıyorlar. Tamam amerika onları kurtarmadı... Kurtarmasına gerekte yoktu. Oraya Petrol için girmişti. İstediğini aldı çekti gitti. Kim geride kaşmış kim ağlamış umrunda bile olmadı ...enklerin. O gün için doğru yazılmış bir yazı. Ben beyendim...
KingOfLoss Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Nazım'ın adına konuşmak ne haddine. Ayrıca yaptığı "Amerika ırağa demokrasi götürmek için girdi." demekten, naiflikten başka bişey değil. Ay yok kafayı yiycem. Nazım kim sen kimsin ya! Piyanonu çal otur yerine. Gündeme çıktın da başın göğe mi erdi. Amerika diriltmişmiş. Onu geçtim, NAZIM KİM SEN KİM! Günlerdir Fazıl Say ile "giderim diyen bizden değüldür bıdıbıdı" diye çok şey duydum, ilk başta savundum. Kabul edelim ki bu şartlar altında hiç birimiz demokrasi hayranı değiliz. Fakat bu ülke bizim değil, hepimizin. Gidersen buyur, gitmene kızmam. Ama başarının getirdiği bu ünü yersiz bi şekilde kullanma. Hadi karşı çıktığım görüşlerini de geçiyorum, görüşlerine katılmadığım en az bir %47 var bunu biliyorum zaten de.. Nazım kiiim, sen kim. (mrb bhn bkr çşkn :))) Edit Ee sen yanlış anlamışsın ozaman. Öyle geldi bana. İstediğini aldı çekti gitti diyorsun da "bikaç tanesi öldü ama milyonlarcası dirildi" nedemek? O kızlar artık özgür vs vs Gibi bir anlama gelmiyo mu? E hani çekip gitmişlerdi.
yav Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 ne güzel girmiş olaya ama o nasıl bağlayıştır. yazıyı okurken böyle isim koyamadığım grafik'im çıktı çıktı sonra indi iyice..
Korax Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 2001 yılına göre yazmış denmiş,hala bugunun sartlarıyla karsılastırıyosunuz.
scorch Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Biz şiirden, sanattan, evrensel kardeşlikten bahseder iken ve bu 11 Eylül olayının üzerinden henüz 1 ay geçmiş iken, benim "Nazım" adlı eserimin ilk seslendirilişi yapılmış ve Afgan savaşının başladığı gün Milliyet Sanat’a verdiğim röportajda hayatı boyunca Amerikan emperyalizminin karşıtı olmuş Nazım Hikmet’in bile Amerika’ya hak vereceğini söylemiştim. "SÖYLEMİŞTİM" bence siz bi daa iyi okuyun adam 2001 ekiminde gazetede yazmıs oldugu yazıya hitaben sölemiş onları bence siz iyi okuyun bu yazı 2001 yılından kalma değil :P
riglous Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 4 Aralik 2001 http://www.milliyet.com.tr/2001/12/04/pazar/yazfaz.html Konusmak, bilgi sahibi olmak, gobegini kasimak... Saygilar.
BulletRide Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 KingOfLoss said: Nazım'ın adına konuşmak ne haddine. Ayrıca yaptığı "Amerika ırağa demokrasi götürmek için girdi." demekten, naiflikten başka bişey değil. Ajan adam böyle bşi dememiş ki?Aylardan Aralık,yıllardan 2001..Kahin değilki adam..
Ozon Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 1, 2008 bence fazıl cok ıyı nıyetle bakmıs bırazda saflıgına verıorum yazdıklarını.
Öne çıkan mesajlar