Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Zorunlu Din Dersi

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
kim neye dayatılıyor ya lisede? lisede bana kimse bişey dayatamazdı dayatamadı da. buna matematikçimde dahil, fen dersi hocalarımda. ne demek zorla bişey dayatmak. orta okulda hocan dayatıyorsa, annene babana söylersin sorunu çözersin. gerçi bunun için annenin babanında anlayışlı olması gerekiyor da. mesela orta okulda din hocamız sıraların üzerinde namaz kılmayı öğretiyordu. isteyene ama. istemeyen olursa dışarı çıkarıp top oynamamıza izin veriyordu. bu biraz benim şansım ama zorla kıldırmaya kalksa da kılmazdım. zaten dayatmazdı da niye dayatsın.

ha sözlü adı altında dua ve sure ezberletirdi. onları okuturdu. iyiki de ezberletmiş biliyorum en azından duaları sureleri. bana bi zararı dokunmadı yani.
Mesaj tarihi:
istemeyen almadığı sürece bir mahsuru yok. üniversitede bile zorla okutulan inkilapçılık toplamda çok daha fazla vakit alıyor, toplamda kaç yıl zorla verdiler sayısını tutamadım. üniversiteye gelip de cumhuriyet nasıl kuruldu, atatürk devrimleri nelerdir gibi şeyleri öğrenmemişse insan o kadar yılda, o vakitten sonra öğrenmesi pek mümkün olmaz artık herhalde.

gereksiz ("hadi bütün komuşularımızdan korkalım, hepsi düşmandır" milli güvenlik dersi) veya basmakalıp tekrar (osmanlı/selçuklu tarihi yılaşırı tekrarı gibi) olan hayli ders var, din dersi (hoş gerçi denildiği gibi sünni müslümanlık üzerine) zaten en az ders saati tutan bir dersti. tümden opsiyonel yapılsa daha doğru olur sanırım ama ciddi bir reform lazım belli bir periyodun korkularıyla hazırlanan derslere yönelik. duck & cover yaklaşımlı eğitim 21. yüzyıla yakışmıyor.
Mesaj tarihi:
mumu nun dediği gibi bize de ortaokulda sıraların üzerinde namaz kıldırdılar biz de çok top oynadık... (cenabet olanlar vs vs :) sonra bu sene 9 tane mi ne sure ezberledik ve çok da iyi oluyor yani...
Mesaj tarihi:
Bazıları istemeyen din dersi almaz demiş ama o yaşta bir çocuğun arkadaşlarından farklı düşmek hatta abuk subuk damgalar yemek pahasına muhakeme edip girmemeyi seçebileceğine imkan veriyo musunz?
Din dersi islam dinine yer verdiği kadar budizme yer vermediği sürece laik cumhuriyetin değerlerine ters olmaya devam edecektir.
Mesaj tarihi:
ya abartmayin biraz kimse zorlama falan yapmiyo, her yerde olabilecegi gibi bi kaciniz yobaz insanlara denk gelmis olabilirsiniz bende mumu gibi gayet sallayarak gectim, din dersinden tek ogrendigim sey abdest almak oldu baskada bi cacik bilmem ama sonucta o dersi gordum o derslerde bulundum ve bu benim ruh halimde aman aman uf uf yaralar falanda acmadi. din dersi olsada olmasada bi erkek ve kiz ogrenci el ele tutustu diye hala dayak atiliyo, bu zihindeki insanlarla din dersini karistirmayin derim.
Mesaj tarihi:
said:
Din dersi islam dinine yer verdiği kadar budizme yer vermediği sürece laik cumhuriyetin değerlerine ters olmaya devam edecektir.

inanır mısın lise 1 de satanizm ataistlik budizm gibi şeyleri de gördük...Lise 2 yi bitiren var sa kitaplar aynı olduğu içi muhtemelşen o da geçen sene okumuştur hepsini...
Mesaj tarihi:
Tamam iste onlari ezberletmek bile onun gorevi degil,istemeyen ogrenciler olabilir,ha illa de ogrenmek isteyen ogrenir zaten.En azindan bunu ogrenip ogrenmemek not olarak geri donmemeli..

Simdi burdan konusmak kolay bana kimse dayatamaz huleyn diye - sana kotuluk olsun diye soylemiyorum kesinlikle ama binlerce lise var memlekette,ogrenci - ogretmen iliskisinde herkes bu kadar sansli olmayabiliyor. TV lerde nerdeyse kafasini patlatan hocalar goruyoruz buna sesini cikaramayn toplum , digerine hic cikaramaz.
Mesaj tarihi:
isteyene zorunlu olmadığını belirtti bisürü kişi ama atladın herhalde...

Ayrıca binlerce hoca binlerce okul var tabiki bu yüzden binlerce farklı uygulama vardır. Ama müfradatın emrettiğine bakın milletin kafasına bakarak uyguladığına bakarak sistemi suçlayamazsınız ki?
Mesaj tarihi:
said:
inanır mısın lise 1 de satanizm ataistlik budizm gibi şeyleri de gördük...Lise 2 yi bitiren var sa kitaplar aynı olduğu içi muhtemelşen o da geçen sene okumuştur hepsini...

hayır ben görmedim
Mesaj tarihi:
said:
Bazıları istemeyen din dersi almaz demiş ama o yaşta bir çocuğun arkadaşlarından farklı düşmek hatta abuk subuk damgalar yemek pahasına muhakeme edip girmemeyi seçebileceğine imkan veriyo musunz?

Bizde yapan vardi o ayri ama dedigin normal liseler icin dogru.

Ayrica din dersi cikinca ortalamadan , ufak da olsa bir dezavantaj oluyor,bu da firsat esitligini bozar. Soyle dusunun 2 dersininz var biri din,iptal ediyorsunuz,diger ders 3 gelirse karne notunuz 3 oluyor,ama dinden genelde 5 dagitildigi icin girip 5 alsaniz,3+5 /2 den 4 olucak..
Mesaj tarihi:
Flüt çalmak istemedim, zorla çaldım ve keyif almadım ama tenefüste walkmande harçlığımla aldığım kasetleri dinlerdim. Bazı dersler zorunlu olmasa daha bir amaçlarına ulaşırlar diye düşünüyorum, din dersi de bunlar arasında.
Mesaj tarihi:
said:

hayır ben görmedim

işte binlerce farklı uygulamanın kurbanlarından birisin herhalde...Çünkü kitapta vardı...Ben rahat konuşuyorum da benim Din Kültürü hocam gayet medeni bir insan çok öğrenci anne baba akraba vs.. duyduğu şeyleri sınıfta paylaşıyor da birçoğunu doğr yola sevketti...
Mesaj tarihi:
Bizim lisede de zorunluydu. Ama hocamız bizden dinsizdi nerdeyse, ders işlerken arada konuyla ilgili (konu zina olur, içki olur, vs) fıkralar anlatıyodu. Anlattığı fıkralar da çoluk çocuk fıkrası diil yani, bildiğin genç adam fıkrası :P

Üstelik sınıftaki hıristiyan bi kız okulla konuşup muaf olmuştu dersten. Denildiği gibi, nüfus cüzdanında islam yazıyosa o derse girmelisin. Eğer bu zorunlu din dersinin kalkmasını istiyosak, önce nüfus cüzdanındaki din ibaresinin kalkmasını istemeliyiz.
Mesaj tarihi:
bana lise 2 deki din hocam "sen bir erkek olarak dapdar pantolon giyen kızları görünce neler düşündüğünü daha iyi bilirsin" gibi bir cümle kurmuştu. konumuzda kapalılıktı. vay dedim benim seninle tartışıcak bişeyim kalmadı sapık çıktın sende. dersten sonra konuşuruz falan demişti yok dedim ya ne konuşucam senle. sonucunda da bşiey olmadı yine geçtim ben o dersten. ha isterse dinimi 1 versin umurumda değil ki. haftada 2 saat dersi olan birinin(hatta 1 saat) bana 1 vermesi umurumda da değildi yani.
Mesaj tarihi:
Din dersinde budizmden bahsediliyor biliyorum ama İslamla aynı önem ve genişlikte bahsedilmiyor; mesela budizm ibadet şekillerini göremiyoruz.

Ben zorunlu olmadığının söylendiğini fark ettim ama bunları burada tartışabildiğinize göre sizin çevrenizde dine bakış açısının orta ve doğu anadolu taşrasından farklı olduğunu tahmin ediyorum. Ben oradaki 14 yaşındaki bir çocukla empati kurmaya çalışıyorum, çevresindeki herkes günde 5 vakit namaz kılarken ben din dersine girmeyeceğim derse dinsiz damgası yemez mi? Hatta din dersine girmemek gibi bir fikir aklından geçer mi?
Mesaj tarihi:
said:
Eğer bu zorunlu din dersinin kalkmasını istiyosak, önce nüfus cüzdanındaki din ibaresinin kalkmasını istemeliyiz.

nüfus cüzdanına ne yazılmasını istiyorsan ufak bir dilekçe vererek halledebiliyorsun zaten. ama sonra devlet dairelerinde vs başına gelecekleri tahmin ederek hareket etmek daha mantıklı. aslında o yüzden o ibarenin tamamiyle kalkması gerekiyor.kimseyi ilgilendirmez benim dinimin islam oluşu zaten.
Mesaj tarihi:
atese odun atalim biraz

okuldayim
yas ufak daha yeni yeni biseyler ogreniyoruz

ogretmen diyor
cocuklar insanlar evrim gecirmis maymun boel darwin var bu ilk insan yavas yavas evrimlesmisiz ilk insanlar maymun sonuncusu gunumuze gelmis

dinci giriyor
ilk insan hz adem allah onu camurdan ayratti hz havva var bole yilan var

simdi al sana celiski
yasda gucuk ver ordan harun yahya yi bakicam da diyemessin

ya diyorum ilk insan maymunsa hz adem ne alaka
hz adem maymunmuydu yoksa maymunlar evrimlesdi de ilk ortaya cikan akilli canli hz ademmiydi

haydaaaaaa
8-9 yasinda yiyosa cik bu isin icinden
Mesaj tarihi:
said:
çevresindeki herkes günde 5 vakit namaz kılarken ben din dersine girmeyeceğim derse dinsiz damgası yemez mi? Hatta din dersine girmemek gibi bir fikir aklından geçer mi?

işte asıl sorun bu... Özellikle doğuda çok pis bi yobaz kafa sürüsü var... Ve dikkat ederseniz göç ederek batıya gelen kızlar burada serbest yaşama düşkün oluyorlar...
Mesaj tarihi:
said:
atese odun atalim biraz

okuldayim
yas ufak daha yeni yeni biseyler ogreniyoruz

ogretmen diyor
cocuklar insanlar evrim gecirmis maymun boel darwin var bu ilk insan yavas yavas evrimlesmisiz ilk insanlar maymun sonuncusu gunumuze gelmis

dinci giriyor
ilk insan hz adem allah onu camurdan ayratti hz havva var bole yilan var

simdi al sana celiski
yasda gucuk ver ordan harun yahya yi bakicam da diyemessin

ya diyorum ilk insan maymunsa hz adem ne alaka
hz adem maymunmuydu yoksa maymunlar evrimlesdi de ilk ortaya cikan akilli canli hz ademmiydi

haydaaaaaa
8-9 yasinda yiyosa cik bu isin icinden

benim de senelerc içinden çıkamadığım birşey bu okuyup öğreniyorsun ama yine de şüphen oluyor...
  • Yeni Oluştur...