Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Neyim ben?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Wikipedia, deizm hakkında şöyle bişeyler demiş.

Okumaya üşendim ama deizm i kendine göre yorumlaman mümkündür heralde. Yani insanlar kuralları olan dinleri bile hede hödö diye diye kafalarına göre baştan yazıyolar, deizmi hayli hayli yorumlayabilirsin=)

Deizmde genel olarak tanrı var, ötesi yok(veya ötesinden bana ne) görüşü var.Yani dinlere,mucizelere filan inanmıyolar.Tanrı yarattı ve evreni kendi haline bıraktı diyolar.

Wikipedia said:

Features of deism

Critical and constructive deism

The concept of deism covers a wide variety of positions on a wide variety of religious issues. Following Sir Leslie Stephen's English Thought in the Eighteenth Century, most commentators agree that two features constituted the core of deism:

* The rejection of revealed religion — this was the critical aspect of deism.
* The belief that reason, not faith, leads us to certain basic religious truths — this was the positive or constructive aspect of deism.

Deist authors advocated a combination of both critical and constructive elements in proportions and emphases that varied from author to author.

Critical elements of deist thought included:

* Rejection of all religions based on books that claim to contain the revealed word of God.
* Rejection of reports of miracles, prophecies and religious "mysteries".
* Rejection of the Genesis account of creation and the doctrine of original sin, along with all similar beliefs.
* Rejection of Judaism, Christianity, Islam and other religious beliefs.

Constructive elements of deist thought included:

* God exists and created the universe.
* God wants human beings to behave morally.
* Human beings have souls that survive death; that is, there is an afterlife.
* In the afterlife, God will reward moral behavior and punish immoral behavior. Although, others believe God wants humans to be moral and affect what they can in their mortal lives, and they will be rewarded in the same life.
Mesaj tarihi:
Valla ibadet inanmak insanın elinde olan bişi.İnanmak düşünce ile doğru orantılıdır bence.Düşüncelerine göre inanırsın eğer düşüncelerin o şeye inanmak istemesse inanmassın.

İnsan ateist deist müslüman vesaire olabilir doğaldır herkes bir dine mensup olmak zorunda değil ama kimse o insana herkes müslüman doğar diye saçma bi düşünce enjekte etmek bence iyi bişi değil.
Mesaj tarihi:
deizm in 3214234 farkli turu var

ama ozunde ayni

kardesim tanriya inaniyorum ben ve istedigim bikac teferruatada inaniyorum

takunyalinin haclinin vesairenin benim inancimla oynamasini istemiyorum

organize dinler siddetten abska hicbirseye yol acmiya nteferruatlarla dolu

iyi insan olucan baskalarini uzmiycen

tanri dedigin senin aklinla olcup kanaar getirebilicegin bri varlik degil, insanalrla alakasida yok dusucne seklinin

"lan sen cok iyi bir insansin karicnayi bile incitmemissin cok iyilik yapmissin ancak namaz kilmamis kliseye gitmemissin o yuzden cayir cayir yakacam seni"

seklinde bir sey diyicegien inanmak hemen hemen organize dinlerin pesine takildigi butun kitaplarla celisiyor

baskalarini uzmedikce neye istiyorsan inan yani
Mesaj tarihi:
Yukarıda birilerinin dediği gibi kendini etiketlemek için uğraşma :) Kendi içinden nasıl geliyorsa öyle davran. Eğer baskı görmek gibi bir durum varsa da boşver geç. Nasılsa bu tutumun Tanrı ile senin aranda. 3. bir kişiyi ilgilendirmez :)

Lan bu konuyu okurken farkettimde, bende de Deist eğilimleri varmış. Hmm...
Mesaj tarihi:
bence üşeniyosun ibadet etmeye ama, aman göte gelmeyelim diye de ipin bi ucundan tutuyosun.

şaka şaka

muhiddin arabiyi araştırmanı tavsiye ederim. 1000li yıllarda oluşan bi tarikat var ihvan'üs safa diye. onu bi araştır. ismi biraz yanlış olabilir aklımda böyle kalmış senin düşüncene yakın biraz
Mesaj tarihi:
Deizimde tanrı hariç birşey yoktur bildiğim kadarıyla.Çünkü deistler peygamberlere meleklere inanmazlar.Ben hepsine inanıyorum.Dinlerede,peygambelerede ama dinlerin mantığını doğru bulmuyorum.Bu yüzdende hiçbir dine karşı yaklaşımım yok.Fakat deist insanlar tanrı dünyayı yarattı,sonra kaçtı gitti mantığında insanlardır.Bende bu fikre yakın seyrediyorum ama şöyle bir ayrımı var.Tanrı dünyayı yarattı ve sonra izlemeye koyuldu.Dinler aracılığıylada ikinci bir elden bazı müdahalelerde bulundu diye düşünmekteyim.Neyse biraz ders çalışayım en iyisi ben...:)-D
Mesaj tarihi:
fede said:
bence üşeniyosun ibadet etmeye ama, aman göte gelmeyelim diye de ipin bi ucundan tutuyosun.

şaka şaka

Şakanın altında bir gerçek yatar:).Ama sana şöyle söyleyim ibadet etmeye üşenmiyorum.Üşensem yapmakta olduğum bazı uğraşları hiç yapmazdım.Ben sadece ibadeti ve sınırlamaları doğru bulmuyorum.(Tartışma için söylemiyorum.)
Mesaj tarihi:
ya yalnız hissetmemek için içindeki boşluğu doldurmak amacıyla inanma katsayın artıyo, ve o katsayı annenin babanın ve çevrenin etkisiyle tavan yapıyo ve sen müslüman oluyosun. bunu farkına varan bazı insanlar da senin gibi dinini sorguluyo ama inançlarına çekiliyo, yüce varlığın gerçek olmaması gerçeğini kabullenemediği için Allah olmalı aslında diyo ve "ben en azından allahın olduğuna inanıyorum" diyor.

Bence herkes baştan hata yapmış, eğer inançlarınız inançlıktan çıkmış ve fikirlerinizi değiştirmişse, hayatınızdan zaman almışsa, siz enayisiniz. Hayata kaç kere geliceksin, veya inandığın o cennet/cehennem boyutuna gidicekmisin? Doğruluğunu bilmediğin bişey uğruna hayatının 1 saniyesini bile harcaman aptallıktır bence. Çift taraflı düşün, imam gibi kendini din yanlısı şartlama ne biliyim, olmasaydı nasıl olurduk ve gerçek olsaydı nasıl olurduk, dünyaya bak, araştır vs. Neden din tarihçileri ateizme kayıyolar?

Bazı saçma gerçekler ve değişen kutsal kitaplar var. Be kardeşim kutsal kitabın sürekli değişecek ve yalama olacaksa neden 1000lerce yıllardır insanlar inandırılıyo, çünkü o inancı en kötü niyetli insan bile yıkmak istemez, o inanma isteğine sahip olmayan bi insan yoktur. Herkeste ufak bi korku yaratıyo gibi sanki..?

Gerçekleri kabullenip her günü son gününmüş gibi yaşaman gerek eninde sonunda, yukardan 3000woltluk bi yıldırım cart diye yarmayacak korkma. Elin sevap manyağı dindarı tecavüze uğrayıp tükürülüp öldürüldüğünde ve katil krallar gibi yaşadığında "o adam işte cehenneme gidecek olandır" mı diyceksin. Hepsi saçma gelmiyomu, din tarihlerini hakkaten incelemek gerek.
Mesaj tarihi:
peygamberlere inanıyorsan dinlerede inanıyorsundur heh biraz garip olmuş o
hz.muhammedin peygamber oldugunu kabul ediyorsan söylediklerinede inanman mantıksız degil yani

Theridone said:
E Hz. İsa'ya da inanıyomuş. O zaman da Hıristiyan mı sayıcaz ?

ibrahim musa isa vs müslümanlık muhammedden önceki tüm peygamberleri zaten kabul eder.
2. olarak kuranda kendisinden en cok bahsedilen peygamber hz.isadır.
Mesaj tarihi:
allaha inanıyorum demişsin ama din seçmekte kararsız kalmışsın arada kalmışsın sanırım. diğer arkadaşların dediği gibi deist oluyor ama sen peygamberlere de inanıyorum diyorsun. o zaman peygamberlerin dediğine de inanıyor gibi oluyorsun. çok karışık bir olay seninki gerçekten..
Mesaj tarihi:
edit: neyse

aslında bence de deizme daha çok uyuyor dediklerin. deizm illaha dediğin tanıma uymak zorunda değil daha genel anlamda deistler evreni yaratan tarafsız bir yaratıcı güç olduğuna inanırlar. ama aklındaki tanrı kavramı "taraflı" bir tanrı ise o deizme uymayabilir..
Mesaj tarihi:
sanırım bende deist oluyorum.Allah'a inanıyorum.kendi çapımca dua eder şükür ederim.bazende kendi kendime terslenirim ona konusurum işte .dinlerede inanıyorum.meleklere cinlere peygamberlere inanıyorum ama fazla üstünde durmuyorum bu düşüncenin.sadece var oldukları gerçeğinin dogru oldugunu düşünüyorum.

bazen herkes gibi rakı sofrasında dunyayı kurtarırken sorguladıgım olmuştu bu tarz şeyleri

ama bayramları pek umursamam.camiye gitmem.oruç tutmaya calıstım tutamadım.ibadet etmek için bunların yapılması gerektiğine inanmıyorum.içimden gelmiyo yapmak istemiyorum

muslumanlıktan başka bir dinde olmayı düşünmedim.musluman dogdum sonuçta.diğer dinlerede saygım var.

sadece kilisede gunah cıkarma olayının benzerinin muslumanlardada olmasını isterdim.ben camiye namaz kılmak için gitmek istemiyorum.gidip kendi çapımca gunahımı cıkarmak dua etmek isterdim.ama camiler öyle yerler değil pek.benim ibadet etme tarzım da bu yani.herhalde öyle olsaydı haftada 3-4 kere en az giderdim camiye.insanı rahatlatıcagını düşünüyorum
Mesaj tarihi:
birey?

ne farkeder ki, "ne" olduğunu bulacağın isme göre mi şekillendireceksin? ne güzel inançlarını düşüncelerini kendince oturtmuşsun biraz biraz, kendine yoğunlaşıp, okuyup araştırsana isim koymaya çalışacağına =]
Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...