Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kidou Senshi Gundam 00

Akuma_Blade

Öne çıkan mesajlar

Viktor'un inadıma övdüğü SEED'lerde rip off olayının tabir-i caizse böbreğinin patlatıldığını hatırlatmak isterim. Gundam 00'da SEED'lerin 3/1'i kadar bile rip off yoktu. Bu bağlamda Gundam 00'ı bu şekilde ezmek manasız diye düşünüyorum.

Kişisel kanımca son zamanlarda izlediğim "mükemmel" serilerin başında geldiğini anmam gereken bir yapım Gundam 00
Sosyal ağlarda paylaş

abi seed zaten remake ya :p

00 dan orjinal bisey yarattik diye dokulduler basi wingden sonu gelmsi gecmsi tum gundamlardan derleme

ortalari sueprdi ama ozellikle graham sahane bir karakterdi

ama tutupda yeni mecha diye MKII nin aynisini onume koyarsan ripoff derim

strike acik acik rx78 in remkae i olamsina ragmen zerre kadar benzemiyor misal

ama senin koydugun direk MKII ya...
Sosyal ağlarda paylaş

Adını koyalım: Her alternative universe Gundam serisi UClerden mutlaka rip off yapmıştır. SEED bu bağlamda çok rahatsız edici boyutlardaydı.

Bu bağlamda rip off (çakmalık) ile crossover (gönderme) ayrımını iyi yapmamız lazım. Tamam Strike RX 78'in büsbütün çakması değildi ama uzaydan atmosfere giriş yapıp çöle inmesi bile hep araklamasyondu. "This is not Zaku boy! No Zaku!" repliğini bile UCden aynen hacılamış bir seri hakkında konuşuyoruz. Tüm o MS, karakter, vs araklamasyonlarını filan geçtim dikkat edersen.

Gundam 00'a gelirsek çakma değil de crossover'lerin olduğunu söyleyebilirim: Örneğin Nadleeh'in Nobel Gundam'a tek benzerliği saçlarıydı ve öyle bile rip off gibi durmuyordu gözümde. Eski serilere sahnesel crossover olarak Kyrios'un colony block'un altına yattığı sahne (CCA), Tiaren'lerin Ptoleimaos'a multi missille attıkları sahne (0083), Tieria ile Patrick'in birbirine ateş ettikleri sahne (MSG) verebilirim. Hakeza Gundam MK II profilli GN-0 gibi. Bunların kesinlikle düz çakma sahneler olduğunu söyleyemeyiz. Orjinal serileri seyretmiş olanlara bir göndermedir sadece. İnanın amacım yersiz övmek dğeil ama aynı yıl içerisinde yayınlanmış çoğu bilimkurgu serisini ezip geçmiş bir seridir gözümde, herşeyiyle...

USA'dakiler hariç kimsenin tamamen başarılı seri olarak görmediği Gundam Wing gibi bir seriyi ana fikir olarak alıp (birkaç pilot tüm orduya karşı) onu geliştirip gerçekten takibe değer bir seri yapmaları bile çok çok büyük bir başarıdır. Ki SEED'i bile izleyip sevmeyen birçok kişiyi Gundam'a kazandırdırdığını biliyorum, bizzat tanığıyım hatta. Hatta şu an bile "Gundam'a başlayacağım hoca" diyenleri direkt Gundam 00'a yönlendiriyorum.

Gundam 00 candır. İzlemeyenler mutlaka izlesin.
Sosyal ağlarda paylaş

Bindiği robotu neredeyse ilahi bir varlık olarak gören bir çocuğun ana kahraman olduğu bir seriden bahsediyoruz burada(ne cümle ama!?). Rip off muş, crosover muş, Seed'miş, MK bilmem kaçmış çok da büyütülcek birşey değil bence. Setsuna, Lockon veya Graham'ın 10/1'i kadar olabilse serinin benim gözümdeki değeri çok farklı olurdu.

Şuan ki hali ile, 15. bölümden sonra çok güzelleşen standart bir mecha animesinden bir farkı yok bence. Yönetmenin karakter gelişimi ve tanıtımı olarak ciddi sorunları var. Serideki bazı karakterler o kadar konuşmalarına rağmen, o kadar boşlar ki; Seed'de ki Murrue Ramius'in emir verdiği köprüdeki tayfası bile daha dolu geliyor bana. Diyalogları özellikle hazırlayan kişiyi ben olsam 10. bölümden sonra direk kovardım.

Edik:

Bu arada Sturm bir konu da çok haklı bence. Gundam 00 şu ana kadar gördüğüm en detaylı grunt'lara sahip.

P.S.: gif'e tıklarsan hareket ediyor.
Sosyal ağlarda paylaş

ssj4songoku said:
Bindiği robotu neredeyse ilahi bir varlık olarak gören bir çocuğun ana kahraman olduğu bir seriden bahsediyoruz burada(ne cümle ama!?). Rip off muş, crosover muş, Seed'miş, MK bilmem kaçmış çok da büyütülcek birşey değil bence. Setsuna, Lockon veya Graham'ın 10/1'i kadar olabilse serinin benim gözümdeki değeri çok farklı olurdu.

Şuan ki hali ile, 15. bölümden sonra çok güzelleşen standart bir mecha animesinden bir farkı yok bence. Yönetmenin karakter gelişimi ve tanıtımı olarak ciddi sorunları var. Serideki bazı karakterler o kadar konuşmalarına rağmen, o kadar boşlar ki; Seed'de ki Murrue Ramius'in emir verdiği köprüdeki tayfası bile daha dolu geliyor bana. Diyalogları özellikle hazırlayan kişiyi ben olsam 10. bölümden sonra direk kovardım.

Edik:

Bu arada Sturm bir konu da çok haklı bence. Gundam 00 şu ana kadar gördüğüm en detaylı grunt'lara sahip.

P.S.: gif'e tıklarsan hareket ediyor.

Kendi bahsettiklerimin tekrarları dışında şu yazıdaki hiç birşeye katılmıyorum.

Setsuna şu ana kadar gördüğüm Gundam protagonistleri arasında EN İYİSİ diyebilirim. Adamın yaşadığı trajediye bak, uğraştığı amaca bak ve bütün dizi boyunca sarsılmaz iradesine bak. Ne Kou da ne Shiro da ne Char da ne Amuro da ne Kira Yalanato da Setsuna'nın karakterini bulamazsın. 2 full dizi üstüne kendi adına filmi olmasına rağmen Char bile yaklaşamaz Setsuna'ya o konuda.

O kadar trajediye rağmen, o kadar karamsar havaya rağmen BİR kere bile "ühü ühü napcaz şimdi ama ben savaşmak istemiyorum" gibi embesilcene edilmiş Amuro veya Kira lafı ettiğini göremezsin. Lafına takıldığınız "ORE WA GUNDAMU" da onun Gundam'e olan inancını, onu bir araç bir ilah olarak değilde değişimin kendisi olarak gördüğünün en güzel kanıtı.

Yönetmenin hiç bir karakter geliştirme veya tanıtma sorunu yok. Bütün karakterler (özellikle meisterler) çok güzel şekilde gelişiyor. Hele hele 00'ı gidip en zayıf noktası karakterleri olan SEED ile karşılaştırmışsın ki ... neyse. Bütün SEED de kağıt gibi olmayan tek bir karakter vardı o da Fllay.

Uzun uzun tartıştık, hala tartışıyoruz forumlarda ama ilk sezon bile 00'ı benim gözümde 08th MS team in önüne atmıştır.

10/10
Sosyal ağlarda paylaş

SturmVogel said:

Adını koyalım: Her alternative universe Gundam serisi UClerden mutlaka rip off yapmıştır. SEED bu bağlamda çok rahatsız edici boyutlardaydı.

Bu bağlamda rip off (çakmalık) ile crossover (gönderme) ayrımını iyi yapmamız lazım. Tamam Strike RX 78'in büsbütün çakması değildi ama uzaydan atmosfere giriş yapıp çöle inmesi bile hep araklamasyondu. "This is not Zaku boy! No Zaku!" repliğini bile UCden aynen hacılamış bir seri hakkında konuşuyoruz. Tüm o MS, karakter, vs araklamasyonlarını filan geçtim dikkat edersen.

Gundam 00'a gelirsek çakma değil de crossover'lerin olduğunu söyleyebilirim: Örneğin Nadleeh'in Nobel Gundam'a tek benzerliği saçlarıydı ve öyle bile rip off gibi durmuyordu gözümde. Eski serilere sahnesel crossover olarak Kyrios'un colony block'un altına yattığı sahne (CCA), Tiaren'lerin Ptoleimaos'a multi missille attıkları sahne (0083), Tieria ile Patrick'in birbirine ateş ettikleri sahne (MSG) verebilirim. Hakeza Gundam MK II profilli GN-0 gibi. Bunların kesinlikle düz çakma sahneler olduğunu söyleyemeyiz. Orjinal serileri seyretmiş olanlara bir göndermedir sadece. İnanın amacım yersiz övmek dğeil ama aynı yıl içerisinde yayınlanmış çoğu bilimkurgu serisini ezip geçmiş bir seridir gözümde, herşeyiyle...

USA'dakiler hariç kimsenin tamamen başarılı seri olarak görmediği Gundam Wing gibi bir seriyi ana fikir olarak alıp (birkaç pilot tüm orduya karşı) onu geliştirip gerçekten takibe değer bir seri yapmaları bile çok çok büyük bir başarıdır. Ki SEED'i bile izleyip sevmeyen birçok kişiyi Gundam'a kazandırdırdığını biliyorum, bizzat tanığıyım hatta. Hatta şu an bile "Gundam'a başlayacağım hoca" diyenleri direkt Gundam 00'a yönlendiriyorum.

Gundam 00 candır. İzlemeyenler mutlaka izlesin.

abi anlamadigin SEED remake

yani adamlar direk ilk gundamalri hikayeyi ve karakterleri dgesitirip yeniden cekicez diye yola ciktilar

orjinal bsiey yapicaz cok superiz diye dgeil

asil sen akristirdin crossover ile ripoff u

seed orjinal birsey vaadetse idi analrdik ama adamalrin iddeasi zaten 0079 un modern teknoloji ile bir remake ini yapmakti

sen orjinalim ben diye sisinir ripoff yaparsan kizarim

bu hellgate london un yuzyilin oyunu oalra ktakdi medilip fos cikmasina benziyro biraz

orjinalim onceki gundamlarla alaka yok diyip dendrobium/meteor gibi klsieleri bile kac bolum orjinalligin ustune getirirsen elestririrm
MKII dan cakma gundam0 ida elestiririm
Sosyal ağlarda paylaş

SEED dramatizm yada kurgu olarak gerçekten bir UC mirasçısı olmayı bence haketmiyor. Ölen major karakter sayısı zaten serinin sonlarına dek azken bir de ölenlerin öbür taraftan summon edilmesini savunamayacağım gibi 9-10 bölümde bir recap basmayı , lavaboya giden karaktere bile önceki seriden 4-5 dakika flashback gördürmeyi, aynı GINN'in aynı geminin üstüne bazuka dayayıp patlatmasını (demek istediğim combat kısımlarının hazır sample'lar halinde copy/paste yapılarak uzatılan sözde savaş sahnelerinden oluşması) vs da ben onaylayamam. Gundam SEED'lerdeki yönetmen torpili zaten sınırları zorluyor, ilk SEED serisinde bile çoğu zaman 1 bölümün 4-5 bölüme (bazen daha fazlasına) sündürüldüğünü hissediyoruz. En azından Gundam 00 kurgu konusunda başarılı idi, bir karakter gelişimi vardı ve SEED'e göre az sayıda bölümde bize daha fazla kayda değer şey sundu.

Gundam 00'ın %100 orjinal olduğunu hiçbir zaman iddia etmedim, (ki orjinalite diyorsak şu satırları okuduğumuz sırada bile Zeta yada CCA izlemiş çok kişi yok içimizde, herhalde Votoms yada Gasaraki izlemiş birisi de yok) istisnalar haricinde de hiçbir zaman da bir Gundam serisini tümden ezmek istemem fakat ben bir elimde SEED'leri diğer elimde 00'ı değerlendirdiğim zaman 15 bölümde hikayeyi bu kadar geliştiren, 25 bölümde hakikaten bir değeri olan bir olrak sonuçlandığından iyi bir seri olarak 00'ı öne çıkarma durumundayım.
Sosyal ağlarda paylaş

Ohh oh ohhh
Herkes SEED ile 00 karşılaştırmış bende endi çapımda karşılaştıracam o zaman (kaede ve storm öyle gundam konusunda ağım şahım bilgim yok biliyorsunuz. Ona göre eleştirin)

Şimdi Ben Seed'in nesini sevmiştim. Baya iyi bir animeydi aslında ama en iyisi onca karmaşık şey olurken ve dikkat edilirken arka planda, önce topu topu 15 kişinin içinde geçen anlaşılması basit bir hikaye vardı.Aynen diablo gibi oynamsı kolay ama arkada neler dönüyor neler.(Ben hala Viktorun o sarı saçlı elemanı karşı tarafa yardım ettiği için demote ettiklerini söylediği gündeki dumurumu unutamam).

Basit aşklar, arkadaşlık ilişkileri gibi insanın dikkatini çabuk çeken şeyler vardı.Birde bence anime tarihihn en güzel karakter gelişimlerinden biri Seeddeydi. Kira yamato ilk sezon ağlak bir elemanda Jesus'a dönüştü.

Gundam 00 benim için başta sıkıcıydı. Ana karakteri zaten pek fazla sevmedim. Pek insancıllık yoktu hiçbir karakterlerde. Hepsi robot gibi olmaya çalışıyorlardı bence. Tamam hikaye için gerekli olmuş olabilir; ama beni başta sıktı. Bende bunu söyleyen pek çok kişi gibi Gundam00 belli bir bölümden sonra güzelleştiğini söyleyebilirim. Ama daha bitmemiş bir seri için tutupta "SEED bunu lolanzi yapar, açık ara koyar" da diyemem. Adamlar 7 bölümde hikayeyi güzelleştirdi ki ileride bi 25 bölüm daha var.

Ama mesela bazı yerlerde ilk sezon için arkada kalmış olsa da seede geçtiği - geçemediği yerler var.

Mesela Bence Seed'in müzikleri çok daha başarılıydı. (tamam friends ve ash like snow süper şaarkılar o ayrı)

Çizimlerde bence sirek 00 açık ara önde

Mecha tasarımı olarak geçen gundamları bilemeyecem ama 00 biraz daha farklı bir çizgide şimdiye kadar gördüğüm. Ama kafamı hep kurcalayan bir şey var overflag olsun yenilerde sanki biraz FMP mechaları tarzı görmekteyim ciddi biçimde. Hep overflagı ve setsunanın mechayı görünce fmp deki AL geliyor aklıma.

Karakter gelişimi hala seedde sanırsam.
Yönetmenlik başarısı konusunda "fukuda go home"cu olduğumdan ve şimdiye kadar başarılı bir çizgi izlediğinden 00.

Herşeyi gözden geçirdiğimde ilk sezonun son bölümlerinin sayesinde 8/10 verebilirim 00'a ama 2. sezon umutluyum bu seriden o ayrı

hepsi benim kendi fikrimdir acımasız olmadığınız sürece eleştirin oki ?

edik: ulan ne yaptıysam yazının paragrafları birbirine girmiş...
Sosyal ağlarda paylaş

- Bir kere o "basit" hikaye bile MSG'nin bire bir çakmasıydı. Yani konusuna hikayesine vs kimsenin bir şey söyleyeceğini sanmam çünkü bu direk bütün MSG tarihine küfür etmek gibi birşey olur. Ama 00 gerçek dünya politikalarına yakınlığıyla ve sırf güç dengelerini sağlamak için Newtype/Coordinator saçmalığına bürünmemesi ile 2 adım öne geçiyor. Genleri ile oynanmış super soldier dedikleri Soma veya Doublelujah'a bak. En fazla yapabildiği Trans-Am açılınca 1 ace 1 veteran almak. Jesus Yamato gibi havada BEAMSPAM BEAMSPAM veya Shinn gibi 30 TANE WINDAM'ı katletmek değil.

- Cast olarak bakarsan 00 castı karakterleri, günlük yaşamları, aksiyon sırasındaki tavırları, birbirleri olan ilişkileri hatta nerdeyse hepsinin karşı taraftan birileri ile olan dikenli ilişkileri çok güzel yansıltılmıştı. 00 da nerdeyse her karakterde olmasına rağmen SEED de ancak Kira-Athrun arasında buna yakın birşey var o da o kadar kötü yansıtılıyorki ekrana her geldiğinde saçımı yoluyorum. O teller arkadasından Torii gelince yapılan konuşma sırasında avuçiçimi alnıma o kadar hızlı vurdumki kafatasım çatladı. SEEDde kağıt kalınlığında olmayan tek karakter Fllay'di o da Fukuda'nın karısı tarafından b*k edildi zaten. Jesus Yamato'yu Setsuna ile karşılaştırmak da Gülben Ergen ile Sertab Erener'i karşılaştırmak gibi olur. Biri bütün coordinator hilemoduna rağmen böhühühü ağlayan Fllay verince gidip kendinden 10 kat zayıf mechaları kesen ve bütün "yeteneği" beamspam olan Jesus Yamato (aynı zamanda lütfen bkz: plot armor) diğeri sıfır hile ile (Trans-Am makine configürasyonu ile alakalı, onu bahane etmek "Strike Freedom da çok lazer var" demek gibi olur) en imba ace'inden en gelişmiş MS ine, 1v3 (Exia vs Thrones) bile olsa gözünü kırpmadan dalan, bütün dizi boyunca bir kere emolaşmadan sarsılmaz bir irade ile herşeyin sonunu getiren biri. Ciddi ciddi yapabileceğiniz en büyük hakaret bu ikisini karşılaştırmak olur.

- Setsuna'yı sevmediysen bu büyük ihtimalle karakterine dikkat etmemenden kaynaklanmıştır. İlk görüşte "Ohoo Heero/Sousuke çakması bu" diyip bir kenara attıysan sevmemen normal ama geriye kalan cast'e robot demen biraz komik. Hele hele gerçekten robot olan Tieria bile Natarle'den çok daha fazla yumuşuyor ve etrafındakilere değer veriyor. 7 bölümde hikaye güzelleşmedi, imbalaştı. Başından sonuna kadar boş geçirilen bir bölüm yoktu. Her bölümde en az bir karakteri tanıttılar/geliştirdiler. İlk 15 bölüm'ün temposu biraz yavaş kaçabilir ama asla aksiyondan yoksun değildi. O bölümlere kötü/ortalama/yavan demek sizin anlıyacağınız dilde Geass'ın lise bölümlerine gereksiz demek ile aynı değerde.

- SEED müziklerini 00 müziklerinden daha fazla sevdiysen bunun tek sebebi olabilir o da FMP yi çok sevmiş olman. SEED müzikleri FMP ninkilerden çakmaydı (aynı müzisyen zaten). Benim için SEED'in 00'ı müzik konusunda geçtiği tek bir nokta vardır o da Insert Song'u olan Akatsuki no Kuruma. O da zaten Yuki Kajiura / Yuuka imzalı olduğu için. 00 insert songu olan Love Today hem yavaş hemde çok bayat. Konu aldığı aşk da Louise / Saiji ki bu ikisi 1. sezonda en az geliştirilip 2. sezona saklanan karakterler. Pek o drama duygusunu veremedi şarkı. OP/ED/OST ye bakarsan açık bir fark var. Ishikawa Chiaki'nin SEED ilk yarsının EDsi olan Anna ni Issho Datta no ni de güzel ama Friends kadar değil.

- Animasyon, çizim, renklendirme vs konusunda ikisini karşılaştırmak pek adil olmaz. SEED nerdeyse ölü bir franchise canlandırıyor diğeri CG den gelme paracıkların üstüne konuyor. Biri dijital renklendirmenin kullanıldığı ilk Gundam diğeri ise ilk 720p Gundam. Karakter dizaynlarına bakarsan .. eh Hirai'nin karakterleriden bir iki istisna dışında nefret ediyorum ben (Fafner, Scryed, Heroic Age, Mugen no Ryvius vs). SEEDin orantısız ayrıntıdan yoksan karakter çizimleri yerine 00'ın keskin çizgileri ve olgun karakterlerini tercih ederim. Diziye genel olarak çok daha "mature" bir hava verdi çünkü.

- Mecha tasarımlarında SEED aynen kopya olmasına rağmen 00 son 10 yılda gelenler arasında en orjinali. Arbalest / Flag benzerliği benim de gözüme çarptı ama bu genel olarak yüz kısmından kaynaklanıyor. Öte yandan Kawamori imzalı Virtue, gelmiş geçmiş en badass mecha Overflag, Throne lar, GN-X ler, Soma'nın adını unuttuğum devasa PEMBE mechası birde 720p destekli ve bol ayrıntılı olunca tadından yenmez oluyor. SEEDde Freedom hoştu, onu baya sevmiştim dizayn olarak ama Strike Freedom çok berbattı.

-Karakter gelişimi dediğin şey ile SEEDi yanyana koymasan birde =(

Edit: Typo
Sosyal ağlarda paylaş

Burada "Is that something a Gundam would do?" diyen bir adamdan bahsediyoruz. Herhalde izlediğiniz çeviriler cidden vasat altında, çünkü Setsuna'nın gundam hakkında kurduğu 10 cümeleden 8'inde yüceltme, ihali bir varlık olarak görme var. Hatta bunu tek söyleyen ben değilim, seri içinde bile geçiyor Setsuna'nın bu inancı.

Teori'de çok güzel bir karakter, fakat pratikte de oturtamışlar. Post-War Trauma'yı yansıtalım diye batırmışlar. Robot gibi boş birşey çıkmış ortaya.

Çizimleri, senaryosu, tasarımları çok güzel olan bir seri. Fakat Setsuna F. Seiei'den cacık olmaz. Cry-Baby Kira Yamato'dan bile beter bence.
Sosyal ağlarda paylaş

ssj4songoku said:
Burada "Is that something a Gundam would do?" diyen bir adamdan bahsediyoruz. Herhalde izlediğiniz çeviriler cidden vasat altında, çünkü Setsuna'nın gundam hakkında kurduğu 10 cümeleden 8'inde yüceltme, ihali bir varlık olarak görme var. Hatta bunu tek söyleyen ben değilim, seri içinde bile geçiyor Setsuna'nın bu inancı.

Teori'de çok güzel bir karakter, fakat pratikte de oturtamışlar. Post-War Trauma'yı yansıtalım diye batırmışlar. Robot gibi boş birşey çıkmış ortaya.

Çizimleri, senaryosu, tasarımları çok güzel olan bir seri. Fakat Setsuna F. Seiei'den cacık olmaz. Cry-Baby Kira Yamato'dan bile beter bence.

Bilmiyorum eğer Mencloveden iyi yaparım diyorsan yap birde senin çevirilerinle izliyelim, belkide dediğin gibi yanlış anladığımız yerler vardır.

Bütün konsepti anlamadığını çok güzel belli ediyorsun. O kadar yaşanandan sonra Setsuna Gundam'i somut birşey olarak değil, bir ideal, bir değişim hatta değişimin kendisi olarak görüyor. Neyi nasıl yüceltiyor onu anlamadım ben. Adam dünyanın değişmesi gerektiğine bütün kalbi ile inanıyor ve Gundam'i bir "force of nature" olarak görüyor, dünyayı değiştirebilecek bir güç. Onun gözünde Tanrı bile bunu yapamıyor. Anlamadığın nokta Setsuna o savaş sonrası travma dediğin şeyi çok küçük yaşta yaşıyor. Bir tanrı adına kendi ailesini bile öldürüyor, sonunda ne oluyor ? Değişen birşey yok. Yıllar boyu onu eğiten ve hayatına amaç veren adam tarafından ihanete uğruyor. Ama yanlız kalmasına rağmen küçük yaşta aldığı idaelden vazgeçmiyor. Robot dediğin adamın sadece Marina ile olan 5 dakikalik "aynı amaç için farklı yaklaşımlarla uğraşıyoruz" sahneleri bile Kira Yalanato'dan zilyon kez daha gerçekçi ve duygusaldır.

Setsuna Gundam protagonistleri arasında bir numaraya yerleşmiştir.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...