SbNN Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 İnsanlar neye evet neye hayır dediğini bilmiyorlar .. Şahsen ben gittim ceza ödememek için fakat neye Evet neye Hayır dediğimi bilmiyorum açık bir şekilde .. Oy pusulasında falan yazmıyor.. Boş attım.Ben bir üniversite öğrencisi olarak neye Evet neye Hayır dediğimi bilmiyorsam bunu oy kullanan kim biliyor ? Şöyle birşey var ama : Evet veya Hayır dediğimiz sorulardan birkaçı şunlar : Cumhurbaşkanını halk seçsin mi ? Genel seçimler 4 yılda bir yapılsın mı? Meclis 180 kişi ile toplanabilsin mi ? Şimdi ben Cumhurbaşkanını halkın seçmesini istemiyorum fakat Genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını istiyorum aynı zamanda sadece 180 kişi ile meclisin toplanıp Türkiye üstünde bir takım kararlar almasını da istemiyorum .. Ama Evet deyince bunların hepsine evet veya Hayır deyince bunların hepsine hayır demiş oluyorum .. Nasıl birşey bu ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
moriQ Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 demokrasi diyolar galiba. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dev Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Siyaset konuşmak yasak olmasa "danalar gibi bilmeyenler için internette yazıyordu, ailem baktı, ona göre gitti kullandı, hem boş bırakırsan ortalama düşüyor bari hayır deseydin" dicem ama neden hayır dicekler, uzıycak, vb vb. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cthulhu Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 yasaların tek tek değil takım halinde nasıl meclise cumhurbaşkanına sunumu oluyorsa onun halka sunulmuş hâli. Ama neye evet neye hayır olayının hadi iktidar yapmadı bre muhalefet sen ne işe yararsın?ben mesela taslakta 180 kişi ile toplanma olduğunu bilmiyordum.. [ Mesaj 21 Ekim 2007, Pazar - 17:40 tarihinde, CthuLhu tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eternalus Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 referandumla ilgili aklıma takılan tek şey de bu değil üstelik benim, referanduma tepki göstermek için, referanduma katılmayın diyenler oldu yahu! referandum bu, katılım oranına bakılmaksızın yarıdan bir fazla çıkan sonuç neyse ona göre hareket ediliyor. tepkiliysen gel hayır de di mi? eğer dedikleri gibi alışacaksak bu referandum işine, zor alışıcaz gibi geliyo bana. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xaty Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Ya bu konuda kafama takılan bir şey var, açıklayabilecek olan var mı? Çok önceden sınır kapılarında oylama başlatılmıştı zaten. Yurtdışındaki vatandaşlar oralarda kullanıyordu. Bu şekilde oylar kullanılmaya başlandıktan ve bir kısım oy kullanıldıktan sonra oylamanın içeriği değiştirildi (Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili kısmında değişiklik yapıldı). Peki başta oy kullananlar noldu? Onlar tekrar oy kullanamıyorlar. Kullandıkları oy da şuan geçerli olan oylama için değil, değiştirilmeden önceki hali içindi. Onların verdiği oylar geçerli sayılacak fakat farklı bir oylamanın "evet" veya "hayır"ları geçerli olucak. Kafama takıldı resmen bu durum.. Aydınlatabilcek olan var mı? (Hatalı veya eksik bildiğim şeyler olabilir söylediklerim arasında veya hiç bilmediğim farklı durumlar da olabilir. Onlarla birlikte açıklarsanız sevinirim.) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eternalus Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 xaty benim de aklıma takıldı o. mesela adam geldi snır kapısında "evet 11.yi seçmek istiyom" diye evet dedi. ama yasa değişti? biraz bakındım birisi söyledi aynısı tvde ya da neteki gazetelerde bulursam yollarım linki. akp'nin böyle bi yetkisi yok metni değiştiremez dedi ama kaynadı galiba olay. dur bakıyım linke bulursam atarım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vodan Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Zaten bu yüzden içerisinde bir de hukuk skandalı barındırıyor bu referandum. Ben şahsen gitmedim. Paket oylamak ne gereksiz birşeydir madde madde oylamak isteyebilirdim ilk mesajda da yazıldığı gibi ama neden içerisinde içime sinmeyen maddelerinde olduğu bir paketi oylayım ki? Ha gitmedim çünkü %51 ile onaylanacak olsa da katılımı az olan bir referandum insanların içine sinmeyecektir ve meşruluğu tartışılacaktır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 türk siyasi tarihinde yeni bir çığır zaten "referanduma tepkinizi katılmayarak gösterin" halk sorulan bişey, halkı ilgilendiriyor, mecliste halledilemiyen bu yüzden meclisi seçenlere sorulan bişey ama siz takmayın kafanıza, oturun evinizde yorulmayın bu öneriyi sunan cumhuriyet halk partisi, keywords: sol, sosyal, halk filan evet veya hayır bu kadra basit; ne istediğine dair oy verilcek ben bilmiyodum referandumun maddelerini bu da ayrı komedi tamam dota oynarken anahaber bültenleri yalan oluyo ama gazetesi, interneti var 4-5 aydır bu referandumun gerekçeleri ortada duruyor, tartışılyor habersiz olmak ancak ilgilenemekle mümkün Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yevaud Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 yaw diğer konular yokki sadece Cumhurbaşkanını halk seçsin die anayasada değişiklik yapılacak ama hükümet bu değişikliği yapmadan önce Halka sordu bu değişiklik yapılsınmı yapılmasınmı die Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dragonmax Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 şimdi ben gidip oy kullanmadım. nolcak ? yarın kapıma para iin mi gelcekler ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
glamdring_S Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Şanssızsan evet, ama farketmeyebilirler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 yüzde 50.1 evet, yüzde 49.9 hayır çıksa bile sonuç olarak evt kararı verilcektir meşrutiyeti olmaz diyorsanız hukuk açıdan gayet legaldir sadece tartışma yaratır, 2-3 ayda unutlur katılımın az olmasınınnında belli bir sınırı var, onunda altına düşülmesse magazinsel olarak meşrutiyetini tartışılabiliyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eternalus Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 NELER OLACAK? Halk oylaması ile gündeme getirilen konular özetle şunlardır: # Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi. # Aynı kişinin ikinci kez cumhurbaşkanı olabilmesi. # Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıl olması. # Genel seçimlerin 5 yılda değil 4 yılda bir yapılması. # TBMM oturumlarının tümünün 184 milletvekilinin katılımı ile açılabilmesi özet bu. tüm sürecin bi köşe yazısına sığan özeti için spoiler ı açın. edit: ayrıca bizim takıldığımız gümrük kapısı konusu da irdelenmiş bu yazıda. [spo] http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=95759,10,195 Bugün, 42 milyon 629 bin 733 seçmen, sandık başına gidip Evet" veya "Hayır" diyecek. Fakat; bu seçmenin büyük bölümü bu işten daha haberdar bile değil. Haberdar olanlar da bu "evet" ve "hayır"ın niçin yapıldığını bilmiyor. Şu anlarda Türkiye’nin en saçma sapan referandumu yapılıyor. Bu yüzden CHP Lideri Deniz Baykal, referanduma 5 gün kala ortadaki bu belirsizliğe isyan etti ve “Bu ülkede YSK var mı? Daha referanduma sunulacak kanun bile ortada yok. Bu referandum durdurulmalıdır!” diye tepki gösterdi. Başbakan Erdoğan ise “Tüm bu maddelere göre bizim oyumuz evettir” diye açıklama yaptı ama o konuştuğunda bile hangi maddelerin oylanacağı daha belli olmamıştı. Hukuk ve yasama tarihimizde bir eşi daha bulunmayan bu olayda; bir yandan oy verilirken bir yandan da oy verilen o referandum konusu yasada değişiklik yapıldı. Gariplik devam etti: Referanduma konu olacak yasa TBMM’de 16 Ekim’de tamamlandı, Cumhurbaşkanı Gül; yıldırım hızıyla bunu onayladı. Ertesi gün de Yüksek Seçim Kurulu; süren referandum için “Bu referandum yapılmalı mı; yapılmamalı mı?” diye toplandı. 5’e karşı 6 oyla “Yapılmalı” kararı çıktı. İşin asıl garibi ise, 11 Eylül’de sınır kapılarında referandum başlatılmıştı bile. Burada oy kullanan vatandaşlar; 11. Cumhurbaşkanını seçmek için evet veya hayır demişlerdi. Şu an ise, 11. Cumhurbaşkanı seçilmiş kabul ediliyor ve referandum 12. Cumhurbaşkanı açısından yapılıyor. İşte böyle bir kargaşa ortamında bugün sandığa gidiyoruz ve ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ oyu kullanıyoruz. NASIL OLACAK? Seçmenler, daha önceden yazılı bulundukları sandıklarda oy kullanacaklar. Referandumda beyaz renk üzerine ‘Evet’, kahverengi üzerinde ‘Hayır’ ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak. Halk oylamasına katılanlar, üzerinde özel işaret bulunan mühürü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu kullanacak. Oy kullanan seçmenin sağ işaret parmakları çıkmayan boya ile boyanacak. YSK, halk oylaması için 103 trilyon liralık harcama çıkardı. Şu ana kadar hazırlıklar için bu paranın 30 trilyonunu harcayan YSK, bundan sonraki çalışmalarda ve sandık kurulları görevlilerine verilecek ücretler için kalan 73 trilyon lirayı harcayacak. Resmi açıklama bu ama masrafın 200 trilyon lirayı bulacağı muhalefet tarafından dile getiriliyor. 5. HALK OYLAMASI Türkiye’de bugün beşinci referandum yapılıyor. İlk referandum; 1961 Anayasası için yapılmıştı. 1950-1960 arasında Türkiye’yi yöneten Demokrat Parti, 27 Mayıs 1960 darbesi ile devrilmişti. Orgeneral Cemal Gürsel Başkanlığındaki Milli Birlik Komitesi, bir Kurucu Meclis oluşturmuş; Kurucu Meclis de yeni bir anayasa hazırlamıştı. İşte bu anayasanın kabulü için halk oylamasına gidilmişti. 9 Temmuz 1961’deki halk oylaması ile 1961 Anayasası, yüzde 38.3 ‘hayır’ oyuna karşılık, yüzde 61.7 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. Bu oylamanın kabul edilmesi için dönemin yönetimi ciddi bir kampanya yürütmüştü. Ülkemizdeki ikinci referandum da yine çok önemli bir konuda, 1982 Anayasası’nın kabul edilip edilmemesi üzerinde yapıldı. Bu referandum; 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinin ardından hazırlanan 1982 Anayasası için 7 Kasım 1982’de yapıldı. Darbeci Kenan Evren il il dolaşarak halktan evet oyu istedi. Halk oylamasına katılan 18 milyon 885 bin 488 seçmenin yüzde 91’i kabul oyu kullandı. Bu oylama ile aynı zamanda Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Kenan Evren cumhurbaşkanı seçildi. Fakat; ortada tek aday olarak Kenan Evren olduğundan burada bir seçimden de söz edilemezdi ki yasaklı siyasetçilerden Süleyman Demirel, daha sonra bunu mizahi biçimde dile getirecektir. 1982 yılındaki referandumun en önemli siyasi sonuçlarından birisi; Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit gibi siyasetçilere siyasi yasak getirmesi olmuştur. Bu referandumda da yönetimin dediği olmuştur. Türkiye’de üçüncü halk oylaması, 1982 Anayasası’nın geçici 4. maddesi ile getirilen 10 ve 5 yıllık siyasal yasakların kalkıp kalkmaması konusunda 6 Eylül 1987’de yapıldı. Halk oylamasına 24 milyon 436 bin 821 seçmen katıldı. Geçerli 23 milyon 347 bin 856 oydan 11 milyon 711 bin 461’i ‘evet’, 11 milyon 636 bin 395’i ‘hayır’ çıktı. Burada yönetimdeki ANAP’ın hayır isteği reddedilerek bir ilk de başlatılmış oldu. Bunun sonucunda da siyasi yasaklar kalktı. Lakin, siyasi yasakların sadece 90 bin oy farkıyla elde edilmiş olması, halk oylamasının kimi zaman halk arasında antidemokratik eğilimlerin yükselebileceğini de ortaya koydu. Halkın antidemokratik eğilimlere prim verdiği; 1982 oylamasında da gözlendi. Çünkü bu oylama ile darbe anayasası ve darbeciler yüksek bir oranla korumaya alınmışlardır. Dördüncü referandum ile anayasanın 127. maddesindeki yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınıp alınmaması oylandı. 25 Eylül 1988’deki bu halk oylamasında seçmenin yüzde 65’i ‘hayır’, yüzde 35’i ‘evet’ oyu kullandı. Böylece yerel seçimlerin erkene alınması için anayasanın 127. maddesindeki değişiklik kabul edilmedi. Bugün ise Türkiye 5. halk oylamasını yapıyor. NEREDEN ÇIKTI? Bugünkü netameli referandumun başı, cumhurbaşkanlığı seçimine dayanıyor. AKP, cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül’ü göstermişti ama TBMM oturumunun açılabilmesi için 367 milletvekilinin Meclis’te hazır bulunması gerektiği ortaya çıkmıştı. AKP, bu sayıyı TBMM’ye toplayamayınca, işte bu halk oylamasını gündeme getirecek yola girdi. AKP tarafından hazırlanan ve Anavatan Partisi’nin de desteklediği anayasa değişikliği teklifi 10 Mayıs’ta 376 oyla Meclis’te kabul edildi. Yasaya göre, cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek; görev süresi beş yıl olacak ve aynı kişi ikinci kez aday olabilecek. TBMM seçimleri de 4 yılda bir yapılacak. Yasada 11. Cumhurbaşkanının seçilmesi hedef alınmıştı. Bu yasa 376 oyla geçtiği için dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, referandum yoluyla kabul edilip edilmemesi tercihinde bulunmuştu. SİİRT SEÇİMİNİ HATIRLAYIN Hükümet bu yasayı aynı zamanda bir seçim taktiği olarak devreye sokmuştu. Cumhurbaşkanını halka seçtirme kararı, halkın duygularını okşayan bir tavırdı. 22 Temmuz seçimlerinde AKP bu tutumu ile halktan ciddi bir destek de almıştı. Fakat; bu yasa daha sonra hükümetin ayağına takılan pranga haline geldi. İşte orada da MHP devreye girip AKP’nin yanlışını düzeltmede yardımcı oldu ama; yasanın eksikliklerini gidermek; başlatılan referandum sürecini yok saymak da mümkün değil. TBMM’de, MHP’nin de desteği ile 11. Cumhurbaşkanı olarak Abdullah Gül seçildi. Halbuki gümrüklerde oy kullanan on binlerce insan, 11. Cumhurbaşkanını halk seçsin diye oy verdi. Bu yüzden halk iradesini hiçe sayma durumu meydana geldi. Bu referandum, değiştirilen yasaya göre yapılmakla Meclis çoğunluğu bile bile hata işlemiştir. Bu tutumun hata olduğunu geçmişte yaşadığımız bir örnek ortaya koymuştur. Hatırlatıyoruz: Siirt’te 700 seçmeni olan Doğanköy halkı, 2002 kasımında yapılan genel seçimlerde protesto etmek için oy kullanmadılar diye Yüksek Seçim Kurulu Siirt seçimlerini iptal etmişti. Başbakan Erdoğan da iptalden sonra yapılan seçimlerde Meclis’e girmiş; bu noktalara gelmişti. Şimdi ise gümrük kapılarında kullanılmış on binlerce oy var. Bu oylar; yasanın son haline değil, ilk haline göre verilmiştir. Eğer Siirt’te çok önemsiz bir oy miktarı için seçim iptal edildi ise bu referandumun da haydi haydi iptal edilmesi gerekir. Fakat burası Türkiye’dir; burada yasalar ve TBMM güçlünün istediği biçimde çalışır; çarklar böyle döner. REFERANDUM YALAMA YAPABİLİR Başbakan Tayyip Erdoğan’ın şu sözleri başka bir tartışma yaratmıştı: “Türkiye bundan böyle referandum kültürüne alışmalıdır. Türkiye’de öyle kanunlar gündeme gelecek ki, artık bu kanunları sahibine götüreceğiz. Millete götüreceğiz ve millet çözecek.” Demokratik gibi gözüken bu tutumun çok tehlikeli olduğunu konunun uzmanları dile getirdiler. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Cem Eroğul: “Sonu diktatörlükle bitebilir” deyip eklemiş: “Bu tutum, plebisiter demokrasi anlayışıdır. Fransa’da Bonapartlar başlatmıştır ve bu girişimler hep diktatörlüklerle sonuçlanmıştır. Ondan sonra Hitler’de de örneğini gördük. Konuları, doğrudan doğruya halkın oyuna götürme yaklaşımı tam bir kandırmacadır. Yani rejim değiştirmek için, demokrasinin altını oymak için, demokratik bir görüntüyü kötü niyetle kullanmaktan başka bir şey değildir. Rejimle ilgili; örneğin laiklik ya da demokrasiyle, hukuk devletiyle, devlet felsefesiyle ilgili temel konuları halka böyle teker teker soramazsınız.” Siyaset uzmanı Tarhan Erdem, “Her konuyu halk oylamasına götürmenin, önü ardı hesaplanmadan söylenmiş bir söz olduğunu” dile getirip devam etmiş: “Her problemli konu çıktığı zaman anayasayı değiştirecek ve anayasa değişikliğini halk oylamasına götürecek bir yöntem kastediliyorsa, o anayasanın sık sık değiştirilmesi anlamına gelir. Bu da anayasayı anayasa olmaktan çıkarır.[/spo] [ Mesaj 21 Ekim 2007, Pazar - 18:00 tarihinde, Eternalus tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MarcOConner Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 oy veremedim ankaraya gitmem gerekiyodu oy için o da ayrı bi sacmalık Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 yeni anayasa 100 maddenin üzerinde olcak onda da bazı maddelere katılmıyorum o yüzden istediğim maddeye evet diyebilmeliyim mi denilcek bir maddeyi bile beğenmiyorsan hayır diyebilirsin paket olarak oylama sunulmasının amacı evet ve hayır her madde için ayrı ayrı saymamak, 40 milyon seçmen için buna uğraşılırsa ysk sınav yapsın lan o zaman, 100 soruluk optik form dağıtsın millete onaylatsın hepsini, bilg. üzerinde oy verilmesi sağlanana kadar bunlarla uğraşmamk için maddeler toptan oylanıyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SoulCube Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 insanlar neye evet neye hayır diyecegini merak ediyorlarsa biraz arastırır öğrenirler çok mu zor bu iş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
scorch Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 olayın zor olup olmaması değil problem ne derece bu konuda aciklama yaptilar muhattab olunan kurumlar kuruluşlar? kafa karıştıran yorumlar dısında YSK , "secim olabülüü de olmayabülüüü de" , "bu referandum a.gül ü etkileyebülüüü de , etkilemeyebülüü de" seklindeki sacma aciklamalarından baska bisi hatirlamiyorum ben. kullanmadim kullanmam da götümüzün dibinde insanlar ölürken çatır çatır sıcak çatışmalar yaşanırken sokarım sizin demokrasinize de seciminizede diyorum an itibari ile kusura bakmasın kimse. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SoulCube Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 bu karar ver tarih sınır ötesi tezkeresi veya çatışması cıkmadan önce kararlaştırılmış bir şey. ki devlet yönetimin savaş hali dışında bu tarz çatışmalar oluyor diye böyle bir oylama ertelenmez.Olayın haklılığını ve ya haksızlığını savunmak bir yere hukuken durum budur. ayrıca agül etkilenir etkilenmez olayı çokta umursamıyor millet etrafımıza bakarsakta kimse acaba agül etkilenir mi etkilenmez mi kısmını konuşmuyor olayın.seçip seçmemekten bahsdiyo. ya uzun lafın kısası ortada aptalca bir durum yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vodan Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 @forgiver, sen neden insanların katılmamasına bu kadar içerledin? Hani ne çeşit bi AKP sempatizanı ve fetullah sever olduğunu bildiğim için şimdi referanduma katılmayarak gerçekten iyi bişey yaptım heralde diye düşünüyorum. Var bi bildiğin ki, katılımın az olacak olması seni derinden yaralıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 said: @forgiver, sen neden insanların katılmamasına bu kadar içerledin? Hani ne çeşit bi AKP sempatizanı ve fetullah sever olduğunu bildiğim için şimdi referanduma katılmayarak gerçekten iyi bişey yaptım heralde diye düşünüyorum. Var bi bildiğin ki, katılımın az olacak olması seni derinden yaralıyor. ben eski bir laetitia casta sever olarak seni kınıyorum ve insanları sınıflandırmanı da kendine saklamanı öneriyorum said: yüzde 50.1 evet, yüzde 49.9 hayır çıksa bile sonuç olarak evt kararı verilcektir meşrutiyeti olmaz diyorsanız hukuk açıdan gayet legaldir sadece tartışma yaratır, 2-3 ayda unutlur katılımın az olmasınınnında belli bir sınırı var, onunda altına düşülmesse magazinsel olarak meşrutiyetini tartışılabiliyor bu konuyla ilgili zaten yazdım, herhangi bişey yaralamıyor beni halkın siyasete etki etmesi direk olarak bir imkan olarak sunuluyorsa, ve insanlar buna katılmıyorsa bu bana garip gelir hayır oyunu vermek, katılmamaktan çok daha mantıklıdır katılmamak ise bu beni ilgilendirmiyor, ne çıkarsa çıksın benim kabulümdür demek az kişi katılınca tartışmalı olur diyosan, bu maddeler çok rahat meclisten geçer, cumhurbaşkanı da onaylar bence referandum kötü bişey deildir, memleket kurtarma amaçlı siyaset konuşmalarından çok daha aktif bir şekilde siyasette yer almaktır Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Cumhurbaşkanını halkın seçmesinin ne gibi bir önemi var? Cumhurbaşkanı meclis tarafından değil de, halk tarafından seçildiği andan itibaren cumhurbaşkanı figürü aktif siyasetin içinde bir taraf olmaya başlar. Böylece de devlette bir "ikibaşlılık" durumu ortaya çıkar. Doğrudan gücünü halktan alan Cumhurbaşkanı, eskiden sembolik olarak görülen yetkilerini kullanmaktan artık çekinmez, meclisin dışında yeni bir güç ortaya çıkar. Bu durum uzlaşma konusunda pek de başarılı olmayan ülkelerde (Türkiye diyesim var ama objektif kalayım bari demeyeyim) büyük sorunlara yol açabilir. Parlementer sistemi güçsüzleştiren, başkanlık sistemine bir adım yaklaştıran bir şeydir cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi. Ben cumhurbaşkanının TÜRKİYE'de meclis tarafından seçilmesi taraftarıyım, ancak genel anlamda gözden geçirilince referanduma "Evet" demenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. 1982 Anayasa'sını bilmiyorum aranızdan kaçı okudu ancak gayet faşist, ağır bir anayasadır. Yeni anayasa taslağı beklentileri karşılayamamasına rağmen, 82 anayasasını biraz da olsun yumuşatmaktadır, dolayısıyla "buna da razıyız" mantığındayım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Ayrıca katılmamanın cezalandırılması saçma bir şey. Çünkü fikir belirtmemek de aslında fikir belirtme niteliği taşır. Hayatı nasıl bir "Evet" ve bir "Hayır"a sığdıramazsak, oylamada da evet ve hayırın ötesinde düşünen, bir tarafın mensubu olmak istemeyen insanlar olabilir, devletin buna saygı duyması gerekir normalde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
arcane Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Cep telefonlarının kamerayla satılmasına benzettim ben durumu. Ben telefon istiyorum, mp3 çalsın, wireless imkanı olsun istiyorum ama kamera istemiyorum. Referandumda aynı şekilde istediğim şeyler de vardı istemediğim şeyler de. Hem saysınlar kardeşim, işleri ne? Görevleri o değil mi zaten? Soruyorsan sayacaksın, ne kadar sürerse sürsün madem mevzubahis böyle önemli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaenin Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2007 Boş atarsın oyunu , duyarlı olup götünü kaldırabildiğini göstermiş olursun en azından . Hale bak %22 . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar