Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Linux mu Vista mi Xp mi?

ghost_boo

Öne çıkan mesajlar

Format atarken windows partisyonlari disinda 2GB ve 5GB olmak üzere iki partisyon daha ayir.

Formattan sonra bilgisayarin saglam bir seyse, directX 10 destekli ekran kartin varsa vista kur, degilse xp kur.

Sonra ayirdigin iki kücük partisyonu kullanarak üstüne Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon kur. 5GB'lik kismi root, 2GB'lik kismi swap olarak ata. Acilista secebileceksin hangi isletim sistemine girecegini. Istege, ruh haline göre windows yada linux kullan. ;)
Sosyal ağlarda paylaş

Theridone said:
win 98 kral.
Bunu bilir bunu söylerim =)

Gunumuz ust duzey bilgisayarlarindaki kac bin ozelligi desteklemediginden habersizsin o halde :) Farkli olmak adina insanlarin kafasini karistirmaya gerek yok ki.

XP Vista'dan her sekilde daha hizli, ama DX10 kurulmuyor XP'ye, crack vs. ile kuruluyormus galiba ama saglikli degil sonucta. Vista da daha kozmetik ama, bi de daha stable gibi gorundu bana, dogru duzgun driverlar ve kaldiracak bilgisayarin oldugu surece tabi. Ona gore karar ver, ekran kartin nedir, performans mi tercih edersin yenilik mi, vs.

Linux ayri bir konu zaten tamamen, kisisel kullanimda sadece Linux kurmak ne derece saglikli olur bilemiyorum. Mirage'in dedigi gibi yapman en iyisi bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Oyun soz konusuysa Linux'u aklindan bile gecirme. Ilk olarak bunu belleyelim.

E dx10 muhabbeti varsa zaten tek secenegin Vista. Bunda da anlastik.

Geriye kalan tek nokta icimizde kalan linux sevdasi ki bu sevda adamin icini yer, eritir, bitirir. Simdi... Linux'u Windoz gibi dusunmemen gerekiyo. Kullanmayi ogrenmek zaman ve emek harcatiyo. Bu zamani oyun oynayarak degerlendirme ihtimalin zaten oldukca yuksektir diye tahmin ediyorum. Bu nedenle bu ise girme bile bence. Yok illa icimde kaldi yapicam diyosan, soyle anlatiyim; eger windows sana yeterli gelmiyosa, sorunlar yasiyosan, boyle daral gelmisse artik, eh iste o zaman linux isine yarar, cunku sana yeni seyler gosterir; ogrenirsin, arastirirsin vs. vs. Kullanman kati suretle gerekmedigi halde linux'a geceyim diyosan, iste o noktada biraz tereddutlu davranman gerek, cunku "ulan ben bunu iki tik'la windows'ta yapiyorum zaten" diyeceksin ilk basladiginda. Ha sonra 30 tik'ta yapamadigini tek bi satirda halledeceksin belki ama o noktaya gelmek yeni bi programlama dili ogrenmekten farksiz (C ogrenmis oluyosun).

Saygilar.

EDIK: Benim tavsiyem, Windows kur. Daha sonra virtual machine mi ne oyle programlar var. O program araciligiyla ubuntu olustur. Dene, gor. Ugras. Arada sikilinca takil. Baktin sevdin, dogrudan onu kurarsin. Ama oyle olsa bile muhtemelen bi partition'da win'i tutmak isteyebilirsin. Sahsen ben linux kullaniyorum her isim icin. Fakat arada windows'u actigim da oluyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Sinir bozacak bir durumu yok Vista'nın. Ilk Service Pack cıktıgında tamamen oturmuş olacaktır. ( bkz . WinXP ) Linux kullanım açısından biraz daha prof. işi gibi geliyor bana. Vaktinin çoğunu oyun oynayıp film/dizi izleyip web gezen biri için çokta gerekli değil kanımca ama ileriye yönelik düşününce sunucu yönetimi,programlama,hosting vb. açısından iyi bir adım olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Vista'da sinir bozan bazı etkenler olsa da (mesela arama motoru çok dandik, hiçbirşey bulmuyor adam),
genel olarak XP'den daha başarılı ve çok daha fazla artısı var.

Hani sık sık görüyorsunudur belki, "abi Vista yalan, XP çok daha sağlam" diyen bir kitle vardır. Bu kitlenin dediklerinin sallama olduğunu söyleyebilirim.
İnsanların alışkanlıklarını değiştirmesi zordur, evet. Ama sırf alışkanlığımızı değiştiremiyoruz diye yeni bir şeyin kötü olduğunu göstermez.

Kaldı ki:
- XP ilk çıktığında "Abi ben pro kullanıcıyım, XP çok sakat, Win 98 kullanıcam" diyorlardı.
- XP Service Pack 1 veya 2 çıktığında geçmek zorunda kaldılar XP'ye, bu sefer de "Abi XP teması çok n00b olmuş, ben pro olduğum için classic temayı seçtim" dedi bunlar.
- Şimdi de Vista çıktı, aynı kişiler, "Yav XP gibisi var mı be, anca n00b'lar kullanır Vista'yı, ben pro'yum, ondan XP kullanıyorum" diyorlar.

Bunlara aldanmamak lazım :)

Şunu söyleyebilirim ki, kullanması Win XP'ye göre daha rahat ve daha kolay. En önemli özelliği her türlü yeni sisteme uyumlu olması. Mesela XP'lerde SATA diskleri felan ayrıca tanıtmak gerekiyor, Vista'da bu yok. Ya da Vista'da ek özellik olarak harddiskleri kontrol ederek, partition çekmek, format atmak veya merge etmek gibi özellikler eklemişler. Bunun gibi bir ton güzel özellik eklemişler.
"Pencereler arasında geçiş yap" ayrı bir eğlenceli özellik :)

Ancak tabii bu kadar artısı olmasına karşın, bazı uyuz özellikleri de yok değil.
Belki de bunlar, win95, win98, winME, winXP alışmış bizlere (bunların hepsi aynı core'u kullanıyormuş, Vista yepyeni bir core kullanmaya başlamış diyorlar, bundan olabilir) çok farklı bir bakış açısıyla pc'yi kullanmak zorunda bırakmasından olabilir.
Mesela windows arama motoruna alışamadım, masaüstü simgelerini kendi kafasına göre karman çorman düzenlemesine alışamadım, klasörlerde eskisi gibi "değiştirme tarihi"ne göre değil, farklı abuk şekillere göre sıralamasına alışamadım, bilgisayar ayarlarının yeni nvidia driver penceresi gibi hazırlanmasına ve eski icon bazlı gösterme yerine text bazlı göstermeye alışamadım, klasörlerin özelliklerisi eskisi gibi sol sütünda değil de alt sütünda göstermesine alışamadım, eskiden hep aktif şekilde gözüken araç çubuklarının artık alt tuşuyla gözükmek zorunda kalmasına alışamadım...

tabii dediğim gibi bunlar hep yepyeni bir sistemin gelmesinin nedeni.
win 3.1'den win 95'e nasıl geçtiysek, buna da alışacaz :)
Sosyal ağlarda paylaş

Linux kuracaksan deli gibi döküman aramya destek forumu aramaya, internetin ücra köşelerinden, saçma sapan kişisel sitelerden driverlar bulmaya hazır ol. Ubuntu'da bu olay çok daha az gerçi ama, yine de bi ton şey okuman öğrenmen gerekicek, küçük terimler için ekşi sözlük faydalı olabiliyor hatta. Bu arada Canonical ikinci uzay turisti olan adamınmış, ben de nereden gönderiyolar bunca cdyi evlere diyorum, yalnız bi de xubuntu gönderseler.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...