Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Pythagoras'ın öğrencisi (paradoksumsu gibi)

Antimodes52

Öne çıkan mesajlar

101 Philosophy Problems isimli kitabı okuyan arkadaşım bizim evde unutunca kitabını onu kurcalarken buldum, paylaşayım dedim.
Pythagoras dayı kendine bir öğrenci alıyor, ona hukuk eğitimi vermeye başlıyor. Eğitime başlarken de bir anlaşma yapıyorlar: Eğitimini tamamladığında Pythagoras'ın öğrencisi ilk davasını kazanırsa öğretiminin ücretini ödeyecek, kaybederse ödemeyecek. Yıllarca eğitim gören öğrenci gel zaman git zaman sonunda kafası atar ve tamamen hukuk işini bırakıp müzisyen olmaya karar verir. Bu habere çıldıran Pythk3nk, öğretim ücretini ister öğrenciden, ancak öğrenci, anlaşmalarını hatırlatarak hiç bir davaya bakmadığı için, ücret de ödemeyeceğini söyler. İyice dellenip kuduran Pyth, öğrencisine dava açarak öğretim ücretini talep eder.
Bu durumda Pyth'e göre durum şudur: Davayı kazanırsa, davayı kazandığı için öğrencisi öğretim ücretini ödemek zorunda kalacaktır, öğrencisi davayı kazanırsa da ilk davasını kazandığı için Pyth'e öğretim ücretini yine vermek zorunda kalacaktır. Yani her şekil kazanmaktadır Pyth.
Öğrencisine göreyse durum farklıdır; eğer davayı kazanırsa öğretim ücretini ödemekten kurtulacaktır, yok eğer davayı kaybederse de ilk davasını kaybettiği için öğretim ücretini ödemesine gerek kalmayacaktır. Yani öğrenci de her şekilde kazanmaktadır.
İkisinin de her durumda kazanıyor olmalarıysa saçmadır, nasıl olur, AMAN TANRIM, İNANILMAZ, HEYO.
Canım sıkıldı bir de.
Sosyal ağlarda paylaş

Pythagoras daha avantajlı,davayı kaybetse para ödemiyecek,kazansa da ödemiyecek.Öğrencisi ise kazanırsa hukuki olarak ödemekten muaf olacak ama sözünün eri ise ödemek mecburiyetinde olacaktır. Öğrencisi çok ketum verdiği sözü dava açmadan önce pyth'e hatırlatıyor ama dava açınca işine gelen taraftan algılıyor. Peki Pythagoras da az hıyar değilmi oda öyle o da verdiği sözü işine gelen taraftan anlamış,davayı kazanırsa öğrencisi kaybetmiş olacak para ödemesi gerekmez hukuken aldığı parayı söz verdiği için geri vermeli. Kısacası bu ikiside sözünün eri değildir.
Sosyal ağlarda paylaş

Pisagor diyince benim aklıma tükürükus, ezergeçerus falan geliyo. Kayıp bi neslin çocuklarıyız lan biz

Ayrıca pisagor çatır çatır alır parasını affetmez. Ha böyle bi denyoya ders vererek baştan kaybetmiş o ayrı.

[ Mesaj 24 Eylül 2007, Pazartesi - 21:33 tarihinde, axedice tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Çocuğun anlaşmasına göre çocuk ilk davasını kaybederse para ödemek zorunda değil. Bu durumda yasa gereği ödemesi gerektiği halde anlaşma gereği ödemiyor. Tam tersinde davayı kazandığı için ödememek zorunda olduğunu iddia edebilir ama anlaşma gereği ödemesi gerekiyor. Her iki durumda da para yalan olur =)
Sosyal ağlarda paylaş

bence daha önceden yapılmış bir anlaşamaya çakışacak bir şekilde dava açıldığı için davayı açan ilk günden kaybeder. Çünkü daha önce yapılan anlaşmayı bozamaz. Ama daha sonra anlaşamanın geçerli olmadığını gene dava açarak kanıtlarsa, para için tekrar dava açabilir, bu durumda davayı kazanırsa parasını alır kaybederse alamaz:) Yani 3. bir dava açılmadan o para el değiştirmiyecektir. Anlaşma daha önce yapıldığından öğrenci haklıdır. Haklı değilse de bu anlaşmayı bozmak için açılacak 3. davanın konusudur.
diye düşünüyorum
Sosyal ağlarda paylaş

Bi dakka, bi dakka... Öğrencisi hukuk işleri yarıda bırakıp tamamen çekilmemişmiydi? Gidip müzisyen filan oluyomuş çocuk. Eh, o zaman davada avukatlığını kendisi yapmaz, başkası yapar. Pyth abinin anlaşması çocuğun davayı kendisinin kazanması üzerine olduğuna göre ilk anlaşmada çocuğun haklı çıkması gibi bi ihtimal yok.Bence Pyth her türlü alır. Hem hocası filan yani, ezici üstünlükle alır davayı.Hem çocuk anlaşmayı bozuyo zaten. Anlaşmaları, Pyth in çocuğu hukuk konusunda eğitmesi üzerine kurulu, yani öğrenci hukuğu bıraktığı zaman anlaşmayı bozmuş oluyo.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...