Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Genç Sen: Öğrenci Sendikası


ombakkombak

Öne çıkan mesajlar

DİSK'e bağlı bir öğrenci sendikası kuruluyormuş. BarışaRock'ta masa açmışlar. http://www.gencsen.org/

Asla yalnız olmayacaksın!
ÖĞRENCİLER SENDİKALAŞIYOR



Neden Öğrenci Sendikası?

Üniversitelerin, liselerin giderek daha fazla özelleştirmeci, piyasacı neoliberal politikaların etkisi altına girdiği bir dönemdeyiz. Eğitimin bir bütün olarak ticaret alanı haline geldiği bu süreçte, katkı payları, harçlar, yurt ve kredi gibi sorunlar bizler ve ailelerimiz için daha fazla içinden çıkılmaz hale geliyor. Sermayeye nitelikli işgücü taşıma amacıyla oluşturulan yeni eğitim müfredatıyla yeniden organize edilen meslek liseleri, yüksek okullar ve fakülteler, geleceğin işçisi ve kamu emekçisi olacak bizleri, daha öğrencilik yıllarımızda emek-sermaye çelişkisinin acımasız kollarına itiyor.



En genel tanımıyla bireyin toplum tarafından şekillendirilmesi olarak tanımlanan eğitim, IMF güdümlü uygulamalarla paralı hale getiriliyor, dolayısıyla en temel toplumsal ihtiyaçalardan biri olan parasız eğitim hakkımız gasp ediliyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ama ikna da olmadım. Öğrenci sendikası diye bişey olmaz. Yok öyle bşiey. Birileri öğrencilerin kafasına bişeyler zerketmeye çalışıyolarsa ve hatta buda sendika vs gibi "devlete karşı" bi anlam içeriyosa bunda siyasi bi amacı vardır birilerinin. Ya bölücüdürler, ya şeriatcı ya da şimdi tahmin edemediğim başka bişey. Ama böyle bi oluşumun iyi niyetli olacağına inanmam.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bizim üni'de de buna benzer birşey vardı da pek sendikalaşamadı onlar.kollektif eğitim diye,eğitim parasız olmalı sloganı ile imza toplayıp,yandaş bulmaya çalışıyorlardı.başta ee ne var haklı adamlar dedirtiyorda biraz araştırınca üni'deki tkp nın uzantısı olduğu ortaya çıktı.zaten üni'nin o fakültesinde her gün ya dtpliler ya da tkpliler slogan atıp duruyordu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Beyazıt ta her gün çantası aranan öğrenciler, okula para yetiştirmeye çalışan anketörler, garsonlar, diplomalı işsizler, yetkin mühendisliğe, çan eğrisine, ÖSSye ve ALESe isyan edenler

Kulübü kapatılanlar, uzaklaştırma cezası alanlar, bursunu kaybedenler Bilimsel, nitelikli ve anadilde eğitim isteyenler

öehh daa ne olsun.. Boyle bir öğrenci şekli varmıdır ya?


Ogrencileri isyana yöneltmek hic dogru birşey deildir... Beyin yıkamaca ooouu, hatta amanin bouuuuu

bıraaahın alllasen yau :P

[ Mesaj 01 Eylül 2007, Cumartesi - 00:17 tarihinde, spompas tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

harcsız egitimin yer silmekle son buldugu bi ortamda elinizden geleni yapmaya karsı duyulan bu korku nedir yani. adamların komunist olması sizin alehinize bi is yaptıkları anlamına gelmiyor, yarın oburgun tkp genclik kollarına cagırırlarsa gitmezsiniz olur biter (ki gordugum kadarıyla kendi epey ayrı tutuyorlar tkpden), burada is sizin ne kadar aklı basında bi adam oldugunuza bakıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1- Öğrenci Sendikası bütün gelişmiş demokrasilerde (abd de bile) var.
2- Zaten solcular kurarsa sağcılarda bir tane kurar siz gidin ona yazılın.

-Öğrencilere parasız toplu ulaşım istiyoruz
-Harçların kaldırılmasını isityoruz
-Kesilen araştırma fonlarının yeniden tahsisini istiyoruz
-YÖK kaldırılsın istiyoruz
-Yabancı dilde akademik eğitime karşıyız (Yabancı dil eğitimine değiliz)
-Anadilde eğitimden yanayız

Sizin farklı fikirleriniz varsa, kendi örgütlenmenizi yapar haklarınızı ararsınız.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bildigim kadariyla sendikalar ortak gorusleri paylasir; yoksa THY'de oldugu gibi uyelere sorulur.

Simdi YOK'un kaldirilmasini istemiyoruz basta.
O anadilde egitim sikkiyla, yabanci dilde egitim siklari ayni yone isaret ediyor zaten, laf kalabaligina gerek yok. Ayriyetten ona da karsiyiz.
Bu isler parasiz donmuyo haliyle harc da lazim.
Arastirma fonu, siz arastirma yapmiyo olsaniz bile arastirma yapan insanlar icin toplanir. Yani belki sen arastirma yapmiyosun ama universitede o arastirmayi yapan adam sayesinde senin okudugun universitenin adi on plana cikiyor. Bir nevi destek gibi dusunun.

E bunlari cikarinca geriye ne kaldi?
Ucretsiz toplu tasima

-Peki bunun icin sendika kurulur mu?
-...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yabancı dilde akademik eğitime karşı değilim, yök kaldırılmasın istemiyorum.

bir de şimdi akıllı ve mantıklı bi insan olarak, akıllı ve mantıklı bi cümle kuracam.

diyelim ki harçlar kalktı.. çok güzel. parasız eğitim getirdiniz. okullar bütçeyi nereden bulacak ? sokakta para toplayamazlar sanmıyorum. akıl var mantık var, bütçesi bizden çok daha yüksek olan ülkelerdeki devlet okulları bile harç alıyorlar; biz neyimize güvenecez de harç almicaz pardon ? yılda 1000 ytl ye yakın harç veriyorum, gayet de az veriyorum. daha fazla vermem gerekse eğitimim için veririm.

şu an bile akademik çalışanlar için yeterli kadro yok, maaşlar çok düşük, araştırmalara fon tahsis eden tübitaktan başka kuruluş yok, okullar kendilerini yenileyemiyor. bi de harçlar olmasa nolacak ?

ama hadi diyelim ki maliye bakanının kafasına taş, eline 100 milyar dolar düştü. dedi ki ben salağım, harçlar kalksın ! ve kaldırdı harçları

sora sizle pazarlığa oturdu, sıradaki maddeye baktı. hmm, öğrencilere ulaşım bedava olsun.

e o zaman şimdi düşünüyorum, SADECE düşünüyorum çünkü üniversite öğrencisiysem bu kadar kafamın çalışması gerekir, türkiye cumhuriyeti üzerinde lise mezunu olan hangi insan BEDAVA OLAN bir üniversiteye kaydolup ulaşımı BEDAVAya getirmez ?

biraz mantıklı argümanlar pls.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
İlköğretim hayatımızın son yıllarından başlayarak, “iyi bir geleceğe” sahip olabilmek amacıyla dayanılmaz sayıda sınava girmek zorundayız. Bu yüzden bu güzel yıllarımızı ev-okul-dershane üçgeni arasında geçiriyor; test kitaplarına gömülerek, tüm sosyal hayattan kendimizi uzak tutuyoruz. Ailelerimiz binlerce YTL ödeyerek bizi (biraz daha “şanslı” olanlarımızı) yıllarca dershaneye göndermek zorunda kalıyor. Amacımız; binlerce yaşıtımızı geride bırakarak üniversiteye yerleşebilmek. Nasılsa üniversiteye girdiğimizde, sınava hazırlanırken yapmak isteyip de yapamadıklarımızı yapacak zamana ve imkanlara sahip olacağımızı biliyoruz!

Yıllarımızı böyle geçirdikten sonra bir şekilde üniversiteye giriyoruz (istediğimiz bölüm olup olmadığı çok da önemli değil; üniversite üniversitedir!), ancak birden bire görüyoruz ki hiçbir şey hayal ettiğimiz gibi değilmiş. Önce barınma sorunuyla karşılaşıyoruz, har(a)ç ödemek zorunda bırakılıyoruz, ulaşım, yiyecek, kitap ve kırtasiye masraflarında boğuluyoruz, içinde bulunmak istediğimiz her türlü “sosyal etkinlik” için para ödemek zorunda bırakılıyoruz, üniversitelerde kulüp faaliyetinde bile bulunmamamız için önümüze her türden engel konuluyor, vs...
Üstelik bütün bunlara rağmen farkediyoruz ki; aslında geleceğimiz hiç de garanti altında değil. Artık hangi bölümde okuyorsak, bitirdiğimizde dahi meslek sahibi olabilmek için binlerce sınava girmek, ya da birkaç on yıl staj yapmak zorundayız! Aslında biz, söylendiği gibi “bu ülkenin geleceği” olmaktan çok, günden güne kendine ait bir geleceği bile olamayan bir nesil haline geliyoruz.

Sırtımıza bu kadar yük vurulmuşken, bir de sahip olduğumuz (mediko-sosyal gibi) mütevazi olanaklar bile teker teker elimizden alınıyor. Bu yüzden, daha iyi bir öğrencilik hayatı geçirebilmek, bugünümüze ve yarınımıza sahip çıkabilmek amacıyla, sorunlarımızı çözmeye yönelik bir gençlik sendikasının çatısı altında birlikte durabiliriz.

Kısaca, bu sendika kurulduğu zaman talep edilebileceklerden bahsedersek;
• Eğitimin parasız olması,
• Okul yönetimlerinde öğrencilerin de söz sahibi olması,
• Rektör veya müdür seçimlerinde oy hakkımızın olması,
• Öğrencilerin barınma ihtiyacının ücretsiz olarak karşılanması,
• Tüm öğrencilere okul hayatları boyunca karşılıksız burs verilmesi,
• Çeşitli kültürel etkinliklere katılmın öğrenci kimliği gösterildiği takdirde ücretsiz olması,
• Öğrenci kimliği olan herkesin ‘mediko’lardan ve tüm sağlık kurumlarından parasız hizmet alması,
• Lise ve üniversitelerdeki gerici disiplin yönetmeliklerinin kaldırılması, eğitimin özgür ve demokratik olması,
• Okul sonrasında, KPSS, Yetkin Mühendislik benzeri sınavların kaldırılması, okuduğumuz alanlara yönelik iş garantisi verilmesi,
gibi birkaç somut örnek verebiliriz.

Düşündüğümüzde bugünden bu tip taleplerin gerçekleşmesi zor gibi görünse de bunların meşru bir şekilde dile getirildiği ve çok sayıda öğrencinin birlikte durduğu bir platform sayesinde başarıya ulaşması kesinlikle imkansız değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Türkiye’de bir öğrenci sendikası deneyimine hiç rastlamamış olsak da, dünyada öğrenci sendikaları uzun bir geçmişe dayanıyor. Çeşitli ülkelerde öğrencilerin mücadelesi sayesinde elde edilmiş pek çok kazanım var. Buna verilebilecek en güzel örnek geçtiğimiz yıl Fransa’da “İlk İş Yasası” (CPE; Yasa, işverenlere 26 yaşından genç çalışanların işe girdikleri ilk iki yıl içinde gerekçesiz ve tazminatsız kovulması hakkını vermektedir) adı altında gençlerin güvencesiz çalıştırılmasını sağlayan yasanın Fransa’da üniversite öğrencilerinin hemen tümünün harekete geçmesi sayesinde geri çekilmesidir. Ve öğrencilerin bu mücadelesi, Başbakan’ın koltuğunu sarsacak kadar güçlü oldu. Yunanistan, İngiltere, İsveç, Avustralya, Şili, Malezya, Portekiz, Kanada gibi ülkelerde öğrenci sendikalarının pek çok kazanımı var. Bu ülkelerdeki öğrenciler, verdikleri mücadeleler sayesinde eğitim hayatlarını Türkiye’dekinden çok daha iyi koşullarda geçiriyorlar. Bütün bunları gördükten sonra aklımızda ister istemez bir soru oluşuyor: “Nasıl daha iyi bir eğitim hayatına sahip olabiliriz?”

Türkiye’de uzun süredir süren bu tartışmalar sonrasında biraraya gelen çeşitli üniversitelerden bireyler, demokratik bir gençlik sendikasının birçok sorunu aşmada önemli bir işlevi olacağına inanıyor. Bu durumda yapılması gereken şey, bu tür bir platform sayesinde, birlikte durarak taleplerimizin gerçekleştirilmesi için gerekli çabayı göstermektir. Başarı, ancak öğrencilerin çoğunluğunun bu amaç uğrunda kararlı mücadelesiyle mümkündür. Bu yüzden demokratik biçimde örgütlenmiş, her okuldan, her sınıftan öğrencinin bir temsilci sayesinde taleplerini dile getirebildiği bir GENÇ-SEN’i birlikte kurabiliriz. Nasıl bir sendika kuracağımızı, taleplerimizin ne olacağını belirlemek için tartışmalarda herkes bulunmalıdır. Bu sendikayı birlikte kurmak için, GENÇ-SEN’den haberi olan tüm öğrencilerin yanımızda olması gerektiğine inanıyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

aha arttı talepler.

eğitim parasız, öğrenciler ücretsiz barınacak, karşılıksız burs herkese, kültürel etkinlikler ücretsiz, sağlık ücretsiz,yetkin mühendislik yok, kpss yok, iş garantisi var

ahhahahahahahahahahahahahahahheuaheuaheuahe

pauehauehaeuaheuaheuaheuaheuaheuaheuaehaueh

hatta dayanamicam

asdafasdafasdasfsdfadafafdadsada
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hmm pardon dallamalığım için; mesajı şikayet ettim.

ama hala kafana bişey soksam kardır malum öğretim görevlisiyiz bişey öğretmek farzdır.

ben duyarsız, ilgisiz, özenti biriyim; peki. bunu şu mesajlardan çıkarabilmen gereçekten sana saygı duymamı sağlıyo şu an.

yalnız şunu soracam, ki bu çok önemli.

haydar başla tanıştın mıydı sen ? seçim vaatleri açısından ?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...