Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

bu devirde hala devlette okumayı savunan zihniyet

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Herkes bulunduğu okula göre yorum yazmış. 326243 türlü okul var, iyisiyle kötüsüyle. Genelleme yapılacaksa tabii ki özel avantajlı olur, senede x lira verilen yer ile senede x-y lira verilen yer arasında fark olması normal. Unutmayın ki özele maddi gücü yetmeyen tonla insanlar ve devlet olmasına rağmen özelle rekabet edebilecek üniler var.
Mesaj tarihi:
yediteepe 103 + bilgi 13 + istanbildaki bi suru ozel uni 0 + kultur 12 + ticaret 5 + asdasda < yildiz 181

evet saol abi kanitladigin icin
ne yazikki toplamlari yildizin 181 lik skoruu gecemiyor 15 tane ozel uninin
Mesaj tarihi:
hmm yok dersen butun ozeeleri topla o durumda istanbul uniyle kapissinnar

amac sidik yarisidiel bu arada vurda
yildiz dunyanin en basrili okulu del
hatta cogu noktada kotu bi bokul ama buraya gelip sacmalayan arkadasla alip veremedigim benim
Mesaj tarihi:
istanbul, ankara dışına çıktığınız zaman devlet üniversitelerinin hali vahim, lise gibi.

üniversite eğitimi ücretsiz olmaz. paralı olsa da "parası olmayanlara" şu an kyk sistemi gibi kyk üniversite parasını ödeyip, okul bitince geri ödeme koşuluyla üniversite imkanı sağlanabilir.

ayrıca olayın ferrari, lamborghini ile alakası nedir ? bu arabaları kullananların yoldan geçen herhangi birinden daha az insan değildir. hatta eğer tanırsanız çoğu çok iyi insanlar, zor bir anınızda hiç gözünü kırpmadan 200-300 ytl parayı gözünü kırpmadan ve karşılığı peşine düşmeden verebiliyor. elinden gelen her konuda yardımcı olanlar var. bu tikky saçmalığı da zenginleri çekemeyenlerin uydurması, servet düşmanlığından başka bir şey değil.

bu bir tercihten çok ülkenin içine düştüğü çıkmazdır ne yazık ki. olayların içinden bakarsanız daha rahat görürsünüz. ve gerçekten yazık ülkenin hali ortada.

hayatın anlamı kişiden kişiye değişir, herkesin kendine göre bir anlamı vardır. ancak burada hayatın anlamından çok türkiye'de bilimin içinde düştüğü çıkmazdan bahsetmek istedim. türkiye'nin her yerine açılan bim şubeleri gibi çoğalan üniversitelerin halini bir gör ondan sonra bu yorumları yap. o adamların çoğu babasının parasını yiyor şu anda tıpkı yaşıtları olan diğerleri gibi. babasının aylık geliri 40 bin ytldir 4-5 bini oğluna harcar. başka kime harcayacak ? gayet normal.

ortaya yararlı bir şey koyamayıp da ancak birilerine laf sokmaya çalışıyor bazıları da. başka bir şey yapmazlar.

hem burslu eğitim diye bir şey var, dikkatinizi çekti mi hiç?

düşüncemde yanlış bir taraf gördüyseniz söyleyin. yok eğer "benim konu hakkında bir bilgim yok, haliyle fikrim de yok" diyorsanız, ancak böyle gereksiz alakasız noktalardan bahsedersiniz. fikriniz yoksa hiç katılmayın bence tartışmaya.

özel ünv. lerin önüne dengi bir devlet ünv. si geçemez. iyi hocalarla iyi imkanlarla çeşitli sosyal desteklerle iyi ortamlarda yapılan eğitimden bahsediyoruz. gidip burslu okumak varken hayatta devlete uğranmaz bile. tabi burslunun birtakım eğitim dışı dezavantajlarını saymazsak. devlette iyi bir eğitim yok arkadaşlar bu böyle biline. sallama deneyler-denetlenmeyen denyo asistanlar,kopya ödevler,uzaylı prof lar,yetersiz yönetim. bu böyle gitmez.

türkçe bilgim gayet iyi durumda. forumda ahkam kesipte gerçek hayatta arkadaşlarıyla ya da sevgilisiyle iki kelime edemeyen tipler de var burada ama onlarla konumuzun alakası yok. çalışıpta bursu tutturamayan öğrenci, üniversiteye girdikten sonra kendini gösterme şansına sahiptir. ayrıca bir çok kurum veya şirket kendini gösteren öğrencilere ideal miktarlarda burs sağlamakta.

ortaya özel üniversitede lamborghini porsche süren vardan öte bir argüman koyamıyorsun hla. esas merak ettiğim konu ise, burada ahkm kesen tipler aynı miktarda paraya sahip olsa aynı arabalara binmeyecek okula otobüsle mi gidecek ? ya da servetini yardım için gerçekten bağışlayacak mı ?

ayrıca devlet üniversitelerinin kalkınması öyle bağışla olacak iş değil. ciddi anlamda bilim adına bir şeyler ortaya koyulabilmesi için her üniversiteye 200-300 milyon dolar ayrı ayrı ar-ge bütçesi ayrılması gerekli. üniversite sayısını da göz önüne alırsan olayın ciddiyetini kavrayabilirsin belki.

Her sokaktan geçen elbette özel üniversiteye alınacak diye bir kaide yok. Ancak gerekli başarıyı gösteren öğrenciler alınacaktır, hakedenler de okuyor zaten burslu olarak.

Özel üniversiteler cennettir şeklinde bir yorum yaptığımı sanmıyorum, ancak eğitim olanakları yüksek olan özel üniversitelerin burslu bölümlerinin puanlarının devlet üniversitelerinden aşağıda kalması çarpıklıktır.

Ben burada fikir tartışması yapmaya çalışıyorum ancak konuyla alakasız kişisel sorunları olanlarla uğraşmak istesem elbet gider sokakta tartışırım ancak tartışmadan bir haber "sen bana adını, numaranı, adresini ver, sana dersini vereyim" diyen zihniyetle işim olmaz. Bir fikri olan buradan söyler. Yok olmayan da laf sokmak vs vs gibi alakasız işlere başvurur.

eğitim olanakları yüksek olan özel üniversitelerin burslu bölümlerinin puanlarının devlet üniversitelerinden aşağıda kalmasından kaynaklanan çarpıklıktır.

Bu duruma sebep olan şey ise, özel üniversitelerde okuyanları tikky, zengin pi.i olarak tanımlamak, bir kaç istisna için kıskançlık ve çekememezliğin etkisiyle aşağılamaya çalışmaları ve olumsuz imaj yaratılmasıdır.

Devlet üniversitesinde okuyanlardan da katil, hırsız, tikky, pi.ç çıkması en az özel üniversitelerdekiler kadar mümkün. Ancak birileri nedense olaylara hep aynı boyuttan yaklaşıyor. At gözlüklerinizi çıkarın artık.

Konuyu beğenmeyenler cevap yazmaz ve bu konuda yukarı taşınmaz aşağıda kaybolur gider

[ Mesaj 22 Haziran 2007, Cuma - 15:37 tarihinde, zarek tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
said:
istanbul, ankara dışına çıktığınız zaman devlet üniversitelerinin hali vahim, lise gibi.

İstanbul, Ankara dışına çıktığın zaman topu topu kaç tane özel üniversite var ki?
Mesaj tarihi:
Zarek yazdıklarına katılmıyorum sadece şu konuya değinicem
Koç ve Sabancı gerçekten başarılı üniversiteler neden şöyle örneklendiricem Koç makinada okuyan bir arkadaşım var şuanda 2. sınıfta okuyor ve Bölümde okuyanların yarısının burslu olduğunu söylüyor.
Onlarıda ayakta tutan devlet üniversitesini kazanıp özeli tercih eden ögrenciler

Herkesin dediği gibi ögrenci ögrenci olmadıktan sonra istersen milyon dolarlık universite olsun fark etmiyor

[ Mesaj 22 Haziran 2007, Cuma - 15:55 tarihinde, Masticore tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
said:
ayrıca olayın ferrari, lamborghini ile alakası nedir ? bu arabaları kullananların yoldan geçen herhangi birinden daha az insan değildir. hatta eğer tanırsanız çoğu çok iyi insanlar, zor bir anınızda hiç gözünü kırpmadan 200-300 ytl parayı gözünü kırpmadan ve karşılığı peşine düşmeden verebiliyor. elinden gelen her konuda yardımcı olanlar var. bu tikky saçmalığı da zenginleri çekemeyenlerin uydurması, servet düşmanlığından başka bir şey değil.

Bu kısım çok güldürdü beni, Allah razı olsun bütün tikilerden. Sıkışırsam hemen borç isteyeceğim.
Mesaj tarihi:
zarek anlamadigin bisi war
puanlari kimse belirlemiyo
puanlar istekle belirleniyo
yane turkiye birincisi bogazici endustri istedigi surece en yuksek puanla bogazici endustiri olucak
koc borsluya gidiceme itude bilgisayar okurum diyecek binlerce insan varken elbette buralairn puani dah ayuksek olucak
Mesaj tarihi:
@bonepart

Bu duruma sebep olan şey ise, özel üniversitelerde okuyanları tikky, zengin pi.i olarak tanımlamak, bir kaç istisna için kıskançlık ve çekememezliğin etkisiyle aşağılamaya çalışmaları ve olumsuz imaj yaratılmasıdır.

Bunlara ek olarak bir ne olacağım kaygısı, gerçekle alakası olmadığı halde aman bursunu kaybedersin özel üniversitede seni yerler hissiyatına sebep olan bir takım safsatacıların amacına ulaşmakta kısmen başarılı olması da bunun nedenleri arasındadır.

[ Mesaj 22 Haziran 2007, Cuma - 16:02 tarihinde, zarek tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Olasılıkları geçtim. Şu anda sadece ortada olan gerçeklere bakıyorum. Mühendislik konusuna bakıyorum, gerek firma gerek üniversitenin kattıkları vs olarak. ODTÜ ve hemen ardından İTÜ geliyor. Hatta ODTÜ İTÜ Boğaziçi dışında mezun almayız diyen şirket bile çok.

Tıp'a bakıyorum, Hacettepe, İÜ geliyor.

Avukatlığa bakıyorum Galatasaray Üniv. 1. sırada.

Yöneticilik ve sosyale bakıyorum, Boğaziçi var burada da.

Gerek firmalar önünde prestij, gerek makale ve dünyada saygınlık, gerek öğrenciye verilen birikim açısından...

Eee, nerde özeller?
Mesaj tarihi:
said:
üniversite eğitimi ücretsiz olmaz.

bunu neye dayanarak sölüyorsun?
bu dünyada halkının parasız egitim hakkı olan devletler var ve oldukcada iyi eğitim veriyorlar.

acıcaksı bütün yazılanları okusaydın sana sunulan noktaların "özeldekilerin hepsinin lamborcinisi var hepsi zengin pici" den cok daha ileriye gittiğini görücektin.

özel unievrsitelerdeki öğrenci kitlesinin pekde kaliteli olmadığını ben sölüyorum mesea ben kimmiyim? özel universite öğrencisiyim ben ha ben bursluyum cok dehşet feci karizma cok kral bişiyim ama konumuz bu değil.

parasız eğitimin kaldırılmasındaki sebep nedir onu bi anlatabilirmisn bana

(eğitim lafına kılım öğretim diyicem bundan sorna)

öğretim öğrenim görmek istiyenınmi yosa parası olanınmı anlası gereken bişiydir, burlu öğrenimde var demek cok sacma, endenmi sacma? şu yüzden sacma.
madem öğrenim görücek insandaki asıl aranan meziyet istek azim ve zeka o zaman neden 100 kişi verdiği paraya göre alınıyorda (elbet buradda sınavlar önem kazanıyor ama para veremiyen daha zeki daha azimli daha istekli tutkulu insanlar vardır (burda fakir edebiyatı yapmıyorm en ezeki en calışkan en azımli fakirlerdir gibi bi savım yok carpıtılcakmış gibi geldi söeldikelrim o yüzden belirttim)) asdece 10 kişi sadece sınav sonucuyla alınıyor?

e o zaman paralı öğrenim eğittiği kitle secimi toptan yanlış be birader.

ayrıca şunada bi bakalımmı hemen

Türkiye'de gerekli ödenek eğitime (evet eğitim dedim türkiye eğitime para aktarıyo cunki, sadece öğretime aktarması biraz hayal) ayrıldığında Uniler pekala güzel işler başarabiliyormuymuş? hmm bakıyoruz evet oluyomuş örnekleri var bunların dimi? cok köklü okullardan bahsetmiyorum 30-40 senelik devlet universiteleri hatat daha gec devlet universiteleri var pek güzel pek şık mezunlar yetiştiren.

e o zaman abi kapatalım bütün özelleri bütün özeldeki iyi hocalar devlete dönsün ortam bayram olsun şenlik olsun. olmazmı? bence olur neden olmasın olmaması için tek bir sebep gösterebilrimisin?.

ben bitane gösteriyim hemen, türkiyede devlet universitelrinde yenı bölümler acmak cok zor buna karşın daha cesur ve "yatırımcı kafasıyla" davranan özel universiteler yenı yenı ortaya cıkmış (yenı dediğime bakma 20 yıllık bölümler bunlar dünyada hatta daha eski) iş kollarına sanat dallarına yönelik bölümler acabiliyor. buda özelin faydalarından biridir mesela. ha tabi devletde acsın denilebilinir denilmelidir.

Almak istediği öğretimin hakkını sonuna kadar verebilicek bir birey neden parası yok diye okumasınki? neden yanı neden onun yerine hakkını vermeiycek olsada paarsı olan iri okusun?

ha son olarak yok öle "sevmediysen yazmazsın hıh" demek forum burası birileri yazıcaz birileri cevap vericek sevmerdiysen konuyu ecevap verme demek ne demek sevmediyse karşı fikini savunacak tabiki.
Mesaj tarihi:
said:
Hatta ODTÜ İTÜ Boğaziçi dışında mezun almayız diyen şirket bile çok.

inşaat sektöründe çalışıyorum ve boğaziçi dışında doğru. odtü-itü ikilisi diğer bütün üniversitelere havada karada fark atar. bu farkın sebebi odtü itüden mezun olanların daha zeki veya daha iyi eğitim almış olması değil. öss sistemi dolayısıyla muhtemelen daha çalışkan insanlar olması. sosyal özellikler elbette aranır işe alınırken ancak bunun yanında işini özel hayatından, hobilerinden vs önde tutan kişiler de doğal olarak tercih edilir

ama bilgisayar, elektronik mühendisliklerinde odtü itü diye direteni görmedim şimdiye kadar belki çok büyük şirketler yapıyordur. zira bilkent bilgisayardan daha mezun olmayan(okulunu uzatan 2 ders sebebiyle 1 yıl fazla okurken) işe girip (torpilsiz) çalışan da var. (gerçi bilg. müh veya elektronik. müh olduktan sonra üniversite farketmiyo çok kolay iş buluyorsun ankarada)

bi de olayı özel devlet savaşına çevirmemek lazım ikisinin bir arada yürümesi gerektiği türkiyenin bir gerçeği.
Mesaj tarihi:
Sabancı Üniversitesi'nde okuyorum , evet ayda bilmemkaç milyar para veriyorum , çok şükür annem babam çok iyi para kazanıyorlar , güzel bir üniversitede , iyi şartlar altında bana verdikleri eğitimi elimden geldiğince iyi şekilde almaya çalışıyorum . Okula ayda 22 milyar veriyoruz yurtlar hariç , bu bize koymuyor , koyanı da vardır ama koymayanları da çekemeyip "zengin piçleri" diye tanımlamak çekememezliktir , komikliktir . Birileri demiş de gerildim bi anda kusura bakmayın .
Mesaj tarihi:
zengin piç'i dedim, ağır kaçmış gerçekten. özür dilerim.

doğrusu o lafı hem özel üniversitede okuyup hem de "devlet üniversiteleri olmasın" mantalitesine karşı söylemiştim. bu zihniyette birisi çıkarsa, yine derim. ayrı konu.
Mesaj tarihi:
Selam,

Evet, o genellemeyi ben de gördüm. İki durum var;
- hala fikirlerimizi özgür platformlarda nasıl beyan edeceğimizi bilmiyoruz
- ya da hala düzgün fikirleri üretecek donanımlara sahip değiliz

Bence bu konu daha fazla uzayıp, saçmalaşmadan kilitlenmeli.

Saygılar.
Mesaj tarihi:
herşeyin devlete bağlanması hep sıkıntı çıkarır. zaten devlet şişik bişi, daha fazla şişirmemek lazım. özel üniversiteler herkes için iyi. eğitim iyileşsin isteniyorsa, özel üniversiteler denetlenir edilir. ki zaten epey bi sıkıştırılıyor özel üniversiteler.

parası olan oralara gidiyorsa, daha iyi, olmayanlara odaklansın zaten devlet. onun daha çok ihtiyacı var eğitime. özel üniversiteler kalksa, hepsi devlete bağlansa ne artısı olacak ki bunun? devlete binecek devasa yükün, atama pisliklerinin vs dışında? yanlış düşünüyorsunuz. devletle de rekabet edecek yapıların olması şart. bunların para kazanması şart.

ayrıca, tut ki kaldırıldı özel okullar, "parası olan adam" da (ki varını yoğunu verip çocuğunu özel okulda okutan zavallılar da var) devlet okullarını beğenmedi, çocuunu yolladı yurtdışına. daha mı iyi? ülke ne kazanacak, tek düşüncemiz bence bu olmalı.
  • Yeni Oluştur...