Sam Mesaj tarihi: Kasım 6, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 6, 2007 riglous said: @Sam, gelir geregi daha ucuz olmaz mal. Sirf gelir duzeyinden dolayi Mercedes nasi belli bi fiyatin altina inemezse, bu da ayni. Ha araba sektorunde rekabet vardir, bir firma digerini bastirir, kampanya cikar, o cikar bu cikar. Ahanda size sektorlesememek. Rekabet olmadigi surece o oyun 180'den piyasaya surulecektir. sorun şu ki mercedes'i evdeki cd yazıcında çoğaltamıyorsun. :) burada kullanıcının ciddi bir kaybı yok eğer oyunu online şirketin sunucularında oynamak istemiyorsa. ama şirketin? eğer kopya oyun oynayanların çeyreğine bile satabilseydi bugün şirketler, öyle bir patlama olurdu ki satışlarda kimsenin aklı almaz. her yıl milyarlarca dolar kaybettiklerinin farkında değiller mi yoksa umurlarında mı değil artık bilemiyorum. wow gibi mmo'ların bu kadar para kırmasından ders çıkarmaları lazım. ha kaldı ki benim dediğim ucuzlatma aynı oranda üçe bire düşürme filan değil. çeyreği kadar bile düşürsen ve zamanında satsan oyunu burada, pazar büyüklüğünü bir anda katlarsın. ve şunu da söylemek isterim, her ne kadar oyun üretim maliyetleri katlandıysa satış rakamları da katlandı. ama yine de devamlı fiyat yükseltiyorlar dolar bazında da. 10 yıl kadar önce pc oyunları ortalama 25-30$ kadardı diye hatırlıyorum, bugün bu rakam 40-45$ seviyesine ulaştı. kişi başına milli gelirin bizimkinin üç-beş katı olan yerlerde bile insanlar çatır çatır indirmiyor mu bedavaya? steam fiyatlarına gelince, direkt valve'ın dingilliği. bütün steam sistemi zaten iddialı rezil o ayrı ya..
LathspeLL Mesaj tarihi: Kasım 6, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 6, 2007 Valve haricinde diğer firmalarda oyunlarını koyuyor. Onlarca firma var artık Steam'de. Valve belirlemiyor fiyatı. Yalnız onca kopya oyuna rağmen oyun sektörünün yaptığı kar sinema sektörünü geçti geçen sene. Yurt dışında bizim kadar kopya oyun çeken yok. Orda gidiyorlar paşa paşa alıyorlar oyunlarını. Bunu önde gelen torrent sitelerinin forumlarında görebiliyorsun. Özellikle online play olan ve serial gerektiren oyunları gidip alıyorlar direk.
Sam Mesaj tarihi: Kasım 6, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 6, 2007 valve'ın kendi oyunları için söylemiştim, diğer şirketlerden alırken araya pay koyuyor olabilir sonuçta. oyunun kutusunu filan almadan aynı fiyatı vermek saçmalık. hollywood'u geçti geçmesine ama olabileceğinin sadece ufak bir kısmı bu. yurt dışında da herkes gidip paşa paşa almıyor, önce indiriyor bakıyor güzelse gidip alıyor hayli insan. ki bunların bize kıyasla geliri daha yüksek fakirinin bile. bu dediklerim şirketlerin kendi hayrı için sonuçta, microsoft gibi çin'de vista tanıtımı için gökdelende paraları şakır şakır dökerken yan sokakta boş cd fiyatına vista satılması benzeri durumlardan gocunmaları yoksa aynen devam etsinler.
LathspeLL Mesaj tarihi: Kasım 6, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 6, 2007 Valve para alıyordur tabiki ama distrübitör'ler kadar almıyordur. Çok alacaklarını sanmıyorum. Microsoft'ta biliyor çinin kopya mevzusunda 1 numara olduğunu, neden gidip onca para harcayıp binaya ışıklandırma yapıyor bende anlamıyorum.
riglous Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Niye Cin'de yapiyor tanitimi...? Cin disinda her yerde satabiliyosan, orayi gozden cikarmak heralde verebilecegin en kotu karar olur. Oraya gidip 3 5 kisiye orjinal satmak ise senin karliligini artirir daima. @Sam, dedigini anladim, hic almayacagina biraz indirsin yine alsin diyosun da, soz konusu matama'yi ele alirsak, o ucret 120'ye inmedigi surece ben almam diyo. Bu da 30% indirime gitmek demek. Oyle bir sey yapmasi soz konusu olamaz cunku 120 olsa bile alacak kisi sayisi, su koca pati camiasindan bi elin parmaklarini gecmez. Yani ortada kesin geri donus istatistigi olmadan firmanin o yonde bi yatirim yapmasini bekleyemezsin. Kaldi ki kopya cennetinde kimse 120 vermez, konuya atilan mesajlardan bu cikiyor ortaya. Kisacasi indirime gitmek herhangi bir sekilde garanti getirmiyor. Ha 120'nin altina inerse nolur, diger ulkelerdeki satislar tamamen buraya kayar ki bunu dagitimci kabul etmez. Diyorum ya, sektor olusmadan yatirim yapilmaz, yatirim olmadan da sizin istedikleriniz olmaz. Sektor olusmasi icin birilerinin gozunu acip oyun kiralama isine girmesi lazim. Anca oyle yayginlasir orjinal oyunlar. Ya siz kendi aranizda baslatirsiniz bunu ya da birilerinin firma acip bu isi yapmasi lazim. Her halukarda sizin kendi icinizde yapacaginiz takas kariniza olacaktir cunku araci firma kendi kar payini keser mutlaka.
Laraken Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 yahu insanların bütçelerine göre olmalı cd ler dvd ler... arkadaş sağlam saçmalamış ilk sayfada: eğer orjinal 20 ise ben 10 milyonluk kopyaya bakmam bile. ama 1 milyon farkla bakacağını iddia etmiş. canım benim. ama gençler bizden 80 90 istiyince, keyfime bakıyorum. haa çok mu lazım o oyunlar? hayır değil de seviyorum single artık. hulk ı buldum en son deli dalıom aradan. hayır o oyuna stealth bar ekleseler süper olurdu.. orjinale eklesinler, almayayan göt. aldıran da göt. eklemeseler mi acaba? çok para.
Sam Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 çin'de yaptığı tanıtım masrafını çıkaracak kadar satış yapabildiğinden şüpheliyim ki eğer öyleyse verdikleri karar yanlış esas. pazarlama hiçbir zaman bire yüz fiyat farkını kurtaramaz. işletim sistemi değil de adama canını satsan gene değişeceğini sanmam durumun. 120 gene aşırı pahalı ki, 120'ye denk dövizle mi alınabiliyor o oyun amerika'da? 180 gibi bir fiyata götür tokyo'da koy gene alınmaz lol ülkelere göre değişik fiyat yapacaksan ki bu zaten mevcut birşey, biz burada gidip dükkandan alacağımıza ingiliz sitesinden sipariş veriyoruz, ona göre başka tedbirler de alırsın. oyun denetler bilgisayarının hangi ulusal network'e bağlı olduğunu filan. düşünseler yapmayacakları iş değil, 50 çeşit kopya koruma sistemi yapıyorlar zaten. yasal iş isteyen gene kendi ülkesinden alır. bedavacılar zaten bedavaya indiriyor değişen birşey olmaz o açıdan, öbür pazarları öldürmez yani. düşük fiyata satmaktan daha kötü olan birşey varsa o da hiç satmamak, yazılım sektöründe geçerli olan bir durum bu. bütün yatırım o gold disc için yapılıyor. sonra sattığın her kopya sana kar kalıyor, türkiye'de 10000 tane yarı fiyatına oyun satmışsa adam zarara girmiyor sonuçta.
Bone Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 bir de şu var. konsol oyunları eskiden beri pc oyunlarından pahalı olmuştur. benim gibi bir adam bile öyle deli konsol ve konsol oyunu koleksiyonu yapamıyor. bunun nedeninin şu olduğunu düşünüyorum, genelde pc oyunları bir kişinin tek başına oynaması hedeflenirken, konsol oyunları ise, monopoly/risk vs benzeri board oyunları gibi arkadaşlarını çağırıp konsol başına geçip oynamak üstüne hazırlanıyor. bu tip oyun oynamayı sevenler zaten ayda yılda bir oyun alıyor. anca ps3 çıkınca ps2 alabildim. ps3 oyunları satılıyor etrafta, ben ps2 oyunları topluyorum. buna rağmen, bir pc oyunu 40-60 milyona satılırken, bir ps2 oyunu 100-120 milyona satılıyor. eskiden de böyleydi bu. orjinal ps1 oyunları orjinal pc oyunlarının 2 katı civarında seyrederdi. artık firmanın kendi belirlediği fiyatlar yüzünden mi böyle pahalıdır, yoksa devletin getirdiği fiyatlar yüzünden mi böyle pahalıdır, onu bilemiyorum.
pwnbot Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Sam said: ezelden beri türkiye'de oyunlar aşırı pahalı, konsollar için daha da geçerli bu durum. yalniz 91 yilinda sega master system 2 almisti babam bana, bunun oyunlari da simdiki boyner vaktinin carsisinda satilirdi, ithalatci gene aral ithalat olmali. cok da uygun fiyatlara satiliyodu heralde ki 15den fazla orjinal oyunum var, hic birini de bitirecek kadar oynamadim.
matama Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 beyler en basindan beri konuyu acarken demek istedigimi atladiniz dedigim su ingiltere dunyanin en pahali ulkelerinden biridir cogu konuda, ve oradaki karli fiyatin ustune kdv koyulmus halinin 1.5 katina satiliyor bariz sekilde kazik atiliyor bize buna karsi duralim dedim ama bir cok kisi cikip korsanin dogrulugunu savundu.
Spastik_Serce Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 alkolde öyle. 2 kat fiyata satılıyor türkiyede. çözümü yurtdışından getirmek en iyisi.
matama Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 alkol cok ayri birsey devletlerin haklarini alkol vb den uzak tutmak gibi bir gorevi var. O yuzden orada ozel bir vergi uygulanmasi normal. Ona bakarsaniz bir paket sigaranin en az 15 milyon olmasi lazim ama azimle ucuz tutuluyor.
Metakuso Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 sigara 15 ytl olsa hepimiz aç kalırız da o yüzden bence. haftada 1 yemek yiyip sigara alırız kalan parayla tiryakiler olarak fsd
ssj4songoku Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Hükümet düşer lan sigara 15 YTL olursa dsaghjdsgahjdsahgj
matama Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 zaten amac sigarayi biraktirmak
oper Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 sigarayı bıraktırmak istiyolarsa üretimini durdursunlar. konu nerelere gelmiş.
Spastik_Serce Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 7, 2007 matama said: alkol cok ayri birsey devletlerin haklarini alkol vb den uzak tutmak gibi bir gorevi var. O yuzden orada ozel bir vergi uygulanmasi normal. Ona bakarsaniz bir paket sigaranin en az 15 milyon olmasi lazim ama azimle ucuz tutuluyor. niye sadece bizim devlet tutuyor o zaman? yani 45 e abso alamazsam ske ske 20 ye tekel alacam. tekel mi kazansın istiyorlar. maksat ne arkadşaım. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Öne çıkan mesajlar