Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kitap Tavsiyesi


Mirage

Öne çıkan mesajlar

Selamlar,

Uzun zamandır koptum kitap okumaktan. En son okuduğum kitap Ferrari'sini Satan Bilge'ydi ve hoşuma gitmişti. Ama okuma alışkanlığım iyice kayboldu. Tavsiye istiyorum. Belli bir tür belirtmeyeceğim, ama radığım özellikler var:

- Boş kitap olmasın. Sadece zevk için okunacak fantazi romanları, aşk romanları v.b. olmasın. Okuyana bir şeyler öğretsin. Bu genel kültür olur, dünya/ülke tarihi olur, psikoloji olur... Bir şeyler versin yani.
- Mümkünse klasik olsun. En azından okunması gereken kitaplar arasında sayılabilecek kitaplar olsun. Eski olması gerekmez, yenileri de okumak lazım.
- Yazarın stili ağır olmasın. Zaten okumayalı uzun süre geçmiş, bir de bir paragrafı anlamak için defalarca tekrar etmem gerekmesin.
- Son olarak.. teşekkürler. :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Klasik istiyorsan Rus ve Fransız edebiyatını öneririm... Ama kasar diyorsan daha gündelik birşeyler okumaya çalış... Ya da kendien bir ehedf koy, mesela Cumhuriyet sonrası Türk romancılarını okumak, 20yy. Fransız yazarlarını okumak vs. gibi, bBelki kategorize etmek senin açından da daha yararlı olur.
Buna göre bir tercih belirtirsen ben de sana daha fazla yardımcı olabilirim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

''İşgal Günlerindeki İşbirlikçiler -Hüsnüyadis Hortladı-
A. Nedim Çakmak''

Tavsiye ederim okuduğum en iyi tarihi bir kitapdı. Sıkmıyor heyecanla okuyorsun.

''Kötü Ruh
Maxime Chattam( Yanlış yazmış olabilirim)''

Okuduğum en iyi polisiye gerilim.
Yazara söyliyecek birşey bulamıyorum adam otopsi sahnelerinin hakkını verebilmek için adli tıpın otopsilerine filan katılmış gözlem yapmış falan filan.

Eğer fırsatın varsa ikisinide oku derim.

Eğer alırsan kıtaplardan birini haber ver(:
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Angels & Demons, Dan Brown'dan.

Tarihi açıdan baya öğretici, akıcı, zevkli, merak uyandırıcı.


Tam bir "light" roman yani istenilen nitelikte değil.

Eğer tavsiye istiyorsan zevkin hakkında daha çok bilgi vermelisin.
Hem hafif olsun hem okuyunca bir şey katsın demişsin, o halde 89 yılında Nobel ödülü almış Camilo José Cela'nın "Arı kovanı"nı tavsiye ederim hem iyidir, hem çok uzatmadan bitirebilirsin. Özellikle anlatım(üslup) açısından on numara bir eser.

Fakat özellikle okuma alışkanlığı geliştirmen için öykü okumanı tavsiye ederim mesela Çehov'dan veya Aziz Nesin'den.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mirage said:
wizardofoz said:
mesela Cumhuriyet sonrası Türk romancılarını okumak, 20yy. Fransız yazarlarını okumak vs. gibi


Bunlar icin bir iki örnek verebilir misin?


NOT: Yaşını sormayı unutmuşum yaşını bilmek aslında çok öenmli fakat ben sana genel olarak birşeyler yazdım aşağı umarım işine yarar.

Benim demek istediğim okumanı sistemik bir hale getirerek hem kendi isteklerin doğrultusunda okuma yaparsın, hem de edebi kültürünü genişletirsin... Cumhuriyet öncesi/sonrası Türk roamncılardan kastım da bu yönde. İstersen Fransız Aydınlanmasına yönelik romanlar okursun Hugo'dan girer Balzac'tan çıkarsın, ya da Rus çarlığı üzerine Tolstoy okursun, Şolohov okursun vs. yahut son dönemde adından sıkça söz ettiren latin Amerika edebiyatına kayarsın. Ya da biraz daha insan bilim üzerine yoğunlaşacağım dersen yine Fransızlara yönelirsin, Sartre okursun... Sonra Thomas Mann okursun.... İng. edebiyatından FAulkner e bakarsın vs. (fakat bana soracak olursan İng . edebiyatının esas gücü şairlerinde saklı)

Türkiye ise bizim insanımız bizden hikayeler olduğu çiçin ilgini çeker diye düşündüm. Yoksa betimleme ve karakter analizi istiyorsan Rus edebiyatına dönecesksin, durum analizi diyorsan ise Fransız, özellikle de yakın zamandan Proust ve Camus.

Cum. dönemi öncesinden Ahmet Mithat'ın kitaplarına göz gezdirebilirsin. Yine Halit Ziya Uşaklıgil ve Hüseyin RAhmi bu döneme tekabül eder, fakat emin ol eğer okumayı bir gelenek haline getirmediysen bu ikitaplar seni sıkacaktır. Bu sebeple daha ileri tarihlerde yazılmış, hem gnün koşullarını hem de farklı hikayeleri bir araya getiren kitaplara yönelebilirsin. hHalide Edip ve Reşat Nuri bu konuda yardımcı oalbilir, Peyami Safa'da yine ilgini çekebilir. Yakup Kadri de bu Milli Edebiyat eddiğimiz dönemin içinde yer alıyor, ondan da bazı eseler okuyabilrisin.

GEçenlerde DR de Türk romanları bölümünde Orhan Kemal, Sait Faik ve Kemal Tahir gözüme çarptı.. BEnce sen de bir d&ra uğrayıp o bölüme bir göz at. Kısa hikayeler ilgini çekerse otur Sait FAik oku... biraz daha aşırıya kaçan birşeyler okuyacağım dersen gel seni şöyle Yusuf Atılgan ile tanıştıralım. (ama demedi deme, delinin tekidir, adamın psikolojisini bozabilir) Bilge Karasu'nun da ününü duydum ama henüz okuma şansım olmadı. Yakın zamanda ise Hasan Ali Toptaş okudum mesela, pek bilinmeyen bir ayzar ancak ilginç bir akıcılığı var.

TAbii Yaşar Kemal'i ya da Orhan Pamuk'u telaffuz bile etmiyorum, özellikle Yaşar Kemal alır seni Anadolu'nun ortasında bir bozkıra atar orada bir köyde roman boyunca yaşarsın sanki. Orhan Pamuk ise ilginç kurgusuyla yine dikkatini çekebilir. İişn biraz daha mizahi yönüne kaçarım diyorsan Aziz Nesin ellerinden öper.

Siyasal ağırlıklı okuyacaksan ise o zaman yien git bir kitapçıya, bugünlerde moda olan kitapları toparla. Zaten ehr biri çerez gibi birer günde okunuyor, ne kadar okusan kardır.

Sözü sonlandırmadan tekrar Avrupa'ya dönecek olursak, sana romanı sevdirecek Kosinsky'i tavsiye ederim. Fakat ne yap et Boyalı Kuş ile başlama, Boyalı Kuş'a gelebilmek için o ruhani mertebeye, ki buna ister delilik de ister mutluluk, ulaşmak şart.

BElirlediğin konu ya da yazar adından özel bir kitap isteğinde bulunursan a sana yardımcı olmaya çalışırım. Kısaca ve elbet aklıma gelen favorilerim bold

Rus: Dosteyevski, Gogol, Şolohov, Puşkin, Turgenyev, Tolstoy (özellikle biraz daha romantik birşey arıyorsan Tolstoy ve Turgenyev)

Genel olarak Avrupa ve ABD: Camus, Sartre, Baudelaire, Proust (kolay okunur diyosan tavsiye etmem), klasiklerden yine Flaubert (madame Bovary), Zola ve tabi Victor Hugo, Kafka (kesinlikle, şiddetle tavsiye ederim), Rilke, , Poe, V. Wolf, Dickens, Hemingway, Fitzgerald (okumuşluğum yok ne yazık ki).. ve tabii John Steinbeck.

Bu yukarıda saydıklarımın bir kısmını sanırım Hasan Ali Yücel İş Bankası yayınlarından güzel bir set olarak çıkardı. Diğerleri ise genelde YKY den çıkıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Pek çok kitap var aslında dediğin kriterleri sağlayacak. Ama bir iki kitabı özellikle anmam lazım burada, çünkü yaşamımın gidişatını komple değiştirdiler.

Jack London - Martin Eden > İşte kitapların şahı, kalın olmasına rağmen bir solukta bitireceğine emin ol. Sonunda yaşayacağın şaşkınlık içinse şimdiden hazır ol derim.

Afşar Timuçin - Aşkın Diyalektiği > Başlık seni korkutmasın, gece yatmadan önce yarımşar saatlik okumalar için müthiş bir kitap. Ne sanıldığı gibi aşk konusunu felsefi olarak incelemiş, ne de saçma sapan öğütler vererek konuyu sığlaştırmış. Hiç tanımadığın ama seninle aynı fikirde olan insanları ararsın ya, işte bu kitapta onları bulacaksın.

Turan Dursun - Kulleteyn > Dine yönelik eleştiriler içerdiğinden belki rahatsız olabilirsin, ama sabredip sonuna kadar okuduğunda pek çok şeyin aslında ne kadar farklı olduğunu çok açık göreceksin.

Dediğim gibi bunlar sadece benim özellerim. Yoksa bir yığın yerli yabancı eser var okunmayı hakeden. Aradan sen çekip çıkacaksın istediklerini.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kitap tavsiyesi diye başlığı görünce girip hemen 'Olasılıksız'ı yazıım dedim zaten hemen bi üstte yazılmış. İsminden de anlaşıldığı gibi hayatımızın her anına işleyen ve yaşamımızı şekillendiren olasılıklardan, bilim ve psikolojiden yararlanarak bahsediliyor. Pavlov'un köpesi, Schrödinger'in kedisi evet evet, hepisi : )Basit bir dille yazılmış, akıcı bir kurgu..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...
  • 1 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...